Τετάρτη, Μαΐου 05, 2010

Μόνο ο λαός;

«…Βάσις, φρουρά. Εξηκονταρχία Πρεβέζης./ Την Κυριακή θ’ ακούσουμε την μπάντα/Επήρα ένα βιβλιάριο Τραπέζης/ Πρώτη κατάθεσις δραχμαί τριάντα…/»
Ανεξήγητα(;) αλλά αυτό το στίχο από την «Πρέβεζα» του Καρυωτάκη, απήγγειλαν τα ζωάκια της στήλης με την ανακοίνωση των νέων μέτρων. Μέτρα που θα πλήξουν τους συνήθεις ύποπτους, τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, τους άνεργους, τους συμβασιούχους και λοιπούς τέτοιους «προνομιούχους». Στην εποχή της «Πρέβεζας» επιστρέψαμε.
------------
• Κατά τα άλλα, η κυβέρνηση (που μπορεί να μην είχε άλλες εναλλακτικές αλλά ως ΠΑΣΟΚ δεν είναι άμοιροι ευθυνών όπως και όλο το πολιτικό μας σύστημα) ανακοίνωσε ότι για τους βουλευτές -λέει- θα ζητήσει από τον Πρόεδρο της Βουλής, να τους …ζητήσει με τη σειρά του να… δεχτούν να μην πάρουν κάποια επιδόματα. Δηλαδή ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ της νομοθετικής ρύθμισης. Και εάν προαιρούνται (και για όσο χρόνο προαιρούνται) θα τους κόβουν κάτι ντις.
• Όσο για τους λοιπούς πληβείους, μη νομίζουμε ότι γλυτώσαμε και με αυτά τα μέτρα. Το λένε καθαρά. Ανά τρίμηνο θα γίνονται έλεγχοι και εάν δεν πάνε καλά τα έσοδα θα πέφτουν κι άλλα μέτρα.
• «Αν τουλάχιστον, μέσα στους ανθρώπους/ αυτούς, ένας επέθαινε από αηδία…/ Σιωπηλοί, θλιμμένοι, με σεμνούς τρόπους/ θα διασκεδάζαμε όλοι την κηδεία.» Η τελευταία στροφή της «Πρέβεζας». Μακάρι να είναι, τουλάχιστον, και η τελευταία στροφή πριν από το ΦΩΣ στο τούνελ.

Καταργήσεις -συγχωνεύσεις

• Κι ενώ «κηδείες» γίνονται για την οικονομία, βρέθηκαν οι «παπάδες» (τρόποι) να θάψουμε μαζί με τα ξερά και τα χλωρά. Και απ’ ό,τι φαίνεται, το ’χαμε ρωτήσει και την προηγούμενη Τετάρτη, στα «χλωρά» είναι και ο ΟΑΔΥΚ. Για του οποίου την τύχη υπάρχει διάχυτη ανησυχία - σε πολλά επίπεδα.
• Ενός Οργανισμού που πράγματι προσέφερε και προσφέρει στην ανάπτυξη της Δυτικής Κρήτης. Που αποτελούσε και αποτελεί την κινητήριο δύναμη για πολλά έργα και για την οικονομία του νομού.
• Πολλοί «οιωνοί» δείχνουν ότι υπάρχει ορατός κίνδυνος κατάργησής του με το αιτιολογικό της ένταξής του στην ΚΡΗΤΗ Α.Ε.
• Η οποία ΚΡΗΤΗ Α.Ε., δεν συστάθηκε ακόμα και η οποία, πάντως -είχαν πει- θα έχει συγκεκριμένο αντικείμενο μελετών και έργων για τον Βόρειο και Νότιο Οδικό άξονα και άντε και κάποια άλλα παρεμφερή.
• Ο ΟΑΔΥΚ είχε και έχει το υδατικό δυναμικό, φράγματα, βιολογικούς, αγροτοτουριστικά, ευρωπαϊκά προγράμματα και πολλά που δεν είναι της ώρας. Ο ΟΑΔΥΚ ήταν και είναι, εν τοις πράγμασι, ο ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ της Δυτικής Κρήτης
• Η δημοσιοποίηση όμως της λίστας με οργανισμούς που καταργούνται μεταξύ των οποίων και ο ΟΑΝΑΚ στο Ηράκλειο (που σαφώς δεν είχε την ίδια συμβολή στην εκεί τοπική ανάπτυξη) δείχνει ότι και ο ΟΑΔΥΚ κινδυνεύει άμεσα πλέον, να προσβληθεί από την «ρινοκερίτιδα» (Ιονέσκο) κατάργησης.
• Άλλωστε υπάρχουν πληροφορίες -σε πολλά επίπεδα αλλά και δημοσιογραφικές- ότι ο αρμόδιος συντονιστής υπουργός κ. Θεοδ. Πάγκαλος, το μελετά. Έπειτα, η «επιλογή» Γενικού δ/ντή (μέσω ηλεκτρονικής... διακυβέρνησης), ακόμα δεν έγινε.
• Στα Χανιά, πάντως… δεν κουνιέται φύλλο αντίδρασης (ίσως «κουνηθεί» …κατόπιν εορτής κατάργησης).


Ανισορροπίες


Που το πάμε αλήθεια στα Χανιά, σχετικά με όλα τα ζητήματα που τρέχουν και μας ζημιώνουν;
• Παραδείγματα: Έδρα Περιφέρειας, έδρα - διάσπαση Εφετείου, Περιφερειάρχης από το Ηράκλειο, αιρετό Περιφερειακό συμβούλιο με πληθυσμιακά κριτήρια άρα ελεγχόμενο από το Ηράκλειο, έδρα ΚΡΗΤΗΣ Α.Ε., έδρα Γενικής Δ/νσης Κρήτης και Αιγαίου, κατάργηση ΟΑΔΥΚ κ.λπ.
• Κανείς δεν ασχολείται. Ούτε οι πολιτικοί ούτε οι αυτοδιοικητικοί. Οι δεύτεροι άλλωστε ασχολούνται κυρίως με την δική τους αυτοδιοικητική «επιβίωση». Με το ποιος δήμος θα ενωθεί χωροταξικά με ποιόν. Ή ποια θα είναι η έδρα. Ώστε να διεκδικήσουν ηγετική ή άλλη αυτοδιοικητική θέση (πολλές οι αντιδημαρχίες) σε γεωγραφικές ενότητες όπου τα «κουκιά» μοιάζουν να τους ευνοούν. Έπειτα έχουν να ασχολούνται και με τις συμμαχίες που μπορούν να κάνουν.
• Εντάξει, υπάρχει σύγχυση. Και ξέρουν ΟΛΟΙ (οι πολιτικο-αυτοδιοικητικοί) ότι μέσα στην αναμπουμπούλα ο κόσμος δεν μπορεί να ασχοληθεί με όλα αυτά. Γιατί προέχει να ασχοληθεί με τα του κινδυνεύοντος οίκου και επιχείρησής του.
• Αλλά, θεωρούν, κυβέρνηση και αντιπολίτευση όλου του φάσματος πολιτικής και αυτοδιοίκησης, ότι όταν θα’ ρθει η ώρα της πρώτης κάλπης μετά τα μέτρα και τον ορυμαγδό αλλαγών (επί δικαίων και αδίκων) ότι θα έχουν ξεχαστεί όλα;
• Ότι οι πολίτες θα χάσουν την ευκαιρία να… εκδηλώσουν την απαρέσκειά τους σε όλο το πολιτικο-αυτοδιοικητικό κατεστημένο; Γενικά στην Ελλάδα. Αλλά και ειδικά στα Χανιά για όσα επί πλέον θα επιβαρυνθεί η τοπική μας ανάπτυξη;
• Γιατί όλο το «πάπλωμα» των σχεδιασμών εκεί καταλήγει. Στον υδροκεφαλισμό της έδρας της Περιφέρειας και στην ανισόρροπη ανάπτυξη της Κρήτης.
Μόνο ο λαός θα πληρώνει τα καμένα "παπλώματα" ;

Δημοσιεύτηκε στα Χανιώτικα Νέα 05.05.2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου