Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 24, 2014

Εξαρτάται      Παρακολουθήσαμε, μέσω του διαδικτύου, το περασμένο δημοτικό συμβούλιο Χανίων στις 19-9-14. Ουσιαστικά το πρώτο δημοτικό συμβούλιο, με 34 θέματα ημερήσιας διάταξης και 3-4 εκτός ημερήσιας διάταξης.
·         Όταν λέμε, «παρακολουθήσαμε» εννοούμε μετά διαλειμμάτων. Γιατί                                    (μεταξύ μας τώρα!) πρέπει κάποιος να μην έχει να κάνει τίποτα άλλο και να είναι αρκετά …μαζοχιστής  για να παρακολουθεί ολόκληρη την συνεδρίαση.


                  Άχρηστες  εντάσεις
·         Η οποία, κατά την άποψή μας, γίνεται βαρετή εξ αιτίας της επανάληψης αυτονόητων από δημοτικούς συμβούλους. Αυτονόητα τα οποία  διυλίζονται  αναγόμενα σε μείζονα θέματα με  επιθετικές  αντιπολιτευτικές αγορεύσεις .
·         Είναι αλήθεια, ότι στα δύο δημοτικά συμβούλια που έχουν γίνει επί της νέας δημοτικής αρχής, το δείγμα γραφής των συμβούλων της  πλειοψηφίας και του ίδιου του κ. Βάμβουκα είναι τεκμηριωμένο και ήπιο.  Χωρίς άχρηστους επιθετικούς τόνους. Κάτι που ευχόμαστε να συνεχιστεί, ώστε το κλίμα των συζητήσεων να κρατηθεί σε επίπεδο επιχειρημάτων και να είναι ηπιότερο. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν πρέπει να ασκείται τεκμηριωμένη κριτική. Απλά να γίνεται στην σωστή της διάσταση.       
·         Είναι επίσης αλήθεια,  οι ενστάσεις της ελάσσονος αντιπολίτευσης των παρατάξεων Σαρρή, Παπαντωνάκη και Ρίζου, είναι μεν λόγω διαφορετικών  κοινωνικο-πολιτικών προσεγγίσεων πολλές και σε πολλά θέματα, όμως είναι σύντομες, και χωρίς ένταση. Οψόμεθα, βέβαια.
                              
                                    Παρουσία δημοτών
·         Ως προς την αναμετάδοση από το διαδίκτυο, τώρα. Η αλήθεια είναι ότι η αναμετάδοση δεν είναι πάντα η καλύτερη. Τα μικρόφωνα μικροφωνίζουν  και η εικόνα είναι ατελής.
·         Έπειτα, πρέπει να αναγνωριστεί ότι η φυσική παρουσία δημοτών στην αίθουσα συνεδριάσεων βοηθά  να δουν οι δημότες σωστά και να ερμηνεύσουν την… γλώσσα του  σώματος  των ομιλούντων. Τόσο κατά την διάρκεια της δικής τους τοποθέτησης όσο και την ώρα που… άλλοι τοποθετούνται.  Δεν ξέρουμε βέβαια, αν η παρουσία ακροατηρίου δημιουργήσει συνθήκες για περισσότερες εικονικές εντάσεις. Για δημιουργία εντυπώσεων.
·         Πάντως, την φυσική παρουσία δημοτών στις συνεδριάσεις  ζήτησαν  ήδη από το πρώτο δημοτικό συμβούλιο, με έμφαση, οι παρατάξεις των κκ Σαρρή και Ρίζου.
·         Από την άλλη, η αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου που κάποτε χωρούσε όλους όσους ήθελαν να παρακολουθούν (και είμαστε αρκετοί μια φορά κι ένα καιρό)τώρα είναι ανεπαρκής. Όχι μόνο για να φιλοξενήσει  αρκετούς δημότες  αλλά και για τους ίδιους τους δημοτικούς συμβούλους , το προεδρείο, την γραμματεία, τους υπηρεσιακούς παράγοντες και τους δημοσιογράφους για να κάνουν την δουλειά τους. Στριμωγμένοι είναι όλοι.  Αντιλαμβανόμαστε- ότι πρέπει να τεθούν προτεραιότητες. Τόσο γι’ αυτό το πρόβλημα όσο και –κυρίως- για την επίλυση επειγόντων-πλην χρονιζόντων προβλημάτων.
                                                Διάρκεια
·         Αναφορικά με την διάρκεια των συνεδριάσεων, η γνώμη του Ραν ταν πλαν-   είναι ότι θα μπορούσε να περιοριστεί, εάν :
·         Περιορίζονταν ή μηδενίζονταν τα εκτός ημερήσιας διάταξης θέματα που δημιουργούν «τριβές» και τις περισσότερες (άχρηστες για την ουσία των θεμάτων) πολιτικές εντάσεις .      
·         Λιγόστευαν τα θέματα ημερήσιας διάταξης και αυξάνονταν οι συνεδριάσεις του Δ.Σ.
·         Υπάρχει, όπως δεσμεύτηκε ο πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Γιάννης Περάκης, αναλυτική εισήγηση για τα θέματα.
·         Ο κανονισμός λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου που –όπως ακούσαμε- δόθηκε στις παρατάξεις για μελέτη και κατάθεση προτάσεων ώστε να τροποποιηθεί, τηρείται ευλαβικά από ΟΛΟΥΣ. Είτε τον ψηφίσουν είτε όχι. Αλλιώς, με ατελείωτες συζητήσεις, δεν μπορεί να παραχθεί ούτε δημοτικό έργο.
                                 Λειτουργία
·         Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Γιάννης Περάκης μαζί με την  γραμματεία και τους εργαζόμενους έδωσε ήδη ένα «πακέτο» ενεργειών του προεδρείου, με στόχο να συμβάλλει στην σωστή λειτουργία του Δ.Σ. και την ενημέρωση των παρατάξεων και δημοτικών συμβούλων. Όπως, η απομαγνητοφώνηση των πρακτικών (πρόβλημα στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο που δημιουργούσε καχυποψίες) ώστε να είναι ευκολότερα προσβάσιμες οι τοποθετήσεις επί των θεμάτων εαυτών και αλλήλων.
·          Εκτύπωση εισηγήσεων για τις παρατάξεις .
·         Ανάρτηση στο διαδίκτυο βιντεοσκοπημένων όλων των συνεδριάσεων και αρχειοθέτησή τους. Βλέποντας, είπε ο κ. Γ. Περάκης, τους εαυτούς μας στο βίντεο ευελπιστούμε να γίνουμε όλοι καλύτεροι !!
·         Εξαρτάται, πρόεδρε! Από τον(παραμορφωτικό ή όχι) καθρέπτη που έχουμε για τον εαυτό μας!
Εξαρτάται!


Read more: http://www.haniotika-nea.gr/exartate/#ixzz3EDgNHFPv
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου