Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 19, 2014

«Πυγολαμπίδες» ευθύνης: Vamos ?




                      
Σκοτεινή έως κατασκότεινη είναι –δυστυχώς- η καθημερινότητά μας. Τόσο σε εθνικό όσο και τοπικό επίπεδο, στα Χανιά μας, δηλαδή.
Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, ο Ραν ταν πλαν σκέφτηκε (με όσο μυαλό διαθέτει τελοσπάντων) να ψάχνει και να επισημαίνει κάποιες πολιτισμικές ενέργειες  που θα «φωτίσουν» λίγο αυτήν την καθημερινότητα. Αμ’ έπος αμ’ έργον, λοιπόν.  
                   

                           Αναπτυξιακή                            
·         Μια ελπιδοφόρα αναπτυξιακή «πυγολαμπίδα» εκτιμούμε  ότι είναι  τα έργα που μελετώνται, προγραμματίζονται με συνέπεια και δημοπρατούνται από  το Λιμενικό Ταμείο Χανίων για την αναβάθμιση των λιμανιών του νομού μας.
·         Εδώ, είναι φανερό, ότι ο πρόεδρος του κ. Κώστας Μπροκαλάκης με πολλή δουλειά και ζήλο για το αντικείμενο που αποδέχτηκε να υπηρετήσει, προετοιμάζει μελέτες, τεκμηριώνει διεκδίκηση και δίνει αγώνα προς όλες τις  χρηματοδοτικές ...μπάντες  (ΣΕΣ-Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης, τομεακά και περιφερειακό) ώστε αναγκαία λιμενικά έργα να ενταχθούν στην νέα προγραμματική περίοδο. Όπως αποδεικνύεται, στην θέση ευθύνης του… αγαπά την ευθύνη, κατά την Καζαντζάκειο προτροπή.
·         Ωστόσο, από μόνη της η ευθύνη και η άρτια προετοιμασία, σήμερα, δεν φαίνεται να μετρά. Η ένταξη οποιονδήποτε έργων είναι θέμα και πολιτικό.
·          Μετά τις συναντήσεις όλων των δημάρχων Χανίων και την εκφρασθείσα πρόθεσή τους να συνεργαστούν για θέματα που αφορούν και το νομό γενικότερα, στηρίζοντας ο ένας τους άλλους και όλοι τον ένα, τα ζωάκια της στήλης και ο Ραν ταν πλαν θέλουν να πιστεύουν ότι αυτή η συνεργασία θα είναι μια δεύτερη «πυγολαμπίδα» για τα Χανιά.
·         Η οποία-και στην περίπτωση του Λ.Τ. Χανίων- με του …βοηθού το χέρι (την καθολική στήριξη των δημάρχων) και –φυσικά- και της αντιπεριφέρειας Χανίων, θα βοηθήσει  να προωθηθούν λύσεις. Δηλαδή, ένταξή τους σε τομεακά ή περιφερειακό πρόγραμμα της νέας χρηματοδοτικής περιόδου  2014-2020(Σ.Ε.Σ). Αλλά, εδώ υπάρχει μια προετοιμασία την οποία πρέπει να εκμεταλλευτούμε, άμεσα. Τώρα. Που τόσο τα τομεακά όσο και το περιφερειακό νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα βρίσκονται σε διαβούλευση.
                                      
                                    Πολυπολιτισμική
·         Η επόμενη  «πυγολαμπίδα» -κυριολεκτικά και μεταφορικά- βρίσκεται στην επαρχία του νομού μας. Εδώ στον κοντινό μας Βάμο Αποκορώνου.


·         Δεν είναι κάτι καινούργιο. Εδώ και 30 χρόνια ο Βάμος, ένα μεγάλο κεφαλοχώρι της ενδοχώρας, πρωτοστατεί, καινοτομεί και πετυχαίνει να δημιουργεί ευκαιρίες πολιτισμικής ανάπτυξης με απήχηση εντός και εκτός των τειχών του.

·         Με αφορμή την εικαστική έκθεση του ποιητή, ζωγράφου και φιλολόγου Αιμίλιου Γάσπαρη, στην υποβλητική αίθουσα του πολιτιστικού συλλόγου  Βάμου «Ο Πρίνος» με θέμα  « Ο κόλπος του Αλμυρού» (5-14 /9), ήλθαμε ξανά σε επαφή με το κεφαλοχώρι αυτό της ενδοχώρας μας και την πλούσια πολιτισμική του παράδοση και σημερινή δυναμική.  Δυναμική, που οφείλεται στους ανθρώπους που κατά καιρούς βρέθηκαν σε θέσεις ευθύνης, ντόπιους  που «αγαπούν την ευθύνη» και ανέλαβαν και αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες  ποικίλων πολιτισμικών δράσεων. Έτσι ώστε να περισώσουν, να προωθήσουν και να αναπτύξουν την παράδοση, τα ήθη, την τοπική οικονομία, τον πολιτισμό, την επικοινωνία. 
·         Τίποτα δεν είναι τυχαίο. Ο Βάμος ήταν η ιστορική πρωτεύουσα του Αποκόρωνα.  Και τα αρχονταρίκια πολλά και καλοδιατηρημένα. Ενώ, πολλά «χαμόσπιτα» με τις κατάλληλες (και είναι πολλές) ευρηματικές αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις και εφαρμογές έχουν μετατραπεί σε υψηλής αισθητικής χώρους φιλοξενίας τουριστών ή μόνιμης διαμονής ντόπιων και ξένων. Άλλωστε, ιστορική  είναι πλέον η πρωτοποριακή δράση αγροτουρισμού  που ανέπτυξε η ΒΑΜΟΣ Α.Ε.από την δεκαετία του ’90.

·         Σήμερα, είναι δεκάδες οι πετυχημένες εκδηλώσεις  που διοργανώνει σε ετήσια βάση και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βάμου «Ο Πρίνος». Του οποίου πρόεδρος είναι ο Γιώργος Χατζηδάκης. Πολλές απ’ αυτές είναι ρηξικέλευθες-για την επαρχία της επαρχίας.  Καθώς όπως διαβάζουμε στην ιστοσελίδα του «Πρίνου» (http://syllogosprinos.blogspot.gr) « …φιλοδοξεί για άλλη μια φορά να αναδείξει τις προτεραιότητες και να αναλάβει τις δράσεις εκείνες που είναι απαραίτητες για μια Κοινωνία Πολιτών, πάνω σε ζητήματα πολιτιστικά, εκπαιδευτικά,
περιβαλλοντικά, ποιότητας ζωής εν γένει».  Και καλεί όλους να καταθέσουν ιδέες.Vamos, λοιπόν! είναι η καταληκτική προτροπή του πολιτιστικού Συλλόγου.


·         Μια προτροπή που πρέπει να υιοθετήσουμε όλοι Ξεκινώντας, άτομα και φορείς, να αναστήσουμε την ευθύνη στους χώρους που κινούμαστε. Την ατομική και συλλογική.Και τότε οι λίγες «πυγολαμπίδες» θα γίνουν πολλές.
Vamos;





Δημοσιεύτηκε Χανιώτικα Νέα 19-9-14

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου