Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 26, 2014

Εδώ και τώρα

                                



Είναι αλήθεια ότι τα εκκρεμούντα θέματα στον  Μητροπολιτικό δήμο Χανίων  έχουν την μορφή χιονοστιβάδας έτοιμης να πέσει επί των κεφαλών των δημοτών εάν δεν βρεθεί τρόπος από την νέα δημοτική αρχή να δημιουργήσει ισχυρά αναχώματα, κατ’ αρχάς.
·          Και στην συνέχεια, βεβαίως, να τα επιλύσει. Αυτό σημαίνει ότι δεν της δίδεται –εκ των πραγμάτων- καθόλου περίοδος χάριτος, όπως έγραφε και χθες στο σχόλιο του ο αρχισυντάκτης μας κ. Παρασκευάς Περάκης αναφερόμενος στο στρατόπεδο Μαρκοπούλου.
·         Γι αυτό οφείλουμε να καταγράφουμε, εκτός των αναγκών και των παραπόνων στο …δήμαρχο, και όσα μας κάνουν να ελπίζουμε σε καλύτερες μέρες.
·         Επιγραμματικά όσο μπορούμε. Θα ξεκινήσουμε από την προχθεσινή μέρα (22-9-14) εορτασμού της ευρωπαϊκής ημέρας χωρίς αυτοκίνητο.
                                                   Τοπικοί  φορείς
·         Η οποία διοργανώθηκε με την  εθελοντική συνδρομή πολλών τοπικών οργανώσεων,  των ποδηλάτρεων φυσικά, μουσικών συγκροτημάτων, του Πολυτεχνείου Κρήτης και της ομάδας TUCER που έχει κατασκευάσει  το πολυβραβευμένο  χωρίς ρύπους αυτοκίνητο  υδρογόνου με συντονιστή τον δρ. Πολυχρόνη Σπανουδάκη, και υπεύθυνους αντιδημάρχους (νέους και « άπειρους» σε διοργανώσεις  που πήραν …καλό βαθμό! ) την Βαρβάρα Περράκη και τον Μανώλη Αδοντάκη. 
·         Στο χθεσινό ρεπορτάζ  των Γ.Κώνστα και Ελένης Φουντουλάκη  καταγράφονται όλες οι δράσεις που πραγματοποιήθηκαν, οι δηλώσεις πολιτών και ποδηλάτρεων  και σχετικές δηλώσεις του δημάρχου.
                                                Καλοδεχούμενη έκπληξη
·         Σε σχετικά «πηγαδάκια» αλλά και από το κλίμα χαράς και συμμετοχής που επικράτησε στον κλειστό δρόμο της Α.Παπανδρέου, διαπιστώνεται ότι οι πολίτες χάρηκαν, εξεπλάγησαν ευχάριστα και κατέληξαν ότι η δημοτική αρχή οφείλει να πάρει δραστικά μέτρα για το χαώδες κυκλοφοριακό της πόλης.
·         Το οποίο  βέβαια σχετίζεται με την ποιότητα ζωής  μας, καθώς και με την ανάκληση στην μνήμη των παλιότερων  μιας …ξεχασμένης δυνατότητας των ανθρώπων να περπατούν , να ποδηλατούν, να κάνουν …πατίνι  και να χαίρονται την πόλη τους χωρίς καυσαέριο και χωρίς τον κίνδυνο να γίνουν σακάτηδες ή να φύγουν πρόωρα για την αιωνιότητα.
·          Κάποιοι «ανίδεοι» για τα δρώμενα και το γενικό κλίμα ευφορίας ρωτούσαν «τι συμβαίνει; Τι γιορτάζουμε;»  Οι δε μικρούληδες ρωτούσαν  πότε θα μπορούσαν να το …ξανακάνουν! Φυσικά , η απάντηση «του χρόνου  τον Σεπτέμβρη» δεν τους ικανοποίησε.




 Δεκαετία του ' 50. Στην Ανδρ. Παπανδρέου -μέρα μεσημέρι  κυκλοφορουν και οι μπόμπιρες με ...πατίνι.

                                  Κινητικότητα 


·         Γιατί, μήπως ικανοποιεί τους δημότες; Άρα, ποιο είναι το ΕΠΕΙΓΟΝ να εφαρμοστεί ώστε να ξεκινήσει η πόλη να είναι  πιο ανθρώπινη μέχρι  να προχωρήσει η δημοτική αρχή  Χανίων στις  μακροπρόθεσμες λύσεις που απαιτούνται;

·         Ο δήμαρχος Χανίων κ. Τ. Βάμβουκας, όπως γράφουν τα Χ.Ν., γνωστοποίησε πως οι πρώτες ενέργειες που θα προβεί η νέα δημοτική αρχή για την επίλυση του κυκλοφοριακού περιλαμβάνουν βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα.
·         Ο κοινός νους, εδώ και χρόνια, καταθέτει μέσω δεκάδων επιστολών των αναγνωστών των Χ.Ν.  και  μέσω αρκετών «ειδημόνων», μία  πρόταση που είναι δυνατόν να εκτελεστεί άμεσα για μια πρώτη ανακούφιση του κυκλοφοριακού. Μεταξύ των «ειδημόνων»  θυμόμαστε και την θέση που κατέθεσε (απαντώντας σε σχετική  ερώτηση της υπογράφουσας την στήλη και την έχουμε επικαλεστεί πολλές φορές)  ο συγκοινωνιολόγος κ. Θ. Βλαστός στο Μεγάλο Αρσενάλι σε διημερίδα του συλλόγου αρχιτεκτόνων.
·         Ότι δηλαδή μια άμεση -βραχυπρόθεσμη -ανακούφιση του κυκλοφοριακού μπορεί να δοθεί με την εφαρμογή απαγόρευσης παρκαρίσματος από την μία πλευρά 3-4 κεντρικών οδών της πόλης. Και τους περιέγραψε . Δουλειά όλων των δημοτικών αρχών που πέρασαν εδώ και 12 χρόνια ήταν να το κάνουν. Και είναι και τώρα της δημοτικής αρχής Βάμβουκα.
·         Οι δρόμοι αυτοί μπορεί να είναι-τουλάχιστον- η Α.Παπανδρέου, Τζανακάκη, Χατζημιχάλη Γιάνναρη, Σκαλίδη, Κυδωνίας .
·         Αναγνωρίζουμε ότι είναι δύσκολο καθώς τώρα δεν έχουμε και Δημοτική Αστυνομία. Την οποία- όσο είχαμε- οφείλαμε να την χρησιμοποιήσουμε ανεξαρτήτως πολιτικού κόστους. Όμως λύσεις υπάρχουν και πρέπει να βρεθούν. Επιτέλους,κάτι… να κινηθεί στην ακινησία  των  πολλών προβλημάτων μας.
·         Το κυκλοφοριακό χρειάζεται άμεσα μια πρώτη ΑΝΑΣΑ.  Ανεξαρτήτως (αρχικού μόνο) πολιτικού κόστους.
Εδώ και τώρα





Read more: http://www.haniotika-nea.gr/edo-ke-tora/#ixzz3EPYJiXaz
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου