Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 03, 2014

«Κλειδιά»



                         




 
Στους δήμους του νομού Χανίων υπάρχουν,  «θεμελιακές» πολιτικο- αυτοδιοικητικές αλλαγές. Με πολλές έννοιες. Που δεν χρειάζεται και δεν μας επαρκεί ο χώρος να τις αναλύσουμε σήμερα.  Αυτό θα γίνεται συν τω χρόνω.
·         Πρωτεύοντα ρόλο σ' αυτές, παίζει βέβαια ο μητροπολιτικός δήμος Χανίων. Με  μια «ενδιαφέρουσα» και πρωτόγνωρη, θα λέγαμε, σύνθεση του δημοτικού συμβουλίου . Μια σύνθεση που δεν την λες απολιτίκ. Όμως, πολιτικά, είναι ετερόκλητη. Και δεν μπορεί παρά να είναι «στοίχημα»  για την νέα ηγεσία του δήμου η λειτουργία της , ως συνεκτικής αυτοδιοικητικής παράταξης.
                                    
                          Θετικά
                                                                
·         Με αυτά τα δεδομένα, «διαβαστερό» και «τροφή» για ποικιλώνυμα σχόλια (θετικά και αρνητικά είναι αλήθεια) προκάλεσε  το ρεπορτάζ του Γ. Κώνστα  το Σάββατο 30-8 στα  Χ.Ν. Τίτλος και περιεχόμενο μετά φωτογραφιών : «Ονόματα έκπληξη σε θέσεις «κλειδιά» του δήμου Χανίων».
·         Μπίγκο ! (της εφημερίδας)
·         Ήταν «διαβαστερό» όχι μόνο από τα παραπολιτικά «καντούνια» των ανά την πόλη «καφε -νέδων» (που πάντως διαμορφώνουν ένα κλίμα) αλλά και τους πάσης φύσεως πολιτικούς «αναλυτές», τους κοινοβουλευτικούς του νομού, τους απλούς ψηφοφόρους, τις  δημοτικές παρατάξεις, τους τοπικούς φορείς και πάει λέγοντας.
·          Τις πλέον σοβαρές, κατά την άποψή μας, επισημάνσεις -αναλύσεις  που αλιεύσαμε  ή  συμμεριζόμαστε προκάλεσε το περιεχόμενο της φράσης «θέσεις κλειδιά».
·          Πολλές από τις κριτικές επισημάνσεις είναι σε θετική κατεύθυνση.  Όπως π.χ. η πρόταση για την προεδρία του Δημοτικού Συμβουλίου με τον έμπειρο, επιτυχημένο και νουνεχή Γιάννη Περάκη, πρώην δήμαρχο Σούδας(πολύ …«κουπί» πρόεδρε!!)
·         Όπως επίσης η ανάθεση της αντιδημαρχίας Πολιτισμού στην γνωστή συμπολίτισσα εξαιρετική θεραπαινίδα του λόγου και του πολιτισμού, φιλόλογο κυρία Βαρβάρα Περράκη.
·         Λίγο πολύ για να μην τους «ζωγραφίσουμε» όλους, η σύνθεση μοιάζει προς την θετική κατεύθυνση. Μένει να το αποδείξουν με την αποτελεσματικότητά τους  κατά στον χρόνο θητείας τους.
                        Για προβληματισμό
·         Από την άλλη, κάποιες προτάσεις για θέσεις πολλαπλών «κλειδιών,   σε μη αιρετούς ,υποθέτουμε ότι τέθηκαν για ..ζύμωση ή προβληματισμό  Σημειώνεται άλλωστε στο ρεπορτάζ ότι «μέχρι να ξεκινήσει η διαδικασία εκλογής από το δημοτικό συμβούλιο είναι πιθανό να υπάρξουν αλλαγές.  Υποθέτουμε, λοιπόν, ότι τέθηκαν για προβληματισμό ή… ζύμωση.
·          Συμβάλλοντας  πολλοί σ αυτόν τον προβληματισμό, θεωρούν , κατ αρχήν, ότι η πρόταση τοποθέτησης  μη αιρετών δεν είναι κάτι  αρνητικό.
·          Εφ’ όσον  όμως, πρόκειται για θέσεις-«κλειδιά» και ήταν -τουλάχιστον- υποψήφιοι στο ψηφοδέλτιο της πλειοψηφίας. Και άρα, γνωστοί και μη εξαιρετέοι με προσφορά στην Χανιώτικη κοινωνία.                                                    
·         Ονόματα; Αντώνης Σχετάκης, Νικόλαος Ράμμος.
                               
                                Πολιτισμός
·           Κατάπρωτο,  επίσης, ρεαλιστικό ζητούμενο πρέπει να είναι η σύνδεση των πολιτικών που η δημοτική αρχή σκοπεύει να εφαρμόσει , με την οικονομική βιωσιμότητα  και απόδοσή τους. Άμεσα και μεσομακροπρόθεσμα. 
·         Η ίδια άλλωστε ανακοίνωσε ότι  προωθεί την ορθολογική  αναδιοργάνωση –ενοποίηση  υπηρεσιών του δήμου, ή ομαδοποίηση σε ένα σχήμα των δομών πρόνοιας.
·          Τί να πούμε όμως για μια –διαφαινόμενη - στόχευση συνέχισης της…διαίρεσης(!!)  νευραλγικών  τομέων, όπως ο πολιτισμός;
·          Με  δυαρχία; Δύο χωριστά «μαγαζιά» που συνέστησε και πλήρωσε πολιτικά η απελθούσα δημοτική αρχή . Παρά το ότι, η δική της πολιτική επί του προκειμένου  αναφορικά με καταργημένους  πανελλαδικά και ζημιογόνους θεσμούς, είχε θετικό οικονομικό πρόσημο.
·         Έβλαψε και εμπόδισε όμως τον σχεδιασμό μιας ολοκληρωμένης πολιτιστικής- πολιτισμικής  πολιτικής. Καθώς δεν είναι δυνατόν να προχωρήσει ένας  αναγκαίος οραματικός  πρωτογενής σχεδιασμός  πολιτισμικών δράσεων με τοπική πολιτιστική-πολιτισμική ταυτότητα όταν έχει δύο ή περισσότερα κεφάλια. Η ιεράρχηση προτεραιοτήτων, επομένως, σε συνάρτηση με τα οικονομικά, είναι εκ των ων ουκ άνευ.
·          Άρα, μήπως, να ξεκαθαριστεί και να καταλάβουμε και οι πολίτες  ποιες ιεραρχούμε ως άμεσες προτεραιότητες στον τομέα πολιτισμού;
·          Μήπως προέχει  η στήριξη  του ζωντανού, επιτυχημένου και ζωτικού για το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας, πολιτιστικού –πολιτισμικού θεσμού του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Κρήτης (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κ);   ΄Η και, της  σοβαρής στελέχωσης της ιστορικής Φιλαρμονικής του δήμου Χανίων ;
·          Αντί να λέγεται ότι επιχειρούμε(;)  «ανάσταση» ζημιογόνων, αμφισβητούμενης  και περιορισμένης κοινωνικής «χρησιμότητας» πολιτιστικών  θεσμών ακόμα και όταν ήταν στα -επιχορηγούμενα από το κράτος-…ντουζένια τους ; Θεσμών που, επιστημονικά και πολιτισμικά, κάλλιστα διακονούνται από  σχολές ΑΕΙ χωρίς  να υποχρεωνόμαστε σε  δημοτική οικονομική αιμορραγία.
·         Εκτός αν, υπάρχουν χρήματα για όλα τα …«κλειδιά»
Νομίζω
 



 Y.Γ. Οι πίνακες  με τα ΚΛΕΙΔΙΑ είναι του αείμνηστου ζωγράφου μας Θοδωρή Καλούμενου από την ενότητα Σύμβολα


Δημοσιεύτηκε Χανιώτικα Νέα 3-9-14

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου