Πέμπτη, Μαρτίου 25, 2010

Πάσχα ; Ίσως του χρόνου

Δημοσιεύτηκε στα "Χανιώτικα Νέα" 25-3-10


Όλο και περισσότεροι σχολιαστές-αναλυτές και οικονομολόγοι εγχώριοι και ξένοι, θεωρούν ότι το πρόβλημα της Ελλάδας είναι-δυστυχώς- ΠΟΛΙΤΙΚΟ.
Όπως έγραφαν προχθές και τα φιλοκυβερνητικά «ΝΕΑ» «Δεν έχει να κάνει με τα ελλείμματα ή με δάνεια ή με επιτόκια. Κυρίως έχει να κάνει με τον τρόπο που κυβερνάται η χώρα και με τον τρόπο που λειτουργεί η κοινωνία της… Κι αυτό είναι το δυσκολότερο να αλλάξει».
---------
Είναι δύσκολο να αλλάξει γιατί οι ευρωπαίοι εταίροι μας και πολύ περισσότερο οι αγορές δεν πείθονται ότι η πολιτική ηγεσία πράγματι εννοεί και θα εφαρμόσει όσα μέτρα υπόσχεται. Δεν πείθεται επειδή θεωρεί ότι καθυστερούν πολύ ΟΛΑ (π.χ. έξι μήνες για το φορολογικό). Την ίδια ώρα υπάρχει πολύ… μπλα, μπλα για την δεινή οικονομική μας θέση. Η οποία όμως δεν είναι πολύ χειρότερη άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Επομένως οι χειρισμοί μας, να φωνάζουμε «βοήθεια… λύκος» πριν αυτός ακόμα εμφανιστεί στο προσκήνιο δημιούργησαν μεγαλύτερο πρόβλημα στις αγορές απ’ αυτό που-υποτίθεται- θέλαμε να αποφύγουμε.

Κίνδυνος… κατάψυξης

Για να πάμε και στα τοπικά μας. Αυτά ισχύουν σε μικρογραφία και για την Κρήτη. Και για τα Χανιά. Όπου πλέον έχουμε πολλά προβλήματα. Ύφεσης, ανεργίας. Προβλήματα κοινωνικά, αναπτυξιακά. Που, κάτω από τις συνθήκες που διαμορφώνονται, καίνε ΠΟΛΥ.Όπως, ότι τίποτε ουσιαστικό, σε επίπεδο έργων, δεν κινείται εδώ και πολύ καιρό στα Χανιά.
• Υποσχέσεις πολλές: Β.Ο.Α.Κ, Ν.Ο.Α.Κ., ΚΡΗΤΗ Α.Ε., έναρξη ΕΣΠΑ, εντάξεις έργων, χρηματοδοτήσεις μελετών. Από τον Οκτώβριο που ανέλαβε η τωρινή κυβέρνηση τις ακούμε. Και βέβαια όλα τα εναποθέτουν κυρίως στο ΕΣΠΑ.
• Αλλά το ΕΣΠΑ… είναι στην κατάψυξη, όπως έγραφε την περασμένη Δευτέρα στα «Χ.Ν» ο π. υπουργός κ. Νίκος Χριστοδουλάκης. Και πρέπει να ΒΓΕΙ.
• Ο καιρός περνά. Και ο τόπος… πίνει το «ζουμί» του. Κινδυνεύει να «καταψυχθεί» οικονομικά και κοινωνικά. Πότε θα πάρουν όλα μπροστά; Και με ποιες… συνεχιζόμενα χρονοβόρες -όπως αποδεικνύεται -διαδικασίες;

Κάνει... τζίζ η έδρα;

Και αναφερόμαστε και στην προχθεσινή επίσκεψη του υπουργού υποδομών κ. Ρέππα στην Κρήτη και στα Χανιά. Ο οποίος τίποτα καινούργιο δεν πρόσθεσε σε όσα μέχρι σήμερα έχουν ανακοινωθεί. Η ίδρυση της εταιρείας «Υποδομές ΚΡΗΤΗΣ Α.Ε» έχει εδώ και καιρό ανακοινωθεί. Και περιμέναμε τον κ. Ρέππα να έλθει και να ανακοινώσει ότι, επιτέλους, ΙΔΡΥΘΗΚΕ. Ήλθε, μετά τρίμηνες συνεχείς αναβολές, μαζί με μια μεγάλη συνοδεία, τέλη Μαρτίου πια.
• Και αντί για ίδρυση και χρονοδιαγράμματα έναρξης έργων μας παρουσίασαν το …καταστατικό και τη δομή της εταιρείας.
• Η οποία, παρεμπιπτόντως, ελέχθη ότι θα έχει έδρα την ΚΡΗΤΗ (αυτό έλειπε να μην την έχει). Αλλά, πού στην Κρήτη; Λέγεται ότι το Ηράκλειο ...καπάρωσε και αυτήν την έδρα. Εμείς, οι Χανιώτες την διεκδικήσαμε; Την διεκδικούμε; Γιατί δεν ακούσαμε... κουβέντα. Κάνει... τζίζζ και αυτή η διεκδίκηση; Όπως αυτή για υποψήφιο Περιφερειάρχη από την οποία έχουμε «παραιτηθεί» ως Χανιά;

Ας... κλαυσογελάσουμε

• Και μας είπαν ότι η εταιρεία, εκτιμάται ότι ΘΑ είναι έτοιμη το καλοκαίρι και ΘΑ μπορεί να ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ παρεμβάσεις σε έργα ως τα τέλη του χρόνου!! (Το πότε θα ξεκινήσουν …φλου). Μας παρουσίασαν επίσης ένα ΠΛΑΝΟ για το πώς θα είναι ο Β.ΟΑ.Κ και ο Ν.ΟΑ.Κ. το 2015!
• Επειδή όμως, όπως γράφουμε και εισαγωγικά, το πρόβλημά μας είναι -γενικώς- πολιτικό, το να μας διαβεβαιώνουν ότι η τάδε... εικονική πραγματικότητα του Β.Ο.Α.Κ. και Ν.Ο.Α.Κ θα είναι γεγονός το 2015, δεν μας πείθει. Και, κυρίως, δεν προσθέτει ΑΜΕΣΑ στο να πάρει μπρος η ανάπτυξη. Έπειτα, τά’ χουμε ξανακούσει αυτά. Από ΟΛΕΣ τις κυβερνήσεις για διάφορα έργα. Και -συνήθως- μένουμε με τον σχεδιασμό.
• Ο υπουργός, ανακοίνωσε ένα φιλόδοξο σχεδιασμό για τον τομέα των μεταφορών στην Κρήτη, αλλά δεν ανακοίνωσε τίποτα που να έχει ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΙ. Ούτε καν την…τετελεσμένη ΙΔΡΥΣΗ της ΚΡΗΤΗ Α.Ε.
• Κι εδώ, δηλαδή, οι καθυστερήσεις... περισσεύουν. Ακόμα και για την δημοπράτηση του ώριμου έργου του αεροδρομίου Χανίων δεν έδωσε χρονοδιάγραμμα.
• Δηλαδή, πάει και… αυτός ο χρόοονοοος, ας κλαυσογελάσουμε …παιδιάαα… Και των υποσχέσεων ο πόνος… ας κοιμάται στην καρδιά… Καλή χρονιά… 2011 καλή χρονιά….
• Και καλό…Πάσχα 2011 για έναρξη και υλοποίηση έργων.
• Ετεροχρονίζει η κυβέρνηση τις εξαγγελίες της; Ετεροχρονίζουμε κι εμείς τα κάλαντα και το ΚΑΛΟ Πάσχα για το 2011.


Γιατί, κατά που την θωρούμε την… φλάσκα του χρόνου, και να δούμε -αν θα δούμε- αναπτυξιακών έργων Πάσχα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου