Τετάρτη, Μαΐου 25, 2016

Η «Ιτιά» * του παππούλη Ειρηναίου μας ενώνει.Διάβασα προχθές σε μέσον κοινωνικής δικτύωσης : «Για να λέμε και τα καλά: Μπράβο σε όλους τους Κρητικούς βουλευτές, και ιδιαίτερα στους Χανιώτες Βάλια Βαγιωνάκη και Αντώνη Μπαλωμενάκη, που υπέγραψαν την τροπολογία που συνδέει πια ακόμα στενότερα, θεσμικά, το ίδρυμα Ελευθέριος Βενιζέλος με την Βουλή και την περιφέρεια Κρήτης.
Από εκεί και πέρα, είναι τιμή φυσικά για το ίδρυμα ότι η Χρυσή Αυγή καταψήφισε την τροπολογία. Καταλαβαίνω γιατί οι βουλευτές του ΚΚΕ δήλωσαν "παρών" - άσχετα αν μπορούμε να συζητάμε για ώρες για το αν είχε δίκιο ή άδικο το 1929 ο Βενιζέλος για το "Ιδιώνυμο". Το ότι οι βουλευτές της ένωσης Κεντρώων δήλωσαν "παρών" επίσης εξηγείται εύκολα, αν σκεφτεί κανείς πόσο αστείο είναι το κόμμα αυτό».
                      Όλοι μαζί είναι καλύτερα               
·          Αφορμή το παραπάνω σχόλιο για να υπερθεματίσω και από τούτη τη στήλη. Πράγματι οφείλουμε να  αναγνωρίζουμε  ότι υπάρχουν και πράγματα που πρέπει και μπορούμε να κάνουμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ανεξάρτητα από κόμματα. Και η θεσμική περαιτέρω κατοχύρωση του Εθνικού Iδρύματος «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» είναι κάτι που διασφαλίζει ένα ίδρυμα που τιμά, τα Χανιά, την Κρήτη και την Ελλάδα.
·         Η είδηση έχει προβληθεί από τα Χανιώτικα Νέα. Ωστόσο θεωρούμε σημαντικό ότι η μέσα από την αναγκαία επικοινωνιακή του πολιτική το ίδρυμα προχώρησε προχθές σε ενημερωτικά e-mails με πάμπολλους αποδέκτες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, όπου γράφεται, μεταξύ άλλων: «Με ευρύτατη διακομματική συναίνεση ψηφίστηκε από τη Βουλή νομοθετική ρύθμιση σύμφωνα με την οποία ο εκάστοτε πρόεδρός της θα είναι στο εξής πρόεδρος του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος».
·         Με τη συγκεκριμένη ρύθμιση καθίσταται στενότερη η μακροχρόνια θεσμική και λειτουργική σχέση της εθνικής αντιπροσωπείας με το Ίδρυμα, η οποία έχει ξεκινήσει από τη σύστασή του το 2000, όταν η Βουλή αποτέλεσε ιδρυτικό μέλος του και το έθεσε υπό τη διαρκή αιγίδα της, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα της σχέσης κοινοβουλίων με ανάλογα ιδρύματα αφιερωμένα σε μεγάλες πολιτικές προσωπικότητες. Με τον ίδιο νόμο, μεταξύ άλλων, κυρώνεται η συμμετοχή των βουλευτών Χανίων στο διοικητικό συμβούλιο και του περιφερειάρχη Κρήτης στην εκτελεστική επιτροπή του Ιδρύματος….. Τη σχετική τροπολογία υπέγραψαν οι βουλευτές Βάλια Βαγιωνάκη και Αντώνης Μπαλωμενάκης (Χανίων-ΣΥΡΙΖΑ), Μανώλης Θραψανιώτης (Λασιθίου-ΣΥΡΙΖΑ), Θεόδωρος Φορτσάκης (Επικρατείας-ΝΔ), Γιάννης Κεφαλογιάννης (Ρεθύμνου-ΝΔ), Βασίλης Κεγκέρογλου (Ηρακλείου-Δημοκρατική Συμπαράταξη) και Σπύρος Δανέλλης (Ηρακλείου-Ποτάμι)».
                                        Η «Ιτιά» ριζώνει
·         Είναι φανερό ότι με την ρύθμιση αυτή είμαστε όλοι κερδισμένοι ενώ δικαιώνεται πλήρως ο μεγάλος  Έλληνας και Κρητικός πολιτικός.
·          Δικαιώνεται όμως, και θα είναι «ευτυχισμένος» και ένας  άλλος μεγάλος Χανιώτης και Κρητικός. Ο παππούς μακαριστός μητροπολίτης Ειρηναίος Γαλανάκης ο οποίος το 1999 ανακοίνωσε την ίδρυσή του. Και είχαμε, τότε, την μεγάλη τιμή να βρεθούμε εκεί στο κοινωφελές ίδρυμά του ιδίου, στη «Αγία Σοφία» του Αποκόρωνα. Τότε ο μακαριστός μητροπολίτης, επεσήμανε: «Εμείς φυτέψαμε  μια Ιτιά, εσείς;».
·         Εμείς,  ευτυχούμε, λοιπόν, σήμερα να ζούμε ημέρες διεθνούς καταξίωσής του τόσο μέσα από τις νέες δράσεις του ιδρύματος στο Μουσείο-οικία του Ελευθερίου Βενιζέλου και ανά την Ελλάδα και τον κόσμο, όσο και τον πολύ σημαντικό κλάδο των εκδόσεων.
                                  Μια έκδοση - σταθμός                         
·         Η δε τελευταία έκδοση του βιβλίου που συνέγραψε ο Γεν. Δ/ντής του Ιδρύματος Νικόλαος Παπαδάκης «Eleftherios Venizelos: a story of an adventurous life» (Chania, 2016)  πραγματεύεται ουσιαστικά την βιογραφία του, η οποία μέχρι σήμερα δεν υπήρχε συγκεντρωμένη και ούτε μεταφρασμένη στα αγγλικά.
·         Αποτελεί, επομένως, όπως γράφεται στην έκδοση, μια «ευκαιρία για το αγγλόφωνο αναγνωστικό κοινό να γνωρίσει τον επαναστάτη, τον διπλωμάτη και τον πολιτικό Ελευθέριο Βενιζέλο που συνδέθηκε άρρηκτα με τη μοίρα του Ελληνισμού τις πρώτες δεκαετίες του αιώνα, ενώ έρχονται στο φως χαρακτηριστικές ανθρώπινες στιγμές του. Η έκδοση περιλαμβάνει πλούσιο φωτογραφικό υλικό από το αρχείο του ιδρύματος και πραγματοποιήθηκε χάρη στη συγκινητική υποστήριξη της Παγκρητικής Αμερικής και του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών καθώς και πολλών απόδημων Κρητικών».
·         Σύμφωνα με πληροφορίες μας οι ελληνικές και κρητικές κοινότητες ανά τον κόσμο  όταν πληροφορούνται για την έκδοση ήδη την αναζητούν . Έτσι ώστε να μπορεί να γίνει κτήμα και της δεύτερης και τρίτης γενιάς Ελλήνων της διασποράς. Οι κατάλληλοι άνθρωποι χρειάζεται μόνο να βρεθούν για να προωθήσουν, με την παρουσίασή και το κύρος τους, την νέα έκδοση έτσι όπως της αξίζει.


·         Ταυτόχρονα φέτος (13 Μαρτίου 2016) κυκλοφόρησε από την εφημερίδα το «ΒΗΜΑ» το ιστορικό λεύκωμα: «Ελευθέριος Βενιζέλος. Ο άνθρωπος, ο επαναστάτης, ο πολιτικός,  ο δημιουργός, ο  μύθος».  
·         Ναι, λοιπόν, αξέχαστε παππούλη. Με πρωτοστάτη τον γενικό δ/ντή του ιδρύματος  Νικόλαο Παπαδάκη, κι εμείς, την ποτίζουμε την «Ιτιά» σου. Και μεγαλώνει και ριζώνει όλο και πιο βαθιά.

·         Υ.Γ. Το ίδρυμα έχει  μια πλήρως ενημερωμένη παρουσία στο διαδίκτυο στα ελληνικά και αγγλικά στην δ/νση :http://www.venizelos-foundation.gr/
·         Eξαιρετικού ενδιαφέροντος είναι -μεταξύ άλλων- η εικονική περιήγηση στην οικία-Μουσείο του Ελευθερίου Βενιζέλου στην Χαλέπα στο λίνκ του ιστότοπου  http://www.venizelos-foundation.gr/virtual   και το φωτογραφικό –ιστορικό λεύκωμα  με τίτλο Η ΚΡΗΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ του Ελευθερίου Βενιζέλου σε multimedia στο λίνκ του http://www.venizelos-foundation.gr/multimedia


Αρχή φόρμας

* "Ιτιά" μεταφορική λέξη του μακαριστού παππούλη για το ίδρυμα Βενιζέλος που τότε , στην μάζωξη της Αγιάς Σοφιάς το 1999, ανακοινώθηκε η ίδρυσή του.

Δημοσιεύτηκε Χανιώτικα ΝέαΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου