Δευτέρα, Μαΐου 23, 2016

Από την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων Μυσταγωγία και Γιορτή εθνικής ανάτασης Για τα 75 χρόνια από την Μάχη της Κρήτης



Κανδανολέων, Αθανασοπούλου, Βερονίκης.Σύλλογος Φίλων του Θεάτρου Χανίων  Κορυφαία δυναμική απαγγελία χωρίς στόμφο.

Πάνω κάτω: Ορθιοι ενός λεπτού σιγή.





«Είναι το πρώτο κτύπημα του φασισμού στην Κρήτη /θέλει να γίνει βασιλιάς πάνω στον Ψηλορείτη»: Από το «Δάφνινο στεφάνι» του Μιχάλη Μπονατάκη

 Κάθε χρόνο τέτοιες μέρες ο Μάης στην Κρήτη γιορτάζει το θαύμα της Μάχης της Κρήτης. Πολλές οι λαμπρές επέτειοι με ξεχωριστή την επέτειο των 50 χρόνων το 1991. Οπότε οι εορταστικές εκδηλώσεις είχαν και την μεγαλύτερη συμμετοχή σε όλα τα επίπεδα.
·         Σιγά σιγά όμως, με το πέρασμα των χρόνων και –να το αναγνωρίσουμε- με το ταξίδι χωρίς επιστροφή πολλών πρωταγωνιστών και ανθρώπων που είχαν ζήσει τα γεγονότα, αλλά κυρίως με την άμβλυνση της ιστορικής μνήμης στους νέους, οι εκδηλώσεις δεν είχαν πλέον τον ίδιο παλμό. Την ίδια συμμετοχή. Μάλιστα χρόνο με το χρόνο η συμμετοχή των απλών πολιτών έφθινε.
·         Η 75η επέτειος – σημαντική από μόνη της καθώς πλησιάζουμε πλέον την εκατονταετία- είναι μια ευκαιρία για να ξαναδώσουμε στις επετειακές εκδηλώσεις της Μάχης της Κρήτης, την Τιμή και την Αίγλη που της αξίζει.
                                           Σχεδιασμός- συμμετοχή
·         Η αθρόα συμμετοχή κόσμου, λοιπόν, είναι το  αναγκαίο  συστατικό μέσα από το οποίο αναγνωρίζεται η επιτυχία των εκδηλώσεων και η συνέχεια της απόδοσης των οφειλόμενων τιμών στο θαύμα της Κρητικής Αντίστασης.
·         Για να συμβεί αυτό χρειάζεται αφ’ ένός ο σχεδιασμός και το περιεχόμενο των εκδηλώσεων να μην περιορίζεται σε ένα πανηγυρικό λόγο, σε ρουτινιάρικους χαιρετισμούς και δηλώσεις πολιτικοαυτοδιοικητικών, σε καταθέσεις στεφάνων και-ενίοτε- σε ένα δυο χορούς από τους πάντα πρόθυμους λαογραφικούς μας ομίλους. Η «συνταγή» δηλαδή,  χρειάζεται αγάπη, γνώση, μεράκι, φαντασία και δουλειά.
·         Η οποία κατ’ αρχήν αποτυπώνεται στο πρόγραμμα και τους συντελεστές της κάθε εκδήλωσης. Οι πολίτες πλέον γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα. Και συμμετέχουν στις εκδηλώσεις που πληρούν τις προσδοκίες τους.
                                      Μυσταγωγία Μνήμης και τιμής
·         Η εκδήλωση τιμής και μνήμης  για την 75η επέτειο της  Μάχης της Κρήτης που οργάνωσε η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων στο ανακαινισμένο Πνευματικό μας Κέντρο στις 18 Μάιου, ήταν χωρίς αμφιβολία, μια από τις σημαντικότερες εκδηλώσεις των τελευταίων 25 χρόνων. Καθώς, πληρούσε όλες τις παραπάνω προϋποθέσεις.
·         Το Πνευματικό Κέντρο ήταν  πράγματι «ξετρουλιαστό» (Κακατσάκειος έκφραση). Κάτι που είχαμε να δούμε εδώ και πολλά χρόνια για παρόμοιες εκδηλώσεις.
·         Μάλιστα, «δυναμικά» ξετρουλιαστό. Καθώς τα θερμά χειροκροτήματα  σε κάθε μικροανάπαυλα και τα ξαναμμένα πρόσωπα από την ένταση που μετέδιδαν τα επί σκηνής δρώμενα μας μετέτρεπαν όλους από απλούς θεατές σε συλλειτουργούς στην  μυσταγωγία μνήμης και Τιμής που συντελούνταν.
 
 Η κυρία Πόπη Γρηγοράκη βρεβεύεται από τον πρόεδρο στιχουργών Ν. Χανίων και τον δήμαρχο Πλατανιά κ. Γ. Μαλανδράκη

 Δρώμενο με παντομίμα από μέλη και χορευτές του Λαογραφικού ομίλου Χανίων του Γιάννη Αγιασμενάκη

Από Αριστερά : Μπονατάκης , Νικολακάκης, Μανωλικάκης.


                                            Συντελεστές
·         Αναγκαστικά λόγω χώρου  μόνο μία ενδεικτική  αναφορά  μπορούμε να  κάνουμε στα  επί σκηνής δρώμενα  που παρακολουθήσαμε.
·         Δρώμενα αντάξια της ευθύνης που έχουμε ως Κρητικοί και ως Έλληνες να διατηρήσουμε ζωντανή την μνήμη  τόσο της συλλογικής μάχης  του πληθυσμού ενάντια στο ναζισμό όσο και των  προσωπικών ιστοριών ανδρείας και θυσίας  όπως διασώθηκαν από τους ιστορικούς ,τους λογοτέχνες, τους στιχουργούς, τους μουσουργούς και τους χορούς της Κρήτης μας.
·         Η Περιφερειακή ενότητα Χανίων, και ο αντιπεριφερειάρχης κ. Απόστολος Βουλγαράκης, θεωρούμε ότι με την προχθεσινή εκδήλωση στάθηκαν στο ιστορικό ύψος της επετειακής εκδήλωσης.
·         Η «ψυχή» του σχεδιασμού, της γενικότερης σκηνοθεσίας και συντονισμού των δρώμενων, ήταν, του γνωστού … «υπόπτου» για την συνεχή, συνεπή και ανιδιοτελή προσφορά του στο τοπικό πολιτισμικό γίγνεσθαι, προέδρου και της Ένωσης Πνευματικών Δημιουργών ν. Χανίων, ιστορικού ερευνητή και συγγραφέα, Δημήτρη Νικολακάκη.                                
·         Έτσι στην αρχή του πρώτου μέρους της εκδήλωσης προβλήθηκε το  εξαιρετικό βίντεο του χοροδιδασκάλου Θεοχάρη Ξηρουχάκη, όπου μέσα από γεγονότα της εποχής παρουσιάζεται  ένας λεβέντικος χορός που «περιγράφει» τη Μάχη της Κρήτης. Χορός που εμπνεύστηκε  από την μάχη ο κ. Ξηρουχάκης και έγραψε στίχους και χορογραφία ενώ την μουσική έγραψε ο Δημ. Μπατάκης.
                                Εμπνέει και θα εμπνέει.
·         Ακολούθησε η απονομή βραβείων και επαίνων για τον διαγωνισμό που είχε προκηρυχθεί από την Ένωση Στιχουργών ν. Χανίων, με θέμα την Μάχη της Κρήτης. Ενας διαγωνισμός με πολλές συμμετοχές που δείχνει όχι μόνο το στιχουργικό ταλέντο που υπάρχει ως στοιχείο της Κρητικής ψυχής αλλά και το γεγονός ότι η Μάχη της Κρήτης συνεχίζει και θα συνεχίζει να εμπνέει την Κρητική Ψυχή και όχι μόνο.
·         Ο πρόεδρος της Ένωσης κ. Θανάσης Πατεράκης, εξήγησε ότι ο διαγωνισμός αφορούσε  σε μαντινάδα, ρίμα και νεοριζίτικο. Μαζί με την πρόεδρο της κριτικής επιτροπής λογοτέχνιδα κυρία Πόπη Ντουντουλάκη έδωσε το πρώτο βραβείο στην γνωστή για το έργο της Αντωνία Μηλογιαννάκη. Ακολούθησαν  βραβεία και έπαινοι για όλες τις πιο πάνω κατηγορίες.
                  
     Το χρονικό της εκτέλεσης 1ης Αυγούστου 1941 στον Κερίτη

·          Ντυμένοι μαυροπουκαμισάδες τρεις από τους κορυφαίους ερασιτέχνες ηθοποιούς του Συλλόγου «Φίλοι του Θεάτρου» ν. Χανίων, η Έλενα Αθανασοπούλου, ο Κώστας Βερονίκης και ο Ευτύχης Καντανολέων, έκαναν μια στιβαρή αλλά όχι στομφώδη αφήγηση του πυκνού σε συναισθηματικά βιώματα ,δρώμενου του Γιάννη Γαλανάκη με την συνδρομή τραγουδιού από τις «Κρητικές Μαδάρες» , συνδιοργάνωση της Ένωσης Πνευματικών Δημιουργών ν. Χανίων, και σκηνοθεσία-συντονισμό του Δημήτρη Νικολακάκη.



Παντομίμα από μέλη Λαογραφικού ομίλου Χανίων πάνω στο ποίημα "Δάφνινο Στεφάνι"

Με όπλα τις κατσούνες, φτιάρια και κασμάδες πολέμησαν οι Κρητικοί στην Μάχη της Κρήτης στο Μάλεμε και στο Γαλατά Χανίων

Κρητικές Μαδάρες "Τον αντρειωμένο μην τον κλαίς"

Δημήτρης Νικολακάκης "Η Ψυχή" της εκδήλωσης.

Αριστερά ο δήμαρχος Αποκορώνου κ. Χαρ. Κουκιανάκης δίδει έπαινο .

Μικρή φωτογραφική έκθεση  με υλικό από τη Μάχη της Κρήτης στο φουαγιέ του Πνευματικού Κέντρου Χανίων




                                                           Δάφνινο Στεφάνι






                                                 Λαογραφικός Ομιλος χανίων


                          Το Δάφνινο Στεφάνι
·         Το «Δάφνινο στεφάνι», ένα ποίημα με μεγάλο συναισθηματικό φόρτο του ποιητή και καρδιολόγου Μιχάλη Μπονατάκη, ήταν το δρώμενο του δεύτερου μέρους της εκδήλωσης.
·         Το ποίημα γράφτηκε και εκδόθηκε το 2006 εμπνευσμένο από το πολυσυζητημένο βιβλίο του Δημήτρη Νικολακάκη «Πέρα από το φόβο και το θάνατο» και πραγματεύεται μια  σχεδόν άγνωστη ως τα τότε που γράφτηκε ιστορία, του Ηλία και Θανάση Γιακουμάκη στον Ταυρωνίτη το 1941, μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα.
·         Ένα δρώμενο  που συνδύασε ένα βίντεο σε σκηνοθεσία Λεωνίδα Μανωλικάκη, αφήγηση από τον Μιχάλη Αεράκη, τον Βασίλη Γκούστη και τον ίδιο τον Λεωνίδα Μανωλικάκη, με ζωντανή παντομίμα από μέλη και χορευτές του Λαογραφικού Ομίλου  Χανίων του σπουδαίου μας χοροδιδάσκαλου Γιάννη Αγιασμενάκη.
·         Το ποίημα και ο συνδυασμός του βίντεο, της παντομίμας και του χορού στο τέλος, απογείωσε το συναίσθημα όλων που βρέθηκαν όρθιοι και ενθουσιασμένοι να χειροκροτούν όλους τους συντελεστές.
·         Σε  μυσταγωγία και Γιορτή εθνικής ανάτασης, τολμούμε να πούμε ότι εξελίχθηκε η προχθεσινή επετειακή εκδήλωση για τα 75 χρόνια από την Μάχη της Κρήτης.



-------------------------------------------------------------------------------------------------



Περθ Αυστραλίας. Ζωντανή η μνήμη της Μάχης της Κρήτης. Εδήλωση χθες 22-5-16 στο επιβλητικό μνημείο πεσόντων Αυστραλών στο Kings Park.

              





Το εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννου Πρέβελη στο Περθ


O βετεράνος της Μάχης της Κρήτης κ.Geoff Edwards.




           Μνήμη ζωντανή και στο ΠΕΡΘ Αυστραλίας
Την ώρα που γραφόταν αυτό το κείμενο η υπογράφουσα πήρε ένα e-mail  για την επετειακή εκδήλωση των 75 χρόνων από την Μάχη της Κρήτης που θα γιορταστεί στις 22 Μαΐου στο Μνημείο  Αυστραλών πεσόντων του Β΄ Παγκόσμιου πολέμου, στο Πέρθ της Αυστραλίας.
·         Πρόκειται για ένα επιβλητικό μνημείο που δεσπόζει μέσα στο Kings Park του Perth, που είναι ένα από τα μεγαλύτερα πάρκα στον κόσμο. Η πρόσκληση γίνεται από τον Έλληνα πρόξενο της Πέρθης  κ. Αντώνιο Κολιάδη  στα ελληνικά και αγγλικά.
·         Μάλιστα την τελετή κατάθεση στεφάνου στο Kings Park θα τιμήσει με την παρουσία της η Α.Ε. Κυβερνήτης της Δυτικής Αυστραλίας, κα Kerry Sanderson AO.
·          75 χρόνια μετά, η μνήμη για την αθάνατη Μάχη είναι παντού ζωντανή. Και μας μεταφέρει ένα μήνυμα αισιοδοξίας μέσα σ’ αυτήν την δραματική συγκυρία πολιτισμικής κρίσης που σήμερα ζούμε.
-------------------------------------------------------------------------------------
Δημοσιευτηκε Χανιώτικα Νέα 23-5-16



 Υ.Γ. (μόνο στο blog) Μόλις πληροφορηθήκαμε και για τις συνεχιζόμενες εκδηλώσεις στο ΠΕΡΘ από την αρχιεπισκοπή και τον Ελληνα πρόξενο: Η πρόσκληση γράφει:

"Η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στο Prevelly οικοδομήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 70’ από τον Βετεράνο της Μάχης της Κρήτης, Geoff Edwards. Έδωσε στον οικισμό την ονομασία Prevelly και έκτισε την εκκλησία ως ένδειξη ευγνωμοσύνης προς τους μοναχούς της ιεράς Μονής Πρέβελης στην Κρήτη και των ανθρώπων των παρακείμενων χωριών, όπου, μετά τη Μάχη της Κρήτης το 1941, ο ιδρυτής και εκατοντάδες Αυστραλοί, Νεοζηλανδοί και Βρετανοί στρατιώτες βρήκαν καταφύγιο και όπου τους παρασχέθηκε βοήθεια, προκειμένου να διαφύγουν προς τον ελεύθερο κόσμο.


Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας, από κοινού με το Προξενείο της Ελλάδας στην Πέρθη διοργανώνουν Επιμνημόσυνη Δέηση, επί τη ευκαιρία της 75ης Επετείου της Μάχης της Κρήτης, την Κυριακή 5 Ιουνίου 2016 (Long Weekend) στο ιστορικό εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στο Prevelly.

Ο Όρθρος, μετά τον οποίο θα ακολουθήσει Θεία Λειτουργία, θα ξεκινήσει στις 9.00 π.μ. και θα ολοκληρωθεί στις 12.00 μ.μ. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας θα λάβει χώρα η Επιμνημόσυνη Δέηση στη μνήμη όλων όσων έχασαν τη ζωή τους, κατά τη διάρκεια της Μάχης της Κρήτης και της Ηπειρωτικής Ελλάδας το 1941.

Θα ακολουθήσει γεύμα στους παρακείμενους στην εκκλησία χώρους με εισιτήριο στην τιμή των 20 AUD το άτομο. Παρακαλούμε όπως για τις ανάγκες του catering δηλώσετε τη συμμετοχή σας έως την Κυριακή 29 Μαΐου 2016.

Θα υπάρξει, επίσης, λεωφορείο, το οποίο θα αναχωρήσει από τον Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού, την Κυριακή 5 Ιουνίου 2016, στις 6.00 π.μ. και θα επιστρέψει αυθημερόν στις 8.00 μ.μ. Το εισιτήριο για το λεωφορείο κοστίζει 30 AUD ανά άτομο. Εφ’ όσον θέλετε να προβείτε σε σχετική κράτηση θέσης, παρακαλούμε όπως καλέσετε την κα Αφροδίτη Πόγκα στο 94463011.

Για περισσότερες πληροφορίες, καθώς και για να δηλώσετε τη συμμετοχή σας, παρακαλούμε όπως επικοινωνήσετε με τον Αρχιμ. Ελπίδιο στο 0407 260 071 ή p.karalis@bigpond.com."



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου