Παρασκευή, Μαρτίου 05, 2010

Θα ήθελα να είμαι μια… πολύτεκνη μητέρα της ορεινής υπαίθρου

Απαντά η γιατρός, ποιήτρια, συγγραφέας, νομαρχιακή σύμβουλος Πηνελόπη Ντουντουλάκη

Δημοσιεύτηκε στις 27 Φεβρουαρίου 2010


Μία πολυτάλαντος συμπολίτις. Μάνα, γιατρός, ποιήτρια, συγγραφέας, ζωγράφος, και παράλληλα ενεργή, διεκδικητική αγωνίστρια σε κοινωνικούς – πολιτισμικούς τοπικούς αγώνες μέσα από την τοπική αυτοδιοίκηση, επιστημονικούς και πολιτιστικούς συλλόγους στους οποίους δίνει, εδώ και χρόνια ένα συνεχές, υπεύθυνο και αποδοτικό “παρών” αγάπης και προσφοράς. Γιατρός παθολόγος - διαβητολόγος, η πρώτη γυναίκα στα Χανιά που πήρε ειδικότητα παθολογίας. Μετεκπαιδεύτηκε στον σακχαρώδη διαβήτη στην Αγγλία και διετέλεσε επίσημη ερευνητική συνεργάτης σε Πανεπιστημιακή Μονάδα Διαβήτη και μεταβολισμού. Εντάχθηκε στο ΕΣΥ από την αρχή της λειτουργίας του ως νοσοκομειακή γιατρός και παραιτήθηκε το 1991, όντας διευθύντρια της Β παθολογικής κλινικής, έχοντας δώσει το στίγμα της αγάπης της για τον συνάνθρωπο και το λειτούργημα του γιατρού μέσα στο νοσοκομείο. Στη συνέχεια, και μέχρι σήμερα, συνεχίζει την επιστημονική και ανθρώπινη προσφορά της από το ιδιωτικό της παθολογικό - διαβητολογικό ιατρείο της, με ευθύνη, αγάπη, προσφορά. Ποιήτρια - λογοτέχνης με διεθνή, ευρωπαϊκά, πανελλαδικά και παγκρήτια βραβεία (Jean Monnet Uscio 1994, G. Gronchi Pontedera 1994). Η ποίησή της έχει μελοποιηθεί στο εξωτερικό, στην Ελλάδα, στην Κρήτη, και ποιήματά της έχουν μεταφραστεί στα Αγγλικά. Το ποίημά της «ΕΙΡΗΝΗ», μελοποιημένο σε χορωδιακή σύνθεση από τον Δημήτριο Γ. Καψωμένο έχει βραβευτεί από το υπουργείο Πολιτισμού.
Συγγραφέας με πολυδιάστατο έργο (ιστορικό, κοινωνικό, πολιτιστικό, ιστορικά - φωτογραφικά λευκώματα, παιδικά παραμύθια, θεατρικές διασκευές). Έχει επίσης επιμεληθεί και παρουσιάσει πολλά βιβλία Χανιωτών συγγραφέων, λογοτεχνών, ποιητών πολλές φορές σε συνεργασία με τοπικούς φορείς. Πολυγραφότατη και στον Τύπο όπου δημοσιεύει αναρίθμητα πεζά κείμενα (χρονογραφήματα, κριτικά σημειώματα, διηγήματα και ποιήματα). Αυτοδίδακτη ζωγράφος έχει πραγματοποιήσει δύο ατομικές εκθέσεις στα Χανιά και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές, ενώ έργα της υπάρχουν στα γραφεία του Δικηγορικού συλλόγου και στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων και σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
———————-
Η παράλληλη ενασχόλησή της με τα κοινά οδήγησε στην εκλογή της ως δημοτικής Συμβούλου Χανίων (1982 - 1986) όπου εργάστηκε για θέματα Πολιτισμού, Περιβάλλοντος και θέματα Υγείας Πρόνοιας με έμφαση στην προσπάθεια για την ανέγερση του νέου Νοσοκομείου Χανίων. Ως γιατρός έχει δώσει επιστημονικές ομιλίες σε ημερίδες, πολλές ενημερωτικές ομιλίες για την εκπαίδευση ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη, και έχει διατελέσει μέλος του Δ.Σ. του ιατρικού συλλόγου Χανίων.
Από το 2002 μέχρι σήμερα είναι εκλεγμένη νομαρχιακή σύμβουλος Χανίων με τον συνδυασμό «Ανεξάρτητη Νομαρχία» με επικεφαλής τον Γ. Κατσανεβάκη. Το 2003 ανέλαβε αρμοδιότητα σε θέματα Πολιτισμού και διετέλεσε αντινομάρχης Χανίων (2005 - 2006) και πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού, Αθλητισμού και δια βίου εκπαίδευσης ενηλίκων. Παράλληλα, έχει εργαστεί με συνέπεια και αποτελεσματικότητα για τη διαφύλαξη και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και προβολής του σύγχρονου καλλιτεχνικού δυναμικού του τόπου, τόσο με καθοριστική συμμετοχή στην διοργάνωση σχετικών εκδηλώσεων όσο και με δημοσιεύματα στον τοπικό Τύπο. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Ένωσης Πνευματικών Δημιουργών Χανίων και του Συλλόγου γυναικών καλλιτεχνών «ΙΡΙΣ» καθώς και μέλος του Συνδέσμου για την διάδοση των Καλών τεχνών
Σήμερα, ως νομαρχιακή σύμβουλος είναι μέλος των νομαρχιακών επιτροπών Πολιτισμού και εκδόσεων. Παράλληλα είναι μέλος της Επιτροπής βιοηθικής της Αρχιεπισκοπής, παραγωγός εκπομπών στο ραδιοφωνικό σταθμό «ΜΑΡΤΥΡΙΑ» της Ι.Μ.Κ.Α., γενική γραμματέας της Εταιρείας Θεάτρου Κρήτης και του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Ιουλιανός Τσιράκης», μέλος του φιλολογικού συλλόγου «Χρυσόστομος» και της διεθνούς εταιρείας Ελλήνων λογοτεχνών, του «Χρυσοστόμου», της ΙΛΑΕΚ κ.ά.
Ασχολείται με τον γραπτό λόγο από τα παιδικά της χρόνια. Έχουν εκδοθεί είκοσι έργα της σε βιβλία (ποίηση, λαογραφία, ιστορία). Έχει γράψει την ποίηση στο φωτογραφικό, πεζογραφικό, και ποιητικό λεύκωμα «ΓΑΙΑ ΧΑΝΙΩΝ - ΑΕΝΑΟΣ ΩΔΗ» (ΤΕΔΚΧ, 2004) καθώς και στο φωτογραφικό λεύκωμα «ΚΑΡΝΑΓΙΑ». Σε μια συνεχιζόμενη προσπάθεια καταγραφής της προφορικής ιστορίας έχει γράψει 6 βιβλία της σειράς «ΜΝΗΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑΧΤΗ» (2004 - 2009 επετειακή έκδοση της νομαρχίας Χανίων).
Το 1983 διασκεύασε για την παιδική θεατρική σκηνή της ΕΘΕΚ ιστορίες από το βιβλίο «ΑΣΓΟΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ» του Τζέημς Κρουζ, οι οποίες παρουσιάστηκαν στο φρούριο Φιρκά σε σκηνοθεσία Βασίλη Γκούστη και μουσική σύνθεση Νίκου Περάκη. Αποσπάσματα από τη συνοπτική ποιητική απόδοση στη νεολληνική γλώσσα του έργου «Κρητηίς» μελοποιήθηκαν από τον Λουδοβίκο των Ανωγείων για τις ανάγκες του ομώνυμου θεατρικού έργου που ανέβασαν το 2001 το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης και ο Δήμος Χανίων. Έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία και διακρίσεις, πέραν των πιο πάνω. Ενδεικτικά: Το παγκρήτιο βραβείο ποίησης, βραβείο διαγωνισμού ριζίτικου, ποίησης στον Πανελλήνιο διαγωνισμό Χορωδίας – ορχήστρας Νέων, διεθνούς εταιρείας λογοτεχνών για το έργο και την προσωπικότητά της, διεθνούς Ακαδημίας «ΘΕΑ ΑΘΗΝΑ» για το έργο «Μνήμη και στάχτη», βραβείο Πνευματικού οργανισμού δήμου Αθήνας, από τον φιλολογικό σύλλογο «Χρυσόστομο», τιμητικό δίπλωμα για το ποιητικό της έργο και την συμβολή της στην λογοτεχνία, ειρήνη και διεθνή κατανόηση.
Παρ’ όλα αυτά, η Πηνελόπη Ντουντουλάκη παραμένει κυρίως ένας γλυκύτατος συνάνθρωπος της διπλανής πόρτας. Γεγονός που ίσως πηγάζει, εκτός από αυτήν καθ’ εαυτή την κουλτούρα της, και από το δέσιμό της με την ρίζα και τις ορεινές ρίζες της στις οποίες συχνά -πυκνά αναφέρεται στο σημερινό ερωτηματολόγιο του «Μου σου του α λα Προυστ». Εχει έναν γιο, τον Γιάννη, που υπεραγαπά.

• Ποιo είναι το βασικό γνώρισμα του χαρακτήρα σας;
Η ατέλεια.
• Τι σας κάνει να σηκώνεστε το πρωί;
Η αξία της κάθε ημέρας.
• Τι είναι για σας ευτυχία;
Τα δώρα της χαράς και της γνώσης που υπάρχουν σε κάθε (καλή ή κακή, αντίστοιχα) στιγμή της ζωής.
• Τι είναι για σας δυστυχία;
Η αδυναμία να ανακαλύψουμε αυτά τα δώρα.
• Η τελευταία φορά που ξεσπάσατε σε γέλια;
Αρκετά πρόσφατα, με τη βοήθεια της απρόβλεπτης καθημερινότητας.
• Το βασικό σας ελάττωμα;
Η αδυναμία συμφιλίωσης με καταστάσεις που δεν με εκφράζουν.
• Η βασική σας απασχόληση;
Η ενασχόλησή μου με την ιατρική επιστήμη.
• Ποια αρετή προτιμάτε σε ένα άνδρα;
Αυτογνωσία, ταπεινοφροσύνη.
• …σε μια γυναίκα;
Αυτογνωσία, ταπεινοφροσύνη.
• Τι εκτιμάτε περισσότερο στους φίλους σας;
Την ειλικρίνειά τους.
• Αν δεν ήσασταν ο εαυτός σας ποιος θα θέλατε να ήσασταν;
Μια πολύτεκνη μητέρα της ορεινής υπαίθρου.
• Ποιος θα ήταν ο ιδανικός τόπος για να ζήσετε;
Κάθε «αναξιοποίητος» και γαλήνιος τόπος.
• Το αγαπημένο σας ταξίδι;
Στα ακροτελεύτια ορεινά της ρίζας μου.
• Ο αγαπημένος σας συγγραφέας;
Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης.
• Ο αγαπημένος σας ποιητής;
Κική Δημουλά, Γιώργης Μανουσάκης.
• Ο αγαπημένος σας συνθέτης;
Μάνος Χατζιδάκις, Μίκης Θεοδωράκης, Γιάννης Μαρκόπουλος, Σταμάτης Σπανουδάκης, Διονύσης Σαββόπουλος και άλλοι.
• Ο αγαπημένος σας ζωγράφος;
Δομίνικος Θεοτοκόπουλος, Σαλβατόρ Νταλί.
• Ο αγαπημένος σας ήρωας – ηρωίδα από την λογοτεχνία;
Εκείνοι που άντεξαν.
• Η ταινία που σας σημάδεψε;
«Η ζωή είναι ωραία».
• Τι απεχθάνεστε περισσότερο;
Την πλήξη της αμετροέπειας, τη θλίψη της αλαζονείας και τη φρίκη του φανατισμού.
• Σε ποια περίπτωση επιλέγετε να πείτε ψέματα;
Σε καμία.
• Σε ποια λάθη δείχνετε την μεγαλύτερη επιείκεια;
Σε εκείνα που δεν επαναλαμβάνονται.
• Με ποιο φυσικό ταλέντο θα θέλατε να είστε προικισμένος;
Αδύνατο να επιλέξω.
• Με ποια ιστορική προσωπικότητα ταυτίζεστε περισσότερο;
Με καμία.
• Ποια είναι η αγαπημένη σας ασχολία στον ελεύθερο χρόνο σας;
Περισυλλογή, συζήτηση, ενασχόληση με τον γραπτό λόγο.
• Τι σας λείπει περισσότερο;
Πρόσωπα που έχουν φύγει.
• Ο μεγαλύτερος φόβος σας;
Ένα αύριο αβίωτο για τους ανθρώπους.
• Εάν συναντούσατε τον Θεό τι θα θέλατε να σας πει;
Ότι θα γίνουμε καλύτεροι.
• Σε ποια πνευματική κατάσταση βρίσκεστε αυτό τον καιρό;
Σταθερά καλή, θέλω να ελπίζω.
• Ποιο είναι το μότο σας;
Ο Θεός είναι μεγάλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου