Τρίτη, Μαΐου 17, 2016

Άλλα λόγια, ν’ αγαπιόμαστε

Κόμβος Μουρνιών


Σάββατο απόγευμα 14 Μαίου. Πνευματικό Κέντρο Χανίων. Κεντρική εκδήλωση  για την Ευρώπη.                                  .
                                          -------------------
·         Η δεύτερη μέρα των εκδηλώσεων που όπως είπε ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Απόστολος Βουλγαράκης στον σύντομο χαιρετισμό του το Σάββατο το απόγευμα, σηματοδότησαν και την επαναλειτουργία του  ανακαινισμένου Πνευματικού Κέντρου Χανίων.
                                  Αναπτυξιακή τράπεζα
·         Κεντρική ομιλήτρια σ’ αυτήν την τελευταία απογευματινή συνεδρία ήταν η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. κυρία Μαρία Σπυράκη η οποία στην εξαιρετική από πάσης άποψης εισήγησή της ανέφερε ότι υπάρχει έλλειμμα προσβασιμότητας στα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία το οποίο με τη σειρά του οφείλεται σε έλλειψη πληροφόρησης. Ανέφερε ακόμα ότι οι χώρες που χρηματοδοτούνται από τα διάφορα νέα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα-εργαλεία έχουν ήδη προχωρήσει στην δημιουργία Εθνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων για να βοηθήσουν τους πολίτες τους. Ακόμα και η Βουλγαρία έχει ορίσει επενδυτική τράπεζα. Και μόνο η Ελλάδα δεν το έχει κάνει.
·         Εντάξει, όλοι το ίδιο είμαστε; πικρομονολόγησε ο Ραν ταν πλαν

                                  Απογοητευτική η συμμετοχή.
·         Σύμφωνα με το πρόγραμμα χαιρετισμό θα απεύθυναν πρώτα ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών και βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γ. Σταθάκης, ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης, ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Απόστολος Βουλγαράκης, και ο Δήμαρχος Χανίων κ. Τάσος Βάμβουκας.
·         Υποτίθεται επομένως ότι θα υπήρχε και σημαντική συμμετοχή πολιτών.
·         Η καλή μέρα όμως φαίνεται απ’ όταν θα ξημερώσει. Εν προκειμένω από την συμμετοχή του κοινού.
·         Η οποία ήταν μετρημένη στα δάκτυλα του ενός χεριού. Κατά κοινή ομολογία, μάλιστα, αυτή η ελάχιστη συμμετοχή κοινού(την οποία σχολίασε και η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. κυρία Μαρία Σπυράκη) σημάδεψε γενικότερα το διήμερο των εκδηλώσεων. Το τι έφταιξε γι’ αυτό, δεν είναι του παρόντος σχολίου.                                  
                                «Σφηνάκια» αιτημάτων-εκκλήσεων
·         Πρώτος, λοιπόν, στο βήμα ο Χανιώτης υπουργός. Με το τέλος της ομιλίας του οποίου μία…κρυάδα θα την ένοιωσαν όλοι οι παρόντες αυτοδιοικητικοί. Κι εμείς οι αποδέλοιποι. Και όσοι άκουσαν στο τοπικό τηλεοπτικό ρεπορτάζ τι …δεν είπε!
·         Παρ’ όλα αυτά, δεν πτοήθηκαν.  Στους χαιρετισμούς τους τόσο ο  κ. Στ. Αρναουτάκης και Απ. Βουλγαράκης  όσο και ο κ. Τ. Βάμβουκας, μπόρεσαν και έβαλαν  δυνατά «σφηνάκια» αιτημάτων.
·         Ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης, λοιπόν, απευθυνόμενος ουσιαστικά στον υπουργό Οικονομίας, μίλησε για την ανάγκη υλοποίησης του μεγάλου έργου του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (Β.Ο.Α.Κ), την ανάγκη χρηματοδότησης  των μελετών του έργου και τις πόρτες των υπουργείων που κτυπά για να εξασφαλίσει χρηματοδότηση μελετών και ΠΟΛΙΤΙΚΗ παρέμβαση  ώστε να ληφθεί  απόφαση υλοποίησης του.
·         Τόνισε, επίσης, την ανάγκη να ενταχθούν αναπτυξιακά έργα της Περιφέρειας Κρήτης στα τομεακά προγράμματα των υπουργείων.
·         Χρειάζεται και κινητοποίηση όλων των δημάρχων αλλά και των βουλευτών Κρήτης  «και των υπουργών κύριε υπουργέ» για να προετοιμάσουμε το αύριο για τα παιδιά μας, κατέληξε  ο Περιφερειάρχης Κρήτης.
·         Ανάλογη τοποθέτηση έκανε και ο Δήμαρχος Χανίων κ. Τάσος Βάμβουκας ο οποίος επίσης μίλησε για την ανάγκη παραμονής της χώρας στην ΕΕ και το ευρώ, για έργα βιώσιμης αστικής ανάπλασης και την ανάγκη χρηματοδότησης έργων στα Χανιά ώστε να υπάρξουν πολλαπλασιαστικά οφέλη για την τοπική οικονομία.
·          Όχι, ο κ. Βάμβουκας δεν μίλησε και για τα υπεσχημένα από τον υπουργό οικονομίας, για πέρυσι τον Σεπτέμβριο, 5 εκατομμύρια ευρώ  ώστε να ξεκινήσει η ανακαίνιση της Δημοτικής Αγοράς Χανίων.
·         Περασμένα, ξεχασμένα. Για τον κ. υπουργό, προφανώς.
                                      Ούτε «σφηνάκι» έργου
·         Σκόπιμα άφησα για το τέλος την «ουσία» της ομιλίας συντοπίτη κ. υπουργού, εξ ού και η «κρυάδα» που πήραμε.
·         Ο κ. υπουργός,  λοιπόν,  καλωσόρισε, «ως  Χανιώτης» όπως είπε, τους εκπροσώπους της ΕΕ και τους ομιλητές. Αλλά, «εδώ τελειώνει η ιδιότητά μου», συμπλήρωσε.
·         Και πράγματι. Περιορίστηκε να κάνει μια αναδρομή στην ιδέα ίδρυσης της Ευρώπης από το 1920, τις προσπάθειες μετά τον Β παγκόσμιο πόλεμο  και την σημερινή κρίση.
·         Καμία νύξη για το πακέτο Γιούνκερ που είναι ένα από τα  ευρωπαϊκά επιχειρηματικά εργαλεία, καμία … νυξούλα για την χρηματοδότηση του κόμβου Μουρνιών που του ζητά ο Δήμαρχος Χανίων, καμία τοσοδούλα αναφορά στην χρηματοδότηση μελετών και υλοποίηση του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης, που σύσσωμη η Κρήτη ζητά και ειδικότερα τα Χανιά που δεν έχουν ούτε μελέτες. 
·         Βέβαια ίσως κάποιοι περίμεναν ότι ως Χανιώτης και μάλιστα κυβερνητικός βουλευτής και ξαναμάλιστα πανίσχυρος υπουργός της κυβέρνησης, (με τα Χανιά να έχουν 2 υπουργούς  και 4 κυβερνητικούς βουλευτές)  θα έκανε μια τοσοδούλα αναφορά ότι, τζάνε μου, θα πάρουν τα Χανιά αυτά που δικαιούνται.
·         Από τα τομεακά προγράμματα-τουλάχιστον. Από τα οποία η Κρήτη και τα Χανιά προσδοκούν κάποιο μερίδιο, όπως ζήτησε ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Αρναουτάκης. Μια και- ουσιαστικά –τα τομεακά τα διαφεντεύουν οι υπουργοί.
·          Ε, λοιπόν, όχι. Ο κ. υπουργός , άλλωστε, το δήλωσε. Η ιδιότητά του ως Χανιώτη, τελειώνει  στο καλωσόρισμα.
ούτε ένα "σφηνάκι" ανακοίνωσης  για καλωσόρισμα

Για ..."ξεροτήγανα" 'εργων ούτε λόγος.
 
·         Παρ όλα αυτά …«σφηνάκια» ανακοινώσεων (για καλωσόρισμα όπως συνηθίζεται εδώ) δεν… «κέρασε». Μόνο…



·         Άλλα λόγια, ν’ αγαπιόμαστε.
Δημοσιεύτηκε Χ Ν




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου