Πέμπτη, Αυγούστου 28, 2014

Κινδυνεύει ο κόμβος Μουρνιών;



                             
    

Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το τυπογραφικό μελάνι των χθεσινών Χανιώτικων Νέων από το σχόλιο της στήλης για τον Βόρειο Οδικό άξονα( Β.Ο.ΑΚ.) και κατέφθασε δελτίο τύπου του βουλευτή Χανίων κ. Κυρ. Βιρβιδάκη με ερώτηση  του προς τους  Υπουργούς Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας.
Θέμα  ;  «Κατασκευή των έργων σύνδεσης του κόμβου Μουρνιών του ΒΟΑΚ με την πόλη των Χανίων». Πιο αναλυτικά, αναφέρεται στις αποφάσεις των υπουργών για ένταξη του έργου στο Πρόγραμμα Δημοσίων ενδύσεων(Π.Δ.Ε) και στην δημοπράτησή του τον περασμένο Μάϊο.                                            
                                                     Μοναδική
·         Δηλαδή, λίγο πριν τις δημοτικές εκλογές. Με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τον καχύποπτο Ραν ταν πλαν. Που θυμάται ότι η απερχόμενη δημοτική αρχή Χανίων είχε επιχειρήσει να «καρπωθεί» την δημοπράτηση με το γνωστό  μόττο των πολιτικών «κατόπιν ενεργειών μου».                                                                          Επί της ουσίας πάντως, κι επειδή τον τόπο τον ενδιαφέρει  να γίνει το έργο και όχι ποιός είναι ο  δήθεν «νονός» του, ανατρέξαμε στα κιτάπια του αρχείου μας και είδαμε ότι όλη την περασμένη τετραετία ο ανιπεριφερειάρχης κ. Απ. Βουλγαράκης ζητούσε με σωρεία επιστολών προς τους τρεις-τότε- υπουργούς Ανάπτυξης  (Χατζηδάκη-Καλογιάννη-Βιρβιδάκη) την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ ή στο Π.Δ.Ε.
·         Μάλιστα, σε μια επιστολή με ημερομηνία 26-3-13, ο κ. Βουλγαράκης επεσήμαινε ότι τα Χανιά είναι η μόνη  ελληνική πόλη-πρωτεύουσα νομού που δεν είναι συνδεδεμένη με τον εθνικό δρόμο.
·         Οι απαντήσεις τότε ήταν ασαφείς. Μιλούσαν για «υπερδέσμευση» του προγράμματος προσπελασιμότητας του ΕΣΠΑ και αδυναμία του Π.Δ.Ε.
·         Η συνέχεια, δείχνει πόσο δίκιο έχουμε όσοι εδώ και χρόνια φωνάζουμε ότι το θέμα ένταξης έργων και χρηματοδότησης μελετών, τόσο για τον θρυλικό πλέον Β.Ο.Α.(Κ ) –φίδι που μας«τρώει» με τα πολλά δυστυχήματα- όσο και άλλων έργων (στα ριγμένα πάντα Χανιά), είναι πολιτικό.
                                        Νάτα, νάτα !
·         Ποιά συνέχεια; Μα η ένταξη του έργου στο ΠΔΕ ώστε να μας πουν προεκλογικά - η κυβέρνηση και οι  πολιτικοαυτοδιοικητικοί μας τοπικοί άρχοντες- ότι «να βρε παιδί μου, τον εντάξαμε και τον δημοπρατήσαμε τον κόμβο».
·         Όμως, η ερώτηση του βουλευτή Χανίων κ. Κυρ Βιρβιδάκη,  δείχνει σαν κάτι να «ψυλλιάζεται», κάτι να τον ανησυχεί ή κάτι να προσπαθεί να μας πει, ρωτώντας :‘‘Σε τι στάδιο βρίσκεται το έργο, εάν είναι εξασφαλισμένη η χρηματοδότησή του από το Π.Δ.Ε. ή πρόκειται να ενταχθεί στο νέο ΕΣΠΑ (ΣΕΣ) και αν ναι πότε και με ποια διαδικασία;’’
·         Νάτα, νάτα!! αναφώνησε ο Ραν ταν πλαν εν μέσω της πνιγηρής ζέστης που του «έκαιγε» τον ήδη καμένο του εγκέφαλο.
·          Τι θέλει να πει ο ποιητής- ερωτών βουλευτής; Ξέρει κάτι που δεν το ξέρουμε; Αν ξέρει,  γιατί δεν μας το λέει-έστω στ΄αυτί ; Κι εμείς …ξιά μας. Το κατά δύναμη …βούκινο πίεσης, θα το κάνουμε .
·          Η μήπως μας το λέει εμμέσως πλην σαφώς ; Σε τι στάδιο βρίσκεται το έργο, λοιπόν; Ο Ραν ταν πλαν τό’ ψαξε  εδώ και εκεί. Σχεδόν 4 μήνες μετά την δημοπράτηση ουδέν νεότερον. Ησυχία απραξίας, τέλματος.
·         Λέτε  να πάει να μας την κάνει η κυβέρνηση με ελαφρά πηδηματάκια, του τύπου «ξέρετε, ναι μεν το εντάξαμε στο ΠΔΕ αλλά δεν έχουμε λεφτά»;
·         Διότι, όπως μας εξήγησε και υψηλόβαθμο στέλεχος οργανισμού, το ΠΔΕ έχει μεν προϋπολογισμό για διάφορους τομείς, αλλά δεν έχει …χρήμα.  Εικονικές φαίνεται ότι είναι οι πιστώσεις.
                                   Εγρήγορση-κινητοποίηση
·         Είναι γνωστό,  ότι οι τρίπλες- δίπλες των πολιτικών είναι πολλές.
·         Μία τέτοια, είναι και το γεγονός ότι ναι μεν το ΠΔΕ δεν έχει λεφτά (και εν γνώσει τους το ενέταξαν εκεί), όμως μία συνηθισμένη πρακτική (λέει το ίδιο υψηλόβαθμο στέλεχος), είναι να μεταφέρονται –και μάλιστα κατά προτεραιότητα-έργα από το ΠΔΕ  στο ΕΣΠΑ. Στο σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης, πλέον (ΣΕΣ). Το οποίο βρίσκεται σε διαβούλευση.
·         Άρα, και ο «ποιητής», ερωτών βουλευτής Χανίων κ. Βιρβιδάκης  και απαξάπαντες, πρέπει να πιέζουμε πολιτικά από ΤΩΡΑ.
·         Και για τον συγκεκριμένο κόμβο Μουρνιών και για άλλα έργα ώριμα όπως το τμήμα ΒΟΑΚ, Καλύβες -Αγιοι Πάντες που είναι το μόνο πανέτοιμο στο όρια του νομού να ενταχθεί άμεσα στο ΣΕΣ. Και φυσικά να ενταχθούν κατά προτεραιότητα και οι μελέτες που λέγαμε και χθες.
·         Εγρήγορση, πίεση, κινητοποίηση…Και τανάπαλιν. Και τανάπαλιν…
Καταϊδρωσα…. στον καναπέ!







                         
                            

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου