Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 01, 2014

Σιδεροκέφαλοι




                                
Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι πολίτες ανά την Ελλάδα, την Κρήτη και  τα Χανιά (το νομό γενικά) ενδιαφέρονται για τις νέες περιφερειακές και δημοτικές αρχές. Για την αυτοδιοίκηση του τόπου τους, δηλαδή.
·         Ο πρώτος, προφανής και βασικός, είναι ότι η αυτοδιοίκηση όπως το λέει η λέξη, είναι η εξουσία που βρίσκεται πιο κοντά στους πολίτες.
·          Ένας δεύτερος, που στην Ελλάδα της τωρινής κρίσης είναι πολύ σημαντικός, είναι ότι πλέον οι πολίτες προσδοκούν από τους περιφερειακούς και τοπικούς άρχοντες να χειριστούν τα τοπικά προβλήματα με γνώμονα το γενικό ΤΟΠΙΚΟ συμφέρον. Ώστε, έστω κατά τόπους, να υπάρξει ένα καλύτερα οργανωμένο  κοινωνικό κράτος  για όλους και να καταφέρουν να νοικοκυρέψουν (κι αυτό κρατήστε το) τα οικονομικά των δήμων. Έτσι ώστε τα ανταποδοτικά τέλη και τα όποια έσοδα  των αυτοτελών πόρων και όσα καταφέρουν να φέρουν από ανταγωνιστικά ευρωπαϊκά προγράμματα (όπως υποσχέθηκαν), να διατίθενται σε δομές και έργα  που θα προάγουν την περιφερειακή και τοπική οικονομία και ανάπτυξη.
·         Θα κάνουμε ειδικότερες αναφορές, Θεού θέλοντος και εφημερίδας βοηθούσης,  και από τούτη την στήλη.

                                     Ο νοών, νοείτω
·         Από εκεί και μετά υπάρχει ενδιαφέρον (και συμφέροντα και ταξίματα;)  για τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τους θεσμούς .
·         Υπάρχει προσωπικό, εύλογο, ενδιαφέρον των ίδιων των αιρετών. Και δη της πλειοψηφίας. Υπάρχουν  προσωπικές φιλοδοξίες (θεμιτές ανάλογα του πώς επιτυγχάνονται), παραταξιακά συμφέροντα, κομματικά και πολιτικά συμφέροντα.
·         Και ναι, υπάρχει και ο λαός (καταϊδρωμένος και τελευταίος –συνήθως-μετεκλογικά) που περιμένει να αξιοποιηθούν από τους επικεφαλής άρχοντες όσοι συμπολίτες είχαν το θάρρος να εκτεθούν στην δημόσια κρίση, και να ψηφιστούν . Με πολλούς ή λιγότερους ψήφους. Αλλά να ψηφιστούν. Και, αφού αξιολογήθηκαν από τους πολίτες, στους οποίους θα λογοδοτήσουν, να αξιοποιηθούν και από τους άρχοντες. Και ο νοών νοείτω.            
·         Διότι όλοι, προεκλογικά, υμνούν την δημοκρατία και τάζουν «στροφή» στην κοινωνία και τα συλλογικά όργανα. Όταν όμως πάρουν την εξουσία, άδουν το «κουβέντα θα ανοίξουμε τώρα  με τί εννοώ και τί εννοείς…» Και τότε, οι απογοητευμένοι πολίτες τραγουδούν σε παράφραση  του «και που λες ευτυχία»,
·         -Και που λες …εξουσία, εξουσία δεν είδαμε…

                          Στα καθ’ ημάς
·         Γενικόλογα τα παραπάνω θα πουν κάποιοι. Έλα στο …ζουμί!
·         Νομίζω ότι υπάρχει «ζουμί» και στα γενικά. Και όσοι ξέρουν να διαβάζουν «Εμονίδην », όσοι δηλαδή δεν είναι ή δεν «παριστάνουν» τους «ανίδεους Αντιοχείς» του Αλεξανδρινού μας ποιητή, ήδη αντιλαμβάνονται, τί ο Ραν ταν πλαν , εννοεί.
·          Ενδείξεις υπάρχουν. Αλλά να δούμε αν θα γίνουν «αποδείξεις».
·         Εξ’ άλλου, όλες οι εξουσίες δικαιούνται μια, μικρή –μεγάλη περίοδο (εξαρτάται από την πολιτική που θα φανεί ότι χαράσσουν), όχι χάριτος πλέον, αλλά αναμονής.
·         Στα καθ’ ημάς, λοιπόν: Ολοκληρώθηκαν οι ορκωμοσίες του Περιφερειακού Συμβουλίου και  των δημοτικών αρχών του νομού Χανίων.
·         Στην Περιφέρεια τα πράγματα είναι περίπου τα ίδια. Σε ότι αφορά την συνέχιση της … «εξουσίας» του κ. Στ. Αρναουτάκη.
·         Πετυχημένος κρίθηκε και από τους  πολίτες  Χανίων ο αντιπεριφερειάρχης  κ. Απ. Βουλγαράκης , ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης κ. Νικ. Καλογερής και πολλοί περιφερειακοί σύμβουλοι. Πλειοψηφίας τε και μειοψηφίας. Αυτό συνάγεται από τον αριθμό των ψήφων που συγκέντρωσε το ψηφοδέλτιο «ΚΡΗΤΗ ΠΡΩΤΗ ΔΥΝΑΜΗ» στο νομό, αλλά και τους προσωπικούς ψήφους εκάστου.
·         Τα Χανιά τους ανανέωσαν την εντολή. Και η θετική ψήφος στο τοπικό ψηφοδέλτιο έπαιξε σημαντικό ρόλο στην επανεκλογή Αρναουτάκη. Να το αναγνωρίζει-και πιστεύουμε ότι το αναγνωρίζει- ο περιφερειάρχης  Κρήτης.
·         Από σήμερα  λοιπόν, οι νέοι περιφερειακοί και δημοτικοί άρχοντες  αναλαμβάνουν.
·          Ζόρια πολλά  και ποικιλώνυμα τους περιμένουν. Το αναγνωρίζουν όλοι οι πολίτες. Το καταλαβαίνει ακόμα και ο… πανηλίθιος Ραν ταν πλαν.
·         Όμως, επειδή εξ όνυχος τον λέοντα, επειδή η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, επειδή οι θεσμοί δεν λειτουργούν ανεξάρτητα από το ποιοι (και με ποια εχέγγυα) τους επανδρώνουν, κλπ κλπ, ο Ραν ταν πλαν  ψάχνει και ψάχνεται.
·         Ες αύριο οι επισημάνσεις του για τα δημοτικά. Σήμερα  μια τοπική ευχή.
·          Για την  νέα  θητεία  της αντιπεριφέρειας Χανίων και Κρήτης και φυσικά για όλες τις νέες δημοτικές αρχές του νομού(που είναι πολλές) και όσες ανανέωσαν την θητεία τους.
Σιδεροκέφαλοι, όλοι.
 








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου