Τετάρτη, Μαρτίου 31, 2010

Κάνει τζιζ… αυτοδιοικητικο-πολιτικά

Δημοσιεύτηκε στα Χανιώτικα Νέα 31.03.2010


Το θέμα της έδρας της εταιρείας «Υποδομές ΚΡΗΤΗΣ Α.Ε», αποτελεί ήδη ένα ακανθώδες ζήτημα για την Κρήτη και βέβαια, πλέον, για το υπουργείο Υποδομών και την κυβέρνηση. Όπως αποκάλυψε σε δυο συνεχείς αναφορές του (Πέμπτη 25 και Σάββατο 27/3) στα «Χανιώτικα νέα» στην στήλη του «Ιχνηλατώντας» ο Γιώργος Γεωργακάκης, το θέμα τέθηκε και στην σύσκεψη στην Νομαρχία Χανίων και από τον νομάρχη κ. Γρηγ. Αρχοντάκη, μόλις ο κ. Ρέππας μίλησε για την δημιουργία της εταιρείας που θα έχει έδρα την ΚΡΗΤΗ.
“Τα Χανιά, ας πούμε…” είπε ο κ. Γρ. Αρχοντάκης. «Όλη την Κρήτη…» απάντησε διπλωματικά ο κ. Ρέππας.

------------

Και ο βουλευτής κ. Ευτύχης Δαμιανάκης, ο οποίος -σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες- είχε θέσει το θέμα και στο Ηράκλειο, παρενέβη ξανά ζήτησε διαβούλευση για το θέμα και είπε:
«Η Κρήτη είναι μία, αδιαίρετη και ο συγκρητισμός θα πρέπει να θεωρείται δεδομένος, αν και δεν έγινε πράξη στο παρελθόν. Καθοριστικό στοιχείο για την επιτυχία του εγχειρήματος είναι η ισόρροπη ανάπτυξη μεταξύ των Νομών και η αποκέντρωση των Υπηρεσιών για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».
Συμφώνησε και ο βουλευτής κ. Μαν. Σκουλάκης: «Συμφωνώ και επαυξάνω, Ευτύχη», είπε. Όπως και βουλευτής κ. Σήφης Βαλυράκης που επέστησε την «προσοχή στις σηματοδοτήσεις».

Διεκδικούμε και… απαιτούμε;


• Η στήλη είχε, επίσης, αναφερθεί την περασμένη Πέμπτη 25/3, στο πρόβλημα που δημιουργείται. Καθώς οι δημοσιογραφικές πληροφορίες λένε ότι στο καταστατικό που δόθηκε, καταγράφεται ως έδρα το Ηράκλειο (γι’ αυτό γράφαμε ότι το Ηράκλειο «καπάρωσε» την έδρα). Γράφαμε επίσης ότι-επιτέλους -οι ντόπιοι πολιτικο-αυτοδιοικητικοί όφειλαν- οφείλουν, να διεκδικήσουν την έδρα. Τουλάχιστον αυτής της ΝΕΑΣ εταιρείας. Κάτι, που, επίσημα δεν είχε ακουστεί από κανένα.
• Όμως, μετά την καταγραφή (από τα «Χ.Ν.») της παρέμβασης των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και του νομάρχη Χανίων κ. Αρχοντάκη, με τον κ. Ευτύχη Δαμιανάκη να επιμένει και να ζητά και περαιτέρω διαβούλευση θεωρούμε ότι «αδικήσαμε» -τουλάχιστον- τους αναφερόμενους πιο πάνω πολιτικο-αυτοδιοικητικούς μας.
• Διεκδικούμε, λοιπόν, την έδρα της ΚΡΗΤΗ Α.Ε, ως νομός. Την απαιτούμε, επίσης, αποφασιστικά;
• Ώστε να υπάρξει ισόρροπη ανάπτυξη ΟΛΩΝ των νομών της Κρήτης, όπως το έθεσε ο κ. Δαμιανάκης; Άλλως, «Θα γίνει επανάσταση. Το Θέρισο είναι κοντά»; Όπως συμπλήρωσε ο κ. Σκουλάκης και επέστησε την προσοχή στις «σηματοδοτήσεις» ο κ. Βαλυράκης; Αφού( μην το ξεχνούν οι κυβερνώντες και οι συμπατριώτες μας εξ ανατολών) και «Τα Χανιά είναι Κρήτη» όπως «υπενθύμισε» στον κ. Ρέππα, ο νομάρχης Χανίων;

Αποφασιστικές αρμοδιότητες

• Είναι καλό που διεκδικούμε την έδρα της εταιρείας. Αλλά θα είναι καλύτερο εάν η διεκδίκηση αυτή γίνει ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΑΠΑΙΤΗΣΗ από τους πολιτικοαυτοδιοικητικούς και αιρετούς του νομού μας. Διότι, το θέμα τέθηκε ήδη και στο Ηράκλειο.
• Και οι αντιδράσεις που ακούστηκαν (και όχι μόνο από τους Χανιώτες) υποχρέωσαν τον κ. Ρέππα να «υποβαθμίσει» το θέμα αποφεύγοντας να προσδιορίσει την έδρα της εταιρείας. Για πόσο χρόνο όμως μπορεί να το κάνει, αφού λέει ότι μέχρι το καλοκαίρι η εταιρεία θα έχει ιδρυθεί;
• Το επιχείρημα του βουλευτή κ. Ευτ. Δαμιανάκη είναι ουσιαστικό και ρεαλιστικό. Ναι, η Κρήτη είναι ενιαία αλλά χρειάζεται ισόρροπη ανάπτυξη νομών και ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ.
• Η έδρα της αιρετής Περιφέρειας θα είναι στο Ηράκλειο. Είναι αναγκαίο, λοιπόν -τουλάχιστον- οι έδρες όσων ΝΕΩΝ περιφερειακών δομών συσταθούν (και κάποιων ίσως και κάποιων παλιών), να κατανέμονται αναλογικά. Στους υπόλοιπους, πλην Ηρακλείου, νομούς.
• Είναι, επίσης, σωστό να ληφθούν υπ όψη και οι παρατηρήσεις και τα αιτήματα που διατύπωσε ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΔΚ κ. Αντώνης Πιταριδάκης σχετικά με την ουσιαστική - αποφασιστική συμμετοχή εκπροσώπων φορέων των νομών στις δομές της ΚΡΗΤΗ Α.Ε.Να συμμετέχουν, δηλαδή εκπρόσωποι αυτοδιοίκησης και φορέων όχι ως παρατηρητές αλλά ως διοίκηση. Ως συναποφασίζοντες. Συναποφασίζοντες την κατά νομό κατανομή βάσει αμερόληπτων κριτηρίων όπως αυτά που θα προκύπτουν από την ωριμότητα - ανταγωνιστικότητα των προτεινόμενων έργων και τις ανάγκες εξισορρόπησης της ανάπτυξης σε όλους τους νομούς.


Θα μετρούν και στον «Καλλικράτη»


• Εν όψει και της εφαρμογής του «Καλλικράτη», είναι βέβαιο ότι οι πολίτες κάθε νομού, την ώρα της επιλογής υποψηφίων (κάλπη), θα λάβουν υπ’ όψη τους και τις προτάσεις - αποφάσεις της κυβέρνησης για θέματα τόσο ισόρροπης ανάπτυξης όσο και αποφασιστικά αντιπροσωπευτικής εκπροσώπησης των νομών τους στα αυτοδιοικητικά σχήματα και στις νέες δομές. Και οι «διπλωματικές» απαντήσεις δεν ξεγελούν. Η κυβέρνηση οφείλει να αποφασίζει με κριτήρια ισόρροπης ανάπτυξης και όχι πολιτικών ισορροπιών.
• Για τους πολίτες κάθε νομού, θα μετρούν ΟΛΑ στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Η έδρα της Περιφέρειας, η εντοπιότητα του αιρετού Περιφερειάρχη, ποιος νομός θα πλειοψηφεί σε αιρετούς εκπροσώπους έχοντας το ..πάνω χέρι στις αποφάσεις (θα το έχει το Ηράκλειο λόγω πληθυσμού). Θα μετρούν, επομένως, στην απόφαση στήριξης του... αντίπαλου δέους του υποψηφίου του ΠΑΣΟΚ. Σε περιφέρεια αλλά και δήμους. Ένα αντίπαλο «δέος» που, κατά τεκμήριο έργου και προσωπικότητας, θα μπορεί να παράγει έργο μέσα σε διακομματικό αυτοδιοικητικό πεδίο. Και, παράλληλα, να διεκδικεί ΘΕΤΙΚΑ μέσα σε ένα τυχόν... καταπιεστικό των άλλων νομών, πολιτικό τοπίο.
• Και είναι φανερό, ότι και η έδρα της εταιρείας «Υποδομές Κρήτης Α.Ε», είναι από τα θέματα που θα μετρήσουν. Αφού «υποχρεωτικά» θα συσταθεί ΠΡΟ «Καλλικράτη» (Ή μήπως όχι;).
Σε κάθε περίπτωση, είναι από τα θέματα που μας «καίνε» και θα κάνουν, αυτοδιοικητικό και πολιτικά…τζιζζ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου