Τρίτη, Απριλίου 06, 2010

Ολος ο χρόνος μου είναι τέχνη…

Στο Μου σου του α λα Προυστ απαντά Ο ζωγράφος Κωνσταντίνος Κουνάλης


Δημοσιεύτηκε στα Χανιώτικα Νέα 03.04.2010



Με την ευκαιρία της πρώτης αναδρομικής του έκθεσης στα Χανιά που εγκαινιάστηκε την περασμένη Παρασκευή 26 Μαρτίου, θα διαρκέσει μέχρι 26 Απριλίου και θα λειτουργεί καθημερινά 10 - 14 και 19 - 22 πλην Κυριακών και αργιών, οι Χανιώτες φιλότεχνοι και συλλέκτες έχουν την ευκαιρία να «ανακαλύψουν» τις πολλαπλές εκφράσεις της καλλιτεχνικής του δημιουργίας μέσα από διάφορες ενότητες έργων του. Έργα με κύριο χαρακτηριστικό την παραστατική ζωγραφική, χωρίς αυτό να τον περιορίζει αφού σε πολλά έργα του υπάρχει έντονα και το στοιχείο της αφαίρεσης. Κυρίαρχη στα έργα του είναι και η «επιμονή» του δημιουργού να καταγράφει την αγωνία και τα μπερδεμένα συναισθήματα των σύγχρονων ανθρώπων. Η αφαιρετική αυτή αναπαράσταση των «μπερδεμένων» συναισθημάτων και καταστάσεων, αποτυπώνεται σε μία ενότητα έργων του που άρχισαν να δημιουργούνται το 2007, συνεχίζουν να απασχολούν τον δημιουργό και έχουν τίτλο «Μπερδέματα».
«Είναι έργα στα οποία κυριαρχεί η λιτή γραμμή, το έντονο χρώμα και η αφαιρετική συμβολική γραφή» γράφει στο κριτικό της σημείωμα για τα έργα της συγκεκριμένης ενότητας η κριτικός τέχνης Πέγκυ Κουνενάκη, καθώς ο ζωγράφος συμμετέχει και στην συνεχιζόμενη ομαδική έκθεση της Δημοτικής Πινακοθήκης Χανίων.Τα συγκεκριμένα έργα, γράφει η Κουνενάκη, «καταγράφουν αισθήματα και ψυχολογικές συγκρούσεις …Με την πρώτη ματιά μοιάζουν με ένα Λαβύρινθο με την σύγχρονη πραγματικότητα που κυριαρχεί στον κόσμο… Ο προσεκτικός θεατής ακολουθώντας τις περίπλοκες διαδρομές των γραμμών μπορεί να διακρίνει ίσως τον σχεδιασμό κάποιων μορφών, τις ιδιαίτερες εκφράσεις τους, τα έντονα συναισθήματά τους. Γιατί ο καλλιτέχνης αυτό ακριβώς κάνει. Το ψυχογράφημα ενός ανθρώπου. Καταγράφει συναισθήματα και σκέψεις, στιγμές συσσωρευμένης ενέργειας, εντάσεις, κινήσεις, πιθανούς θορύβους, ότι δηλαδή χαρακτηρίζει τον σύγχρονο άνθρωπο».



Η αναδρομική του έκθεση πραγματοποιείται στην γνώριμη στους Χανιώτες αίθουσα τέχνης «ΚΟΥΝΑΛΗΣ» στην οδό Ψαρομηλίγκων 8 στην Παλιά πόλη των Χανίων όπου και το εργαστήριό του. Αίθουσα τέχνης και εργαστήριο που έστησε ο γνωστός, καταξιωμένος στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ζωγράφος Γιώργος Κουνάλης. Ναι, το «μήλο» έπεσε κάτω από τη μηλιά. Οχι μόνο του πατέρα αλλά και του θείου και του παππού. Και, όπως ο δημιουργικός νέος καλλιτέχνης λέει απαντώντας πιο κάτω σε σχετική ερώτηση, η κληρονομικότητα είναι μεν θέμα γονιδίων, αλλά η επιλογή του αντικειμένου με το οποίο ασχολείται κάποιος, είναι -κυρίως- θέμα περιβάλλοντος και βέβαια, δουλειάς και αγάπης γι’ αυτό στο οποίο αποφασίζεις να αφιερωθείς. Και ο Κωνσταντίνος Κουνάλης, που σήμερα δηλώνει στο Μου, σου, του α λα Προύστ ότι «Όλος ο χρόνος μου είναι τέχνη… και ότι έχει σχέση με τις αισθήσεις και προπαντός την όραση και την ενόραση», αφιερώνεται στην τέχνη. Παρ’ ότι νέος αναδυόμενος ζωγράφος έχει ήδη κάνει αισθητή την παρουσία του σε ομαδικές και διεθνείς εκθέσεις στην Αθήνα, στο Ηράκλειο και στο Παρίσι. Παράλληλα έχει πάρει μέρος στην αγιογράφηση Ιερών Ναών στα Χανιά, στην Κύπρο και στην Κορέα.
Αφιερώνεται στην τέχνη δημιουργώντας και ταυτόχρονα αξιοποιώντας όλες τις σύγχρονες τεχνολογικές δυνατότητες εικαστικής δημιουργίας, όπως φωτογραφία και πολυμέσα αλλά και Κινέζικη καλλιγραφία για την οποία πήρε μαθήματα στο Πανεπιστήμιο Paris 8, εικονικούς καταλόγους και πλαστικές τέχνες.
Προηγήθηκαν οι σπουδές του στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών με δασκάλους τον Χρόνη Μπότσογλου και τον Γ. Λαζόγκα.
Επίσης, έχει πάρει Πτυχίο διδακτικής της Τέχνης (Διδακτική της Τέχνης, Παιδαγωγική και Ψυχολογία της Εκπαίδευσης, καθώς και πρακτική άσκηση σε Δημόσιο Σχολείο και Δημοτικό Εργαστήριο). Έχει παρακολουθήσει επίσης τα μαθήματα Χαρακτικής(ξυλογραφίας). Έχοντας επιλέξει τώρα πλέον να μείνει μόνιμα στα Χανιά, φιλοδοξεί η αίθουσα «Κουνάλης» στην παλιά Πόλη να αποτελέσει ένα εργαστήριο, ένα ζωντανό χώρο Καλών Τεχνών.
Και, ήδη, αξιοποιώντας και τις σπουδές του στην Διδακτική Τέχνης, έχει ξεκινήσει μαθήματα σχεδίου και ζωγραφικής σε ανθρώπους που ενδιαφέρονται, σε παιδιά που θα δώσουν εξετάσεις για ένταξη σε ορισμένα τμήματα ανώτερων και ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων όπως η αρχιτεκτονική, η συντήρηση αρχαιοτήτων, η διακοσμητική και βεβαίως η Καλών Τεχνών.
Τα έργα που εκθέτει στην αναδρομική του έκθεση αναδεικνύουν τον «πλουραλισμό» της καλλιτεχνικής του δημιουργίας και την συνθετική του δυνατότητα αποτύπωσης της πραγματικότητας αλλά και ανάδειξης των πνευματικών συμβολισμών της.
Πρόκειται για έργα «ομιλούντα» για όλους και όλα. Που αξίζει να δούμε όλοι.


• Ποιο είναι το βασικό γνώρισμα του χαρακτήρα σας;
Ίσως, δημιουργικός και ανήσυχος.
• Τι σας κάνει να σηκώνεστε το πρωί;
Η ίδια η ζωή. Εξάλλου λατρεύω τον ήλιο και το φυσικό φως.
• Τι είναι για σας ευτυχία;
Να μπορώ να κάνω αυτά που θέλω.
• Τι είναι για σας δυστυχία;
Να μην μπορώ να κάνω αυτά που θέλω.
• Η τελευταία φορά που ξεσπάσατε σε γέλια;
Πραγματικά δεν μπορώ να θυμηθώ μία τέτοια στιγμή ξεσπάσματος πρόσφατη.
• Η βασική σας απασχόληση;
Η Τέχνη.
• Ποια αρετή προτιμάτε σε ένα άνδρα;
Την ειλικρίνεια του.
• …σε μια γυναίκα;
Την εξυπνάδα της.
• Τι εκτιμάτε περισσότερο στους φίλους σας;
Τη φιλία τους.
• Αν δεν ήσασταν ο εαυτός σας ποιος θα θέλατε να ήσασταν;
Γενικά δεν θα ήθελα να ήμουν κάποιος άλλος. Θα ήθελα μόνο να εξελίξω αυτό που είμαι. Μικρός πάντως ήθελα να γίνω Ζακ Υβ Κουστώ, αλλά δεν τα κατάφερα.
• Ποιος θα ήταν ο ιδανικός τόπος για να ζήσετε;
Ο πλανήτης γη.
• Το αγαπημένο σας ταξίδι;
20.000 λεύγες κάτω από τη θάλασσα.
• Ο αγαπημένος σας συγγραφέας;
Δεν θα μπορούσα σε καμιά περίπτωση να ξεχωρίσω κάποιον συγγραφέα. Ο πλουραλισμός είναι βασική αρχή για μένα. Ενδεικτικά θα αναφέρω τους G. Orwell, E.Gombrich, A.S.Neill, Γ. Μανουσάκης, Ν.Καζαντζάκης…
• Ο αγαπημένος σας ποιητής;
Όμηρος, Ελύτης, Σεφέρης, Ρίτσος, Καβάφης…
• Ο αγαπημένος σας συνθέτης;
Ε.Ρεμπούτσικα, Σ.Κορκολής, Στ.Κραουνάκης, Rene Aubry, D.Shostakovich, A.L.Webber…
• Ο αγαπημένος σας ζωγράφος;
Picasso, Duchamp, Μονέτ, Μόραλης, Μπότσογλου, Δημητρέας, Μανουσάκης…
• Η ταινία που σας σημάδεψε;
Το ‘Απέραντο γαλάζιο’ είναι μια ταινία που την έχω δει 7 φορές, το ‘the wall’ από τους Pink Floyd 5 φορές αλλά το ‘Christian F’ μου έχει αφήσει πραγματικά ανεξίτηλα σημάδια.
• Τι απεχθάνεστε περισσότερο ;
Την αδικία.
• Σε ποια περίπτωση επιλέγετε να πείτε ψέματα ;
Δεν μου αρέσουν τα ψέματα. Είμαι φανατικός οπαδός της αλήθειας.
• Σε ποια λάθη δείχνετε την μεγαλύτερη επιείκεια;
Στα λάθη γενικά είμαι επιεικής, μαθαίνουμε από αυτά και γινόμαστε καλλίτεροι. Αυτά που δεν διορθώνονται με προβληματίζουν και προσέχω περισσότερο.
• Με ποιο άλλο φυσικό ταλέντο θα θέλατε να είστε προικισμένος;
Ποτέ μου δεν κατάλαβα την έννοια που δίνουμε στη λέξη ‘ταλέντο’.
Το μόνο που νομίζω ότι υπάρχει είναι το ενδιαφέρον, η εξάσκηση και τα γονίδια. Το ταλέντο με πάει στο ‘τάλαντο’ και στους έχοντες και κατέχοντες.
• Ποια είναι η αγαπημένη σας ασχολία στον ελεύθερο χρόνο σας;
Γενικά δεν νοιώθω δέσμιος των ασχολιών μου, έτσι δεν τίθεται θέμα ελεύθερου χρόνου. Το μόνο που με προβληματίζει είναι ο χαμένος χρόνος. Όλος ο χρόνος μου πάντως είναι τέχνη, όπου μέσα σ’ αυτό εντάσσεται ότι έχει σχέση με τις αισθήσεις και προπαντός με την
όραση και την ενόραση.
• Τι σας λείπει περισσότερο;
Μία σύντροφος.
• Ο μεγαλύτερος φόβος σας;
Ο Πόλεμος.
• Εάν συναντούσατε το Θεό τι θα θέλατε να σας πει;
Πως κατάφερε να γίνει αυτό που έγινε.
• Σε ποια πνευματική κατάσταση βρίσκεστε αυτό τον καιρό;
Νομίζω διαυγέστατη.
• Ποιο είναι το μότο σας;
Η φιλοδοξία μου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου