Πέμπτη, Απριλίου 08, 2010

Γιατί είναι κλειστό το αποκαταστημένο Νεώριο Μόρο;

Περί τοπικών και άλλων «δαιμονίων»
Δημοσιεύτηκε στα Χανιώτικα Νέα 8-4-10


Είναι βέβαιο ότι το Ενετικό Λιμάνι Χανίων δεν έχει και την καλύτερη εικόνα από πολλές απόψεις. Τα κτήριά του δεν είναι συντηρημένα και το καλύτερο και μεγαλύτερο από τα μνημεία του, τα εναπομείναντα συνεχόμενα Νεώρια, στέκουν (πόσο ακόμα;) ερειπωμένα, σαν βιβλικές πληγές.
Τα τρία πρώτα, που είχαν δοθεί σε χρήση στο δήμο Χανίων
επί δημαρχίας Τζανακάκη, έκλεισαν το 2006 μετά την ζημιά από τον σεισμό.
---------
• Η νυν δημοτική αρχή Χανίων, αντί να αποκαταστήσει τις ζημιές με ιδίους πόρους, όπως πρότειναν η αντιπολίτευση και πολλοί φορείς και η στήλη επανειλημμένα είχε γράψει, ζητούσε χρηματοδότηση από το ΥΠΠΟ ή αλλού.

Εγκαίνια…αποκατάστασης ;

• Το ΥΠΠΟ, όλα τα τελευταία πέντε χρόνια (παρ’ ότι η δημοτική αρχή είναι προσκείμενη στην Ν.Δ.), αγνόησε και τις επιστολές και τα όποια διαβήματά της. Και όχι μόνο για την αποκατάσταση της ζημιάς από τον σεισμό των Νεωρίων. Αλλά και μια σειρά αιτημάτων μας. Τα οποία η δημοτική αρχή αποδείχτηκε ότι δεν κατάφερε να τα διαχειριστεί διεκδικητικά και αποτελεσματικά.
• Τώρα, εν όψει δημοτικών εκλογών, έχει ανακοινώσει ότι θα αποκαταστήσει την ζημιά μέσω προγραμματικής σύμβασης με την ΕΒΑ. Δηλαδή, τώρα βρέθηκαν λεφτά από το ταμείο του δήμου. Και τον… Αύγουστο, θα κάνουμε…εγκαίνια αποκατάστασης. Τέσσερα χρόνια μετά.
• Να ανοίξουμε μια μικρή παρένθεση (καθ’ ότι σήμερα το κεντρικό μας θέμα είναι το πρώην ασκεπές Νεώριο του Μόρο) και να πούμε ότι θεωρούμε απαράδεκτη την προγραμματική σύμβαση που δεσμεύει ουσιαστικά τις επιλογές χρήσεων των Νεωρίων και τις αποδίδει στο ΥΠΠΟ και την ΕΒΑ μαζί με την αποκατάστασή τους. ΕΑΝ και ΕΦ’ ΟΣΟΝ αποκατασταθούν, πράγμα… απίθανο. Γιατί άλλο ήταν το πάνδημο τοπικό αίτημα. Ελπίζουμε ότι τα νέα αυτοδιοικητικά σχήματα που θα ζητήσουν την ψήφο μας τον Νοέμβριο θα έχουν μελετήσει το θέμα και θα ΔΕΣΜΕΥΤΟΥΝ για διεκδίκηση ΑΛΛΩΝ λύσεων και ακύρωση αυτής. Κλείνει η παρένθεση.

Οκτώ χρόνια επιδείνωσης

Λέγαμε, λοιπόν, ότι η εικόνα του Ενετικού λιμανιού πόρω απέχει από το να ικανοποιεί ντόπιους και ξένους. Και όχι μόνο να ικανοποιεί οπτικά. Αλλά και να είναι λειτουργική. Εξ’ αιτίας και του άλλου μεγάλου προβλήματος. Του κυκλοφοριακού. Επί ΟΚΤΩ χρόνια η δημοτική αρχή δεν έχει ούτε καν μελέτη για το κυκλοφοριακό της παλιάς πόλης. Όπως άλλωστε δεν εφάρμοσε και την… «ληγμένη» πλέον κυκλοφοριακή μελέτη της πόλης. (Το ξέρετε ότι δημοσκοπικές μετρήσεις που γίνονται εν όψει αυτοδιοικητικών εκλογών αναδεικνύουν το κυκλοφοριακό ως την μεγάλη μάστιγα της πόλης με ανάλογες «συνέπειες» και για την (μη) δημοτικοτικότητα της νυν δημοτικής αρχής; Η οποία, όπως πληροφορούμαστε, πάσχει βαρέως δημοσκοπικά και σε μία σειρά άλλων προβλημάτων;)
• Το Παλιό τελωνείο είναι μια άλλη «πληγή» που δεν κατάφερε να «επουλώσει» η δημοτική αρχή. Της παραχωρήθηκε από το 2003. Συνέταξε, από τότε, μελέτη χρήσεων και αποκατάστασης (ΘΕΑΤΡΟ για το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κ και πολύκεντρο) όπως απαιτούσε και η προγραμματική σύμβαση παραχώρησης από τη ΚΕΔ επί π. υπουργού κ. Νίκου Χριστοδουλάκη. Από τότε άκρα… απραξία. Αιτήματα και επιστολές χρηματοδότησης στο ΥΠΠΟ, «προώθηση» αποκατάστασης στο προεκλογικό της πρόγραμμα του 2006. Υποσχέσεις, εξαγγελίες. Αποτέλεσμα: ΜΗΔΕΝ.
• Επίσης υπάρχουν και μια σειρά άλλων προβλημάτων, στην παλιά πόλη. Όπως η μη θεσμοθέτηση της μελέτης Ρωμανού Καλλιγά (πανάκεια την θεωρούσε η νυν δημοτική αρχή τότε που ήταν αντιπολίτευση), η μελέτη των σκιαδίων που – θυμάστε – εφαρμόζεται κάθε χρόνο τον επόμενο χρόνο. Και άλλα. Όλα αποτελούν ανεπούλωτες πληγές της παλιάς πόλης που επί της νυν δημοτικής αρχής όχι μόνο δεν λύθηκαν αλλά και, πολλά, επιδεινώθηκαν ή ακόμα δημιουργήθηκαν επί των ημερών της.

Τα κλειστά …

• Και πάμε στα κλειστά αποκαταστημένα κτίρια. Αυτά που αποκαταστάθηκαν με χρηματοδότηση από το Γ΄ Κοινοτικό πλαίσιο Στήριξης, με το πρόγραμμα αστικής ανάπλασης της Σπλάντζιας που είχε κληροδοτήσει (μελέτη και εγκεκριμένη χρηματοδότηση) η δημοτική αρχή Τζανακάκη στην νυν δημοτική αρχή. Το είχε εγκρίνει αρχικά το 2002 ο νυν και τότε περιφερειάρχης κ. Αθαν. Καρούντζος. Κτίρια όπως, η Πύλη της Άμμου και ο ναός του Αγίου Ρόκκου. Τα οποία οι τοπικοί φορείς και ο δραστήριος σύλλογος της Παλιάς Πόλης ζητούν να ΑΝΟΙΞΟΥΝ και γι αυτό προσφέρονται να τα λειτουργούν εθελοντικά οι ίδιοι.
• Αν και αποκαταστημένα, λοιπόν, παραμένουν ΚΛΕΙΣΤΑ. Τότε γιατί ξοδευτήκαμε γι αυτά και όχι για κάτι άλλο; Συμβάλλουν έτσι -νεκρά από ζωή- στο ζωντανό τοπικό πολιτισμικό γίγνεσθαι;

…Και το κλειστό του Μόρο

• Από τα τέλη Δεκεμβρίου, όμως είναι έτοιμο και το, εν πολλαίς αναβολές και πολλές παρά τρίχα… απεντάξεις, πρώην ασκεπές Νεώριο του Μόρο που έχει παραχωρηθεί για τις ανάγκες του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Χανίων (Ι.Ο.Χ).
• Η ιστορία γνωστή. Με δυο λόγια: Ο Ι.Ο.Χ. είχε καταφέρει( επί τελευταίας κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ) να παραχωρηθεί το ασκεπές Νεώριο στο δήμο Χανίων. Αλλά για τις ανάγκες του Ι.Ο.Χ. Και επίσης, είχε καταφέρει να εντάξει την χρηματοδότηση αποκατάστασης στο τομεακό πρόγραμμα του Υ.ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ. Πάλι επί ΠΑΣΟΚ.
• Όπως από τότε επανειλημμένα είχαμε επισημάνει, το έργο πέρασε σαράντα κύματα… παρ’ ολίγο απένταξης. Πρώτα λόγω της «διάλυσης» του Γραφείου παλιάς πόλης και της προφανούς-από τότε- αβελτηρίας της δημοτικής αρχής, να το προωθήσει. (Μήπως επειδή δεν θα είχε την χρήση-διαχείρισή του;)
• Πέρυσι, είχε ανακοινωθεί ότι θα είναι έτοιμο τον Ιούλιο, τον Σεπτέμβριο κλπ. Τελικά το έργο ολοκληρώθηκε φέτος τον Δεκέμβριο. Πάλι στο παραπέντε της απένταξης. Επειδή είμαστε τυχεροί και δόθηκαν παρατάσεις των παρατάσεων για το Γ΄ ΚΠΣ. Κι όμως παραμένει ΚΛΕΙΣΤΟΝ. Και δεν παραδίδεται στον Ι.Ο.Χ.
• Αναζητήσαμε τους λόγους καθώς, περνώντας και ξαναπερνώντας, αναρωτιόμαστε γιατί να μην έχει δοθεί στον ΧΡΗΣΤΗ ώστε να αποτελεί πλέον ΖΩΝΤΑΝΟ ΚΥΤΤΑΡΟ πολιτισμικής δραστηριότητας. Πληροφορηθήκαμε ότι …φταίει η ΔΕΗ. Η ΔΕΗ πάλι, λέγεται, ότι τα ρίχνει στο δήμο που δεν έχει υποβάλλει κάποια σχετικά… χαρτιά.
• Είναι δυνατόν να είναι ΚΛΕΙΣΤΟ ένα τελειωμένο κτίριο που έχει χρηματοδοτήσει η ΕΕ, και υποτίθεται, ότι έχει παραδοθεί στον ΧΡΗΣΤΗ; Ο δήμος Χανίων δεν αισθάνεται υποχρεωμένος να επισπεύσει- τουλάχιστον- τις όποιες γραφειοκρατικές διαδικασίες υπάρχουν, εάν πράγματι υπάρχουν ;
• Η μήπως, το πρώην ασκεπές ΝΕΩΡΙΟ, παραμένει σκόπιμα κλειστό, για ιδιοτελείς εκλογικές τακτικές (προκειμένου τα εγκαίνια να γίνουν όσο πιο κοντά γίνεται στις δημοτικές εκλογές) άσχετα εάν βλάπτεται, και στη φετινή δύσκολη περίοδο, η εικόνα της παλιάς πόλης;
Αν το...υποψιαστώ θα …γαβγίσω περισσότερα «εγκώμια»…«κλειστών» μεθοδεύσεων. Πολλών και ποικιλώνυμων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου