Σάββατο, Μαρτίου 06, 2010

Ζυμώνω και ψήνω ψωμιά

Δημοσιεύτηκε στα Χανιώτικα Νέα 14-11-09

Απαντά ο πρόεδρος της Ενωσης Πνευματικών δημιουργών Χανίων, ιστορικός ερευνητής Δημήτρης Νικολακάκης


«Ζυμώνω και ψήνω ψωμιά»

Μια πορεία ζωής «ζυμωμένη» με αγώνες- δημοκρατικούς πνευματικούς και καθημερινότητας- και αγωνίες για τον τόπο- το παρόν και το μέλλον του. Ίσως γι αυτό το «ζύμωμα και το ψήσιμο του ψωμιού» είναι το χόμπι του. Στην ζωή τίποτα δεν είναι τυχαίο. Όλα τα «συστατικά» με τα οποία είναι «ζυμωμένος» κάθε άνθρωπος και ο «φούρνος» των πνευματικών και αξιακών αγώνων στον οποίο «ψήνονται» συντελούν στην ποιότητα του «ψωμιού» που θα παραγάγουν.
Γεννήθηκε από αγροτική οικογένεια στα Νεριανά Κυδωνίας. Το 1976 αποφοίτησε από το τμήμα Δημοσίου Δικαίου και Πολιτικών Επιστημών της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Συμμετείχε ενεργά στις αντιδικτατορικές φοιτητικές εξεγέρσεις και έχει αναγνωριστεί ως αγωνιστής κατά της δικτατορίας. Υπήρξε ο πρώτος δ/ντής των καταστημάτων σουπερ μάρκετ ΙΝΚΑ Χανίων. Έκανε ένα «πέρασμα» από την δημοσιογραφία και μετά τον διορισμό του στο δημόσιο διετέλεσε προϊστάμενος του Γραφείου Χανίων της Γ.Γ. Τύπου και πληροφοριών , του Γραφείου τύπου και δημοσίων σχέσεων και του τμήματος Πολιτικών Δικαιωμάτων της νομαρχίας Χανίων. Από το 2007 προΐσταται της Διεύθυνσης Πολιτισμού, αθλητισμού και δια βίου εκπαίδευσης, η οποία, μετά το 2007, έχει διοργανώσει ημερίδες, διημερίδες για μεγάλες προσωπικότητες της Ελλάδας και της Κρήτης, υψηλού επιπέδου εκδηλώσεις για την Μαρία Κάλλας (εφάμιλλες όπως αναγνωρίστηκε- αυτών της Βουλής των Ελλήνων), συναυλίες όπως αυτή με την Νάνα Μούσχουρη, αφιέρωμα στον Στέλιο Καζαντζίδη, εκθέσεις και εκδηλώσεις στα πλαίσια του Αγροτικού Αυγούστου, παραγωγή ντοκιμαντέρ για την ιστορία και τοπικό πολιτισμό μας και ήδη έχει εκδώσει δεκάδες βιβλία ιστορικού, λαογραφικού, φυσιολατρικού και γαστρονομικού περιεχομένου.
-----------------------

Αεικίνητος, γελαστός, εργασιομανής. Το τελευταίο ίσως είναι και ένα από τα απαραίτητα «συστατικά» για να αφιερώνει, μετά την εργασία του στην νομαρχία, ώρες ολόκληρες στην έρευνα αρχείων και να φέρνει στο φως άγνωστες πτυχές της ιστορίας και της παράδοσης του τόπου. Ειδικότερα του γενέθλιου τόπου. Της Κρήτης και των Χανίων. Φυσικά, το άλλο βασικό συστατικό είναι η ΑΓΑΠΗ. Αγάπη για τον τόπο και τους ανθρώπους που έγραψαν ιστορία και που φύλαξαν κάθε λογής πολιτισμικές Θερμοπύλες.
Έχει στο ενεργητικό του πολλές τιμητικές διακρίσεις ενώ το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθ. Βενιζέλος» του έχει απονείμει τον ύψιστο τίτλο τιμής ανακήρυξής του σε εταίρο του Ιδρύματος, καθώς βρίσκεται στην πρώτη γραμμή εθελοντών που στηρίζουν το Ίδρυμα από την ίδρυσή του.
Φανατικός «Βενιζελικός» έχει γράψει μέχρι σήμερα 2 βιβλία που αναφέρονται στην εποχή του εθνάρχη οι εκδόσεις των οποίων έχουν εξαντληθεί και ήδη η νομαρχία και το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» που είναι οι εκδότες, προχωρούν σε επανέκδοσή τους. Επίσης ένα βιβλίο για ένα ηρωικό περιστατικό της κατοχής στον Ταυρωνίτη (Πέρα από το φόβο και το Θάνατο) οι δύο εκδόσεις του οποίου, επίσης, έχουν εξαντληθεί, δύο βιβλία για την Χανιώτικη Μουσική και χορευτική παράδοση και, βρίσκονται υπό έκδοση άλλα δύο βιβλία σχετικά με το κίνημα του 1938 και του πεσόντες και εκτελεσθέντες του 1941-45.
Είχε την ευθύνη της έκδοσης εννέα ημερολογίων με θέματα από την Χαλέπα, το Βενιζέλο και τα ...αγριολούλουδα.
Είναι Πρόεδρος της Ένωσης Πνευματικών Δημιουργών Χανίων η οποία τα τελευταία χρόνια αναδιοργανώθηκε και διοργανώνει πολλές πολιτισμικές εκδηλώσεις στα Χανιά. Μία απ αυτές, η έκθεση ζωγραφικής του Ρουσσέτου Παναγιωτάκη θα πραγματοποιηθεί μεθαύριο Δευτέρα 16 Νοεμβρίου στο Γιαλού Τζαμισί σε συνδιοργάνωση με την Νομαρχία Χανίων.
Είναι άνθρωπος της διπλανής ανοικτής πόρτας. Είναι ο ιστορικός-ερευνητής στον οποίο καταφεύγουν ακόμα και γνωστοί ντόπιοι συγγραφείς για να βρουν ιστορικές πηγές για τα έργα τους. Παράδειγμα ανθρώπου, που και για την δημόσια υπηρεσία του παράγει πρωτογενές, πολυ-πολιτισμικό έργο, και παράλληλα συνεισφέρει στην ιστορική έρευνα, παράδοση και πολιτιστική δημιουργία των Χανίων με βιβλία, ομιλίες, μελέτες, άρθρα και πολλές άλλες δραστηριότητες.
Χάρις, φυσικά και στην κατανόηση της γυναίκας του Άννας που «συδαυλίζει» τον «φούρνο» που ψήνει τα «ψωμιά» του και την ικανοποίηση που του δίνει και η πορεία των σπουδών των παιδιών τους, της Μαρίας που είναι τελειόφοιτος της Αρχιτεκτονικής Χανίων και της Κλέλιας που είναι δευτεροετής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Πειραιώς.
Ο Δημήτρης Νικολακάκης απαντά σήμερα στο Μου σου του α λα Προυστ, και μας «μυρίζει» ψωμί…πολύσπορο. Όπως και τα «καμώματά» του.

Ποιό είναι το βασικό γνώρισμα του χαρακτήρα σας;
Υπομονή, αισιοδοξία και μεγαθυμία.
Τι σας κάνει να σηκώνεστε το πρωί;
Το βιολογικό ρολόι συνήθως.(Που τρελαίνεται με τη χειμερινή – θερινή ώρα).
Τι είναι για σας ευτυχία;
Το κάθε λεπτό που ζω.
Τι είναι για σας δυστυχία;
Το να πρέπει να ανέχομαι τους μίζερους και τους ξερόλες.
Η τελευταία φορά που ξεσπάσατε σε γέλια;
Ακούγοντας χθες το τελευταίο ανέκδοτο από τον μετρ του είδους, φωτογράφο, Γιώργο Φαντάκη.
Το βασικό σας ελάττωμα;
Η ειλικρίνεια και ο αυθορμητισμός μου.
Ποια είναι η βασική σας απασχόληση ;
Όλες τις θεωρώ ισότιμες.
Ποια αρετή προτιμάτε σε ένα άνδρα;
Ευθύτητα.
…σε μια γυναίκα;
Συγκατάβαση.
Τι εκτιμάτε περισσότερο στους φίλους σας;
Την ανιδιοτέλειά τους.
Αν δεν ήσασταν ο εαυτός σας ποιος θα θέλατε να ήσασταν;
Ο «Στελάρας… Μπιθικώτσης».
Ποιος θα ήταν ο ιδανικός τόπος για να ζήσετε;
Τα Νεριανά.
Το αγαπημένο σας ταξίδι;
Αυτό που δεν έκαμα ποτέ (υποφέρω από ναυτία).
Το αγαπημένο σας λουλούδι;
Το γιασεμί.
Ο αγαπημένος σας συγγραφέας;
Ο Νίκος Καζαντζάκης.
Ο αγαπημένος σας ποιητής;
Ο Κωνσταντίνος Καβάφης.
Ο αγαπημένος σας συνθέτης;
Από τους Έλληνες ο Μίκης Θεοδωράκης, από τους κλασικούς ο Γιόχαν Στράους.
Ο αγαπημένος σας ζωγράφος;
Ο Γιώργος Σταθόπουλος.
Ο αγαπημένος σας ήρωας σήμερα από την Ελλάδα και τον κόσμο;
Από την Ελλάδα ο Γιωργάκης που έγινε Γιώργος (τουλάχιστον αυτής της περιόδου).Από τον κόσμο ο Μπάρακ Ομπάμα (τουλάχιστον αυτής της περιόδου).
Η ταινία που σας σημάδεψε;
Κράμερ εναντίον Κράμερ.
Τι απεχθάνεστε περισσότερο ;
Τις παράνομες πράξεις, τη διπλοπροσωπία και την αχαριστία.
Σε ποια περίπτωση επιλέγετε να πείτε ψέματα ;
Για σοβαρούς λόγους υγείας σε αγαπημένα πρόσωπα.
Σε ποια λάθη δείχνετε την μεγαλύτερη επιείκεια;
Σε αυτά που εκείνοι που τα κάνουν τα παραδέχονται.
Με ποιο φυσικό ταλέντο θα θέλατε να είστε προικισμένος;
Καλλίφωνος.
Όταν δεν συγγράφετε ποιά είναι η αγαπημένη σας ασχολία;
Ζυμώνω και ψήνω ψωμιά (ολικής αλέσεως, πολύσπορα, τσιαπάτας, παξιμάδια).
Τι σας λείπει περισσότερο;
Μερικά ευρώ κάθε μήνα.
Ο μεγαλύτερος φόβος σας;
Μήπως χειροτερέψει το αυχενικό μου και δεν μπορώ να συγκρατώ το κεφάλι μου όρθιο.
Εάν συναντούσατε το Θεό τι θα θέλατε να σας πει;
«Γεια σου Μήτσο».Κι εγώ θα του έλεγα «Καλημέρα Κύριε».
Σε ποια πνευματική κατάσταση βρίσκεστε αυτό τον καιρό;
Την ίδια που βρίσκομαι εδώ και 20 χρόνια.
Πώς θα επιθυμούσατε να πεθάνετε;
Με διαύγεια πνεύματος μέχρι τέλους. Μόνο που το τέλος θά’ θελα να έρθει καθημερινή και με καλοκαιρία. Να μην ταλαιπωρήσω συγγενείς και φίλους. Να μην τους χαλάσω και το Σαββατοκύριακο.
Ποιό είναι το μότο σας ;
« Ματαιότης ματαιοτήτων, τα πάντα ματαιότης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου