Τρίτη, Σεπτεμβρίου 30, 2014

Μήπως αποδυναμώνεται;







Τοπικό δημοψήφισμα  για να αποφασίσουν οι πολίτες αν θέλουν ή όχι την ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου, ζητά ο επικεφαλής  της  δημοτικής παράταξης δήμου Χανίων «Πρώτα ο άνθρωπος» κ. Γ. Σαρρής.
·         Στην ανακοίνωση ο κ. Σαρρής εγκαλεί  τους τοπικούς θεσμικούς παράγοντες ότι «δεν επαγρυπνούσαν, ως όφειλαν, για να αντιταχθούν εγκαίρως και αποτελεσματικά, αλλά περίμεναν να δημιουργηθεί κλίμα για να αναγκαστούν να πάρουν θέση όψιμα, όταν και τα χρονικά περιθώρια είναι πιεσμένα» .Επίσης καταγγέλλει ότι «οι τοπικοί βουλευτές  της συγκυβέρνησης ψήφισαν το νομοσχέδιο…»  (X.N. 23-9-14).
                                              Ποιος το αποφασίζει
·         Ανοικτές θύρες –θεωρούμε- ότι κρούει  ο κ. Σαρρής. Καθώς  η πλειοψηφία των Χανιωτών  συμφωνεί  με όλα όσα καταγγέλλει. Bεβαίως, καλά κάνει και καταγγέλλει. Αυτός είναι και ο  γενικότερος θεσμικός ρόλος της δημοτικής του παράταξης.
·         Όσο για το τοπικό δημοψήφισμα. Κατ ‘αρχάς ουδείς δεν μπορεί να πει ότι δεν πρόκειται για ένα  δημοκρατικό θεσμικό εργαλείο το οποίο  πρέπει να αξιοποιούν οι τοπικές κοινωνίες  και το αεροδρόμιο είναι ένα σοβαρό θέμα. Αλλά.… Δυστυχώς, υπάρχουν πολλά αλλά. Όπως:
·         1.  Νομικό πλαίσιο.  Το άρθρο 216/3463 του 2006 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων σε συνδυασμό με το άρθρο 225/3852 του Καλλικράτη  επιτρέπει τα δημοτικά δημοψηφίσματα .Υπό όρους, όμως.
·         Ο πρώτος περιλαμβάνεται στο  216/3463 που λέει «αντικείμενα τοπι­κών δημοψηφισμάτων δεν μπορούν να αποτελούν τα θέ­ματα εθνικής πολιτικής». Άρα;
·         2. Έπειτα υπόκειται στο έλεγχο νομιμότητας του 225/3852 και στην συνέχεια χρειάζεται να  πάει στο Υπ Εσωτερικών να εγκριθεί και να εκδοθεί Προεδρικό διάταγμα .
·         3. Στην επιστολή ανακοίνωση του κ. Σαρρή, αναγνωρίζεται ότι «τα χρονικά περιθώρια είναι πιεσμένα.» Μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου το προσδιορίζει.
·         Ο μήνας είχε 22 όταν το ζήτησε. Άρα, πώς θα  προλάβουμε χρονικά τις διαδικασίες , ακόμα και εάν υποτεθεί ότι ο δρόμος προς τα τοπικά δημοψηφίσματα είναι στρωμένος με ροδοπέταλα;
·         Η εμπειρία από την  σκόπιμη  μη έκδοση προεδρικού διατάγματος από την κυβέρνηση για το δημοψήφισμα για την ιδιωτικοποίηση του νερού στην Θεσσαλονίκη, δείχνει ότι η κυβέρνηση, θα είναι απρόθυμη. Δεν  θα το κάνει.
·         4.Στην Θεσσαλονίκη  μάλιστα είχαν συνασπιστεί 13 δήμοι ώστε να υπάρξει καθολική αντίθεση. Εδώ στα Χανιά δεν θα πρέπει να συμμετέχουν και οι πολίτες όλων των δήμων του νομού-τουλάχιστον;
·         Αλλά και του νομού Ρεθύμνης –επίσης- πού έχει ήδη τεθεί αλληλέγγυος και αντιτίθεται στην ιδιωτικοποίηση;  Γιατί να έχουμε το έλασσον όταν μπορούμε να έχουμε πολύ περισσότερο; Αλλά,  πότε να προλάβουν τις διαδικασίες του δημοψηφίσματος , όλοι αυτοί σε λίγες μέρες;


                         Συνασπισμός δημάρχων
·         5. Μετά την 1η Σεπτεμβρίου που ανέλαβαν οι νέοι δήμαρχοι του νομού ήδη έχουν- μαζί με  τοπικούς φορείς- προχωρήσει  σε κοινή διαμαρτυρία-αντίθεση στην ιδιωτικοποίηση.  Και είναι φανερό ότι εκφράζουν – έχοντας και νωπό πολιτικό κεφάλαιο- την θέληση της πλειοψηφίας της κοινωνίας. Άρα, η κοινή  τους θέση, ήδη μετρά ως –περίπου-τοπικό δημοψήφισμα. Ανάλογη θέση εκφράζουν όλοι οι δήμαρχοι  του ν. Χανίων σε ένα τοπικό «μανιφέστο» για πολλά θέματα του νομού. Αυτό είναι ένα πολύ ΔΥΝΑΤΟ θεσμικό όπλο. Άτυπο αλλά ουσιαστικό και με αντίκρισμα στην κοινωνία.

                             Ποιο πρακτικό όφελος;
·         6. Συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο για το θέμα θα γίνει, σύμφωνα με το προεδρείο.
·         Το ερωτηματικό λοιπόν είναι,  ποιο θα είναι το ουσιαστικό- πρακτικό όφελος  μιας απόφασης του Δ.Σ.  για διεξαγωγή δημοψηφίσματος . Όταν γνωρίζουμε όλοι –εκ των προτέρων- ότι δεν θα έχει καμιά τύχη; Τόσο λόγω των προθεσμιών  όσο και  της (δεδομένη την θεωρούμε) πρόθεσης της κυβέρνησης  να το αρνηθεί.
·         Θα φοβερίσουμε κάποιους στην κυβέρνηση;
·         Και, εν τέλει,  εάν χρησιμοποιούμε χωρίς φειδώ  την χρήση του- πολύ σημαντικού εργαλείου των δημοψηφισμάτων- για θέματα που ξεπερνούν τις νομικές  και ουσιαστικές αρμοδιότητες του δήμου Χανίων,
Μήπως το αποδυναμώνουμε;











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου