Τετάρτη, Μαΐου 12, 2010

Θα υπάγω εις τον κήπον. Δεν περνάας , δεν περνάς…

Δημοσιεύτηκε στα ΧΝ 12-5-10





Ο δημοτικός κήπος Χανίων αποτελεί για περισσότερο από μισό αιώνα σημείο αναφοράς των κατοίκων της πόλης, και όχι μόνο. Επιχειρηματικά, πολιτικά, κοινωνικά και… ρομαντικά ραντεβού -διαχρονικά- αποτελούν την χαρακτηριστική του… καθημερινότητα. Μια καθημερινότητα της οποίας κορυφαία λειτουργία σήμερα είναι η συρροή παιδιών, βρεφών, νηπίων προσχολικής και σχολικής ηλικίας. Μετά των γονέων και γιαγιοπαπούδων τους, φυσικά.
---------------
• Μικρός ο χώρος πλέον. Γι’ αυτό διεκδικούμε και ΟΛΟΚΛΗΡΟ το στρατόπεδο Μαρκοπούλου. Το οποίο, επί 5 χρόνια, η νυν δημοτική αρχή Χανίων σχεδίαζε να τσιμεντοποιήσει με μια απόφαση 16 συμβούλων της πλειοψηφίας της.
• Είναι που είναι, λοιπόν, μικρός ο χώρος- σχεδιασμένος τότε για τις ανάγκες πολύ λιγότερων κατοίκων. Η περίφημη ενοποίηση με το Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας ούτε καν προσεγγίστηκε από την δημοτική μας αρχή.
• Οι προηγούμενες δημοτικές αρχές προσπάθησαν και δημιούργησαν χώρους όπως η παιδική βιβλιοθήκη, λιμνούλα, τα ζωάκια, η παιδική χαρά.

«Σφύζουν» από βρωμιά


• Επί της νυν δημοτικής αρχής, συχνά πυκνά ακούγαμε για αναπλάσεις στους πιο πάνω χώρους. Τα τελευταία χρόνια, και ειδικά τα δύο τελευταία, οι χώροι στους οποίους κινούνται τα παιδιά για να παίξουν και –αναγκαστικά- κινούνται και οι γονείς και οι γιαγιοπαπούδες είναι τέτοιοι ώστε ο δημοτικός κήπος, μόνο για (ανθο)κήπος και παιδότοπος δεν προσφέρεται πλέον. Τα λουλούδια του έχουν γίνει είδος προς εξαφάνιση(στην πόλη των γιασεμιών και των λουλουδιών !!!). Παράλληλα, ο κήπος τα δρομάκια, οι χώροι των ζώων και η παιδική χαρά(!!)… σφύζουν από βρωμιά.
• Υπάρχουν κάθε είδους σκουπίδια. Τα δρομάκια και η είσοδοι από την Τζανακάκη- λόγω και των αυτοκινήτων(;) που εισέρχονται ανεξέλεγκτα -σηκώνουν, με το περπάτημα και μόνο, τόση σκόνη που μετά τον κήπο χρειάζεται κανείς να κάνει μπουγάδα από κορυφής μέχρις ονύχων (αφήστε ότι αυτοκίνητα παρκάρουν ακόμα και στην πλατεία του κήπου –προκαλώντας την υπομονή μας- αλλά και δίπλα από την παιδική χαρά! )

Λασπουριά


• Το «κλου» βέβαια του χώρου της παιδικής χαράς είναι η, κατά τόπους, καθημερινή λασπουριά! Έτσι η εικόνα (τακτικό ρεπορτάζ και ως …γιαγιά) διαμορφώνεται ως εξής (και φαίνεται και στις λίγες φωτογραφίες που χωρούν στην στήλη):
• Λάσπες στην πλατεία με κατά τόπους μικρές… κολύμπες. Δίπλα παίζουν μπάλα λίγο μεγαλύτερα παιδιά. Σηκώνουν σύννεφα σκόνης στους θαμώνες της καφετέριας. Τα μικρότερα παιδιά …. για να περάσουν, μετά των συνοδών τους να πάνε π.χ. στη λιμνούλα… βουτάνε στην λασπουριά.
• Στο δρόμο από την καφετέρια προς την παιδική χαρά υπάρχουν… τρεχούμενα τα νερά! Στο γκαζόν που βρίσκεται δεξιά πριν την παιδική χαρά υπάρχει εδώ και μήνες μία μεγαλοπρεπής ΤΡΥΠΑ από λάσπες. Οι πατιές «μαρτυρούν» πόσοι συνοδοί και παιδιά πέφτουν μέσα.
• Μέσα στην παιδική χαρά: Ο χλοοτάπητας κυριολεκτικά βρωμά ασυντήρητος. Τα παιγνίδια το ίδιο. Και η αποθέωση! Ένα τρίγωνο όλο λάσπη στην οποία «βουτούν» καθώς τρέχουν τα μικρά, τα νήπια.


Δείγματα… λουλουδιών

• Και μέσα σ’ όλα που είχε η Μαριορή, ιδού και ο φερετζές των Ανθεστηρίων. «Πουλουδιστήρια», όπως τα ονόμασε με τον αμίμητο τρόπο του, σε σχόλιο στα «Χ.Ν» στις 5-5-10 ο ΠΑ-ΝΙΚΟΣ.
• Ποια ανθεστήρια-πουλουδιστήρια; Δεν τα πήρατε… μυρωδιά; Αν και κράτησαν πάνω από μια εβδομάδα; Και τελειώνουν σήμερα 12 Μαϊου;
• Πώς να πάρετε μυρωδιά ; Σάμπως έχουν μείνει… πούλουδα στον δημοτικό κήπο για να μυρίσετε;
• Εν τούτοις, στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων των …Ανθεστηρίων που έδωσε στην δημοσιότητα η δημοτική αρχή Χανίων, η «κεντρική» (ο θεός να την κάνει) εκδήλωση έγινε στο δημοτική κήπο. Στον δημοτικό κήπο και μία εκδήλωση για την οποία έγραφε το πρόγραμμα: «Παρουσίαση ενδημικών φυτών της Κρήτης και καλλωπιστικών φυτών, σε διαμορφωμένα παρτέρια, με ξεναγήσεις κατά τις πρωινές ώρες σε σχολεία της πόλης».
• Εσείς, είδατε πούλουδα στον δημοτικό κήπο; Και μάλιστα τέτοια που να αξίζουν ξεναγήσεων; Οι φωτογραφίες ωχριούν μπροστά στην πραγματικότητα που βλέπουμε καθημερινά. Δείγματα καλλωπιστικών λουλουδιών υπήρξαν-υπάρχουν σε ένα περιφραγμένο παρτέρι. Κι αυτά, αναιμικά και μαραμένα (Μαραμένα τα γιούλια κι οι βιόλεεες, μαραμένα και τα γιασεμιά, τραγούδησε λυπημένα ο Ραν ταν πλαν)
• «Μαραμένα… ανθεστήρια» τα είχαμε αποκαλέσει πριν από ένα μήνα περίπου στην στήλη. Μεταφορικά κυρίως. Αλλά, τελικά ο Ραν ταν πλαν έκανε …διάνα προφητείας.
• Τώρα θα πείτε, και πού βρέθηκαν τα λουλούδια που είδαμε στις φωτογραφίες των «πουλουδιστηρίων 2010» ; Μα. ..μεταφερόμενα ήταν. Οπως αυτά των γάμων και των βαπτίσεων (;). Γιατί δυο ώρες μετά, που βρεθήκαμε εκεί και μέχρι σήμερα, η κατάσταση ήταν ίδια όπως περιγράφεται πιο πάνω. Α, ναι, είχε πέσει και λίγο χώμα στα ..τρεχούμενα νερά του χωματοδρομάκου.
• Κρίμα για όλα. Και βέβαια για την πόλη των γιασεμιών και των λουλουδιών. Να ελπίσουμε ότι με τις νέες αυτοδιοικητικές εκλογές, ο δήμος θα έχει καλύτερη τύχη;
• Προς το παρόν, όταν τα παιδιά σας ζητούν τραγουδώντας «Θα υπάγω εις τον κήποοοο…» Να τους απαντάτε:
• «Δεν περνάς, δεν περνάς…δεν ξαναπερνάς…»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου