Τετάρτη, Απριλίου 14, 2010

Μαραμένα… Ανθεστήρια

Χανιώτικα Νέα 14.04.2010

Αναρωτιόμαστε πολλές φορές τι έχουν τα έρμα τα προβλήματα της πόλης
και δεν προχωρούν; Και μαραίνονται πριν… ανθίσουν;
Πριν… «ανθίσουν» γράψαμε και μας ήλθε… φλασάκι το θέμα των ΔΗΘΕΝ Ανθεστηρίων που ετοιμάζει φέτος για δεύτερη -λέει- χρονιά ο δήμος Χανίων.
Λέμε ΔΗΘΕΝ ανθεστήρια διότι η δημοτική μας αρχή, οκτώ χρόνια στην εξουσία και άλλα τόσα αντιπολίτευση, δεν συμπεριέλαβε ποτέ στο προεκλογικό της πρόγραμμα υλοποίηση αυτής της πολιτιστικής - πολιτισμικής δράσης.

Επίσης, εναντιώθηκε -επί δημαρχίας Τζανακάκη- στην ολοκληρωμένη πρόταση που είχε κατατεθεί το 2001 για Ευρωμεσογειακές ΓΙΟΡΤΕΣ πολιτισμού. Το είπε -άλλωστε- τις προάλλες στο δημοτικό συμβούλιο ο Δημήτρης Λειψάκης που είχε εισηγηθεί την πρόταση, τότε, ως αντιδήμαρχος και είχε εγκριθεί. Σ’ αυτήν περιλαμβάνονταν και τα Ανθεστήρια για την πόλη των Χανίων. Εκτός αυτού, ανάλογη πρόταση για τον νομό και την Κρήτη, με πυρήνα για την πόλη των Χανίων τα Ανθεστήρια, είχε κατατεθεί και στο ΕΛΚΕΠΑ από το 1994. Είχε υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή ένωση και είχε κατ’ αρχήν εγκριθεί. Δυστυχώς το ΕΛΚΕΠΑ καταργήθηκε. Επίσης, ο νομάρχης Χανίων κ. Γρ. Αρχοντάκης, έχει ενδιαφερθεί να υλοποιήσει τον θεσμό των Κρητοευρωμεσογειακών γιορτών με κεντρική εκδήλωση στην πόλη των Χανίων τα Ανθεστήρια.

Τότε• 

Όταν λέμε ΑΝΘΕΣΤΗΡΙΑ, εννοούμε την αναγέννηση του θεσμού που η πόλη αυτή γιορτάζει από τον 19ο αιώνα με μόνες διακοπές τις περιόδους πολέμου. Ανθεστήρια, που μετά το Β’ παγκόσμιο πόλεμο διοργάνωναν σύλλογοι γονέων και αργότερα άνθισαν περισσότερο όταν τα ανέλαβε -μέχρι το 1960 περίπου- ο τουριστικός Σύνδεσμος με τις αείμνηστες Γκαζή - Ξενάκη. Ανθεστήρια που έχουν αφήσει εποχή, με ανθισμένα άρματα και παράλληλες εκδηλώσεις όπως αυτή της ανθοκομικής έκθεσης. Ανθεστήρια με παράλληλες αθλητικές εκδηλώσεις στο εθνικό Στάδιο των Χανίων. Παρά τα φτωχά μέσα της εποχής, ήταν πολύ καλύτερα, πλουσιότερα… και αρχοντικότερα της περυσινής… απομίμησης και της πανομοιότυπης φετινής πρότασης.

Σύγχρονη προσέγγιση• 

Γιατί, τώρα πια, στα 2010, τα ΑΝΘΕΣΤΗΡΙΑ πρέπει να έχουν σύγχρονη προσέγγιση. Με περιβαλλοντικά μηνύματα. Και σύγχρονη διοργάνωση. Με φεστιβαλική διάσταση. Με παρέλαση λουλουδένιων αρμάτων, με περιβαλλοντικά, λαογραφικά, πολιτιστικά και άλλα θέματα. Με πεζοπόρα τμήματα. Με μαζική συμμετοχή μαθητών, πολιτών, μαζορετών, λαογραφικών συλλόγων και πολλών άλλων. Στα πρότυπα διοργάνωσης ανθεστηρίων στην Ρόδο, στο Αίγιο, στην Μεσσηνία και σε πολλές άλλες Ελληνικές πόλεις, στην Κύπρο και σε άλλες ευρωμεσογειακές πόλεις. Όπως στην Ιταλία, στη Γαλλία και σε τρίτες Μεσογειακές χώρες. Με τις οποίες θα μπορούσαμε να κάνουμε ανταλλαγές.
• Αναφερόμαστε σε Ανθεστήρια που προσελκύουν χιλιάδες τουρίστες αφού διαφημίζονται και περιλαμβάνονται σε τουριστικούς οδηγούς και σε άλλα έντυπα, στο διαδίκτυο και σε ηλεκτρονικά μέσα προβολής. Αλλά αυτό απαιτεί σχεδιασμό, πρόγραμμα, προετοιμασία.
• Ανθεστήρια με προδιαγραφές πολυπολιτισμικών παράλληλων εκδηλώσεων (αθλητικές, λαογραφικές, μουσικές, χορευτικές κ.ά.) Και τέτοιες έχουν αναλυτικά καταγραφεί και υποβληθεί στην τότε ΔΗ.ΠΕ.Χ. Υπάρχουν και τις γνωρίζουν ΟΛΟΙ εκεί. Απλά τις είχαν στην κατάψυξη. Μόνο που… απόψυξη χρειάζεται ΑΓΑΠΗ. Αλλιώς τα ανθ(η)-εστήρια μαραίνονται.
•  Επί έξι χρόνια η δημοτική αρχή Χανίων, περί άλλων τύρβαζε. Και την περασμένη εβδομάδα έκανε μία ενημέρωση για τα Ανθεστήρια που θα γίνουν… τον επόμενο μήνα.


Ταραταζούμ

• Κατ’ ευφημισμό, ανθεστήρια δηλαδή. Φο, όπως λένε και οι Γάλλοι. Ψεύτικα. Συγκλαδίσανε δυο τρεις ιδέες από τις καταγεγραμμένες, τις… συρρίκνωσαν (όπως στο έργο «Αγάπη μου ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΑ τα παιδιά») και, ιδού… Βάφτισαν ανθεστήρια τις βόλτες αμαξών που πετάνε λουλούδια και τα χορευτικά των παιδιών στον δημοτικό κήπο.
• Ένα μικρό ταραραζούμ να γίνει, να βγούμε στις τηλεοράσεις να λέμε πως κάναμε Ανθεστήρια.

Χρειάζεται όραμα

• Τα ανθεστήρια για να έχουν αξιώσεις, αντάξιες του παρελθόντος αλλά κυρίως αντάξιες (και ανταγωνιστικές) των σημερινών ανάλογων ανθεστηρίων ανά την Ελλάδα και τον κόσμο, χρειάζονται προετοιμασία και σχεδιασμό πάνω από εξάμηνο. Και βέβαια χρειάζονται την μαζική συμμετοχή του κόσμου. Ο οποίος, όπως στα καρναβάλια, θα έχει αποφασιστικό λόγο και θα δημιουργήσει ομάδες και άρματα. Και αυτά χρειάζονται ΟΡΓΑΝΩΣΗ και ΨΥΧΗ και ΑΓΑΠΗ και ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ.
• Θέλει ΟΡΑΜΑ για την πόλη και τον θεσμό. Ώστε αυτός να ταυτοποιηθεί και να μας προβάλλει πολιτισμικά και τουριστικά. Και έτσι η πόλη θα έχει κέρδος άμεσο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο. Κοινωνικοοικονομικό.
Κοντόφθαλμα πολιτικά κέρδη
• Εκείνο που τώρα θα γίνει -όπως και πέρυσι άλλωστε- είναι να δαπανηθούν χρήματα του δήμου για μια εκδήλωση από την οποία το μόνο κέρδος που -υποτίθεται- ότι θα υπάρξει είναι εκλογοπολιτικό. Η πόλη δεν κερδίζει ΤΙΠΟΤΑ. Δυστυχώς, τούτη η δημοτική αρχή έχει αποδείξει πόσο… κοντόφθαλμα αυτοδιοικητικά, βλέπει την υλοποίηση θεσμών.
• Κατάργησε τον εξαιρετικό θεσμό του Φεστιβάλ Εθνοτήτων που είχε πανελλαδική και όχι μόνο προβολή και βράβευση καθώς οι πρωταγωνιστές του (όπως ο Μανώλης Γκαζής) δεν ήταν… της παράταξης.
• Ανακοίνωσε βαρύγδουπα, πριν δυο χρόνια, ένα Φεστιβάλ των λαών… ΧΩΡΙΣ λαούς (επειδή προβλεπόταν ως soft δράση του προγράμματος της Σπλάνζιας). Τι απέγινε; Τίποτα.

Κρίμα

 Κρίμα. Για την πόλη και τον –πάλαι ποτέ- ανθηρό θεσμό των ΑΝΘΕΣΤΗΡΙΩΝ. Γιατί η απομίμηση και μάλιστα η κακή και μίζερη απομίμηση, είναι χειρότερη από την μίμηση. Αυτά τα ανθεστήρια που υλοποιεί η δημοτική αρχή είναι... μαραμένα.
Η ελπίδα όμως… μαραίνεται τελευταία. Με τον «Καλλικράτη», μια νέα δημοτική αρχή ελπίζουμε ότι θα δώσει και νέα πολιτισμική ώθηση σε πολλές πολιτισμικές δράσεις που θα μπορούσαν να αναπτυχθούν και να στεριώσουν στα Χανιά αλλά έχουν… καταψυχθεί επί 8 χρόνια. Μεταξύ αυτών και τα Χανιώτικα περιβαλλοντικά - πολυπολιτισμικά ευρωμεσογειακά ανθεστήρια.

Αμην


Nanosk.blogspot.com
nanok@otenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου