Τρίτη, Απριλίου 27, 2010

Τρεις υποψηφιότητες για το δήμο Χανίων

Δυστυχώς, εκτός από την οικονομική κατάρρευση της χώρας το άλλο μεγάλο πρόβλημά μας είναι ότι έχει «καταρρεύσει» η αξιοπιστία όλου του πολιτικού μας συστήματος. Χρειάζεται ΑΛΛΑΓΗ- σε όλα τα κόμματα- εκ βάθρων.
Λίγοι, πολύ λίγοι, κι αυτοί νεότερης γενιάς, είναι αυτοί που θα μπορούσαν να εξαιρεθούν και να παραμείνουν στο σύστημα.
-------------

• Δύσκολο να γίνει. Αλλά είναι ανάγκη. Κι επειδή οι βουλευτικές εκλογές - εκτός χειρότερου απροόπτου- αργούν, είναι ευκαιρία ο λαός να αλλάξει τα κακώς κείμενα, ξεκινώντας από τις φετινές εκλογές για την αυτοδιοίκηση.
• Ο «Καλλικράτης» είναι μια ευκαιρία. Με πολλές δυσκολίες στην υλοποίησή του. Κυρίως διοικητικές, οργανωτικές. Θα τα καταφέρουμε; Ναι, εάν τα αυτοδιοικητικά σχήματα που θα συγκροτηθούν είναι αποφασισμένα να προσφέρουν -και μόνο- στις τοπικές κοινωνίες.
• Οι τοπικές «ζυμώσεις» για το ποιοί θα ηγηθούν, κατ’ αρχήν, του δήμου Χανίων αλλά και των άλλων δήμων που δημιουργούνται και στα Χανιά, που μέχρι τώρα βρισκόντουσαν, εν… σπέρματι, άρχισαν να παίρνουν σάρκα και οστά.
• Τρεις φαίνεται να είναι, μέχρι στιγμής, οι σχεδόν βέβαιες υποψηφιότητες Δηλαδή:


Υποψηφιότητα Γρ. Αρχοντάκη

Ήδη, μέσα από συνέντευξή του στην Ελένη Φουντουλάκη στα «Χ.Ν» το περασμένο Σάββατο 24/4, ο νομάρχης Χανίων κ. Γρ. Αρχοντάκης, ατύπως πλην καθαρά, δηλώνει παρών για υποψήφιος δήμαρχος Χανίων. Και μάλιστα μιλά για ανεξάρτητο ψηφοδέλτιο.
• Ο κ.Γρ. Αρχοντάκης, είναι αλήθεια, ότι έχει να επιδείξει αξιόλογο έργο στην νομαρχία τα τριάμισι χρόνια που υπηρετεί το θεσμό. Θεσμός όμως που είναι αποψιλωμένος αρμοδιοτήτων και επομένως είχε περιορισμένες δυνατότητες παρεμβάσεων σε πολλούς τομείς. Όμως είναι προσιτός και ανοικτός σε κάθε είδους ιδέες και προτάσεις (υπαλλήλων και πολιτών), έκανε καθοριστικές προσωπικές και θεσμικές παρεμβάσεις για τοπικά θέματα (π.χ. στρατόπεδο Μαρκοπούλου) και η λειτουργία του νομαρχιακού συμβουλίου ήταν η ιδιαίτερα δημοκρατική και χωρίς άχρηστες λαϊκίστικες εντάσεις. Σ’ αυτό συνέβαλαν, φυσικά, και οι παρατάξεις του ΠΑΣΟΚ με επικεφαλής τον Νέστορα της αυτοδιοίκησης Γ. Τζανακάκη και οι νομαρχιακοί σύμβουλοι της παράταξης «Ανεξάρτητη νομαρχία».

Υποψηφιότητα Κυρ. Βιρβιδάκη

Όμως αυτό δεν συνέβαινε στο δημοτικό συμβούλιο Χανίων. Όπου οι εντάσεις ήταν (και είναι) συνεχείς. Και αυτό οφείλεται στην νοοτροπία της ηγεσίας της σημερινής δημοτικής αρχής. Η οποία πέραν της κριτικής που γίνεται λόγω της αναποτελεσματικότητας της οκτάχρονης θητείας της προκαλεί συνεχώς εντάσεις με την στάση της τόσο επί της ουσίας, όσο και επί της διαδικασίας που έχει θεσπίσει.
• Ο νυν δήμαρχος Χανίων, βέβαια, παρ’ ότι είχε δηλώσει-προ Καλλικράτη- ότι χρειαζόταν δύο τετραετίες για να ολοκληρώσει το «έργο» του, ξαναδηλώνει υποψήφιος.
• Θα δούμε, εάν με τις διαμορφούμενες νέες συνθήκες του «Καλλικράτη», τον διευρυμένο δηλαδή δήμο Χανίων (στον οποίο θα υπαχθούν και οι περιαστικοί δήμοι), επιμείνει σ’ αυτό.

Υποψηφιότητα Γιάννη Κουλιεράκη


• Τι γίνεται στο χώρο του ΠΑΣΟΚ; Οι τελευταίες δημοσιογραφικές πληροφορίες, λένε, ότι και στο ΠΑΣΟΚ, μετά από σοβαρές διεργασίες, φαίνεται να κατέληξαν στην πολιτική απόφαση, ότι χρειάζεται ΥΠΕΡΒΑΣΗ της γενιάς των παλαιών ηγετικών στελεχών. Ανεξαρτήτως της θετικής (ή όχι) προσφοράς τους.
• Δηλαδή, όσοι είχαν με κάποιο τρόπο πολύχρονες και στενές «σχέσεις» με «καρέκλες» της αυτοδιοίκησης και δημοσίων οργανισμών, όσοι έχουν «δοκιμαστεί» ακόμα και ως υποψήφιοι, δεν πρέπει να ηγηθούν -τουλάχιστον στον διευρυμένο δήμο Χανίων- του ψηφοδελτίου που θα εκφράζει την νέα αρχιτεκτονική δομή της χώρας. Μπορούν βεβαίως να συμμετέχουν σε ένα διευρυμένο ψηφοδέλτιο καθώς η πείρα τους, ειδικά με τα προβλήματα προσαρμογής που θα υπάρχουν με τον «Καλλικράτη», θα είναι αναγκαία.
• Αναζήτησαν, λοιπόν, ένα πρόσωπο νέας γενιάς. Τελικά το βρήκαν στο πρόσωπο του κ. Γιάννη Κουλιεράκη ο οποίος -σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες- συσπειρώνει όλες τις τάσεις του ΠΑΣΟΚ τοπικά. Ο κ. Γιάννης Κουλιεράκης, λένε, είναι νέος άνθρωπος, έχει εμπειρία στην αυτοδιοίκηση και δεν έχει καταλάβει κομματικές ή άλλες «δοτές» καρέκλες. Έχει ένα καθαρό ιδεολογικό αλλά όχι παλαιοκομματικό λόγο και μια αυτόνομη παρουσία στην τοπική κοινωνία.
• Θεωρείται ότι η προσωπική δημόσια παρουσία του στα Χανιά είναι διακριτική και συγχρόνως διακριτή. Έχει στο ενεργητικό του μια επιτυχημένη θητεία ως δημοτικός σύμβουλος και αντιδήμαρχος Χανίων επί Γ. Τζανακάκη, θέση από την οποία- αν θυμόμαστε καλά- παραιτήθηκε (λίγοι το κάνουν) για να ασχοληθεί με την επιχειρηματικότητα. Ηγήθηκε ψηφοδελτίου στο χώρο του ΕΒΕΧ και συμμετέχει με χαμηλών τόνων αλλά μεστές παρεμβάσεις σε πολλά κοινωνικο-οικονομικο-πολιτικά θέματα. Εδώ και πολλά χρόνια διευθύνει το τοπικό γραφείο του ΚΕΚ ΔΙΑΣΤΑΣΗ.
• Φαίνεται σχεδόν βέβαιο, ότι ο κ. Γιάννης Κουλιεράκης θα ανακοινώσει προσεχώς την υποψηφιότητά του για το διευρυμένο δήμο Χανίων.
• Τι θα κάνουν τα κόμματα της αριστεράς; Δεν έχουμε πληροφόρηση.
• Οι «ζυμώσεις» μόλις άρχισαν. Αλλά είναι βέβαιο ότι θα μας απασχολούν όλο το επόμενο διάστημα.

Ας είναι, τόσο οι ζυμώσεις όσο και το αποτέλεσμα του Νοεμβρίου, για το καλό του τόπου.


Δημοσιεύτηκε στα X.N 27-4-10

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου