Σάββατο, Μαρτίου 06, 2010

Δύο αναγκαίες ΚΕΔ-ιες ανάπτυξης

Δημοσιεύτηκε στα Χανιώτικα Νέα 24-2-10


Θέμα απόφασης της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου (ΚΕΔ) είναι « η παραχώρηση της χρήσης της δημόσιας έκτασης μεταξύ του παλαιού αιγιαλού και της παραλίας, στους Δήμους Μηθύμνης και Κισάμου», απάντησε τις προάλλες ο υπουργός Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου σε σχετική αναφορά που είχε καταθέσει ο βουλευτής κ. Μαν. Σκουλάκης, αιτούμενος να ικανοποιηθεί το σχετικό αίτημα των δήμων Μηθύμνης και Κισάμου.
-------------
• Παράλληλα, όπως επισημάνθηκε κατά την συνεδρίαση της επιτροπής παρακολούθησης (9-2-10) της μελέτης ανάπλασης του κόλπου που εκπονείται για το παραλιακό μέτωπο της περιοχής, ολοκληρώνεται αυτές τις ημέρες η πρώτη φάση της και στα μέσα του Απρίλη η κυκλοφοριακή μελέτη για την ίδια περιοχή.
Πράσινο και αναπτυξιακό

• Πρόκειται για μια μελέτη που θα δώσει μεγάλη αναπτυξιακή ώθηση στην περιοχή αφού προβλέπει έργα πεζοδρόμησης, δημιουργία ποδηλατοδρόμων, χώρων αναψυχής, διευθέτησης ρεμάτων κ. α.
• Ο δήμος Μηθύμνης, και ειδικότερα ο αντιδήμαρχος κ. Νεκτ. Κουμάκης και ο ειδικός σύμβουλος κ. Αντ.Σχετάκης που οραματίστηκαν και πρότειναν στο δήμο Μηθύμνης και αργότερα στο δήμο Κισάμου τον σχεδιασμό και την διαδημοτική διάσταση του έργου μέσα από τον ΘΗΣΕΑ, καταβάλουν ήδη προσπάθειες για την ένταξή και στο ΕΣΠΑ. Κάτι που έχει βάσιμες δυνατότητες να επιτευχθεί, όπως φάνηκε από την συνάντηση που, με παρέμβαση του βουλευτή κ. Ευτ. Δαμιανάκη, είχε η αντιπροσωπεία του δήμου Μηθύμνης με τον υφυπουργό κ. Στ. Αρναουτάκη. Ο υφυπουργός δήλωσε εντυπωσιασμένος από το έργο. Είναι έργο πράσινης ανάπτυξης, που και στην προηγούμενη τετραετία είχε βρει υποστηρικτές. Μεταξύ των οποίων, όπως φάνηκε και από τα καταγεγραμμένα «ευχαριστήρια» του δημοτικού συμβουλίου Μηθύμνης, ο τέως βουλευτής Χανίων, κ. Στέλιος Νικηφοράκης, ο οποίος το πίστεψε και παρενέβη, καθοριστικά, για την ένταξή του στον ανταγωνιστικό διαδημοτικό «κουμπαρά» του ΘΗΣΕΑ.

Να στηριχθεί καθολικά
• Τώρα, λοιπόν, για να προχωρήσει αυτό το έργο χρειάζεται, και την παραχώρηση της χρήσης της δημόσιας έκτασης που διαχειρίζεται η ΚΕΔ. Η απάντηση του κ. Παπακωνσταντίνου που παραπέμπει στην απόφαση της ΚΕΔ, μπορεί να είναι διοικητικά σωστή, αλλά δεν μας λέει τίποτα για τις δικές του προθέσεις στήριξης του αιτήματος. Και όλοι ξέρουμε ότι η απόφαση της ΚΕΔ, εφ’ όσον είναι σύννομη (και είναι εν προκειμένω) εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό, και από την ΠΟΛΙΤΙΚΗ παρέμβαση του υπουργείου.
• Το αίτημα, που είχε υποβληθεί από το δήμο Μηθύμνης τόσο στο υπουργείο όσο και στην ΚΕΔ, θεωρούμε ότι πρέπει να στηριχτεί ΤΩΡΑ καθολικά και διεκδικητικά από τους φορείς της Κισάμου, τους αυτοδιοικητικούς του νομού (ΤΕΔΚ, νομαρχιακό συμβούλιο) και τους πολιτικούς του νομού (πέρα από την αναφορά του κ. Σκουλάκη) ώστε μην υπάρξουν καθυστερήσεις, που μπορεί να αποβούν μοιραίες για την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ.

Τι γίνεται με την «Κουκουναρά» ;
• Και μια και αναφερθήκαμε στην ΚΕΔ. Τι γίνεται αλήθεια, με εκείνο το αίτημα που της είχε υποβάλλει από το 2007 ο δήμος Ελευθερίου Βενιζέλου για παραχώρηση της χρήσης της βίλας «Κουκουναρά» προκειμένου να στεγαστεί εκεί το Λαογραφικό Μουσείο Χανίων; Ένα αίτημα που τώρα με την πιθανολογούμενη (σύμφωνα με την πρόταση του ΙΤΑ) συνένωση του δήμου Ελευθ. Βενιζέλου με τον δήμο Χανίων, μπορεί να επικαιροποιηθεί από τον δήμο Ελευθ. Βενιζέλου, και σε αυτοδιοικητικό επίπεδο να αποτελέσει αντικείμενο διεκδίκησης και από την ΤΕΔΚ Χανίων.
• Και όχι μόνο βέβαια. Θα μπορούσαν, εκτός από την ΙΛΑΕΚ που το έχει στηρίξει, και άλλοι φορείς του νομού (νομαρχιακό συμβούλιο, πολιτιστικοί σύλλογοι, τουριστικοί και επαγγελματικοί φορείς που αυτονόητα θα έχουν όφελος από την δημιουργία ενός μεγάλου λαογραφικού μουσείου) να στείλουν ανάλογο αίτημα πίεσης προς την πολιτική ηγεσία (υπουργό Οικονομικών) και την ΚΕΔ.
• Και βέβαια, καθοριστική θα είναι μια κοινή παρέμβαση στον υπουργό, των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ Χανίων.

Θα τις βάλουν ;
• Και τα δύο πιο πάνω αιτήματα, αν και άσχετα φαινομενικά μεταξύ τους, συνδέονται γιατί βρίσκονται στο νομό μας και εκκρεμούν.
• Η παραχώρηση, λοιπόν, χρήσης δημόσιων εκτάσεων, που διαχειρίζεται η ΚΕΔ, στην αυτοδιοίκηση για κοινωφελείς αναπτυξιακούς σκοπούς είναι φανερό ότι πρέπει να επιδιωχθεί διεκδικητικά από όλους που μπορούν να ασκήσουν κοινωνικές, αυτοδιοικητικές και πολιτικές πιέσεις.
• Η απόφαση της ΚΕΔ, τόσο για την παραχώρηση χρήσης της δημόσιας έκτασης παλαιού αιγιαλού μεταξύ των δήμων Μηθύμνης και Κισάμου, όσο και για την παραχώρηση της παλαιάς βίλας των σουλτάνων «Κουκουναράς» μπορεί να αποτελέσουν…. ...δύο καθοριστικές ΚΕΔ-ιές στο εργό(χειρο) της τοπικής πολιτισμικής, πολιτιστικής και οικονομικής ανάπτυξης.
• Θα τις βάλουν, οι αρμόδιοι;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου