Δευτέρα, Μαΐου 30, 2016

Και τι ζητάμε, τι ζητάμε…..

Το Ρέθυμνο "ποδηλατοδρομεί"  εδώ και αρκετά χρόνια και συνεχίζει.Εμείς;


          



Ρεκόρ χρήσης των κοινόχρηστων ποδηλάτων τον Απρίλιο μήνα, ανακοίνωσε  στις 19 Μαΐου ο δήμος Χανίων. Στην ανακοίνωση διαβάσαμε αναλυτικά στοιχεία, ευχαριστήριο και «δέσμευση» για αύξηση του δικτύου σταθμών των ποδηλάτων.
·         Έτσι ώστε, όπως γράφεται, να εξυπηρετούν καλύτερα όλο και περισσότερο κόσμο με στόχο και τη μείωση του κυκλοφοριακού .
                                            Διεκδίκηση-διαμαρτυρία
·         Πράγματι, υπάρχει και ανάγκη και αποδοχή του συστήματος των ποδηλάτων από ντόπιους και επισκέπτες.
·         Αλλά το ξέραμε. Αυτοί και άλλοι τόσοι ίδιοι και παρόμοιοι λόγοι δεν προβάλλονται  εδώ και χρόνια και στις μελέτες  για την βιώσιμη κινητικότητα που έχουν ανατεθεί και χρυσοπληρωθεί; Μελέτες, προτάσεις, προγραμματικές δεσμεύσεις  από όλες τις δημοτικές παρατάξεις, από μεμονωμένα  άτομα και συλλογικότητες, όπως οι ΠοδηΛάτρεις.
·         Άλλωστε, λίγες μέρες πριν την ανακοίνωση του δήμου, στις 15 Μαΐου είχε  υλοποιηθεί για 9η συνεχή χρονιά ποδηλατοπορεία διεκδίκησης και διαμαρτυρίας στα Χανιά  για την ανυπαρξία υλοποίησης σχεδίου βιώσιμης κινητικότητας και δημιουργία ποδηλατοδρόμων για την επέκταση της χρήσης του ποδήλατου.
·         Άραγε, η ανακοίνωση του δήμου ήρθε ως επικοινωνιακή προσπάθεια «απάντησης»;  Π.χ. μέσω των «αποδείξεων» για τα ρεκόρ χρήσης των δημοτικών κοινόχρηστων ποδηλάτων;
                 Ζωγραφιστός ο ποδηλατόδρομος μπροστά στο δημαρχείο από ΠοδηΛάτρεις



                                    Μεταδένουμε                            
·         Σε μια εποχή που όλοι πλέον οι πολίτες είναι υποψιασμένοι  για τους επικοινωνιακούς  τρόπους … μετάδεσης  στο μέλλον των δεσμεύσεων των πολιτικοαυτοδιοικητικών εξουσιών, δυστυχώς χωρίς χρονοδιαγράμματα, η ανακοίνωση  του δήμου  δεν όφειλε να αναφερθεί-έστω ενδεικτικά -στο κυρίως πρόβλημα και σε λύσεις που θα προωθηθούν για το κυκλοφοριακό χάος στα «αυτοκινοτοκρατούμενα»  Χανιά;
·         Διότι είναι πρωθύστερο να  αναφέρεται κάποιος  σε σχέδιο αύξησης δικτύου ποδηλάτων χωρίς να λέει κουβέντα για σχέδιο υλοποίησης ποδηλατοδρόμων  στους οποίους θα κυκλοφορούν.
·         Μήπως, λοιπόν, είναι καιρός να γίνουν κάποιες συνολικές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις (μονοδρομήσεις και απαγόρευση διπλής στάθμευσης σε 4-5 κεντρικές οδούς )και να υλοποιηθεί και η έναρξη κατασκευής  δικτύου ποδηλατοδρόμων ;

·          Διότι μέχρι σήμερα δεν είδαμε να υπάρχει καμιά αναφορά σε ύπαρξη σχεδίου βιώσιμης κινητικότητας στην πόλη.
Μινι μπας στα Τρίκαλα.








                             Μίνι μπας!
·         Επίσης, δεν έχουμε ακούσει εδώ και καιρό, κουβέντα για την κυκλοφορία Μίνι μπας στην πόλη και την παλιά πόλη, στα Χανιά. Σε άλλες πόλεις της Ελλάδας ήδη κυκλοφορούν. Και η δαπάνη δεν είναι απαγορευτική.
·         Αρκεί να υπάρξει σχέδιο, πολιτική απόφαση και αποφασιστική εφαρμογή. Ώστε τα Χανιά να πάρουν κυκλοφοριακές ανάσες.
·         Το κυκλοφοριακό στην πόλη πάει από το κακό στο χειρότερο.
·         Η υλοποίηση της υπάρχουσας  ληγμένης κυκλοφοριακής μελέτης(ή τυχόν άλλης που θα είναι κοστοβόρα και χρονοβόρα) δεν αποτελεί πλέον άλλοθι μετάθεσης   κάποιων-έστω- δραστικών λύσεων.
·         Η βιώσιμη κινητικότητα ποδηλατοδρόμων αλλά και μίνι μπας χρηματοδοτείται   από την ΕΕ  και υπάρχουν διαθέσιμα κονδύλια για την προγραμματική περίοδο 2014-2020 μέχρι 6 δις ευρώ. Βρισκόμαστε στα μέσα του 2016. Ο  χρόνος πλέον μετρά αντίστροφα.                          
·          Τι λένε οι δημοτικοί μας άρχοντες; Και δεν εννοούμε μόνο την επιτελική ηγεσία  του δήμου Χανίων. Αλλά και όλους τους δημοτικούς συμβούλους και ιδιαίτερα αυτούς της πλειοψηφίας, οι οποίοι τελευταία απουσιάζουν και από τις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου. Αποδυναμώνοντας και αναβάλλοντας έτσι την λήψη αποφάσεων. Διότι, απ’ όλες τις «πέτρες», βγαίνει το αλεύρι.
·         Tι  πεζο-τραγουδάς, Ραν ταν πλαν;
·         - Και τι ζητάμε, τι ζητάμε, ελεύθερα /στους δρόμους των Χανιών να περπατάμε…

και τι ζητάμε, τι ζητάμεεε…

                                 





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου