Σάββατο, Μαρτίου 06, 2010

Θα δώσουμε νέα "πατήματα" αναβολής ;

Δημοσιεύτηκε στα Χανιώτικα Νέα 22-2-10

Συνεδριάζει σήμερα το μεσημέρι, εκτάκτως, το Δημοτικό συμβούλιο Χανίων μετά από αίτημα όλων των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, προκειμένου να συζητήσουν τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται στο καθολικό αίτημα των Χανιωτών για παραχώρηση του στρατοπέδου Μαρκοπούλου στην τοπική κοινωνία. Τα νέα δεδομένα προκύπτουν από την απάντηση του Υπουργού Εθν. Άμυνας κ. Ευαγ. Βενιζέλου σε ερώτηση που είχαν καταθέσει στην Βουλή οι τρεις βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κ.κ. Δαμιανάκης, Σκουλάκης, Βαλυράκης και η οποία, όπως διαβάσαμε, κινείται προς την θετική κατεύθυνση.
-----
• Και μάλιστα, φαίνεται, ότι προκάλεσε και μια πρώτη αλλαγή(;) στάσης του δημάρχου Χανίων κ. Κυρ. Βιρβιδάκη, αναφορικά με την ανέγερση δικαστικού Μεγάρου στο χώρο του στρατοπέδου.
• Αλλά ο δήμαρχος πρέπει να ξεκαθαρίσει την στάση του και για την εναλλακτική πρόταση που δημόσια είχε καταθέσει, ότι δηλαδή, αφού ο δικηγορικός σύλλογος δεν θέλει εκεί δικαστικό μέγαρο, θα «πολεοδομήσει», στον ίδιο χώρο, δημαρχιακό μέγαρο. Κάτι που δεν πήρε ποτέ πίσω, παρά τις πιέσεις της τοπικής κοινωνίας και της πρωτοβουλίας Χανιωτών για το στρατόπεδο.

Συγκεκριμένα βήματα• Το ερωτηματικό στη λέξη «αλλαγή στάσης» έχει να κάνει, κατ’ αρχήν, με την ανάγκη να διερευνώνται πλέον και όσα κρύβονται «πίσω από τις λέξεις» . Αφού οι πολιτικοαυτοδιοικητικές ηγεσίες, πολλές φορές, άλλα λένε και άλλα εννοούν. Εν προκειμένω, χρειάζεται να συζητηθούν, να διευκρινιστούν και να αποκωδικοποιηθούν πολλά ζητήματα τα οποία περιλαμβάνει και, η κατ’ αρχήν, θετική απάντηση του ΥΠΕΘΑ.
• Και ασφαλώς, θα πάρουμε και σήμερα μια γεύση για το πώς αποκωδικοποιούνται οι δηλώσεις του δημάρχου Χανίων, οι οποίες, επίσης, επιδέχονται και «ερμηνείες» που, προφανώς, έχουν σχέση και με προεκλογικούς ελιγμούς και σκοπιμότητες. Μακάρι να κάνουμε λάθος.
• Θα δούμε, επίσης, και την ετοιμότητα, ή όχι, των παρατάξεων της αντιπολίτευσης να καταθέσουν μια ενιαία τεκμηριωμένη πρόταση που να περιλαμβάνει τα συγκεκριμένα βήματα που προτείνουν να ακολουθήσει η δημοτική αρχή Χανίων προκειμένου να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις με το υπουργείο «ΑΜΕΣΑ», όπως το ίδιο το υπουργείο λέει.

Επιτροπή διεκδίκησης
• Όμως το «άμεσα», περιλαμβάνει ήδη δύο προϋποθέσεις-ερμηνείες. Η πρώτη περιλαμβάνεται στην τελευταία παράγραφο της απάντησης του ΥΠΕΘΑ που λέει ότι «μόλις οι ολοκληρωμένες και ενιαίες προτάσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης περιέλθουν στο ΥΠΕΘΑ, θα ενεργήσουμε άμεσα».
• Δηλαδή μας λέει, εμμέσως πλην σαφώς, ότι πρέπει να συμφωνήσουν όλοι οι φορείς που μέχρι τώρα διαφωνούσαν και -κυρίως- να υπάρξει ΟΜΟΦΩΝΗ απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, προκειμένου οι διαπραγματεύσεις να μην οδηγηθούν στις Ελληνικές καλένδες (όπως με αυτές των 4 χρόνων που προηγήθηκαν αφού και η τότε πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ ζητούσε ομοφωνία δημοτικού συμβουλίου, νομαρχιακού και τοπικών φορέων).
• Μας λέει, επίσης ότι οι προτάσεις αυτές θα πρέπει να είναι «ολοκληρωμένες». Δηλαδή, να περιλαμβάνουν τις πολεοδομικές ρυθμίσεις που απαιτούνται και είχε (ξανα)κάνει η δημοτική μας αρχή, με απόφαση δημοτικού συμβουλίου (κατά πλειοψηφία και παρά την καθολική τοπική αντίθεση), και τις είχε υποβάλει στο υπουργείο για διαπραγμάτευση.
• Τα υπόλοιπα είναι λεπτομέρειες, τις οποίες, καλώς, ερμηνεύει η αντιπολίτευση και εξέφρασε και ο κ. Γιάννης Νερμανάκης. Ότι δηλαδή, τυχόν χρηματικές αποζημιώσεις ή αντιπαροχή ακινήτων, είναι θέματα δυναμικής διεκδίκησης και διαπραγμάτευσης - της δημοτικής αρχής, βασικά.
• Και είναι πολύ χρήσιμη και λογική η πρόταση που κατέθεσε προχθές η πρωτοβουλία πολιτών για το στρατόπεδο: Να συσταθεί μία επιτροπή που να συμπεριλάβει και τον νομάρχη και πρόεδρο ΤΕΕ/ΤΔΚ η οποία να κάνει αυτές τις διαπραγματεύσεις από θέσεως μεγαλύτερης ισχύος και «πίεσης».
• Επιπλέον δεν θα υπάρξουν ατέρμονες αντεγκλήσεις και αμφισβητήσεις που θα οδηγήσουν σε αναβολή μέχρι να εκλεγούν νέες δημοτικές αρχές.

Θα εισηγηθεί ανάκληση και αλλαγές ;
• Βέβαια η επιτροπή αυτή (ή όποια άλλη) πρέπει να έχει στα χέρια της την ανάκληση της προηγούμενης απόφασης του Δ.Σ. και μία νέα, ενιαία και ολοκληρωμένη πρόταση με την οποία θα διεκδικήσει -κυρίως ΠΟΛΙΤΙΚΑ- το στρατόπεδο. Δεν περιμένουμε πρόταση από το υπουργείο, πλέον, όπως δηλώθηκε από την δημοτική αρχή. Το υπουργείο περιμένει την δική μας. Μην αρχίζουμε από τώρα το πολιτικό «κρυφτούλι» της γάτας με το ποντίκι.
• Έχει η δημοτική αρχή την πρόθεση να ΕΙΣΗΓΗΘΕΙ σήμερα το αυτονόητο; Ότι θα φέρει άμεσα για έγκριση συγκεκριμένες αλλαγές στα σημεία που αποτέλεσαν casus belli (αφορμή πολέμου) για το σύνολο της τοπικής κοινωνίας; Αλλαγές τις οποίες θα εισηγηθεί μια διαπαραταξιακή επιτροπή που θα συστήσει σήμερα το Δ.Σ με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα παράδοσης της νέας πρότασης; Ώστε όταν έλθει στο δημοτικό συμβούλιο να ψηφιστεί ΟΜΟΦΩΝΑ και να την πάρουν όλοι παραμάσχαλα, ώστε να πάνε να διαπραγματευτούν με το υπουργείο, αφού εξασφαλίσουν παράλληλες αποφάσεις από το νομαρχιακό συμβούλιο και τους άλλους τοπικούς φορείς;

Με την πολιτική ηγεσία• Μας ενημέρωσε η δημοτική αρχή ότι συναντήθηκε και μίλησε με την στρατιωτική ηγεσία (αρχηγό ΓΕΣ). Και «οχυρώνεται» πίσω από την απαίτηση της για 3,5 εκατ. για μετεγκατάσταση του στρατοπέδου. Έτσι ώστε να πετά την μπάλα έξω από το γήπεδο, θέτοντας διλήμματα του τύπου «ψηφίζετε να πληρώσουμε 3,5 εκατ. ευρώ»; Και με τέτοια και άλλα να πάμε μέχρι τις δημοτικές εκλογές.
• Πολιτική απόφαση πρέπει να ληφθεί. Με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου πρέπει να διαπραγματευτούν και να διεκδικήσουν απ’ αυτήν. Όχι από την στρατιωτική.
• Έχουμε άλλη μια ευκαιρία. Θα δώσουμε «πατήματα» νέας αναβολής, χάριν πολιτικοαυτοδιοικητικών σκοπιμοτήτων;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου