Τετάρτη, Απριλίου 21, 2010

Συμπόσιο και πάρκο γλυπτικής Υποθήκες πολιτισμικής ανάπτυξης

21.04.2010

Γράφει η ΝΑΝΩ ΣΠΑΝΟΥΔΑΚΗ - ΚΟΥΤΣΑΚΗ
Nanosk.blogspot.com
nanok@otenet.gr

Πάρκο γλυπτικής στο περιβαλλοντικό πάρκο Αγιάς: Το ολοκληρωμένο όραμα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χανίων για τον χώρο γύρω από τη λίμνη της Αγιάς. Ένα όραμα που έχει μπει, εδώ και δυο χρόνια περίπου, σε πορεία υλοποίησης. Καθώς οι απαιτούμενες μελέτες προχωρούν και μάλιστα αναμένεται σύντομα να ολοκληρωθούν.
Αρα, το Χανιώτικο στοίχημα πλέον είναι, το έργο αυτό -που αποτελεί μία ολοκληρωμένη περιβαλλοντική-πολιτισμική παρέμβαση- να ενταχθεί άμεσα στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κρήτης. Κάτι για το οποίο έχει δεσμευτεί ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Αθαν. Καρούντζος (ο αιρετός περιφερειάρχης που θα προκύψει, τι θα κάνει;).
• Ευτυχώς, τα «ατού» του έργου, πάντως, είναι «άπαικτα». Καθώς είναι το μοναδικό προετοιμαζόμενο έργο ολοκληρωμένης πράσινης ανάπτυξης στην Κρήτη.
• Περιλαμβάνει περιβαλλοντικό πάρκο, εκθεσιακό κέντρο στο παλιό εργοστάσιο της ΔΕΗ και ποδηλατική διαδρομή από την Αγιά έως τον Πλατανιά. Όλα τα παραπάνω θα ενισχύσουν τον τουρισμό, τον ποδηλατικό τουρισμό και άρα την τοπική οικονομία.

Πάρκο γλυπτικής…

Όμως, ο σχεδιασμός δεν σταματά εδώ. Όπως είχε από πέρυσι ανακοινωθεί, η μεγάλη αυτή πολιτισμική παρέμβαση αναμένεται να ενισχυθεί με την δημιουργία πάρκου γλυπτικής.
• Τι είναι ένα πάρκο γλυπτικής; Υπάρχουν αλλού;
• Ένα πάρκο γλυπτικής είναι αυτό που δηλώνεται. Δηλαδή ένας ελεύθερος δημόσιος χώρος, ο οποίος πέρα από την φυσική περιβαλλοντική του προσφορά στους πολίτες και στους επισκέπτες δίνει ευκαιρίες για εικαστικές παρεμβάσεις, οι οποίες με την σειρά τους «προκαλούν» πολιτιστικά γεγονότα. Μεγάλης και μικρότερης κλίμακας. Ανάλογα με τις ενέργειες εκείνων που αναλαμβάνουν να διαχειριστούν αυτούς τους χώρους.

…Μέσω συμποσίων

• Πώς δημιουργείται όμως ένα πάρκο γλυπτικής; Ο πιο «εύκολος» τρόπος, που ήδη έχει δοκιμαστεί στο εξωτερικό, στην Κύπρο αλλά και σε πολλές πόλεις της Ελλάδας, είναι, μέσω συμποσίων γλυπτικής. Κάτι ανάλογο δηλαδή με τα συμπόσια ποίησης, λογοτεχνίας κ.λπ. Συναντώνται καλλιτέχνες και δημιουργούν ΖΩΝΤΑΝΑ. Με την διαφορά ότι εδώ το εικαστικό αποτέλεσμα, κατόπιν συμφωνίας με τους δημιουργούς, παραμένει στον χώρο. Και όχι μόνο. Ο χώρος, σε συνδυασμό με το θέμα του συμποσίου μπορεί να προσδιορίζει και τις εικαστικές δημιουργίες. Και βέβαια τις διαστάσεις τους.
• Παρένθεση: Έχουμε επιλέξει θέμα; Η να μπουν σε δημόσια τοπική διαβούλευση, προτάσεις;
• Τα συμπόσια μπορεί να είναι ετήσια και διεθνή. Επομένως, το πάρκο γλυπτικής μπορεί να εμπλουτίζεται κάθε φορά από νέα έργα διαφόρων καλλιτεχνών, οι οποίοι δηλώνουν συμμετοχή. Και τελικά, ανάλογα με τις συμμετοχές και τα έργα που θα δημιουργούνται κάθε χρόνο, το κάθε πάρκο γλυπτικής να αποκτά την δική του εικαστική - πολιτιστική ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ. Με την οποία, ειδικά τώρα, με τις δυνατότητες του διαδικτύου, μπορεί να «ταξιδεύει» ανά τον κόσμο, να δημιουργεί εστία πολιτισμού και να προσελκύει τουρισμό.
• Παράλληλα, σε κάθε συμπόσιο μπορεί να αναπτύσσονται πολιτιστικά γεγονότα, που με τη σειρά τους προκαλούν το ενδιαφέρον περισσότερων πολιτών και επισκεπτών. Μουσικά γεγονότα π.χ. θα μπορούσαν -σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα- να προγραμματίζονται μαζί με τα ετήσια συμπόσια γλυπτικής.

Προετοιμασία

Την περασμένη εβδομάδα ο νομάρχης Χανίων κ. Γρ. Αρχοντάκης, ο οποίος «παλεύει» όλη την ιδέα για το περιβαλλοντικό - πολιτισμικό πάρκο στον περιβάλλοντα χώρο της Λίμνης της Αγιάς, συναντήθηκε στη Νομαρχία Χανίων με οκτώ καταξιωμένους γλύπτες προκειμένου να συζητηθούν οι δυνατότητες πραγματοποίησης του ΠΡΩΤΟΥ συμποσίου γλυπτικής στα Χανιά, τον Σεπτέμβριο που έρχεται.
• Το πλάνο είναι να φιλοξενηθούν για ενάμισι μήνα περίπου και να δημιουργούν στον περιβάλλοντα χώρο της Λίμνης. Το διάστημα αυτό, πολίτες και τουρίστες και, φυσικά σχολεία, ντόπιοι και όχι μόνο εικαστικοί δημιουργοί μπορούν να επισκέπτονται τον χώρο και να παρακολουθούν την εξέλιξη της δημιουργίας.
• Ο δήμος Θερίσου (οποίος επίσης έχει αγκαλιάσει το συνολικό εγχείρημα) αλλά και ο Νομός έχουν να ωφεληθούν τα μέγιστα από το συνολικό σχέδιο.
• Μεγαλεπήβολο το όλο σχέδιο για τον περιβαλλοντικό πάρκο Αγιάς. Από μόνο του άλλωστε, φαίνεται να εξασφαλίζει την υστεροφημία και αυτών που το οραματίστηκαν και χρηματοδότησαν τις μελέτες αλλά και αυτών που θα κληθούν, μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, να το υλοποιήσουν (που απ’ ό,τι φαίνεται από το χωροταξικό των δήμων θα πρόκειται για τον διευρυμένο δήμο Χανίων με τον οποίο συνενώνεται ο δήμος Θερίσου). Και αυτό είναι καλό. Και για τον δήμο Θερίσου και για τον διευρυμένο δήμο και τον Νομό. Γιατί ο δήμος Χανίων έχει πολύ περισσότερες δυνατότητες να προχωρήσει το όλο σχέδιο με τις υπάρχουσες τεχνικές και διοικητικές του υποδομές. Αρκεί φυσικά, οι αυτοδιοικητικοί που θα εκλεγούν, να το αγκαλιάσουν και προγραμματικά και ουσιαστικά μετά την εκλογή τους.

Από εφέτος

Εν τω μεταξύ, πρέπει να πιέσουμε όλοι να υλοποιηθεί από εφέτος το συμπόσιο γλυπτικής του καλοκαιριού. Η δαπάνη δεν είναι μεγάλη. Φιλοξενία, μάρμαρα μπορούν να είναι χορηγίες. Η όποια δαπάνη υπάρξει θα είναι ελάχιστη. Και αστεία σε σχέση με το όφελος των άμεσων …υποθηκών που θα εγγράψει το ΠΡΩΤΟ αυτό συμπόσιο γλυπτικής.
• Υποθήκη ΑΜΕΣΗΣ (ντε φάκτο) δημιουργίας πάρκου γλυπτικής με τα πρώτα έργα να παραμένουν στον χώρο.
• Υποθήκη «πίεσης» στην όποια νέα περιφερειακή εξουσία (και κεντρική βέβαια) να εντάξει ΑΜΕΣΑ στο ΕΣΠΑ την χρηματοδότηση και υλοποίηση του έργου, αφού δεν θα μπορεί να αγνοήσει ότι, ήδη, κομμάτι του έργου υλοποιείται.
• Υποθήκη πολιτιστικού γεγονότος που εγγράφεται στα πολιτιστικά ΣΥΝ του δήμου και του νομού.
• Υποθήκη νέας δομής για την επόμενη τουριστική χρονιά .
• Υποθήκη άμεσης προσθετικής αξίας στην τοπική οικονομία.

Θα αφήσουμε ανεκμετάλλευτη την ευκαιρία να εγγράψουμε πολιτισμικές υποθήκες προώθησης της τοπικής μας ανάπτυξης;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου