Τετάρτη, Απριλίου 07, 2010

Θα βγει …. καπνός ;

Δημοσιεύτηκε στα Χανιώτικα Νέα 7-4-1ο

Χριστός Ανέστη. Και μια και είναι η πρώτη μας επικοινωνία μετά το Πάσχα ας ξεκινήσουμε με χαρούμενη-τουλάχιστον- διάθεση. Που θα την βρούμε; Ε, φρόντισε γι’ αυτό ο καθημερινός σχολιαστής των ΠΕΤΑΧΤΩΝ της 3ης σελίδας των «Χ.Ν», ποιητής δάσκαλος -δημοσιογράφος, Βαγγέλης Κακατσάκης.
Ο οποίος-ειρήσθω εν παρόδω- γράφει ιστορία με το μοναδικό τρόπο –και σε εθνικό επίπεδο νομίζω- που χρονογραφεί την επικαιρότητα. Δηλαδή, περιεκτικά (και περιπαικτικά όταν χρειάζεται), λογοτεχνικά-λαογραφικά και παρ’ όλ’ αυτά ….τηλεγραφικά. Ο Βαγγέλης έστειλε, λοιπόν, ηλεκτρονικές αναστάσιμες μαντινάδες που έλαβε ή συνέλεξε.
----------
• Λόγω οικονομίας χώρου διαλέγω και αντιγράφω μία: Ως αναστήθηκ' ο Χριστός/και άνθισε η φύση/ν' αναστηθεί κι η τσέπη μας/που άδειασ' απ' την κρίση.
• « Ν’αναστηθεί και η τσέπη μας», όπως λέει και η σατιρική- αναστάσιμης προσδοκίας- μαντινάδα , δύσκολο. Για φέτος, τουλάχιστον. Για του χρόνου;
• Μάντεις δεν είναι τα ζωάκια της στήλης. Όμως η περιρρέουσα ατμόσφαιρα δείχνει ότι οι πολλοί (όχι όλοι είναι αλήθεια) πολιτικοί μας, αλλά και πολλοί (όχι όλοι επίσης) αυτοδιοικητικοί μας, που είναι οι κεφαλές, η ηγεσία μας, δείχνουν να μην έχουν αλλάξει τις πρακτικές και τακτικές τους παρά μόνο στα λόγια. Με τα οποία εξακολουθούν να κτίζουν ανώγεια και κατώγεια.

Καπνός…παρασκηνίου

• Έτσι, πώς (και ποιοί καλούνται) να αλλάξουν για να μην βουλιάξουμε ; Και, για να μην αναλωθούμε σε κεντρικά παραδείγματα, πάμε παρευθύς, σε δικά μας.
• Από τον Οκτώβριο, με την αλλαγή κυβέρνησης ήταν γνωστό ότι και στα Χανιά θα αλλάξουν οι διοικήσεις διαφόρων δομών, οι Γενικοί δ/ντές, πρόεδροι λιμενικών ταμείων και άλλοι. Να μπουν άξιοι, όπου κι αν ανήκουν κομματικά, ήταν και είναι η μοναδική καθολική απαίτηση.
• Όχι, είπε η κυβέρνηση. Θα το κάνω με την διαδικασία της ανοικτής διακυβέρνησης με υποβολή αιτήσεων μέσω διαδικτύου και αξιολόγηση των βιογραφικών.
• Γιατί, λοιπόν, βράδυναν τόσο πολύ οι επιλογές στην επαρχία; Στα Χανιά; Δεν είναι δα και χιλιάδες οι υποψήφιοι. Γιατί καθυστερούν ακόμα ορισμένες «αξιολογήσεις» όπως η επιλογή του Γενικού δ/ντή του ΟΑΔΥΚ; Ενός νευραλγικού οργανισμού για την ανάπτυξη της Δυτικής Κρήτης;
• Από τον Γενάρη έλεγαν ότι από εβδομάδα σε εβδομάδα θα ανακοινωθεί ο νέος Γενικός . Ωστόσο …άσπρος καπνός δεν βγήκε ακόμα. (Και ας… ξε-φυσά τον ... «γκρίζο» καπνό ο Γ.Γ. Περιφέρειας κ. Καρούντζος, την ανάγκη φιλοτιμία ποιούμενος).
• Αντίθετα από τον …άσπρο καπνό που δεν βγαίνει, υπάρχει πολύς …πράσινος καπνός παρασκηνίου. Από τον Γενάρη «κυκλοφορεί» το όνομα του κ. Γ.Μ. Προς το οποίο συνέκλιναν (λένε οι δημοσιογραφικές πληροφορίες και τα διάφορα πράσινα πηγαδάκια) όλοι. Εν τούτοις (λέει, επίσης, ο… πράσινος καπνός), μπορεί στο προσκήνιο όλοι να συμφωνούν σε έναν, στο παρασκήνιο όμως κάποιοι πολιτικοί και αυτοδιοικητικοί (συμμετέχει και το Ρέθυμνο), προτείνουν τον (πιο) «δικό» τους. Έτσι, η «αξιολόγηση» της ..ανοικτής διακυβέρνησης, καθυστερεί.
• Τι στο καλό την θέλουμε, λοιπόν, την ανοικτή αξιολόγηση; Για να βραδυπορούν οι διαδικασίες διορισμού και να δυσχεραίνεται η προώθηση λύσεων σε έργα και αναπτυξιακές προτάσεις;
• Είναι δε τέτοιος, ο «καπνός» από τα διάφορα «καπετανάτα» που και στα Χανιά φτάνουν να καταγγέλλουν και δημόσια την διαδικασία «αξιολόγησης».

Ιστορική ευθύνη

• Και, φυσικά, τα εσωτερικά του κινήματος, δεν μας αφορούν. Μας αφορούν όμως οι καθυστερήσεις που προκαλούν. Όπως με τον μη διορισμό διοικήσεων και μη αποφασιστικών επιλογών για προώθηση έργων του νομού.Π.χ., βλέπουμε ότι μετά την διημερίδα του ΤΕΕ/ΤΔΚ(30-31/1-10) για προώθηση έργων υποδομών, ενώ –υποτίθεται- ότι θα είχε συσταθεί κάποια νομαρχιακή επιτροπή που θα ιεραρχούσε τα έργα του νομού, καμιά κίνηση δεν γίνεται. Ούτε και το Παρατηρητήριο έργων και μελετών προχωρά. Διότι, προφανώς, ΔΕΝ συμφέρει τους πολιτικοαυτοδιοικητικούς μας να γνωρίζουμε ποια έργα προχωρούν και ποια όχι. Ώστε κατά περίπτωση να γίνεται πολιτική σπέκουλα. (Μήπως όμως ο λαός δεν…μασά πλέον;)
• Αφού, λοιπόν, η διαδικασία «αξιολόγησης» δεν «περπατά», αφού οι επιλογές γίνονται κομματικο-πολιτικά …α λα κάρτ, τι τα θέλουν τα λόγια περί ανοικτής αξιολόγησης; ( Σάμπως δόθηκαν-σε περιπτώσεις αμφισβητήσεων-βιογραφικά και βαθμολογίες;)
• Ειδικά για τον ΟΑΔΥΚ υπάρχει και άλλο θέμα. Που έχει να κάνει με την αυτόνομη υπόστασή του. Λίγους μήνες μετά την διακομματική παγκρήτια στήριξη και ψήφιση του νόμου μετατροπής του από την Βουλή, όπως φαίνεται από τις προσεκτικές διατυπώσεις και των κοινοβουλευτικών του ΠΑΣΟΚ Χανίων, ο ΟΑΔΥΚ (όπως και ο ΟΑΝΑΚ) θα ενταχθεί στις «ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΚΡΗΤΗΣ Α.Ε»…μελλοντικά. Πόσο μελλοντικά; Και τι θα σημαίνει αυτό για τα Χανιά, όταν η έδρα του νέου πανίσχυρου οργανισμού θα βρίσκεται στο Ηράκλειο;Και άρα το πρόβλημα θα είναι μόνο για τον ΟΑΔΥΚ;
• Το «νέο» Δ.Σ. του Ο.Α.Δ.Υ.Κ (με τις ισορροπίες που θα διαμορφωθούν τώρα), θα έχει μεγάλη ΙΣΤΟΡΙΚΗ ευθύνη. Όχι μόνο για το πώς θα διαχειριστεί τις μελέτες και τα έργα που έχουν-σε μεγάλο βαθμό- δρομολογηθεί για τους δύο νομούς, αλλά και για τους όρους τυχόν διάλυσης-απορρόφησής του.
• Εν τάξει, υπάρχει ανάγκη να αλλάξουν πολλά στην Ελλάδα. Να γίνουν οικονομίες κλίμακας με την συγχώνευση πολλών δημόσιων οργανισμών, αναπτυξιακών εταιρειών και δημόσιων και δημοτικών επιχειρήσεων. Αλλά όχι επειδή βρήκαμε …παπά να «θάψουμε» και όσους – κάτω από ομαλές συνθήκες -δεν θα μπορούσαμε λόγω των αντιδράσεων που θα προκαλούσε ένα τέτοιο …θάψιμο.
• Να ελπίσουμε, ότι αυτή την εβδομάδα, όπως ανακοινώθηκε, θα βγει, επιτέλους … καπνός από το Δ.Σ. του ΟΑΔΥΚ; Ώστε να ξεκαθαρίζει το τοπίο και να πάρει μπροστά η μηχανή του ΟΑΔΥΚ χωρίς δικαιολογίες και αναβολές;
• Και να καταλάβουμε, σιγά -σιγά κι εμείς (και οι εργαζόμενοι βέβαια) που το παν και που και πώς μας πάνε;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου