Τετάρτη, Μαρτίου 17, 2010

Εμείς, τι στο καλό, κάνουμε;

Δημοσιεύτηκε στα "Χ.Ν" 17.03.2010

Γράφει η ΝΑΝΩ ΣΠΑΝΟΥΔΑΚΗ - ΚΟΥΤΣΑΚΗ


Τι γίνεται με τη σύσταση παρατηρητηρίου μελετών και έργων του νομού; Καμιά ανακοίνωση δεν βγήκε από τις «Παρατηρήσεις» που (σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης του Δ.Σ. της ΤΕΔΚ 3-3-10) επρόκειτο να γίνουν για το θέμα. Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, το ΤΕΕ/ΤΔΚ, φέρεται αποφασισμένο να προχωρήσει στη σύσταση και λειτουργία του.
• Και ήδη, μετά τη θετική στάση του ΓΓ της Περιφέρειας Κρήτης κ. Καρούντζου, προχωρεί με δικές του δυνάμεις στην οργάνωσή του για τον νομό Χανίων. Λέτε να τα καταφέρει; Διότι είναι βέβαιο ότι για να λειτουργήσει το «Παρατηρητήριο» χρειάζεται και ανταπόκριση και συνεργασία των τοπικών πολιτικοαυτοδιοικητικών, και όχι μόνο, φορέων.

«Βιρτζίνια Γουλφ»;

Από πλευράς δημάρχων και φορέων του νομού, όμως, δεν φαίνεται να υπήρξε απάντηση - συνέχεια μετά την επιστολή που έστειλε το ΤΕΕ/ΤΔΚ ζητώντας απαντήσεις για την συμμετοχή τους ή όχι.
• Αλήθεια, γιατί υπάρχει αυτή η... δυστοκία απάντησης; Είναι δύσκολο να ενημερώνουν το «Παρατηρητήριο» για την εξέλιξη των μελετών και έργων του δήμου τους; Ώστε αυτό να καταγράφεται ηλεκτρονικά και να γνωρίζουν οι αρμόδιοι (και οι πολίτες, βεβαίως, εάν το θέλουν) πού πρέπει ενταθούν οι ενέργειες και ποια έργα προχωρούν και μπορούν απρόσκοπτα να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ και όχι μόνο;
• Τι να υποθέσει κανείς; Ότι δεν συμφέρει να φαίνεται το τυχόν τέλμα σε μελέτες και έργα; Μέχρι την περασμένη εβδομάδα, πάντως, ο μόνος που είχε απαντήσει θετικά από τους αποδέκτες της επιστολής του ΤΕΕ/ΤΔΚ ήταν ο νομάρχης Χανίων κ. Γρ. Αρχοντάκης.
• Λέτε να φοβούνται την… «Βιρτζίνια Γούλφ» του «Παρατηρητηρίου», εν όψει και δημοτικών εκλογών;

Η εντοπιότητα, φταίει;
«Νοσεί» το νοσοκομείο Χανίων» έγραφαν το Σάββατο 13/3, τα «Χ.Ν» με αφορμή τις ελλείψεις γιατρών που οδηγούν σε στάση εφημεριών και σήμερα σε επίσχεση εργασίας των γιατρών.
• Εν τω μεταξύ, ακόμα δεν ανακοινώθηκε το όνομα του νέου διοικητή. Καθώς και μια ημιεπίσημη πληροφορία για τον Ηρακλειώτη κ. Χαρ. Δουλγεράκη (που είχε χρηματίσει ξανά διοικητής επί ΠΑΣΟΚ), φαίνεται να μην τελεσφορεί. Διότι, λένε οι πληροφορίες, δεν το επιθυμεί ο ίδιος.
• Άρα, πάλι αναζήτηση… Ηρακλειώτη; Να το θέσουμε, λοιπόν, ξανά, πιο καθαρά. Γιατί, δεν μπορεί να επιλεγεί (έστω από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ) Χανιώτης διοικητής του Γ.Ν.Χ.; Δεν έχει τέτοια στελέχη το ΠΑΣΟΚ Χανίων;
• Δεν υπάρχει κανένας με διοικητικές και άλλες αποδεδειγμένες ικανότητες (όχι μόνο κομματικές) ο οποίος, ως Χανιώτης, (πιστεύουμε) ότι θα θέλει να αφήσει και έργο; Να …στριφογυριστεί δηλαδή, για να καλυφθούν όσο γίνεται, διαφόρων ειδών ελλείψεις στο νοσοκομείο μας; (Ή μήπως, μια τέτοια αυτόνομη οντότητα είναι... μειονέκτημα για να υποστηριχτεί κάποιος και πολιτικά;).
• Καθώς η ΥΓΕΙΑ είναι το πρώτιστο αγαθό που θέλουμε να εξασφαλίσουμε και στα Χανιά, θεωρούμε ότι ένας απλός «διαχειριστής» από το Ηράκλειο ή το Ρέθυμνο ή …ξενομπάτης, θα μας φροντίσει καλύτερα από ένα Χανιώτη με προσόντα;
• Τι είναι αυτές οι δικαιολογίες που ακούγονται για δήθεν εντοπιότητα; Η... ΜΗ εντοπιότητα, ισχύει ΜΟΝΟ για τα Χανιά; Στο Ηράκλειο γιατί μπήκαν Ηρακλειώτες (π.χ στην ΔΥ.ΠΕ που είναι και προϊσταμένη αρχή ο π. βουλευτής Ηρακλείου κ. Μάνος Φραγκιαδουλάκης); Η, γιατί δεν πάνε Χανιώτες διοικητές στο ΠΕΠΑΓΝΗ και στο Βενιζέλειο αλλά μόνο …κοντοχωριανοί από την ανατολική Κρήτη;
• Δηλαδή, είναι τέτοιες οι κομματικές αντιθέσεις στο ΠΑΣΟΚ Χανίων (καπετανάτα), που ούτε σε επιλογή διοικητών φορέων υγείας (και άλλων οργανισμών που ακόμα «χηρεύουν») δεν μπορούν, ακόμα, να συμφωνήσουν; Ούτε,τουλάχιστον, σε …ανταλλαγές ανθρώπινου δυναμικού; Είναι δίκαιο αυτό για τους Χανιώτες; (Και δεν συμβαίνει μόνο τώρα. Και επί Ν.Δ. κάτι …θεσούλες στα Δ.Σ. της ΔΥ.ΠΕ. παίρναμε).Δεν συμφωνούν οι τοπικοί παράγοντες και των δύο των μεγάλων κομμάτων.
• Όπως δεν μπορούν να συμφωνήσουν και να προωθήσουν, τουλάχιστον, Χανιώτη Περιφερειάρχη (από το ΠΑΣΟΚ εννοούμε τώρα) αφού, είναι βέβαιο ότι οι Ηρακλειώτες θα έχουν και την πλειοψηφία αιρετών στο Δ.Σ της Περιφέρειας λόγω πληθυσμιακής υπεροχής. (Αφήστε που κάποιοι ήδη «υποπτεύονται» ότι μερικά «καπετανάτα» στο χώρο του ΠΑΣΟΚ αλλά και της Ν.Δ. «ψήνονται» και «ψήνουν» «κομματάρχες» και αυτοδιοικητικούς να ΜΗΝ υποστηρίξουν Χανιώτες -μουλωχτά ή φανερά θα το δούμε).
• Έπειτα, λέμε ότι οι Ηρακλειώτες παίρνουν αυτά που θέλουν. Ε, ναι. Γιατί κάπου βρίσκουν την χρυσή τομή, μεταξύ τους.

Εμείς, τι στο καλό, κάνουμε;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου