Σάββατο, Μαρτίου 06, 2010

Θα ήθελα να είμαι ο βαρώνος Μυγχάουζεν

Δημοσιεύτηκε στα Χανιώτικα Νέα Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2009

Aπαντά ο σκηνοθέτης Μανούσος Μανουσάκης

«Θα ήθελα να είμαι ο βαρώνος Μυγχάουζεν»

Εάν δεν ήταν αυτός που είναι θα ήθελε να είναι ο βαρώνος Μυγχάουζεν, η μυθομανία του οποίου θα τον βοηθούσε να γράφει ακόμα καλύτερα σενάρια. Αυτή η «παρα-μυθο-μανία» εξ’ άλλου, φαίνεται ότι βαραίνει και στην επιλογή της συγκλονιστικής ταινίας «Ο λαβύρινθος του Πάνα» (Μια ταινία- παραμύθι αλλά μόνο για ενήλικες θεατές με έξι υποψηφιότητες για Οσκαρ, εκ των οποίων κέρδισε στις τρεις) ως ταινίας που τον σημάδεψε. Δεν είναι τυχαίο, επομένως, ότι πριν τρεις μήνες (Ιούλιος 2009)μαζί με την ηθοποιό Ειρήνη Παππά υπέγραψαν και παρουσίασαν ένα σχέδιο τηλεοπτικής σειράς που βασίζεται στο μύθο των Ατρειδών καθώς ο σκηνοθέτης Μανούσος Μανουσάκης που σήμερα απαντά στο «Μου, σου του α λα Προυστ», πιστεύει ότι πρέπει να προβληθεί και έξω από τη χώρα μας ο μεγάλος θησαυρός των Ελληνικών μύθων.
Φέτος, για δεύτερη συνεχή χρονιά βρίσκεται στα Χανιά και υπογράφει την σκηνοθεσία της πρώτης χειμερινής παραγωγής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κρήτης του « Ο επιθεωρητής έρχεται» του Τζων Πρίστλεϋ. Πρόκειται για ένα από τα πιο πολυανεβασμένα έργα των τελευταίων 50 ετών, το καλύτερο του συγγραφέα, ένα έργο με πρωτοποριακή γραφή που είναι και σύγχρονο καθώς καθρεπτίζει και την ατομικιστική εποχή μας και την παρακμή κοινωνικών αξιών.
Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί, όπως μας είπε ο ίδιος, σαν κοινωνικό αστυνομικό θρίλερ. Η ιστορία εκτυλίσσεται σε ένα μεγαλοαστικό σπίτι στην Αγγλία του 1912 όπου γιορτάζουν τον αρραβώνα της κόρης. Παρόντες είναι οι επηρμένοι νεόπλουτοι γονείς, ο αριστοκράτης και αδίστακτος γαμπρός, η ψηλομύτα κόρη και ο αλκοολικός αδελφός της. Ενώ λοιπόν ανέμελοι γιορτάζουν τον αρραβώνα σε στενό οικογενειακό κύκλο στο σπίτι «εισβάλλει» ένας επιθεωρητής της αστυνομίας που κατηγορεί όλους ότι ο καθένας ξεχωριστά, και χωρίς να το γνωρίζει ο άλλος, συνετέλεσαν στο να αυτοκτονήσει μία κοπέλα. Όλη η βιτρίνα της υποκριτικής αξιοπρέπειας καταρρέει .
Το έργο ανέβηκε για πρώτη φορά το 1945. Στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κρήτης, έργο ανεβαίνει σε μετάφραση Ζωής Ρηγοπούλου, σκηνικά-κοστούμια Βάλιας Μαργαρίτη και μουσική του Μανώλη Μανουσάκη. Η πρεμιέρα είναι στις 27 Νοεμβρίου στην αίθουσα του Βενιζέλειου Ωδείου Χανίων και είναι φανερό ότι οι συντελεστές του, με ένα ακόμη «αστυνομικό» έργο, στοχεύουν στην επανάληψη της περσινής επιτυχίας, της «Ποντικοπαγίδας» της Αγκάθα Κρίστι.
------------------

Άνθρωπος χαμηλών τόνων αλλά υψηλών στόχων και εργασιομανής ο Μανούσος Μανουσάκης, δικαιώνει μέσα από τα έργα και τις πολύπλευρες δραστηριότητές του, το μότο ζωής του που συνοψίζεται στο «να μην φτάνει η ημέρα για όσα πράγματα θέλει να κάνει κανείς». Και κάνει πολλά. Αφού παράλληλα με την πρώτη μεγάλη αγάπη του την σκηνοθεσία, καλλιέργησε και δυο άλλες «κρυμμένες» αγάπες : Την βιολογική καλλιέργεια ελιάς και την αγωνιστική ιστιοπλοΐα. Η πρώτη πάντως βρήκε έδαφος να αναπτυχθεί όταν μαζί, με την άλλη μεγάλη αγάπη του, την γυναίκα του Μαρία, αποφάσισαν να καλλιεργήσουν το κτήμα της στην Σπάρτη. Και όχι μόνο τα κατάφεραν για το δικό τους κτήμα αλλά βάζοντας, ως συνήθως, αγάπη, μεράκι και …φαντασία σχεδίασαν μαζί με άλλους τοπικούς φορείς της Λακωνίας την Γιορτή λαδιού και ελιάς που φέτος -στον τρίτο χρόνο υλοποίησής της- πραγματοποιήθηκε στο στάδιο Ειρήνης και Φιλίας στην Αθήνα (10-12 Απριλίου 2009) και είχε μεγάλη επιτυχία και προβολή.
Ιδρυτής και καλλιτεχνική «ψυχή» της εταιρείας παραγωγής ταινιών «Τηλεκίνηση» (η επί των οικονομικών «ψυχή» είναι η γυναίκα του Μαρία), έχει στο ενεργητικό του πλήθος επιτυχιών στο θέατρο, τον κινηματογράφο, την τηλεόραση καθώς ο Μανουσάκης σέβεται το κοινό και παράγει ποιοτικά έργα. Είναι δε πασίγνωστο ότι πολλές τηλεοπτικές σειρές του πρόβαλλαν ιδιαίτερα την Κρήτη και τα Χανιά συμβάλλοντας έτσι και στην τουριστική προβολή μας.
Αυτοδίκαια, λοιπόν, και επίτιμος δημότης της πόλης μας ο Μανούσος Μανουσάκης, του οποίου οι ρίζες είναι Σφακιανές. Και, εν μέρει- όταν μπορεί- είναι και κάτοικος Χανίων. Αφού το δέσιμό του με τα Χανιά και τις ρίζες του, τον οδήγησε να αγοράσει και να αναπαλαιώσει ένα σπίτι στη παλιά πόλη των Χανίων. Κάτι που έχει κάνει και στο Χιλιομόδι (τόπο καταγωγής της γυναίκας του) και στην Σπάρτη. Έτσι ώστε τα παιδιά τους, Μανώλης και Δέσποινα (καλλιτεχνική φλέβα και τα δύο που ήδη έχουν ανοίξει τα φτερά τους και εκτός Ελλάδας -ο Μανώλης ως σκηνοθέτης και συνθέτης και η Δέσποινα με σπουδές video art και γλυπτική στην Αμερική), να βρίσκουν ρίζες σε αυτούς τους τόπους.

Ποιό είναι το βασικό γνώρισμα του χαρακτήρα σας;
Επιμονή, υπομονή, εργασιομανία.
Τι σας κάνει να σηκώνεστε το πρωί;
Ο ήλιος.
Τι είναι για σας ευτυχία;
Η ζωή μου με την Μαρία.
Τι είναι για σας δυστυχία;
Τεμπελιά, απραξία, πόλεμος, επιθετικότητα, αλαζονεία, αυθαιρεσία.
Η τελευταία φορά που ξεσπάσατε σε γέλια;
Πριν ένα δευτερόλεπτο.
Το βασικό σας ελάττωμα;
Κάπνισμα, ανυπομονησία, ακαταστασία.
Η βασική σας απασχόληση;
Η δουλειά μου.
Ποια αρετή προτιμάτε σε ένα άνδρα;
Η μπέσα.
…σε μια γυναίκα;
Η μπέσα.
Τι εκτιμάτε περισσότερο στους φίλους σας;
Την ειλικρινή κριτική.
Αν δεν ήσασταν ο εαυτός σας ποιος θα θέλατε να ήσασταν;
Ο βαρώνος Μυγχάουζεν. Θα έγραφε τα καλλίτερα σενάρια.
Ποιος θα ήταν ο ιδανικός τόπος για να ζήσετε;
Η Ελλάδα.
Το αγαπημένο σας ταξίδι;
Στην φαντασία.
Ο αγαπημένος σας συγγραφέας;
Ο Καζαντζάκης και ο Όμηρος.
Ο αγαπημένος σας ποιητής;
Ο Ευριπίδης,
Ο αγαπημένος σας συνθέτης;
Leonard Bernstein και Βαμβακάρης.
Ο αγαπημένος σας ζωγράφος;
Νταλί, Εγγονόπουλος.
Η ταινία που σας σημάδεψε; (δική σας ή άλλου)
Ο Λαβύρινθος του Πάνα.
Το αγαπημένο σας φαγητό και ποτό;
Κρασί και πατάτες τηγανιτές.
Τι απεχθάνεστε περισσότερο ;
Την αυθαιρεσία, την αναλγησία, την βλακεία, το ψέμα.
Σε ποια περίπτωση επιλέγετε να πείτε ψέματα ;
Για να σώσω μια ζωή.
Σε ποια λάθη δείχνετε την μεγαλύτερη επιείκεια;
Στην αριθμητική.
Με ποιο φυσικό ταλέντο θα θέλατε να είστε προικισμένος;
Τραγούδι.
Τι σας λείπει περισσότερο;
Η ηρεμία.
Ο μεγαλύτερος φόβος σας;
Το τέλος του πολιτισμού.
Σε ποια πνευματική κατάσταση βρίσκεστε αυτό τον καιρό;
Αισιοδοξία, εγρήγορση, αναμονή.
Πώς θα επιθυμούσατε να πεθάνετε;
Αδιάφορα.
Εάν συναντούσατε το Θεό τι θα θέλατε να σας πει;
Καλημέρα..
Ποιό είναι το μότο σας ;
Να εύχεσαι να μην σου φτάνει η ημέρα για τα πράγματα που θες να κάνεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου