Πέμπτη, Οκτωβρίου 02, 2014

Είθε…



Η δημοτική βιβλιοθήκη Χανίων,  χάρις στην επιχορήγηση και την συνεργασία με το ίδρυμα Νιάρχου και το Future Library, έχει υλοποιήσει σημαντικές και επιτυχημένες πολιτιστικές–πολιτισμικές δράσεις βασισμένες  στο κοινό πρόγραμμα της αλυσίδας  με τίτλο «Προώθηση της ανάγνωσης, της δημιουργικότητας και καινοτομίας».
·         Βέβαια,  όλα αυτά έγιναν χάρις στην αγάπη, στο μεράκι και στην καθημερινή σκληρή -χωρίς ωράριο εργασίας- δουλειά των στελεχών της  και της προϊσταμένης κυρίας Βιβής Χουδαλάκη. Και τα αποτελέσματα αντανακλούν πλέον στην κοινωνία και στην πολυπολιτισμική μας ανάπτυξη.
·         Αφορμή, λοιπόν, για το θέμα της σημερινής στήλης, η βραδιά ανάγνωσης  τεσσάρων λογοτεχνικών βιβλίων της γνωστής συγγραφέως και συνεργάτιδας των Χανιώτικων Νέων, κυρίας Αθηνάς Κανιτσάκη.



                                       Επιβάτες                                                 
·         Μια  βραδιά με εξαιρετικές «παρουσιάστριες» των βιβλίων της και εξαιρετικές αποδόσεις κειμένων της από συμπολίτισσες/συμπολίτες.
·         Αρχικά, είχα σκοπό να αναφερθώ στις παρουσιάσεις αυτές, από τις κυρίες Ρόζα Μοτάκη-Κονταδάκη  δικηγόρο, Βίκυ Κόλλια φιλόλογο-δημοσιογράφο,  Μαρία Δρακάκη εκπαιδευτικό, Μαρία Βούλγαρη  δημοσιογράφο, και Γιούλη Κανιτσάκη φιλόλογο.
·         Όμως, επειδή αυτή η βραδιά πολιτισμού, έδωσε πολλές αφορμές για ευρύτερο προβληματισμό και επειδή η στήλη δεν είναι αμιγώς πολιτιστική (πολυπολιτισμική είναι), θα επισημάνω μόνο δυο τρία τινα. Και θα προχωρήσω στο πολιτικό …(παρα)σύνθημα! Εξ αιτίας βέβαια των αφορμών που δόθηκαν.
·         Πρώτα να παραδεχτούμε ότι ήταν μια πολύ  καλοπρογραμματισμένη…γυναικεία υπόθεση! Καθώς οι γυναίκες όχι μόνο υπερείχαν στην διοργάνωση, παρουσίαση, απαγγελία και κοινό. Αλλά, έδωσαν το παράδειγμα υποδειγματικής τάξης, υποδειγματικών παρουσιάσεων,  φειδόμενες ταυτόχρονα και του χρόνου του κοινού.
·         Καμία αιχμή βέβαια για τους άνδρες που συμμετείχαν στις απαγγελίες και αναγνώσεις κειμένων αφού ήταν μεν λιγότεροι , αλλά …λέοντες!
·         Το σημαντικό που θέλουμε να καταγράψουμε, είναι ότι για πρώτη φορά,  αντιδήμαρχος Πολιτισμού του δήμου μας είναι γυναίκα.
·         Και μάλιστα μια γυναίκα, εκπαιδευτικός, φιλόλογος, με δυναμικό παρόν στα πολιτιστικά αλλά και γενικότερα τα πολιτισμικά-πολιτικοαυτοδιοικητικά δρώμενα.
·         Η κυρία Βαρβάρα Περράκη, λοιπόν, ως αντιδήμαρχος Πολιτισμού πλέον, προλόγισε με λίγα μεστά λόγια το έργο της κυρίας Κανιτσάκη, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «καταφεύγει στη γραφή γιατί ξέρει καλά ότι είναι το ιδανικότερο καταφύγιο για όσα αντέχουμε και δεν αντέχουμε. Ταξιδεύει χρόνια επιβάτης των λέξεων και των παιγνιδιών τους…»
                            
Πολιτική-πολιτισμός

·         Φανερή η πολιτική –πολιτισμική αιχμή της νέας αντιδημάρχου πολιτισμού.
·         Αμέσως μετά, εισαγωγικά, η κυρία Ρόζα Μοτάκη- Κονταδάκη συνέδεσε ευθέως την πολιτική με τον πολιτισμό με μια σειρά μελετημένων ερωτημάτων. Για να καταλήξει στο γεγονός ότι ο πολιτισμός είναι συγκολλητική ουσία της κοινωνίας. Και, όπως είπε, σήμερα στην Ευρώπη  στην  πολιτική ατζέντα μπαίνει δυναμικά ο πολιτισμός. Να οι αφορμές προβληματισμού λοιπόν.
·          Εδώ και καιρό, σε πολιτικά φόρουμ αλλά και σε καθαρά αυτοδιοικητικά όπως το συνέδριο της ΚΕΔΚΕ, έχει αναγνωριστεί ότι ο πολιτισμός είναι η κουλτούρα της καθημερινής μας ζωής. Και ότι είναι εξ ίσου απαραίτητος -όπως είναι και ο αθλητισμός- με την καθαριότητα, το πράσινο, τις συντηρήσεις έργων και την κοινωνική πρόνοια που είναι περισσότερο απαραίτητη από ποτέ.
·         Η οικονομική κρίση κάνει πλέον την πολιτική και ειδικά την τοπική αυτοδιοίκηση να στρέφεται σε ενέργειες σύνδεσης του πολιτισμού με την κοινωνία και τους παραγωγικούς της τομείς. Στα καθ ημάς, τον πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή τομέα.
·             Ήδη στο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ συζητήθηκε η ανάγκη δημιουργίας ενός  συμφώνου κοινωνικής συνοχής, με τον πολιτισμό ως βασικό όχημα. Καθώς αυτό θα παράγει υπεραξίες τόσο από οικονομική και κοινωνική σκοπιά όσο και από την πολιτική τους διάσταση.
                                       Πολιτισμική διάσταση
·          Τα Χανιά, εδώ και χρόνια, έχουν ανάγκη από ένα πολιτιστικό θεσμό με τοπική  πολιτισμική ταυτότητα-διάσταση. Ένα θεσμό που να έχει ρίζες στην παράδοσή μας  να αναδεικνύει και να διαχέει την άυλη, κινητή και ακίνητη πολιτιστική μας κληρονομιά και την σύγχρονη πολιτιστική-πολιτισμική δημιουργία.
·         Ο συνδυασμός αυτός έχει την δυναμική να λειτουργήσει ως μοχλός  παραγωγής και προοπτικής πολιτιστικού-πολιτισμικού-τουριστικού και κατά συνέπεια οικονομικού αποτελέσματος σε ευρείες κοινωνικά και γεωγραφικά  ομάδες πολιτών (του νομού και όχι μόνο) ώστε να εξασφαλίζει την μαζική προσπελασιμότητα και οικονομική βιωσιμότητα του θεσμού, αλλά και την θεσμική του βιωσιμότητα.
·          Η νέα δημοτική αρχή έχει μιλήσει προγραμματικά για παγχανιώτικα και κρητικά δίκτυα συνεργασίας αλλά και ευρωμεσογειακά δίκτυα πόλεων  και αναβίωση του κοσμοπολίτικου χαρακτήρα των Χανίων .
Είθε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου