Τρίτη, Σεπτεμβρίου 09, 2014

Προσοχή στο … «γορίλα»!




                                           Προσοχή στο … «γορίλα»!

Προσδοκίες επιτυχίας στην νέα τους θητεία υπάρχουν και για όλες τις νέες δημοτικές αρχές του νομού Χανίων. Τις δύο που ανανέωσαν την θητεία τους –Πλατανιά και Σφακίων- και τις καινούργιες που εκλέχτηκαν στους δήμους Αποκορώνου, Γαύδου, Κισάμου, Καντάνου-Σελίνου και στον Μητροπολιτικό δήμο Χανίων.
                                          Τα πάνω -κάτω
·         Ειδικά στο Μητροπολιτικό δήμο Χανίων (λόγω και του μεγέθους του και της έδρας του νομού), είναι αναμενόμενο ότι υπάρχουν  μεγάλες προσδοκίες (ίσως υπερβολικές) από την μεγάλη πλειοψηφία του 60% των Χανιωτών που επέλεξαν  τον κ. Τάσο Βάμβουκα και  την ομάδα του για το τιμόνι του δήμου. Προσδοκίες  για καλύτερη και αποδοτικότερη θητεία, διαφορετική νοοτροπία «διακυβέρνησης», διαφορετικό πολιτικοαυτοδιοικητικό ύφος και –βέβαια- υλοποίηση μετρήσιμου έργου στο τέλος της θητείας του σε όλα τα ανοικτά προβλήματα του δήμου. Που είναι πολλά και ποικίλα-δυστυχώς.
·         Στο δήμο Χανίων έχουν έλθει τα …πάνω –κάτω, πολιτικοαυτοδιοικητικά.

                            Χωρίς φοβικά σύνδρομα
·         Παρακολουθήσαμε, λοιπόν,  διαδικτυακά το βράδυ της Κυριακής 7ης Σεπτεμβρίου  μόνο την διαδικασία εκλογής του προεδρείου του δημοτικού συμβουλίου  Χανίων.
·         Η κυριότερη επισήμανση-συμπέρασμά μας είναι ότι η γενική του  πολιτικοαυτοδιοικητική σύνθεση είναι φανερό  πως θα δυσκολέψει γενικά το έργο του δημοτικού συμβουλίου, της δημοτικής αρχής και του προέδρου ειδικότερα.
·         Ωστόσο, φάνηκε, κατ’ αρχάς, ότι η νέα δημοτική αρχή είναι αυτό που όλοι περίμεναν:  Ανεκτική, θέλει και έχει ανοικτές πόρτες, δεν έχει φοβικά σύνδρομα, ούτε σύνδρομα αποκλεισμών.  Αρκεί, βέβαια, να μην παραβαίνονται  νόμοι και κανονισμοί. Άλλωστε χωρίς κανόνες-που όλοι οφείλουν να σεβαστούν- δεν υπάρχει δημοκρατική λειτουργία. 
·         Είχαμε ήδη γράψει τα πιο πάνω σχόλια  όταν από την ηλεκτρονική έκδοση των Χανιώτικων Νέων (http://www.haniotika-nea.gr) και την συνεχή ροή των ειδήσεων που αναρτά πληροφορηθήκαμε  ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων (Δ.Σ.) συνεδρίαζε μέχρι τις… 4 το πρωί της Δευτέρας προκειμένου να εκλέξει τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής  και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής αλλά και τα μέλη της ΠΕΔ(Περιφερειακή Ένωση Δήμων).
·         Αυτό δικαιώνει την θέση της στήλης(Χ.Ν. 3-9-14) ότι ο νέος πρόεδρος  του Δ.Σ. κ. Γ. Περάκης έχει να τραβήξει «πολύ κουπί».

·         Πάντως, η 10ωρη διάρκεια της πρώτης αυτής συνεδρίασης πιθανόν να είναι και μοναδική πανελλαδικά.
·         Το πρόβλημα, όπως λένε οι  δημοσιογραφικές πληροφορίες, προέκυψε ειδικά για την εκλογή των αναπληρωματικών μελών των επιτροπών αλλά και των μελών της ΠΕΔ.
·         Κι αυτό επειδή οι δύο από τις παρατάξεις (Σκουλάκη-Παπαδογιάννη) διεκδικούσαν και αναπληρωματικά μέλη. Αυτό όμως θα σήμαινε αποκλεισμό της παράταξης Σαρρή. Για να αποφευχθεί αυτό προχώρησαν σε πολλές επαναληπτικές ψηφοφορίες.

                                       Προσοχή στο … «Γορίλα»
·         Ρεζουμέ ;
·          1. Οι ατέλειωτες ώρες συνεδριάσεων και η αναζήτηση χρυσής τομής ώστε να συμφωνούν όλοι, είναι μεν ΠΟΛΥ δημοκρατική αντιμετώπιση, όμως δεν βοηθά στην παραγωγή έργου.
·         2.Τα …«ύδατα» της νέας σύνθεσης  του δημοτικού συμβουλίου είναι σχεδόν…αχαρτογράφητα  αυτοδιοικητικο-πολιτικά. Άρα, χρειάζεται μεγάλη προσοχή για τις νέες… «ανίερες» και «ιερές» -γιατί όχι -συμμαχίες  που φάνηκε -ήδη- ότι εκκολάπτονται.
·          Το τελευταίο, υπό προϋποθέσεις, μπορεί να  βγει και σε καλό.
·         Γιατί θα καταλάβουν οι Χανιωπολίτες ποιός εννοεί και ποιός όχι την ανάγκη αυτοδιοικητικής συνεργασίας.
·         Ποιος εννοεί ότι χρειάζεται φυγή προς τα εμπρός και ενότητα των παρατάξεων για να λυθούν τα προβλήματα του δήμου και ποιοί με αφορμή επουσιώδη διαδικασιακά θέματα και οφέλη θα επιδιώκουν καθυστερήσεις και ματαιώσεις έργων. Για μικροπολιτικούς κομματικούς λόγους ή λόγους προσωπικής προβολής.
·         Χρειάζεται, λοιπόν, προσοχή. Από όλους μας. Και πρώτα από την νέα δημοτική μας αρχή.  Προσοχή , στο ροκάνισμα του χρόνου, στις ευκαιριακές συμμαχίες, στον λαϊκισμό.
 Προσοχή στο γορίλα *...

* Χρήστος Θηβαίος : Προσοχή στο Γορίλα….
«….απ' τους παρόντες τότε ο καθείς σπεύδει /τα νώτα του να προφυλάξει
οι γεροντοκόρες απέδειξαν πως άλλο οι ιδέες και άλλο η πράξη…»  


http://www.haniotika-nea.gr/prosochi-ston-gorila/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου