Παρασκευή, Μαΐου 13, 2016

Πολιτισμός-τουρισμός


Προσθήκη λεζάντας

                Παλιά πόλη Λιμάνι Χανίων- κρουαζιερόπλοιο.Φωτο Chania Crete by Nikos


Εδώ και πολλά χρόνια έχει αναγνωριστεί η ανάγκη σύνδεσης πολιτισμού-τουρισμού.  Και ήδη από την δεκαετία του ’90 υπήρξαν πολλά ευρωπαϊκά προγράμματα που χρηματοδότησαν τέτοιες δράσεις.
·         Πολλοί νομοί και πολλοί δήμοι της χώρας επωφελήθηκαν απ’ αυτά καθώς ο πολιτισμός μαζί με τον τουρισμό λέμε ότι είναι οι βαριές βιομηχανίες της χώρας μας.
·         Και βάζουμε πρώτο το συνθετικό πολιτισμός, καθώς βαραίνει ιδιαίτερα στις προτάσεις σχεδίων προβολής  τουριστικού προϊόντος αποτελώντας την προστιθέμενη αξία που κάνει την διαφορά.

                   Δημιουργική Ευρώπη- έξυπνη οικονομία
·         Στην Ευρώπη, οι« Πολιτιστικές Δημιουργικές Βιομηχανίες» (ΠΔΒ) – όπως συνηθίζεται να λέγονται, παράγουν αγαθά πολιτισμού και δημιουργίας και αποτελούν τα τελευταία χρόνια την λεγόμενη  «έξυπνη οικονομία».
·          Όπως γράφεται σε έρευνα της Τράπεζας της Ελλάδας του 2014 «Ο πολιτισμός μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς μέσω της προώθησης του διαπολιτισμικού διαλόγου με πλήρη σεβασμό της πολιτισμικής ιδιαιτερότητας». Αναγνωρίζεται ότι οι ΠΔΒ διαδραματίζουν πλέον κεντρικό ρόλο για την αναπτυξιακή προοπτική, την ανταγωνιστικότητα και το μέλλον της ΕΕ-28 και των πολιτών της… Είναι φορείς συγκριτικού πλεονεκτήματος που δεν μπορεί να αντιγραφεί… είναι παράγοντες τοπικής ανάπτυξης … Ενισχύουν την κοινωνική συνοχή και την κοινωνική ανάπτυξη και επιτρέπουν σε άτομα και κοινότητες να συμμετάσχουν πλήρως στα κοινωνικά, πολιτιστικά και οικονομικά δρώμενα».
·         Έρευνα με προτάσεις για την έξυπνη οικονομία αλλά με επίκεντρο τα Χανιά μας, έχει δημοσιοποιήσει πρόσφατα και η υποψήφια διδάκτωρ του Πολυτεχνείου Κρήτης κυρία Μάγια Σπανουδάκη.
·          Και για να  ευλογήσουμε και τα γένια μας, μια και έχει «μαλλιάσει η γλώσσα» του Ραν ταν πλαν, ήδη από το 1990, να μιλά για την ανάγκη  «πολιτιστικής- τουριστικής ανάπτυξης: η υπογράφουσα έχει καταθέσει -διαχρονικά- πρόταση  για μια τέτοια ολοκληρωμένη πολιτική ενέργεια σε επίπεδο νομού, Κρήτης και Ευρωμεσογειακών χωρών. Οι οποίες και αρχειοθετήθηκαν μετά πολλών… επαίνων. 
·         Εν τούτοις, δεν είδαμε να κατατίθεται και να υλοποιείται κάποιο άλλο ανάλογο σχέδιο που να συνδυάζει τις πολιτιστικές –πολιτισμικές δράσεις σε όλους τους τομείς της τοπικής πολιτιστικής μας κληρονομιάς και σύγχρονης πολιτισμικής δημιουργίας, το οποίο να στοχεύει να λειτουργήσει «ως μοχλός παραγωγής και προοπτικής πολιτιστικού-τουριστικού και οικονομικού αποτελέσματος, σε ευρείας κλίμακας κοινωνικές ομάδες κοινωνικά και γεωγραφικά, ώστε να εξασφαλίζουν βιώσιμη προοπτική των στόχων του σχεδίου» όπως χαρακτηριστικά γράφαμε στις προτάσεις μας που διαχρονικά καταθέταμε.
                                         Παραδείγματα απουσίας
·         Τα παραπάνω αποτελούν  αναγκαία εισαγωγή για να μιλήσουμε και πάλι για την αναγκαία σύνδεση πολιτισμού –τουρισμού στο νομό και στην πόλη μας. Με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο.
·         Οι λόγοι που επανερχόμαστε, είναι δύο.
·         Ο πρώτος λόγος είναι ότι κάναμε την σύγκριση με την απουσία  παρουσίασης ολοκληρωμένων σχεδίων πολιτισμού –τουρισμού στο νομό και την πόλη μας σε σχέση με άλλους δήμους.
·         Καθώς, έχουμε καταγράψει κινήσεις δήμων (πανελλαδικά)  και μόλις προχθές του Δήμου Ηρακλείου αλλά και της Περιφέρειας Κρήτης, οι οποίοι καταθέτουν ανάλογα σχέδια για προώθηση του τουριστικού και πολιτιστικού προϊόντος. Και, φυσικά, το κάνουν έχοντας επεξεργαστεί ένα σχέδιο στο οποίο κάλεσαν και άλλους φορείς, ΟΤΑ και όχι μόνο, να συμμετέχουν. Τα αναφέρουμε συνοπτικά:
·         Στις 28 Μαρτίου 2016 πραγματοποιήθηκε Τελετή Υπογραφής Πρωτοκόλλου Συνεργασίας για τις Περιφέρειες και τους Δήμους της Νοτίου Ελλάδας, με σκοπό την Ίδρυση «Αμφικτυονίας Αρχαίων Ελληνικών Πόλεων» με πρωτοβουλία του Δημάρχου Μαραθώνα κυρίου Ηλία Ψινάκη.
·         Πρόκειται για μια οργανωμένη πρωτοβουλία συνεργασίας για θέματα πολιτισμού και αρχαίας πολιτιστικής κληρονομιάς σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης. Ένα δίκτυο μεταξύ φορέων που θα ανταλλάσσει τεχνογνωσία και θα προωθεί τη συνεργασία με κοινές εκδηλώσεις, συνέδρια, επισκέψεις, έρευνες και μελέτες, όπως και την καθιέρωση κοινών προτύπων, αλλά και συνεργασιών με Διεθνείς Οργανισμούς.
·         Το Πρωτόκολλο Συνεργασίας υπέγραψαν η Πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, ο Υπουργός Εσωτερικών, ο Γενικός Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής & Ανάπτυξης, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ,  αντιπεριφερειάρχες Πολιτισμού-Τουρισμού  μεταξύ των οποίων και ο κ. Κώστας Φασουλάκης της Περιφέρειας Κρήτης,  αντιδήμαρχοι αρμόδιοι για θέματα πολιτισμού-τουρισμού-αθλητισμού, ο αντιπεριφερειάρχης πολιτισμού Κρήτης καθώς και πλειάδα Δημάρχων και εκπροσώπων των Δημοτικών Αρχών δηλώνοντας με τον τρόπο αυτό την επιθυμία τους για περαιτέρω συνεργασία σε θέματα πολιτισμού.
·         Τα Χανιά, γιατί απουσιάζουν;  
·         Στις 12 Απριλίου το περιφερειακό συμβούλιο Κρήτης αποφάσισε την σύσταση  αναπτυξιακής εταιρείας τουρισμού με την επωνυμία «ΤΑΛΩΣ» που θα έχει μετοχικό κεφάλαιο 300.000 ευρώ και 9μελές διοικητικό συμβούλιο.  Έδρα του φορέα, πάλι το Ηράκλειο με διευθύνοντα σύμβουλο πάλι από το Ηράκλειο. Σ’ αυτήν μπορούν να συμμετέχουν και άλλοι φορείς.
·         Ανάλογη εταιρεία τουρισμού Κρήτης υπήρχε και επί νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων αλλά, όπως όλοι θυμόμαστε, κάθε νομός συμμετείχε εξίσου με την νομαρχιακή επιτροπή τουρισμού πολιτισμού του.
·         Τώρα πώς θα γίνει ισότιμη η συμμετοχή των αντιπεριφερειών;
·         Ουσιαστικά πάλι θα απουσιάζουμε;
·         Ο δήμος Ηρακλείου θα συμμετέχει ως εταίρος σε πρόγραμμα με τίτλο «Ενοποιημένη Πλατφόρμα Τουριστικής και Πολιτισμικής Πληροφόρησης και Προβολής» σύμφωνα με προχθεσινό δελτίο τύπου.
                                     Ευκαιρία
·         Παραδείγματα τα παραπάνω στην πληθώρα προτάσεων ΟΤΑ από όλη τη χώρα. Παραδείγματα που συνδέουν το πολιτιστικό-πολιτισμικό προϊόν με τον τουρισμό μας. Γεγονότα που αναδεικνύουν την ανάγκη ανάλογων κινήσεων–προτάσεων  και από τα Χανιά μας.
·         Ο  δήμος Χανίων έχει επεξεργαστεί κάποια ανάλογη άμεση και  μεσομακροπρόθεσμη πρόταση που να συνδυάζει την τουριστική και πολιτιστική πολιτική της πόλης; Είτε αυτοτελώς είτε σε συνεργασία με κάποιο άλλο δήμο;  Μήπως συμμετέχουμε σε κάποια από τις παραπάνω δράσεις και δεν το ξέρουμε;
·         Ο δεύτερος λόγος, λοιπόν, ανάδειξης της ανάγκης να υπάρχει ένα συνολικό ολοκληρωμένο σχέδιο που να συνδέει τους τομείς πολιτισμού-τουρισμού στα Χανιά, είναι (πέραν της ενημέρωσης για του τι συμβαίνει τριγύρω μας), και ο επικείμενος…ανασχηματισμός των επικεφαλής των νομικών προσώπων και επιχειρήσεων του δήμου Χανίων.
·         Ο οποίος -ελπίζεται- να γίνει στα πλαίσια «αλλαγής φιλοσοφίας» όπως έχει δηλώσει ο δήμαρχος Χανίων.
·         Οπότε, είναι «ευκαιρία» να ληφθούν αποφάσεις και να δημιουργηθούν σχήματα που χωρίς περιχαρακώσεις-να θέλουν και να μπορούν να προωθήσουν το έργο των διαφόρων τομέων του δήμου Χανίων. Μεταξύ των οποίων και ο Πολιτισμός –Τουρισμός.
Το ευχόμαστε










 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου