Σάββατο, Μαρτίου 20, 2010

Γνώση χωρίς όρια μάθηση για όλους

Δημοσιεύτηκε στα «Χανιώτικα Νέα» Σάββατο 20 Μαρτίου 2010

Ο Κυριάκος Βασιλομανωλάκης, συγγραφέας, ιδρυτής και συνδιευθυντής του εκπαιδευτικού οργανισμού «ΠΟΛΥΓΝΩΣΗ», απαντά στο «Μου σου του α λα Προυστ» στη Νανώ Σπανουδάκη-Κουτσάκη




«Γιατί θέλεις να με «βάλεις» σ’ αυτό κι εμένα;» ήταν η ερωταπάντησή του στην πρόταση της στήλης να απαντήσει στο «Μου σου του α λα Προυστ». Τελικά, να’ τος. Ένας συμπολίτης… κοσμοπολίτης που «πολλών, δ’ ανθρώπων ίδεν άστεα και νόον έγνω…» (πολλών ανθρώπων είδε πόλεις και γνώρισε την σκέψη τους) όπως λέει ο Όμηρος για τον Οδυσσέα. Ταξιδευτής κι αυτός. Στο χώρο αλλά και στην (Πολυ)γνώση.
Στα 19 του χρόνια ήταν ήδη αξιωματικός του Εμπορικού Ναυτικού (Δόκιμος πλοίαρχος, Γ΄ πλοίαρχος, Β΄ πλοίαρχος). Ο Κάπτα-Κυριάκο, όπως τον αποκαλούσαν στα ταξίδια του, χρησιμοποίησε και χρησιμοποιεί τις εμπειρίες του από τα πραγματικά ταξίδια του και τα «ταξίδια» του στην γνώση ως εργαλεία εκπαίδευσης μαθητών, φοιτητών, εκπαιδευτικών, γονέων και συμπολιτών ηλικίας …5-95 ετών. Πώς έγινε η αλλαγή… πορείας;
Ως «ανήσυχος» ΤΟΞΟΤΗΣ (γεννήθηκε Δεκέμβριο) αλλάζει πορεία στα 25 του και γίνεται τραπεζικός (Τράπεζα Ελλάδος) κάνοντας και σπουδές τραπεζοικονομίας, banking and finance. Παράλληλα βρίσκει διέξοδο στις αέναες αναζητήσεις του στο χώρο και το χρόνο γράφοντας ποίηση και όχι μόνο (συλλογές: Τοξότης Ταξιδευτής-Δον Κιχώτης, Μέρες της Κρήτης, εργασία «Ονειρικά Μηνύματα»). Ξεκίνησε να διδάσκει Αγγλικά το 1975, ιδρύοντας το πρώτο Φροντιστήριο του Αγγλικής Γλώσσας (στην πλατεία Δεξαμενής στα Χανιά όπου λειτουργεί μέχρι σήμερα) και το 1995 ίδρυσε παράρτημα στην Παλαιόχωρα. Ο διακριτικός τίτλος του Φροντιστηρίου, που έχει μετεξελιχθεί σε Εκπαιδευτικό οργανισμό κύρους (και εκ των αποτελεσμάτων -100% επιτυχίες- και των επιδόσεων των μαθητών του ετησίως) είναι ΠΟΛΥΓΝΩΣΗ. Λέξη που καθορίζει τη φιλοσοφία και την μεθοδολογία που ακολουθείται σ’ αυτό. Αφού, όπως γράφεται και στην ιστοσελίδα τους www.polygnosi.gr, «…η ιδέα για την ίδρυση του Ινστιτούτου εδράζεται στην πίστη μας ότι η ζωή μας είναι ένα ταξίδι μάθησης...». Στον οργανισμό λειτουργεί και Σχολή Γονέων.
---------------

Η συνεισφορά του στην ΠΟΛΥΓΝΩΣΗ συνίσταται, πέραν της διδασκαλίας, και σε μία σειρά καινοτόμων παιδοψυχαγωγικών-εκπαιδευτικών μεθόδων που (πέρα από τις σπουδές και την υπάρχουσα διεθνή εμπειρία), παράγει ερευνητικά και ο ίδιος. Όπως, ενδεικτικά, η συγγραφή Αγγλικών παραμυθιών τα οποία αποτελούν εκδόσεις του Ινστιτούτου. Συναρπαστικά είναι τα παραμύθια του Chased by a troop of monkeys (εμπειρία ταξιδιού από την Αγκόλα) και Smugglers shipwrecked μέσω των οποίων οι μαθητές μαθαίνουν όχι μόνο αγγλικά και πρακτικές ασκήσεις, αλλά και γεωγραφία, ιστορία, πολιτισμό και …τρόπους να λένε παραμύθια.
Άλλωστε τα παραμύθια αποτελούν ένα άλλο …φόρτε του. Αφού τα παρουσιάζει και στα Κέντρα Παιδικής δημιουργίας του δήμου Χανίων και Σούδας με τα οποία συνεργάζεται εδώ και χρόνια.
Εν τω μεταξύ, μέσα από ένα ειδικό πιλοτικό πρόγραμμα που αναμένεται τώρα να επεκταθεί, εκπαίδευσε συμπολίτες μας από το ΚΑΠΗ Χαλέπας να δημιουργούν και να διηγούνται τις «παραμυθένιες» ιστορίες τους. Μια δράση που ενσωματώθηκε και στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Grundtwing (2008-2009 -συμμετοχή και του Μουσείου Σχολικής ζωής καθώς είναι και γραμματέας του συλλόγου Φίλων του) και περιλαμβάνεται στην έκδοση Teaching and Learning Grundtwig.
Στην κατηγορία του αληθινού «παραμυθιού» ίσως πρέπει να συμπεριληφθεί και η –σε εξέλιξη-πρότασή του στην Ένωση Πνευματικών Δημιουργών, για την συγγραφή-κατάθεση προσωπικών μαρτυριών -γεγονότων της πόλης ή του νομού, τα οποία μπορούν να αποτελέσουν το υλικό ενός τοπικού ιστορικού-εκπαιδευτικού –πολιτισμικού εργαλείου. Έχει συγγράψει τρία βιβλία Γλωσσοψυχοπαιδαγωγικών σημειωμάτων (2001, 2006 και 2009) πολλά από τα οποία οι Χανιώτες εκπαιδευτικοί, γονείς και γιαγιοπαππούδες διαβάζουμε στην τακτική εβδομαδιαία Δευτεριάτικη στήλη του στα «Χανιώτικα Νέα» με τίτλο «Η επόμενη μέρα».
Κυριολεκτικά «επόμενη» καθώς η αγάπη του για ταξίδια στην ΓΝΩΣΗ, τον έχουν οδηγήσει και στην συγγραφή και του «ευπώλητου» εγχειριδίου «Μαθαίνω Εύκολα». Ενώ τώρα, μετά από έρευνα, συλλογή υλικού, παρατηρήσεων και δουλειά 5 ετών, ετοιμάζει το «Θυμάμαι εύκολα».
Ο Κυριάκος Βασιλομανωλάκης έχει, εδώ και δεκαετίες, ενεργό δράση σε παγκόσμιες οργανώσεις όπως η Unicef, στης οποίας την Γ.Σ. είναι μέλος. Εχει λάβει τιμητική πλακέτα ως αρχαιότερος εθελοντής της και είναι ο μόνος που πήρε άδεια για τηλεμαραθώνιό της για 3 χρονιές. Στα Χανιά συμμετέχει εδώ και χρόνια σε δημοτικές επιτροπές πολιτιστικών, παιδαγωγικών και περιβαλλοντικών δραστηριοτήτων. Είναι ο πρώτος που διοργάνωσε και συντόνισε το 1ο -4ο κυνήγια θησαυρού του δήμου Χανίων. Επίσης, είναι διοργανωτής και χρηματοδότης του Παιδικού Κυνηγιού Θησαυρού από το 1986 στα Χανιά και στην Παλαιόχωρα από το 1996. Από το 2005 διοργανώνει το παιχνίδι του μεσοκαλόκαιρου στη Σούδα. Διετέλεσε και είναι μέλος πολλών πολιτισμικών συλλόγων, ενώ κατά την προεδρία του στον Πολιτιστικό Σύλλογο Αη Γιάννη οργανώθηκαν ΓΙΟΡΤΕΣ-δράσεις γειτονιάς-συνοικίας που έχουν αφήσει εποχή, όπως η αναβίωση του Κλήδωνα και η συμβολή των κατοίκων στην Ανακήρυξη του κτηρίου της Δεξαμενής και του περιβάλλοντος χώρου ως διατηρητέου, το 1996.
Είναι παντρεμένος με την Αφροδίτη Θεοδωράκη και έχουν δυο παιδιά, τον Μανώλη και τη Νάντια, οι οποίοι συνδιευθύνουν την ΠΟΛΥΓΝΩΣΗ.


Ποιό είναι το βασικό γνώρισμα του χαρακτήρα σας;
Αεικίνητος.

Τι σας κάνει να σηκώνεστε το πρωί;
Το αγώι και να δω τον κόσμο διαφορετικό.

Τι είναι για σας ευτυχία;
Ευτυχία είναι να βλέπεις την ικανοποίηση της μάθησης στα μάτια μαθητών κάθε ηλικίας.

Τι είναι για σας δυστυχία;
Να μένω στάσιμος, άπολις κι ανενεργός.

Η τελευταία φορά που ξεσπάσατε σε γέλια;
Παίρνω καθημερινά καλές δόσεις γέλιου από τα εγγόνια μου.

Το βασικό σας ελάττωμα;
Αυστηρότητα στην κρίση, ίσως επειδή γνωρίζω ότι κάθε άτομο έχει αναξιοποίητες δυνατότητες.

Η βασική σας απασχόληση;
Το τελευταίο από τα επαγγέλματα μου είναι να ανακαλύπτω καινοτόμους μεθόδους διδασκαλίας και να τις μεταδίδω.

Ποια αρετή προτιμάτε σε ένα άνδρα;
Την ευθύτητα και την ικανότητα να αλλάζει.

…σε μια γυναίκα;
Την ευθύτητα και την ικανότητα να αλλάζει.

Τι εκτιμάτε περισσότερο στους φίλους σας;
‘Ότι με έχουν φίλο.’

Αν δεν ήσασταν ο εαυτός σας ποιος θα θέλατε να ήσασταν;
Ένας δημιουργικό άτομο σε αρχαίο πολιτισμό.

Ποιος θα ήταν ο ιδανικός τόπος για να ζήσετε;
Τα Χανιά, αρκεί να βελτιώνουμε συνεχώς την ποιότητα της ζωής στην πόλη μας.

Το αγαπημένο σας ταξίδι;
Κάθε προορισμός προσφέρει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά για τον ‘περίεργο’ ταξιδιώτη. Περισσότερα ανακάλυψα στο πρώτο μου ταξίδι στη Πορτογαλία.

Ο αγαπημένος σας συγγραφέας;
Αν απαντήσω με ένα όνομα θα είμαι άδικος επειδή ανθολογώ από κάθε συγγραφέα τα διαμάντια της σκέψης τους.

Η αγαπημένη σας μουσική;
Τζαζ για διασκέδαση και Μπαρόκ για χαλάρωση.

Η ταινία που σας σημάδεψε;
Minority report του Spielberg επειδή ‘είδε’ τον βίαιο κόσμο μας με τα μάτια αθώων.

Τι απεχθάνεστε περισσότερο ;
Την αχαριστία και την έλλειψη προνοητικότητας.

Σε ποια περίπτωση επιλέγετε να πείτε ψέματα;
Όταν αντικειμενικά είναι για το καλό του ατόμου που δέχεται το ψέμα.

Σε ποια λάθη δείχνετε την μεγαλύτερη επιείκεια;
Σε όλα, αρκεί να μη τίθεται σε κίνδυνο μια ανθρώπινη ζωή.

Με ποιο φυσικό ταλέντο θα θέλατε να είστε προικισμένος;
Να μπορώ να σκορπώ το γέλιο.

Με ποια ιστορική προσωπικότητα ταυτίζεστε περισσότερο;
Δεν ταυτίζομαι, αλλά προσπαθώ να διεισδύσω στον ολιστικό τρόπο σκέψης του Leonardo da Vinci.

Όταν δεν ασχολείστε με το γράψιμο, ποιά είναι η αγαπημένη σας ασχολία;
Να ταξιδεύω και να προγραμματίζω το επόμενο μου ταξίδι.

Τι σας λείπει περισσότερο;
Ο πατέρας μου που έφυγε νωρίς.

Ο μεγαλύτερος φόβος σας;
Να μην ικανοποιώ τις προσδοκίες των μαθητών μου.

Εάν συναντούσατε το Θεό τι θα θέλατε να σας πει;
Αν έχει όρια η εξέλιξη του ανθρώπου.

Σε ποια πνευματική κατάσταση βρίσκεστε αυτό τον καιρό;
Ολοκληρώνω το γράψιμο του ‘Θυμάμαι εύκολα.’ Ελπίζω να φανεί χρήσιμο σε όσους το έχουν ανάγκη.

Ποιό είναι το μότο σας;
Γνώση χωρίς όρια, μάθηση για όλους

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου