Τρίτη, Μαΐου 18, 2010

Διεκδικούμε όλοι μαζί την έδρα της αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης;

Διεκδικούμε όλοι μαζί την έδρα της αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης;
nanok@otenet.gr

Στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Χανίων συζητείται αύριο, στις 8 το βράδυ, η εισήγηση του προέδρου του Εμμ. Παπαδάκη, που αφορά στη διεκδίκηση από τα Χανιά της έδρας της αποκεντρωμένης Διοίκησης της Περιφέρειας Κρήτης, η οποία δημιουργείται με τον “Καλλικράτη”. Πρόκειται για μια διεκδίκηση, που οφείλαμε και οφείλουμε στην ιστορία μας, ως ιστορική πρωτεύουσα της Κρήτης και βέβαια σήμερα μας την οφείλει και η Πολιτεία, προκειμένου να υπάρξει ισόρροπη ανάπτυξη της Περιφέρειας Κρήτης.
• Είναι ένα πάνδημο ΔΙΚΑΙΟ αίτημα που έπρεπε ο νομός δια των κοινοβουλευτικών, αυτοδιοικητικών α΄ βαθμού και όλων των φορέων του νομού να έχει ήδη προβάλλει. Και είναι ευτύχημα ότι σήμερα θα το κάνει το δημοκρατικό όργανο του νομαρχιακού συμβουλίου που εκπροσωπεί όλο τον νομό. Η εμπεριστατωμένη μελέτη του χάρτη των αποκεντρωμένων διοικήσεων που θα προκύψουν ανά την Ελλάδα και τα επιχειρήματα που επικαλείται ο πρόεδρος του νομαρχιακού συμβουλίου, βασιζόμενος αφ’ ενός στα στοιχεία του υπουργείου και αφ’ ετέρου στην ιστορία των Χανίων και την ανάγκη ισόρροπης ανάπτυξης της Κρήτης, μας δίνουν βάσιμες ελπίδες ότι η κυβέρνηση μπορεί και πρέπει να ανταποκριθεί.

Δεν ταυτίζονται έδρες και… έδρες

• Τι είναι όμως αυτό που διεκδικούμε αύριο μέσω του νομαρχιακού συμβουλίου Χανίων; Σύμφωνα με το νομοσχέδιο για τον «Καλλικράτη» εκτός από την έδρα της αιρετής Περιφέρειας (Κρήτης εν προκειμένω) προβλέπεται και η δημιουργία αποκεντρωμένων Διοικήσεων. Οι οποίες απ ότι φαίνεται, θα έχουν ιδιαίτερο ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟ ρόλο και παρέμβαση τόσο στη Διοίκηση όσο και στην γενικότερη Ανάπτυξη της κάθε περιφέρειας.
• Από την ώρα που η έδρα της αιρετής Περιφέρειας Κρήτης πάει στο Ηράκλειο (αμαχητί δυστυχώς, από όλους τους φορείς και ειδικά τους κοινοβουλευτικούς μας) δεν είναι σωστό, η έδρα αυτής της αποκεντρωμένης Διοίκησης να τοποθετηθεί γεωγραφικά στην πόλη των Χανίων; Στον δεύτερο μεγάλο νομό, του οποίου η πρωτεύουσα αποτελούσε την ιστορική πρωτεύουσα της Κρήτης μέχρι την δικτατορία;
• Άλλωστε, οι έδρες των αποκεντρωμένων Διοικήσεων που δημιουργούνται ΔΕΝ ταυτίζονται πάντα με την έδρα της αιρετής Περιφέρειας.
• Π.χ., στις περιφέρειες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου οι έδρες της αιρετής Περιφέρειας με αυτές τις αποκεντρωμένης Διοίκησης (όπως ονομάζεται) δεν συμπίπτουν.
• Για την Κρήτη μάλιστα, υπάρχει ένα πρόσθετο επιχείρημα. Ότι δηλαδή, η δημιουργούμενη αποκεντρωμένη διοίκηση αφορά μόνο στην Κρήτη. Λέγεται αποκεντρωμένη Διοίκηση Περιφέρειας Κρήτης (όχι και Νοτίου Αιγαίου που αναφερόταν αρχικά).
• Ποια λογική, ποια δίκαια και ίση μεταχείριση, ποια ιστορία και -κυρίως- ποια ισορροπία ανάπτυξης δικαιολογεί να… μονομεριάσουν όλες οι έδρες στο Ηράκλειο;

Ρεαλιστικό αλλά…

• Υποθέτουμε, δε, ότι είναι μία διεκδίκηση για την οποία δεν θα υπάρξει αντίθεση από καμιά παράταξη στο Νομαρχιακό Συμβούλιο. Άλλωστε, η διεκδίκηση που προτείνεται από την νομαρχιακή αρχή του κ. Γρ. Αρχοντάκη, είναι φανερό ότι γίνεται μόνο για να υπηρετήσει το συμφέρον των Χανίων αλλά και της Κρήτης. Διότι, η διοίκηση που θα διοριστεί, εάν κερδίσουμε την διεκδίκηση, θα προέρχεται -λογικό είναι- από το χώρο του (τοπικού εάν και αυτοί το διεκδικήσουν) ΠΑΣΟΚ.
• Είναι, όμως ρεαλιστικό να διεκδικούμε την έδρα της αιρετής Περιφέρειας στο παρά πέντε της ψήφισης του νόμου για τον «Καλλικράτη»;
• Είναι, η απάντηση. Αλίμονο, εάν διεκδικούσαμε μόνο όσα είναι «ρεαλιστικά» εντός και εκτός εισαγωγικών. Άλλωστε, ρεαλιστικό είναι να διεκδικείς ακόμα και το αδύνατο.
• Και στην περίπτωσή μας, όχι μόνο δεν είναι αδύνατο, αλλά είναι και αναγκαίο. Ιστορικά για τα Χανιά και αναπτυξιακά για όλη την Κρήτη.
• Και θα είναι ακόμα πιο ρεαλιστικό, εάν υπάρξει και άλλη οργανωμένη συμπαράταξη στην διεκδίκηση. Και εάν, αύριο το βράδυ, παραστούν και συμπαρασταθούν και οι 4 βουλευτές Χανίων (οι οποίοι πάντως έχουν αραιώσει την παρουσία τους στα Χανιά).
• Εάν υπάρξουν τοποθετήσεις υπέρ της διεκδίκησης των τοπικών εκπροσώπων όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Εάν κάνουμε και μια παγχανιώτικη κινητοποίηση και παρέμβαση εις τας Αθήνας. Εάν, εάν εάν… Ακούνε όσοι πρέπει να ακούνε;
• Και τι κάνουν; Τι κάνουμε; Διεκδικούμε όλοι μαζί την έδρα της αποκεντρωμένης Περιφέρειας Κρήτης και άλλα περιφερειακά αναπτυξιακά εργαλεία και ρόλους; (για τα οποία θα μιλήσουμε αύριο).

Ή θα αφήσουμε να… μονομεριάσουν όλα, άρα και η ανάπτυξη της Κρήτης, σε μια μόνο πόλη της;
Δημοσιεύτηκε στα Χανιώτικα Νέα 18-5-10

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου