Τρίτη, Σεπτεμβρίου 23, 2014

Έχει ακόμα «ντεσού» ο κόμβος Μουρνιών;



                                    


  Στις 28 Αυγούστου  η στήλη  με  τον ερωτηματικό τίτλο «Κινδυνεύει ο κόμβος Μουρνιών;»  είχε επισημάνει τα ερωτηματικά που προκύπτουν από την  ερώτηση του βουλευτή  Χανίων της Ν.Δ. κ. Κυριάκου Βιρβιδάκη προς τους υπουργούς Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας σχετικά με την τύχη του κόμβου Μουρνιών.
·         Του κόμβου σύνδεσης δηλαδή των Χανίων με τον, κατ’ ευφημισμό, εθνικό δρόμο που –τρομάρα του- υπάγεται και στο διευρωπαϊκό δίκτυο μεταφορών. Ενός αναγκαίου κόμβου σύνδεσης με την πρωτεύουσα του νομού που είναι η μόνη πανελλαδικά που δεν είναι συνδεδεμένη με τον εθνικό δρόμο.
                                Μηδενική πίστωση!!
·         Υπενθυμίζουμε, ότι η δημοπράτηση του κόμβου έγινε  τις παραμονές των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών για λόγους(όπως αποδεικνύεται τώρα) ψηφοθηρικούς. Έτσι εξηγείται η ένταξη του με … ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΠΙΤΣΩΣΗ στο Πρόγραμμα Δημοσίων επενδύσεων!
·         Αυτή η …καθοριστική «λεπτομέρεια» δεν εμπόδισε την κυβέρνηση να το εξαγγείλει και την απελθούσα δημοτική αρχή να μας πει ότι αυτό επετεύχθη κατόπιν προσωπικών ενεργειών της ηγεσίας της.
·         Εμείς;  Άλλοι το κατάπιανε και πανηγυρίσανε.  Άλλοι, καχύποπτοι κράτησαν μικρό καλάθι. Και, οι ...γνωρίζοντες, μειδίασαν πονηρο-συγκαταβατικά.
                                 
                Δύο  «γνωστοποιημένα»  ντεσού
·         Γιατί  πονηροσυγκαταβατικά; Γιατί γνώριζαν  δύο –τουλάχιστον-  «ντεσού» στοιχεία, άγνωστα στο πόπολο.
·         Το πρώτο αφορά σ’ αυτήν την «λεπτομέρεια»  μηδενικής πίστωσης που  έγινε γνωστή προχθές με την απάντηση του ΓΓ Δημοσίων Επενδύσεων-ΕΣΠΑ  Γιώργου Γιαννούση, στην ερώτηση του κ. Βιρβιδάκη. Απάντηση που διαβάσαμε στα Χανιώτικα Νέα του Σαββάτου 20-9-14.  
·         Δηλαδή, μας ενέπαιξαν, όσοι μιλούσαν για επιτυχία δημοπράτησης (ενώ είχε μηδενική πίστωση) του κόμβου Μουρνιών. Δημοπράτηση χωρίς αντίκρισμα πίστωσης.
·         Το δεύτερο  «ντεσού» της υπόθεσης  είναι ότι πίσω από τις λέξεις της απαντητικής διατύπωσης  για την τύχη του έργου του κόμβου Μουρνιών, κρύβεται ο … «Αλέξης » όπως  τραγουδούσαν οι ΟΛΥΜΠΙΑΝΣ.
·         «Ο Β.Ο.Α.Κ, όντας έργο συγχρηματοδοτούμενο από το ΕΣΠΑ, απαντά επίσημα ο ΓΓ στον κ. Βιρβιδάκη, θα είναι ανάμεσα στα έργα προτεραιότητας του διευρωπαϊκού δικτύου της χώρας που μπορούν να τύχουν συγχρηματοδότησης κατά την ΠΠ 2014-2020».
·         Τι λένε οι προσεκτικά επιλεγμένες λέξεις; Ότι, δυνητικά μπορεί να ενταχθεί.
·         Αυτό το «δυνητικά» είναι ένα δεύτερο «ντεσού». Καθώς, οι πληροφορίες και ανακοινώσεις της Περιφέρειας Κρήτης και του Ο.Α.Κ. που καλούν σε παγκρήτια κινητοποποίηση δείχνουν ότι  ο Β.Ο.ΑΚ.(άρα και ο κόμβος Μουρνιών) ΔΕΝ συμπεριλαμβάνεται στο νέο ΕΣΠΑ.                           
                          
                                          Υπάρχουν κι άλλα ;
·          Δηλαδή να μην ελπίζουμε; Αντίθετα. Να ελπίζουμε και να αγωνιστούμε, μαζί με την περιφέρεια Κρήτης και τον Ο.Α.Κ. για  την ένταξη. 
·          Αλλά πίσω από το «δυνητικά» φαίνεται να κρύβεται και ένα τρίτο «ντεσού». Καθόλου γνωστό. Ετσι:
·          Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, δεν έχουν ακόμα γίνει οι απαλλοτριώσεις που είναι αναγκαίες και για την δημοπράτηση και για την εκτέλεση του έργου.
·         Το έργο έχει προϋπολογισμό 6,5 εκ. ευρώ και οι απαλλοτριώσεις άλλα 6, 5 εκ.
Το ΕΣΠΑ-ΣΕΣ χρηματοδοτεί μεν  απαλλοτριώσεις αλλά εφ’ όσον το έργο έχει έτοιμα όλα τα … «χαρτιά» του.
·         Και-δυστυχώς- δεν τα έχει. Καθώς, εκτός από την μεμονωμένη πράξη εφαρμογής της περιοχής Πασακάκι  από το δήμο Ελευθερίου Βενιζέλου το 2003, αν υποτεθεί ότι σήμερα ενέτασαν τον Β.Ο.Α.Κ, ο κόμβος Μουρνιών έχει αφορμές να μην ενταχθεί. Αφού δεν είναι  έτοιμοι οι ΠΙΝΑΚΕΣ  των αποζημιώσεων.
·         Διότι  πρώτον οι αρχικοί πίνακες ήταν λανθασμένοι. Δεύτερον, εδώ και έξι μήνες έχουν ανατεθεί σε άλλο τοπογράφο(με ανάθεση;) ο οποίος, ακόμα, δεν έχει προχωρήσει στην διόρθωσή τους.
·         Άρα, μέσα στο «δυνητικά» της απάντησης του γ.γ. προφανώς  μπορεί  να κρύβεται και η προειδοποίηση προς τους τοπικούς φορείς (δήμος Χανίων;) να ολοκληρώσουν το φάκελο του έργου. Κάτι που έπρεπε ήδη να έχουν κάνει  πριν ακόμα  γίνει η «εικονική» δημοπράτηση. Ώστε να μη αποτελέσει αυτό  και μελλοντικό άλλοθι μη ένταξης .
·         Όμως, πλέον, τίθενται και μια σειρά ερωτηματικών. Για το ποιος πληρώνει τελικά όλα αυτά τα λάθη, τις πράξεις, τις  παραλείψεις και τις καθυστερήσεις σε ότι αφορά την προετοιμασία του φακέλου. Τα πληρώνουμε ξανά και ξανά από τον δημοτικό κορβανά; Τον δημόσιο ; Και δεν ευθύνεται κανείς ;
·         Και, εν τέλει, υπάρχουν κι άλλα  άγνωστα
  
   «ντεσού» του έργου;







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου