Παρασκευή, Μαΐου 06, 2016

Με πολιτικό αντίκρισμα




                       

                              
                  
Σε δυο σημεία από τις δηλώσεις του δημάρχου Χανίων κ. Τάσου Βάμβουκα, στην προχθεσινή άτυπη συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής με την νέα σύνθεση των αντιδημάρχων, θα σταθούμε σήμερα.
    
·         Πρώτη «στάση» είναι το μήνυμα για ανάγκη  συνεργασίας για συλλογική δουλειά  που θέλησε να στείλει. Κάτι που φυσικά είναι αναγκαίο για να προωθηθούν όλες οι δράσεις όλων των δ/νσεων του δήμου Χανίων.
                                 Αλλαγή φιλοσοφίας
·         Κοινότυπη διαπίστωση, ενδεχομένως, αλλά άκρως αναγκαία για κάθε είδους διοίκηση. Άλλωστε, η αντικατάσταση όλων των αντιδημάρχων που έγινε την Μ. Eβδομάδα, όπως γράψαμε στην στήλη (30-4-16) είναι μια προσπάθεια για περισσότερη αποτελεσματικότητα, «μια απόφαση που οφείλουμε να εκλάβουμε ως θετικό μήνυμα, τόλμης και εναρμόνισής του με την ανάγκη που εξέφραζε η τοπική κοινωνία για καλύτερο συντονισμό και συλλογικότερη προσπάθεια ώστε να προωθείται και να επικοινωνείται, αμφίδρομα από και προς την δημοτική αρχή, το δημοτικό έργο. Και να είναι αποτελεσματικότερο».
·          Θα κάνουμε και μια δεύτερη «στάση». Στην δήλωση του κ. Βάμβουκα που αφορά στις αλλαγές στα Νομικά Πρόσωπα του Δήμου.
·         «Ο στόχος, τόνισε, δεν είναι απλά να περιοριστούμε σε κάποιες αλλαγές προσώπων αλλά  να συνδεθούν αυτές οι αλλαγές με έναν γενικότερο σχεδιασμό που έχουμε για την επιτάχυνση της αλλαγής της φιλοσοφίας».
·         Αυτή ακριβώς η αλλαγή φιλοσοφίας, είναι προφανές  ότι συμπεριλαμβάνει και τον καλύτερο συντονισμό ομοειδών δ/νσεων και τμημάτων.
                                          Ενιαίος πολιτικός σχεδιασμός
·         Διαβάζοντας  όμως τις αρμοδιότητες των νέων αντιδημάρχων, που εν πολλοίς είναι παρόμοιες με αυτές των προηγουμένων, η δική μας παρατήρηση είναι ότι πολλές αρμοδιότητες «μπλέκονται» αρκετά μεταξύ τους.
·          Π.χ. Η κοινωνική πολιτική  του δήμου Χανίων οφείλει να χαράσσεται από έναν επικεφαλής και να διαχέεται  με συνεργασία και συλλογικότητα στις δομές που την υπηρετούν. Εδώ, λοιπόν, υπάρχει αντιδήμαρχος επί της κοινωνικής πολιτικής, υπάρχει ο  ΔΟ.ΚΟΙ.Π.Π (Δημοτικός Οργανισμός Κοινωνικής Πρόνοιας και Παιδείας) και υπάρχουν και άλλα νομικά πρόσωπα του δήμου που ασκούν με κάποιο τρόπο (π.χ. βρεφονηπιακοί σταθμοί και όχι μόνο) κοινωνική πολιτική. Επίσης, αποφασίζουν και υλοποιούν κάποιες πολιτικές στον τομέα της Παιδείας.
·         Ανάλογα παραδείγματα υπάρχουν και για τον τομέα Αθλητισμού, Παιδείας, Πολιτισμού.
·         Κάπου, δηλαδή, όλες αυτές οι αρμοδιότητες αλλληλοεπικαλύπτονται .Και  εάν δεν υπάρχει ένας βασικός στόχος - σχέδιο σε κάθε τομέα και άριστη συνεργασία  μέσω ενιαίου πολιτικού σχεδιασμού  τότε δημιουργούνται –σχεδόν νομοτελειακά- μικρά ….αυτιστικά φέουδα.
                                             Πολιτισμός
·         Ο πολιτισμός  στο δήμο Χανίων είναι μία από τις χαρακτηριστικότερες περιπτώσεις συναρμοδιοτήτων που  αλλληλοοεπικαλύπτονται, με επικεφαλής διαφορετικούς υπεύθυνους, ειδικά τα τελευταία 5 χρόνια. Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί παρά να σχετίζεται με την ανυπαρξία ενιαίου μεσομακροπρόθεσμου πολιτιστικού-πολιτισμικού σχεδιασμού. Αλλά  και  με την δυστοκία εφαρμογής ενιαίων πολιτιστικών δράσεων  οι οποίες  να εντάσσονται στην ενιαία πολιτιστική ΠΟΛΙΤΙΚΗ του δήμου Χανίων. Ο σχεδιασμός πρέπει  να γίνεται από τις υπηρεσίες που  υποτίθεται ότι διαθέτει ο πολιτισμός  στο δήμο Χανίων, αλλά φευ η πρώην πολιτιστική επιχείρηση  με τα στελέχη της υπάγεται σε άλλο «μαγαζί».
·          Και φυσικά πρέπει ο γενικός  σχεδιασμός και η υποβολή πολιτιστικών σχεδίων  να  έχει  επιτελικά υποβληθεί και να τελεί  σε γνώση  και έγκριση  από  έναν  ΠΟΛΙΤΙΚΑ υπεύθυνο για όλες τις πολιτιστικές δράσεις του δήμου Χανίων.
·         Η Ευρώπη συνδέει πλέον την πολιτική με τον πολιτισμό και μέσω της καμπάνιας «Δημιουργική Ευρώπη» χρηματοδοτεί σχετικές δράσεις. Στα Χανιά δεν έχουμε δει τέτοια σχέδια. Τις πταίει;
·         Προφανώς, κατά την άποψή μας,  το ότι  οι δυαρχίες ή τριαρχίες, δεν μπορούν να παραγάγουν ενιαία ΠΟΛΙΤΙΚΗ στον  πολιτισμό. Ούτε σε κανέναν άλλο τομέα, βεβαίως.  
                                                Πολιτική υπευθυνότητα
·           Ανάλογες περιπτώσεις αλληλοεπικαλύψεων είναι φανερό ότι υπήρχαν στο προηγούμενο δημοτικό επιτελικό και εκτελεστικό σχήμα αντιδημάρχων Χανίων και νομικών προσώπων του δήμου Χανίων.
·         Κατά συνέπεια, οι πολιτικές  διαφόρων τομέων  όπως αυτές που αποφασίζονται και υλοποιούνται και από τα Νομικά πρόσωπα του δήμου οφείλουν να «αναμαζωχτούν» κάτω από ένα πολιτικό υπεύθυνο ανά τομέα.
·         Ώστε, τώρα που επιχειρείται  «αλλαγή φιλοσοφίας» σύμφωνα με τον δήμαρχο Χανίων, αυτή η αλλαγή να έχει επανεκκίνηση  ορατό…
 …πολιτικό αντίκρισμα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου