Σάββατο, Μαΐου 28, 2016

Η “ανάγκη” και η… “ταμπακέρα”

mournies
Το έργο του κόμβου Μουρνιών έχει ήδη ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΘΕΙ!!!  Υπάρχει ανάδοχος! Δεν φτάνει που  δεν απορροφήθηκαν  από τη  παρούσα κυβέρνηση τα κονδύλια ΕΣΠΑ περίπου 4 δις ευρώ , δεν φτάνει που το ποσόν του προϋπολογισμού του έργου δεν γράφτηκε ποτέ στον λογαριασμό του, τι εννοεί η αρμοδία υπηρεσία με το "εάν κριθούν επαρκή τα στοιχεία" θα το ενταξουν; Οτι θα το επανεξετάσουν , φτου κι απ αρχή ;
Διαβασαμε χθες το απόγευμα στην ηλεκτρονική έκδοση των “Χανιώτικων νέων”, την είδηση ότι έγινε το πρώτο βήμα για την ένταξη του έργου “Σύνδεση κόμβου Μουρνιών του Β.Ο.Α.Κ. με την πόλη των Χανίων”, στο Ε.Σ.Π.Α. 2014 – 2020, από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού.

ΠΑΡΑΤΙΘΕΤΑΙ δε η αλληλογραφία που προφανώς εδόθη από τον Δήμο Χανίων καθώς, ο δήμαρχος κ. Βάμβουκας είχε τελευταία ζητήσει και εγγράφως να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την υλοποίηση του έργου.

Επισημαινεται όμως ότι η προϊσταμένη της Υπηρεσίας απαντά ως εξής: «Κατά τη διαδικασία αξιολόγησης ζητήθηκαν συμπληρωματικά στοιχεία με το αρ. πρωτ. οικ. 5091/28-4-2016 έγγραφό μας, τα οποία και στάλθηκαν από τον δικαιούχο στην Υπηρεσία μας την 16-5-2016. Μετά την αποστολή των συμπληρωματικών στοιχείων και εφόσον κριθούν επαρκή θα προχωρήσουμε άμεσα στην ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιολόγησης και στην έκδοση της απόφασης ένταξης».

Μερικές φορές φαίνεται ότι και οι τοπικοί μας άρχοντες, την ανάγκην φιλοτιμίαν ποιούντες, εκφράζουν την ικανοποίησή τους προκαταβολικά.

Διότι η τύχη πολλών έργων των πόλεων και νομών “κρίνεται” από την πολιτική των εκάστοτε κυβερνήσεων και υπουργών βεβαίως, βεβαίως!

Ομως για όποιον δεν κρατά “κιτάπια” για τα σημαντικά έργα της πόλης και του νομού, πρέπει να θυμίσουμε ότι το έργο του κόμβου Μουρνιών έχει ήδη… δημοπρατηθεί!!!

Ωστόσο η σχετική πίστωση του προϋπολογισμού δεν είχε και δεν έχει ακόμα, ως φαίνεται από την απάντηση της αρμόδιας Υπηρεσίας του Υπουργείου, εγγραφεί στον προϋπολογισμό του έργου(!).
Εως ότου γίνει αυτό κι επειδή ο εργολάβος πρέπει να εγκατασταθεί όσο γίνεται γρηγορότερα, το αίτημα του δικαιούχου του έργου, που, όπως όλοι ξέρουμε, είναι ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης (Ο.Α.Κ.) είναι να δοθούν(επί πλέον) γύρω στις 200.000 ευρώ ΑΜΕΣΑ για τον εργολάβο (κάτι που προβλέπεται στα έργα άλλωστε).

Διότι  η “πρεμούρα” όλων μας είναι να εγκατασταθεί ο εργολάβος μπας και βρει αφορμές (στις ήδη υπάρχουσες με τόση καθυστέρηση) να την κάνει με ελαφρά πηδηματάκια. Λόγω της δυσκινησίας του τελευταίου χρόνου του αθηνοκεντρικού κράτους και των Υπουργείων εξ αιτίας της οποίας έχουν χαθεί πόροι του προηγούμενου Ε.Σ.Π.Α. Τώρα, εκείνο που επιχειρείται είναι η “συνέχιση” έργων όπως αυτό του κόμβου Μουρνιών.


  To ερώτημα-ταμπακέρα είναι "Θα δώσει το Υπουργείο ΑΜΕΣΑ στον ΟΑΚ τις 200000 ευρώ περίπου που απαιτούνται επί πλέον του προϋπολογισμού του έργου  για την εγκατάσταση του εργολάβου για να μην την κάνει με ελαφρά πηδηματάκια;

Tο ερωτημα – ταμπακέρα, λοιπόν, στο οποίο δεν δίνεται απάντηση από την επιστολή της αρμοδίας Υπηρεσίας είναι κατά πόσον το Υπουργείο θα δώσει ΑΜΕΣΑ στον δικαιούχο Ο.Α.Κ. τα 200.000 ευρώ ώστε να εγκατασταθεί ο εργολάβος.
Απλη λογική, δηλαδή.  
Γι’ αυτό πέφτουμε στην… ανάγκη τους!

Δημοσιεύτηκε  και Χανιώτικα νέα ΣΧΟΛΙΑ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου