Τρίτη, Σεπτεμβρίου 16, 2014

Να σπάσει το ποδάρι της



Πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι στην Κρήτη και στα Χανιά, βεβαίως βεβαίως, υπάρχουν ενδείξεις ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ στην τοπική αυτοδιοίκηση.
·         Αυτό συμβαίνει μετά την πρόσφατη ανάληψη των καθηκόντων των νέων δημοτικών αρχών του νομού μας και όχι μόνο. Για να αποδειχθεί, άλλη μια φορά, ότι  οι θεσμοί δεν λειτουργούν ανεξάρτητα από τα πρόσωπα που –κατά καιρούς – βρίσκονται επικεφαλής ή τους στελεχώνουν.                                         
·         Οι πρώτες ελπιδοφόρες ενδείξεις για μια νέα αυτοδιοικητική εποχή σε επίπεδο νομού Χανίων αλλά και Κρήτης  που μπορούν –υπό προϋποθέσεις- να σηματοδοτήσουν και νέες ΠΡΟΠΤΙΚΕΣ διαπολιτισμικής ανάπτυξης, δίδονται από την τοπική ειδησεογραφία των Χανιώτικων Νέων της περασμένης εβδομάδας  αλλά και του αμέσως προηγούμενου διαστήματος.
          
                                Παγχανιώτικη στρατηγική;

·         Η   πρώτη ένδειξη  ότι τα πράγματα στο νομό μπορούν να πάνε καλύτερα έχει να κάνει με την  πρώτη συνάντηση και σύσκεψη των νέων δημάρχων του νομού μας  που έγινε τις προάλλες με αφορμή την εξαγγελθείσα ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου Χανίων.
·          Οι  δήμαρχοι του νομού συναντήθηκαν αρχικά  με τον πρόεδρο και αντιπρόεδρο του ΕΒΕΧ  και μετά συσκέφτηκαν μεταξύ τους. Για να μπορέσουν, όπως είπε ο δήμαρχος Χανίων κ. Τάσος Βάμβουκας, να αρχίσουν να συντονίζονται αναμεταξύ τους  αλλά και με άλλους τοπικούς φορείς για τα μεγάλα θέματά μας !! Ενώ, όπως έγραψαν τα Χ.Ν., γίνεται  και μια προσπάθεια για συμπόρευση στις εκλογές της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης (ΠΕΔ).
·         Επιτέλους! Μια  νέα παγχανιώτικη, ανεξάρτητη, στρατηγική επιλογή χωρίς κομματικό καπέλωμα  για το νομό Χανίων. Και για την ΠΕΔ –αν κι αυτό προχωρήσει. 
·         Σημαντική επιλογή για την οποία ο δήμος Χανίων, η νέα δημοτική αρχή, ανοίγει το δρόμο. Ένα δρόμο που εμμέσως πλην σαφώς επέλεξαν οι πολίτες εκλέγοντας στα Χανιά και αλλού, μη κομματικά ψηφοδέλτια αυτοδιοίκησης.
·         Γιατί να μην γελιόμαστε. Τι να σου κάνουν και οι άλλοι δήμοι, όταν ο μητροπολιτικός  είναι …μικροπολιτικός ;
·           Το φαντάζεστε; Ενωμένα τα Χανιά να διεκδικούν ο ένας (δήμος) για όλους και όλοι για έναν; Εντάξει, είναι περισσότεροι από 4, αλλά αυτό δεν αποκλείει να μπορούν να πάρουν τον … όρκο των σωματοφυλάκων του νομού μας!
                        
                                    Εποχή συγκρητισμού;


·         Η δεύτερη ελπιδοφόρα ένδειξη  αφορά στην διαφαινόμενη πρόθεση συνεργασίας  των  δημάρχων των δύο μεγαλύτερων δήμων της Κρήτης μας.
·         Μια ένδειξη στρατηγικής επιλογής που ήδη χρονολογείται πριν την ανάληψη των καθηκόντων της νέας δημοτικής αρχής Χανίων. Όταν ο κ. Τάσος Βάμβουκας επισκέφθηκε το καλοκαίρι  στο Ηράκλειο τον επίσης νεοεκλεγέντα δήμαρχο κ. Βασίλη Λαμπρινό.
·         Ακολούθησε η «θερμή» (και με την γλώσσα του σώματος) παρουσία του κ. Λαμπρινού στην ορκωμοσία Βάμβουκα στα Χανιά.
·         Και, τώρα όπως έγραψαν τα Χ.Ν.(13-9-14) η νέα συνάντηση των Βάμβουκα-Λαμπρινού  παρουσία και του προέδρου του Δ.Σ. Χανίων κ. Γιάννη Περάκη, στο Ηράκλειο.
·          Μια επαναλαμβανόμενη συνάντηση που δεν μπορεί παρά να μηνυματοδοτεί ότι  στις  όποιες συνομιλίες για θέματα συνεργασίας  Χανίων-Ηρακλείου αλλά και των άλλων πόλεων της Κρήτης, υπάρχουν σημεία σύμπτωσης θέσεων.
·         Άφεριμ! Καιρός είναι η Κρήτη να επιστρέψει στην ενιαία της πολυπολιτισμική διάσταση. Ανάλογη των εκατοπόλεων που ανέπτυξαν τον Μινωϊκό πολιτισμό–σε όλη την Κρήτη και την Μεσόγειο.
·          Μόνο μια… ιδέα, θα (επανα)καταθέσει ο Ραν ταν πλαν: Επειδή, σήμερα, περισσότερο από  ποτέ, η οικονομική ανάπτυξη και ανάκαμψη είναι το ζητούμενο,  χρειάζεται να μελετηθεί  ένα ολοκληρωμένο σχέδιο  πολυπολιτισμικής ανάπτυξης με βάση την Κρήτη. Η οποία ανέκαθεν αποτελούσε και αποτελεί διαπολιτισμικό  «σταυροδρόμι» -μονοπάτι για ανατολή και δύση.
·         Ένα σχέδιο με Κρητο-ευρωμεσογειακή διάσταση και εμβέλεια που θα συνδέει τον πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή τομέα της.
·          Και η ευκαιρία μπορεί να δοθεί (ή να χαθεί βεβαίως για να κρατούμε  μια …πισινή) τώρα. Που τα πρόσωπα που εξελέγησαν επικεφαλής των δύο μεγάλων δήμων της Κρήτης (και όχι μόνο)  και οι δημοτικές πλειοψηφίες τους είναι ανεξάρτητες κομματικά.
·         Τα πρόσωπα πάντα γράφουν ιστορία. Και μπορούν –αν ειλικρινά θέλουν-  να βάλουν την προσωπική και κομματική μικροπολιτική, στα Χανιά και στην Κρήτη, να σπάσει 
το …ποδάρι της.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου