Δευτέρα, Μαρτίου 15, 2010

Όλοι μας βλάπτουν

Γράφει η ΝΑΝΩ ΣΠΑΝΟΥΔΑΚΗ - ΚΟΥΤΣΑΚΗ
Nanosk.blogspot.com


Παρέμβαση από τα «Χανιώτικα Νέα» την περασμένη Πέμπτη 11/3 μετά τα επεισόδια στο κέντρο της πόλης. Με σχόλιο με γενικό τίτλο «Τραμπουκισμοί - Αστυνομοκρατία - Βίοι παράλληλοι». Βασικός στόχος η προστασία της ελεύθερης άσκησης της δημοσιογραφίας. Αλλά επίσης, επειδή «…Και η Δημοκρατία μας και η ηρεμία της τοπικής κοινωνίας, κινδυνεύει μόνιμα απ’ αυτούς που νόμους δικούς τους θέλουν να επιβάλλουν. Με τρομοκρατία και απειλές βεβαίως…».
• Με στόχο να αφυπνιστούμε ως τοπική κοινωνία και το σχόλιο του ΑΕΣ την ίδια μέρα. Όπου, με τίτλο «Προσεισμοί», γνωστοποιεί έρευνα Ευρωπαϊκού Κέντρου Πολιτικών κατευθύνσεων που αποκαλύπτει ότι μεγάλο ποσοστό λαού σε διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις (14-22%) «δεν θα είχε δυσκολίες να ψηφίσει ξεονοφοβικά κόμματα». Και κρούεται ήδη ο κώδωνας κινδύνου με το χαρακτηρισμό της Ολλανδίας ως «πολιτικού σεισμογράφου της Ευρώπης»
• Και κατέληγε: «Τα Χανιά ευτυχώς δεν μπορούν ακόμη, να χαρακτηριστούν «πολιτικός σεισμογράφος της Ελλάδος», αλλά θα είναι λάθος αν δεν αξιολογηθούν οι προσεισμοί που σημειώνονται με όλο και αυξανόμενη συχνότητα στην πόλη και τα μεγαλοχώρια των Χανίων».

Καθαρές κουβέντες
• Ακούει κανείς; Διότι η βία έχει έλθει και στην, άλλοτε, ήσυχη πόλη μας. Μια βία που δεν είναι μονόπλευρη όπως θέλουν να την εμφανίσουν πολλοί. Και δεν ενδιαφέρει εάν η κότα έκανε το αυγό ή το αυγό την κότα. Οι κίνδυνοι που ήδη εγκυμονούνται μας ενδιαφέρουν. Κίνδυνοι για την ασφάλεια, την δημοκρατία, την ελευθερία, την συντεταγμένη πολιτεία και βέβαια και την οικονομία μας.
• Τρομοκρατία δεν ασκούν μόνο οι καθ’ αυτό τρομοκρατικές οργανώσεις που δρουν ενόπλως. Τρομοκρατία ασκούν και ακροδεξιές - ρατσιστικές οργανώσεις που προσπαθούν να επιβάλλουν το φόβο απέναντι σε κάθε τι διαφορετικό (ανατριχιαστικό αυτό που έγινε εις βάρος της νεαρής καθηγήτριας).
• Τρομοκρατία και φασισμός είναι και άλλες δράσεις διαφόρων αντιεξουσιαστικών ομάδων και οργανώσεων που παρανομούν με πλείστους τρόπους και απειλούν όποιον τολμήσει να τους εναντιωθεί. Εν ονόματι, μάλιστα, του… Χανιώτικου λαού. Φυσικά, χωρίς αυτόν.
• Και είναι πολύ ανησυχητικές, οι επιχειρούμενες σε ανακοινώσεις διαφόρων φορέων, μονόπλευρες προσεγγίσεις καταλογισμού ευθυνών και βίας.
• Όπως είναι ανησυχητικό ότι άλλοι πάλι τοπικοί επίσημοι και φορείς, είτε δεν παίρνουν δημόσια θέση (κατ’ ιδίαν έχουν), είτε, γενικώς και αορίστως μιλούν για καταδικαστέα φαινόμενα απ’ όπου και εάν προέρχονται.
• Τα Χανιά, και για να το προσδιορίσουμε, οι πολιτικοαυτοδιοικητικοί τους, οι οργανώσεις και οι φορείς τους, δεν πρέπει να ΣΥ-ΣΚΕΦΘΟΥΝ και να καταδικάζουν εφεξής, με καθαρές κουβέντες κάθε συγκεκριμένη δράση που δημιουργεί ή πυροδοτεί βία; Βία κατά προσώπων, βία κατά ατομικής και δημόσιας περιουσίας, βία ξενοφοβική, βία φραστική, βία κατά ανθρώπων οποιασδήποτε ιδεολογίας που απλώς έχουν διαφορετική άποψη από τους εκφραστές της βίας.
• Αλλά και η πνευματική μας ηγεσία, μήπως, θα πρέπει να πάρει καθαρές θέσεις; Δηλαδή, ποιοί περιμένουμε να βγάλουν τα... κάστανα από τη φωτιά; Μόνο οι (απροστάτευτοι) τοπικοί δημοσιογράφοι;
• Θα αφυπνιστούμε, εγκαίρως; Για ΟΛΑ όσα σηματοδοτούν κίνδυνο για τη συντεταγμένη πολιτεία, ασφάλεια και δημοκρατία μας; Η θα αφήσουμε να γιγαντωθούν οι παντός είδους ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΕΣ που επιχειρούν να επιβάλλουν τον δικό τους νόμο.
Γιατί όλοι, την δημοκρατία και τα Χανιά μας, βλάπτουν.

Δημοσιεύτηκε στα "Χανιώτικα Νέα" 15.03.2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου