Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 15, 2014

Τι φρονεί ;               
Η  Δημοτική Επιχείρησης Υδρευσης Αποχέτευσης Χανίων( ΔΕΥΑΧ), ως δημοτική κοινωφελής επιχείρηση με μη κερδοσκοπικό  χαρακτήρα, γνωρίζουμε ότι  διοικείται από  9μελές Διοικητικό Συμβούλιο. Το οποίο ελέγχεται από την εκάστοτε πλειοψηφία της δημοτικής αρχής.
·         Τα τέλη δε που εισπράττει η ΔΕΥΑΧ είναι –όπως κατά κόρον λέγεται όταν οι εκάστοτε δημοτικές αρχές  θέλουν να δικαιολογήσουν την αύξησή τους - ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΑ. Δηλαδή, δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν παρά μόνο σε έργα υποδομών ή συντήρησης που άπτονται του σκοπού και του αντικειμένου της ΔΕΥΑΧ.
·          Ένα αντικείμενο, που οφείλουμε να το λέμε, υπηρετούν με επιτυχία τα τελευταία 30 χρόνια τα μόνιμα στελέχη και  οι εργαζόμενοι της επιχείρησης.
                                    «Υπηρεσιακή»
·         Ως γνωστόν, η νέα δημοτική αρχή του κ. Βάμβουκα,  θα προτείνει και θα εκλέξει πρόεδρο και μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των Δημοτικών επιχειρήσεων και οργανισμών στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο. Αρα και της ΔΕΥΑΧ.
·         Η οποία  ΔΕΥΑΧ (όπως και άλλες δημοτικές επιχειρήσεις) διοικείται ακόμα ,για τα τρέχοντα, από  απελθόντες δημοτικούς συμβούλους της  απελθούσας δημοτικής αρχής. Οιονεί, ας πούμε, υπηρεσιακής «κυβέρνησης.
                                      Εν μέρει ανταποδοτικά ;
·         Ωστόσο, σύμφωνα με χθεσινές (Κυριακάτικες) δημοσιογραφικές πληροφορίες,  υπήρξε απόφαση – τις τελευταίες μέρες- για διανομή  ΜΠΟΝΟΥΣ από τα …ΚΕΡΔΗ της ΔΕΥΑΧ, σε εργαζόμενους. Και μάλιστα, όχι ενιαίο μπόνους κατά κεφαλήν.  Αλλά ανάλογα με το ύψος του μισθού. Οι υψηλόμισθοι περισσότερα οι χαμηλόμισθοι λιγότερα.
·          Φυσικά, μια τέτοια απόφαση είναι  υποχρεωτικό και θα αναρτηθεί στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ  στην ιστοσελίδα της ΔΕΥΑΧ. Όμως, μια και το θέμα κοινολογήθηκε, είναι σωστό να λυθούν κάποιες εύλογες απορίες.
·         Η πρώτη απορία είναι βέβαια, πώς γίνεται και έχει ΚΕΡΔΗ η ΔΕΥΑΧ τα οποία μάλιστα , μπορεί καταστατικά, να μοιράζει ως ΜΠΟΝΟΥΣ.
·         Δεν είναι υποχρεωτικά ανταποδοτικά όλα τα τέλη που εισπράττει η ΔΕΥΑΧ;
·          Πώς γίνεται ο λογιστικός …διαχωρισμός ανταποδοτικών τελών και τελών-κερδών προοριζόμενων για ΜΠΟΝΟΥΣ;
·         Είχε κέρδη κάθε χρόνο η ΔΕΥΑΧ κατά την τελευταία, διαρρεύσασα  τετραετία; Και από πότε –χρονικά ισχύει μια τέτοια διανομή κερδών. Την οποία οι πολλοί Χανιώτες πρώτη φορά μαθαίνουμε.
·         Ειδικά σήμερα, σε μια εποχή  τέτοιας έκτασης οικονομικής κρίσης αφού  υπήρχαν κέρδη γιατί δεν μειώθηκαν  ή δεν …μηδενίστηκαν τα τέλη των «πελατών»-δημοτών;
·         Είναι ενήμερη περί  όλων τούτων  η νέα δημοτική αρχή; 
·         Και,  τι φρονεί  περί των αποριών που  προκύπτουν  ;
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου