Σάββατο, Μαΐου 08, 2010

Δώσε τα αυτιά σου σε πολλούς τα λόγια σου σε λίγους

Στο Μου, σου, του α λα Προυστ απαντά ο υπεύθυνος του τμήματος Ευρωπαϊκών προγραμμάτων του ΟΑΔΥΚ, Στράτος Μηλιδάκης



Σεμνός, μετριόφρων, αποτελεσματικός. Οπαδός, όπως φαίνεται και από τις απαντήσεις του, του κοινωνικού ΕΜΕΙΣ και όχι του ΕΓΩ.
Αγαπά πολύ την δουλειά του, αλλά και το «σπίτι» του, δηλαδή τον ΟΑΔΥΚ στον οποίο εργάζεται από το 1990. Αρχικά ως υπεύθυνος μηχανοργάνωσης και, από το 2002, ως προϊστάμενος του τμήματος Ευρωπαϊκών προγραμμάτων.
Τα κοινοτικά προγράμματα Leader+, Intereg III, Equal, Ολοκληρωμένα Προγράμματα Ανάπτυξης Αγροτικού Χώρου (Ο.Π.Α.Α.Χ.) είναι από πλέον γνωστά προγράμματα, τα οποία ο ίδιος και οι συνεργάτες του στον ΟΑΔΥΚ κατάφεραν κατά την περίοδο του Γ΄ ΚΠΣ να φέρουν και να τα «τρέξουν» αποτελεσματικά σε Χανιά και Ρέθυμνο.
Για να γίνει αυτό, χρησιμοποίησαν και τις δυνατότητες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Europe Direct με ενημερωτικές καμπάνιες ή παροχή πληροφοριών σε ενδιαφερόμενους τόσο για τα παραπάνω όσο και για άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα. Έπειτα, έτρεξαν-κυριολεκτικά-και οι ίδιοι. Με ενημερωτικές συζητήσεις ή σεμινάρια έδωσαν την δυνατότητα σε ιδιώτες, επιχειρήσεις, σε κοινωνικούς και πολιτιστικούς φορείς και την αυτοδιοίκηση να επωφεληθούν των πιο πάνω κοινοτικών πρωτοβουλιών στην Δυτική Κρήτη. Μάλιστα, κατά την διάρκεια του Γ΄ Κοινοτικού πλαισίου Στήριξης, (2000-2006 αρχικά με παράταση μέχρι πέρυσι) η απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων που πέτυχε ο ΟΑΔΥΚ και το γραφείο ευρωπαϊκών προγραμμάτων στην Δυτική Κρήτη εκτινάχθηκε στο ποσοστό του 450% σε σύγκριση με τα κονδύλια του Β΄ ΚΠΣ. Δηλαδή εισέρρευσαν περίπου 23,4 εκατ. Ευρώ έναντι 5,2 εκατ. ευρώ του Β΄ ΚΠΣ.
------------
Το γεγονός ότι το γραφείο ευρωπαϊκών προγραμμάτων (και ο ΟΑΔΥΚ μέσα από τις υπόλοιπες υπηρεσίες του) υλοποίησε δράσεις από ένα μεγάλο εύρος κοινοτικών πρωτοβουλιών, δείχνει τόσο την μοναδική συνεισφορά του ΟΑΔΥΚ στην τοπική ανάπτυξη Δυτικής Κρήτης όσο και την προσφορά, την κατάρτιση, το ζήλο και την αποτελεσματικότητα των στελεχών και του γραφείου. Ένα γραφείο που ευτυχεί να έχει υπεύθυνο τον σημερινό φιλοξενούμενο της στήλης, τον κ. Στράτο Μηλιδάκη. Έναν παθιασμένο με τη δουλειά του συμπολίτη μας, που πολλές φορές έδωσε τα φώτα τις ιδέες και οράματά του για την υλοποίηση καινοτόμων δράσεων σε πολλούς τομείς και-να μην το ξεχνούμε- στον παραμελημένο τομέα του πολιτισμού.
Σήμερα, εκείνο που «οραματίζεται» ο κ. Στράτος Μηλιδάκης, είναι η συνέχιση της προσφοράς του ΟΑΔΥΚ και του γραφείου του, που έχει πολλά να προσφέρει στην τοπική ανάπτυξη, μέσω και των συνεχιζόμενων ευρωπαϊκών προγραμμάτων που έχει ήδη διαχειριστεί. Αλλά και μέσω των άλλων αναπτυξιακών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ και βέβαια του προγράμματος «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Για το οποίο ο ΟΑΔΥΚ έχει, εδώ και ενάμιση χρόνο, εγκριθεί ως φορέας υλοποίησης με συνολικό εγκεκριμένο προϋπολογισμό 9,75 εκατομμύρια € και δημόσια δαπάνη 6,3 εκατομμύρια €.
Ο κ. Μηλιδάκης πάντως, στο πλαίσιο μιας μικρής κουβέντας που είχαμε για τις ανάγκες της στήλης, θεωρεί επίσης, πολύ σημαντικό για την Κρήτη το πρόγραμμα «Κρήτη Πράσινη Ανάπτυξη» που εξήγγειλε ο υφυπουργός κ. Αρναουτάκης. Ένα πρόγραμμα που θα δώσει νέα πνοή στους ορεινούς Δήμους της Κρήτης με έργα υποδομών και πολιτισμού και το οποίο - ελπίζει και πιστεύει - ότι θα διαχειριστεί ο οργανισμός στα Χανιά μαζί με τα άλλα προγράμματα .
Άλλωστε, ο ΟΑΔΥΚ, έχει και εμπειρία και καταξίωση. Λόγω των έργων που έχει υλοποιήσει και του ανθρώπινου δυναμικού που τον βγάζει ασπροπρόσωπο. Μεταξύ των οποίων και ο κ. Στράτος Μηλιδάκης.
Αφού, το’ παμε δεν το’ παμε; Οι θεσμοί, οργανισμοί και υπηρεσίες δεν λειτουργούν ανεξάρτητα από το ποιοι τους στελεχώνουν Παίζουν ρόλο οι άνθρωποι.
Ο Σράτος Μηλιδάκης γεννήθηκε στα Χανιά. Εχει όμως καταγωγή από τα Ρεθεμνιώτικα. Έχει σπουδάσει Μαθηματικός στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στο Πολυτεχνείο Κρήτης (Master Επιχειρησιακής Έρευνας στο τμήμα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης) καθώς και μεταπτυχιακές σπουδές πάνω στην αγροτική οικονομία, στο Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων. Είναι παντρεμένος με την Αρτεμησία Λιωνή, οικονομολόγο, και έχει δύο παιδιά. Τον Μιχάλη, 16 χρονών, και τον Νίκο, 13 χρονών.

• Ποιο είναι το βασικό γνώρισμα του χαρακτήρα σας;
Να ακούω υπομονετικά.

• Τι σας κάνει να σηκώνεστε το πρωί;
Το ξυπνητήρι μου.

• Τι είναι για σας ευτυχία;
Να αισθάνομαι ότι ζω δημιουργικά.

• Τι είναι για σας δυστυχία;
Η απώλεια αγαπημένων προσώπων. Στην καθημερινότητα, όταν αισθάνομαι ότι δεν ελέγχω τις καταστάσεις

• Η τελευταία φορά που ξεσπάσατε σε γέλια;
Με κάποιο ανέκδοτο του Ράδιο Αρβύλα.

• Το βασικό σας ελάττωμα;
Το πείσμα.

• Η βασική σας απασχόληση;
Να σκέπτομαι γενικώς (τα προβλήματα μου, τους στόχους μου και πώς θα τούς πετύχω, την δουλειά μου και την οικογένεια μου κ.α )

• Ποια αρετή προτιμάτε σε ένα άνδρα;
Την ικανότητά του να ισορροπεί ανάμεσα στα πρέπει και στα θέλω του.

• …σε μια γυναίκα;
Την ικανότητα της να ισορροπεί ανάμεσα στις επαγγελματικές υποχρεώσεις και στην οικογένεια χωρίς την βοήθεια ψυχιάτρου

• Τι εκτιμάτε περισσότερο στους φίλους σας;
Που με επέλεξαν για φίλο.

• Ποιος θα ήταν ο ιδανικός τόπος για να ζήσετε;
Η επιθυμία μου πολλές φορές διχάζεται ανάμεσα στα πλεονεκτήματα της Κρήτης -αν και μερικές φορές με ενοχλεί η νησιωτική απομόνωση- και σε μια Ευρωπαϊκή πόλη, με προτίμηση το Παρίσι.

• Το αγαπημένο σας ταξίδι;
Μάλλον μια παλαιότερη κρουαζιέρα στον Νείλο.

• Ο αγαπημένος σας συγγραφέας;
Umberto Eco.

• Ο αγαπημένος σας ποιητής;
Δηλώνω αδαής, μάλλον ο Καββαδίας από σπόντα.

• O αγαπημένος σας συνθέτης;
Μότσαρτ.

• Ο αγαπημένος σας ζωγράφος;
Οι Ιμπρεσιονιστές γενικά.

• Η ταινία που σας σημάδεψε;
“Η Νύχτα του Σαν Λορέντζο”, Α. Ταβιανι.

• Τι απεχθάνεστε περισσότερο;
Την απόλυτη προτεραιότητα των Νεοελλήνων προς τον εαυτό τους και την οικογένεια τους και ας πνιγούν όλοι οι άλλοι, η απουσία δηλαδή κοινωνικής συνείδησης.

• Σε ποια περίπτωση επιλέγετε να πείτε ψέματα;
Όταν δεν αντέχω να πω την αλήθεια.

• Σε ποια λάθη δείχνετε την μεγαλύτερη επιείκεια;
Υποθέτω στα δικά μου.

• Με ποιο φυσικό ταλέντο θα θέλατε να είστε προικισμένος;
Με την ικανότητα για ελεγχόμενη αναισθησία.

• Ποια είναι η αγαπημένη σας ασχολία στον ελεύθερο χρόνο σας;
Nα σερφάρω στο Internet.

• Τι σας λείπει περισσότερο;
Μια πιο υποφερτή καθημερινότητα με σεβασμό του κράτους προς τους πολίτες, των πολιτών προς τους συμπολίτες τους, και όλων προς την διαφορετικότητα .

• Ο μεγαλύτερος φόβος σας;
Η απώλεια αγαπημένων προσώπων και το μέλλον των παιδιών μου.

• Εάν συναντούσατε το Θεό τι θα θέλατε να σας πει;
Γιατί υπάρχει τόση δυστυχία και διαφορές ανάμεσα στις λεγόμενες αναπτυγμένες και στις υποανάπτυκτες χώρες.

• Σε ποια πνευματική κατάσταση βρίσκεστε αυτό τον καιρό;
Σε εγρήγορση και έντονο προβληματισμό σχετικά με το μέλλον της χώρας και κυρίως για το πως θα βρει η νέα γενιά τα βήματά της και να μην απολέσει την αυτοεκτίμηση και το κουράγιο της.

• Πώς θα επιθυμούσατε να πεθάνετε;
Χωρίς πόνο, σε βαθιά γεράματα.

• Ποιο είναι το μότο σας;
“Δώσε τα αυτιά σου σε πολλούς τα λόγια σου σε λίγους”.

Δημοσιεύτηκε στα Χανιώτικα Νέα 8-5-10

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου