Δευτέρα, Απριλίου 12, 2010

Η μαρίνα, η λαϊκή και το… δακτυλίδι

Δημοσιεύτηκε στα Χανιώτικα Νέα 12.04.2010



Εδώ, λοιπόν, καράβια (της οικονομίας μας) χάνονται και βαρκούλες αρμενίζουν. Ή, για να το γράψουμε αλλιώς, ώστε να μπούμε στο θέμα μας: εδώ κρουαζιερόπλοια «χάνονται» για τα Χανιά, και ο δήμος Χανίων τυρβάζει για αρμοδιότητες που έχει στο θέμα της πρότασης μιας συντονιστικής επιτροπής οκτώ τοπικών φορέων του νομού για την χωροθέτηση ή όχι μαρίνας και θαλάσσιου πάρκου στην περιοχή του Κουμ Καπί.
Την Μ. Τετάρτη συζητήθηκε στην αρμόδια Νομαρχιακή επιτροπή Τουριστικής Προβολής (Ν.Ε.Τ.Π) του νομού η παραπάνω πρόταση - αίτημα που υποβλήθηκε σ’ αυτήν.

Συντονιστική φορέων Νομού

Η πρόταση είναι τεκμηριωμένη, αναλυτική και δεν είναι ανταγωνιστική με την υπάρχουσα από χρόνια πρόταση για δημιουργία Μαρίνας στην Σούδα. Η οποία, δυστυχώς, δεν φαίνεται να περπατά. Φαίνεται όμως να περπατά η δημιουργία στην Σούδα αλιευτικού καταφυγίου. Μακάρι να προχωρήσει και η πρόταση για Μαρίνα. Άλλωστε επανέρχονται και σ’ αυτό το αίτημα οι ίδιοι φορείς με το ίδιο υπόμνημα. Αυτό δεν εμποδίζει την δημιουργία Μαρίνας στο Κουμ - Καπί.
• Τα «Χανιώτικα νέα» (1-4) δημοσίευσαν αναλυτικό ρεπορτάζ της Ελένης Φουντουλάκη, στο οποίο αναφέρεται και το Υπόμνημα που έχει καταθέσει η συντονιστική επιτροπή φορέων. Την οποία αποτελούν οι: 1) Ιστιοπλοϊκός Ομιλος Χανίων (Ι.Ο.Χ), 2) Ναυτικός Όμιλος Χανίων, 3) Σύλλογος Ξενοδόχων Χανίων, 4) Ένωση Τουριστικών καταλυμάτων Νομού Χανίων, 5) Εμπορικός Σύλλογος Χανίων, 6) Σωματείο Επαγγελματιών Αλιέων, 7) Σωματείο Ερασιτεχνών Αλιέων, 8) Ομοσπονδία ΑΠΤΕΡΑ.
• Τρέχουν οι άνθρωποι να προλάβουν. Επειδή οι καιροί ου μενετοί, το ΕΣΠΑ τρέχει, πρέπει κι εμείς να τρέξουμε να προλάβουμε να καταθέσουμε προτάσεις.
• Η πρωτοβουλία είναι του Ι.Ο.Χ. Ο οποίος εδώ και δυο χρόνια έχει καταθέσει την πρόταση στο δήμο Χανίων. Πλην, η δημοτική μας αρχή… την συρτάριασε κανονικά. Οχλήσεις, παραοχλήσεις. Πράμα. Ούτε ήλθε ποτέ στο Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων.

Αρμοδιότητες 1

• Είδε και αποείδε ο Ι.Ο.Χ., μίλησε με τους προαναφερόμενους φορείς (και από ότι ξέρουμε θα προστεθούν και άλλοι φορείς στην συντονιστική επιτροπή διεκδίκησης Μαρίνας στο Κουμ - Καπί), και κατέφυγαν κατ’ αρχήν στον Άγιο… Παντελεήμονα: Στη Νομαρχία, και ειδικότερα στην Ν.Ε.Π.Τ. για να δουν… φως. Και πράγματι είδαν. Η Νομαρχιακή επιτροπή Τουριστικής προβολής, δεν άφησε το θέμα στο συρτάρι. Το συζήτησε. Και αποφάσισε ότι θέλει να το προωθήσει. Αλλά χρειάζεται και την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων, μια και το Κουμ - Καπί βρίσκεται στην πόλη.
• Δημοσιογραφικές πληροφορίες λένε, ότι η δημοτική αρχή Χανίων… άστραψε και βρόντηξε μόλις έμαθε ότι το θέμα συζητείται στην Ν.Ε.Π.Τ. Διότι, λέει, είναι παράνομο. Είναι δική του αρμοδιότητα. Καταλάβατε; Εμείς πάλι όχι.
Διότι κατ’ αρχήν ,ναι. Είναι. Αλλά, όταν εδώ και δυο χρόνια, έχει την πρόταση του Ι.Ο.Χ. στα συρτάρια της, γιατί δεν απεφάνθη; Γιατί δεν την συζήτησε; Έχουμε πολλές αναπτυξιακές υποδομές στην πόλη και στον νομό, τέτοιες; Δεν την χρειαζόμαστε; Δεν έπρεπε να έχει… σχιστεί η δημοτική αρχή Χανίων να την προωθήσει; Ή να δώσει -τουλάχιστον- μια απάντηση, θετική ή αρνητική;
• Τώρα τα πράγματα άλλαξαν. Την πρόταση - αίτημα δεν την υπογράφει μόνο ο Ι.Ο.Χ αλλά και οι υπόλοιποι φορείς που είναι νομαρχιακού επιπέδου.
• Πειράζει που κινήθηκαν προς την ΑΡΜΟΔΙΑ επιτροπή τουριστικής προβολής του ΝΟΜΟΥ να πάρουν και την δική τους θετική γνώμη; Εκείνο που μας… μάρανε είναι η χωροταξική αρμοδιότητα; Η Ν.Ε.Π.Τ. βεβαίως, διπλωματικά, είπε ότι θα περιμένει εισήγηση από την δημοτική αρχή Χανίων.
• Να ελπίσουμε ότι τώρα, θα έλθει το θέμα στο Δ.Σ.; Η δημοτική αρχή Χανίων, αντί να βλέπει το δάσος των αναγκών μας έβλεπε το δένδρο του… αλωνιού της.

Αρμοδιότητες 2

• «Στην Οδό Μίνωος η Λαϊκή του Σαββάτου» ήταν ο τίτλος του ρεπορτάζ των «Χ.Ν.» του Σαββάτου 10/4. Ελπίζεται, τουλάχιστον. Εάν τελικά το εισηγηθεί η δημοτική αρχή Χανίων.
• Διότι, μέχρι σήμερα δεν δεχόταν την μεταφορά. Το αίτημά μας, λένε, «δεν γινόταν αποδεκτό τόσο καιρό λόγω της αδιαλλαξίας του δήμου Χανίων». Ο νομάρχης Χανίων κ. Γρ. Αρχοντάκης, είπε ο πρόεδρος της Γεν. Συνομοσπονδίας Λαϊκών Αγορών Ελλάδος κ. Κων/νος Πανάγαινας «φάνηκε να έχει τη διάθεση και την πολιτική βούληση να εξασφαλίσει την ημέρα λειτουργίας της λαϊκής του Σαββάτου στους πωλητές και παραγωγούς, οι οποίοι εκεί που βρίσκονται τώρα φυτοζωούν και δεν εξυπηρετούν το κοινωνικό σύνολο».
• Προχθές, λοιπόν, κατά την επίσκεψη του προέδρου της Συνομοσπονδίας και των τοπικών εκπροσώπων στο δήμο Χανίων, μίλησαν λέει με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο και «καταλήξαμε ότι ο δήμος έχει μόνο εισηγητικό ρόλο. Η απόφαση είναι ζήτημα του καθ’ ύλην αρμόδιου φορέα… δηλαδή της νομαρχίας».
• Μάλιστα. Με το τελικό γράμμα του νόμου είναι έτσι. Αλλά, λέει και άλλα ο νόμος. Ότι για να αποφανθεί το νομαρχιακό συμβούλιο πρέπει να στείλει εισήγηση το δημοτικό συμβούλιο. Στο δημοτικό συμβούλιο εισηγείται η δημοτική αρχή. Τόσο καιρό γιατί η δημοτική αρχή δεν το έφερνε στο δημοτικό συμβούλιο; Αλλωστε, μάλλον ομόφωνα θα το ψήφιζε και η αντιπολίτευση.
• Βλέπετε, αυτά είναι οι .., «μισές αλήθειες» που… «σιχαίνεται» ο δήμαρχος Χανίων, όπως είπε σε συνέντευξή του την περασμένη Παρασκευή. Γενικά, μιλώντας για άλλη αυτοδιοικητική διένεξη (στην ΤΕΔΚ).
• Άρα, στην προκειμένη περίπτωση και η δημοτική αρχή Χανίων λέει μισές αλήθειες. Και μάλιστα με τρόπο που την βολεύουν αυτοδιοικητικοπολιτικά.
Διότι, ο κόσμος το ’χει τούμπανο και άρα εμείς δεν θα το κρατάμε… κρυφό καμάρι. Το πραγματικό αντίπαλο… δέος στην διεκδίκηση του δημαρχιακού θώκου του διευρυμένου ή όχι δήμου Χανίων, δεν είναι ο ΑΓΝΩΣΤΟΣ -ακόμα- υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ. Είναι ο φερόμενος ως υποψήφιος νομάρχης Χανίων κ. Γρηγ. Αρχοντάκης.
• Αρα; Αρα, είναι ευκαιρία, όποια θέματα φορέων της πόλης εκκρεμούν λόγω αδιαλλαξίας ή αδιαφορίας, ή αβελτηρίας του δήμου Χανίων να τα φέρνουν στην νομαρχία. Και με το που θα συμπαρίσταται ο νομάρχης και το νομαρχιακό συμβούλιο, επί τόπου να επιλαμβάνεται -θετικά μάλιστα- και η δημοτική αρχή Χανίων. Καλό;

Θα πάρει δακτυλίδι;

• Πούν’ το πούν’ το το δακτυλίδιιιι… Να το, να το, δεν θα το βρεις….
• - Τι τραγουδάς βρε Ραν ταν πλαν;
• - Εμαθα ότι ο βουλευτής της Ν.Δ. κ. Μιχαλολιάκος, γνωστός για τα αντι-ΝΤΟΡΙΚΑ του αισθήματα, έπλεξε -λέει- το εγκώμιο του εξαδέλφου της Ντόρας Μπακογιάννη, κ. Κυριάκου Βιρβιδάκη, ως δημάρχου Χανίων. Και ότι με τη σειρά του ο δήμαρχος πήγε στο Ηράκλειο να τον καλωσορίσει. Βλέπετε, θα βαρύνει η πρότασή του για τον ποίον θα χρίσει υποψήφιό της η Ν.Δ. στα Χανιά.
- Ε, αυτό το δακτυλίδι ψάχνω. Πούντο, πούντο το δακτυλίδιι… Λέτε να το πάρει ο νυν δήμαρχος Χανίων; Όταν με το καλό δοθούν τα χρίσματα;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου