Κυριακή, Μαΐου 02, 2010

Είναι λεβεντιά ν’ αναγνωρίζεις λάθη σου

Απαντά ο προϊστάμενος του Γραφείου Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων της Νομαρχίας Χανίων, Σήφης Μαρκάκης



Ανακοινώσεις, απαντήσεις σε πολίτες, εφημερίδες και ηλεκτρονικά μέσα, φροντίδα πρόληψης «ατυχών» καταστάσεων σε δημόσιες εκδηλώσεις, οργάνωση - συντονισμός εκδηλώσεων, ενημέρωση επισήμων για τον «ρόλο» τους, εθιμοτυπία: Επι-κοινωνία ΟΛΑ. Επαφές - δημόσιες σχέσεις πριν και μετά τις επισκέψεις ξένων και Ελλήνων επισήμων, πολιτικών, εκπροσώπων πρεσβειών, πνευματικών ανθρώπων, οικονομικών παραγόντων, ξένων και ντόπιων αντιπροσωπιών, δημοσιογράφων: Δημόσιες Σχέσεις ΟΛΑ.
Και σ’ αυτά τα ΟΛΑ περιλαμβάνονται όχι μόνο όσα, ενδεικτικά, αναφέρονται παραπάνω αλλά και πολλά άλλα που απασχολούν την καθημερινότητα αλλά και την στρατηγική επι-κοινωνίας του Γραφείου Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων της Νομαρχίας Χανίων. Πολλά που λέγονται και γράφονται και άλλα που δεν λέγονται και δεν γράφονται. Ένα γραφείο Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων, ειδικά μιας Νομαρχίας και ειδικότερα ενός ιστορικού και «δύσκολου» Νομού όπως ο Νομός Χανίων, δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στις πολλές υποχρεώσεις του εάν δεν στελεχώνεται από ανθρώπους που γνωρίζουν το αντικείμενο, το αγαπούν και το υπηρετούν με ανιδιοτέλεια. Χωρίς ωράριο. Πρωί, βράδυ, Κυριακές και Γιορτές. Τις ώρες που όλοι οι άλλοι δημόσιοι υπάλληλοι (οι ιδιωτικοί παίρνουν ειδικά μπόνους εάν το κάνουν) απολαμβάνουν με τις οικογένειές τους αργίες και Σαββατοκύριακα, ο προϊστάμενος του Γραφείου Τύπου βρίσκεται σε υπηρεσία. Και μάλιστα έχει την ευθύνη να συντονίζει την προετοιμασία αλλά και την υλοποίηση εκδηλώσεων ιστορικών επετείων, πολιτιστικών γεγονότων, επισκέψεων ξένων και ντόπιων υψηλά ιστάμενων. Έχει την ευθύνη να ενημερώνει, να συνεννοείται με άλλα γραφεία τύπου και να οργανώνει με ακρίβεια τις επισκέψεις, να επιστατεί, επί τόπου. Έχει την ευθύνη για να πάνε όλα… ρολόι.


Ενα γραφείο Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων είναι ένα γραφείο σύνθετων ρόλων, το οποίο διεκπεραιώνει καταστάσεις προβλέψιμες αλλά και απρόβλεπτες. Είναι, η Εξ-ουσία της Επι-κοινωνίας, όπως λέει και ο Θεοχάρης Μπικηρόπουλος στο ομώνυμο εγχειρίδιό του, αναφερόμενος στα γραφεία Τύπου και δημοσίων σχέσεων.
Αυτήν την (Εξ)-ουσία της επι-κοινωνίας χειρίζεται εδώ και 23 χρόνια από την θέση του υπεύθυνου - προϊσταμένου του γραφείου Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων της Νομαρχίας Χανίων, ο σημερινός φιλοξενούμενος στην σελίδα, ο γνωστός, προσιτός, δοτικός και γελαστός, συμπολίτης Σήφης Μαρκάκης. Εμ-φανής ήρωας, χωρίς να το επιδιώκει βέβαια. Το αντίθετο μάλιστα. Αλλά, βλέπετε, είναι πανταχού παρών και τα πάντα πληρών. Κυριολεκτικά και μεταφορικά.
Αφού έχει «εξουσία» επικοινωνίας με την κοινωνία αλλά κρατά μόνο την ΟΥΣΙΑ της κοινωνικής αποστολής του γραφείου. Ώστε να βγει ασπροπρόσωπος ο Νομός. Ώστε να διεξάγεται αμφίδρομα η επι-κοινωνία της νομαρχιακής αρχής με τους πολίτες. Ώστε να γοητευθούν οι επισκέπτες, ώστε να αισθανθούν ανάταση οι πολίτες, ώστε να αποδίδονται, εθιμοτυπικά και ουσιαστικά, οι τιμές που αρμόζουν.
Είναι επιτυχημένος και… αναντικατάστατος. Και αυτό φαίνεται από την άριστη και εποικοδομητική συνεργασία του με τους νομάρχες διαχρονικά. Αιρετούς και διορισμένους.
Πώς συμβαίνει αυτό; Ίσως επειδή ο Σήφης Μαρκάκης, γέννημα - θρέμμα των ιστορικών Χανιών, των Χανιών των λουλουδιών και της γειτονιάς, έμαθε εξ απαλών ονύχων να αγαπά «σωβινιστικά» τα Χανιά και να μοιράζεται με τους γείτονες τις χαρές και τις λύπες, τις αποτυχίες και τις επιτυχίες. Είναι μια «εμπειρία» επι-κοινωνίας που φαίνεται ότι λειτούργησε ως εφόδιο στην καριέρα του. Παράλληλα, ο Σήφης Μαρκάκης προσφέρει την εμπειρία, τη μεθοδικότητα και την αγάπη του για το «κοινόχρηστο» της επικοινωνίας και σε πολλούς συλλόγους των οποίων είναι μέλος ή επίτιμος πρόεδρος, και έχει ταυτόχρονα και πολλές άλλες δραστηριότητες, πνευματικές και εκπαιδευτικές, των οποίων οι… άκρες φτάνουν μέχρι και την Κύπρο. Ανιδιοτελής η όλη προσφορά του. Έχει όμως ηθικές αμοιβές αφού έχει τιμηθεί με πολλές διακρίσεις λόγω της κοινωνικο-πολιτισμικής του προσφοράς. Η πλέον γνωστή, ίσως, είναι η αναγόρευσή του ως εταίρο του ιδρύματος «Ερευνών και μελετών Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος». Καθώς και ως μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Φίλων του ιδρύματος, έχει στηρίξει το ίδρυμα από την ίδρυσή του, λειτουργώντας και εκεί ως «άτυπος» συντονιστής δραστηριοτήτων του.
Έχει ελεύθερο χρόνο; Όταν θέλει κανείς βρίσκει. Και ο Σήφης Μαρκάκης βρίσκει χρόνο για να ασχολείται με την σκοποβολή. Ένα άθλημα που τον «εξιτάρει», τον χαλαρώνει και παράλληλα τον «μαθαίνει» να στοχεύει ευθύβολα εκτός από τους στόχους του αθλήματος και τους στόχους του Γραφείου Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων. Είναι παντρεμένος με την Αλέκα Μαρκάκη και έχουν δύο παιδιά. Τον Αντώνη, φοιτητή και τον Βασίλη, μαθητή. Τους οποίους ευχαριστεί για την κατανόησή τους καθώς, ημέρες όπως τα Σαββατοκύριακα και αρκετές δημοσιοϋπαλληλικές αργίες, δεν βρίσκεται μαζί τους.

• Ποιο είναι το βασικό γνώρισμα του χαρακτήρα σας;
Το άγχος να γίνονται όλα τέλεια στη δουλειά μου.
• Τι σας κάνει να σηκώνεστε το πρωί;
Η χαρά της δημιουργίας μια καινούργιας μέρας, διαφορετικής από την προηγούμενη.
• Τι είναι για σας ευτυχία;
Να μπορώ να προσφέρω χαρά στο συνάνθρωπό μου.
• Τι είναι για σας δυστυχία;
Το να είναι κάποιος μοιρολάτρης και απαισιόδοξος.
• Η τελευταία φορά που ξεσπάσατε σε γέλια;
Όταν διαπίστωσα, βλέποντας τηλεόραση, ότι η γελοιότητα δεν έχει όρια.
• Το βασικό σας ελάττωμα;
Το ότι δεν ανέχομαι την αδικία, πράγμα που, δυστυχώς, είναι ελάττωμα στις μέρες μας.
• Η βασική σας απασχόληση;
Η λειτουργία του Γραφείου Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων της Νομαρχίας, εδώ και 23 χρόνια.
• Ποια αρετή προτιμάτε σε ένα άνδρα;
Να μπορεί να αναγνωρίσει τα λάθη του και να ζητήσει συγνώμη. Για μένα αυτό είναι λεβεντιά.
• …σε μια γυναίκα;
Την ίδια με αυτή που προτιμώ στον άνδρα.
• Τι εκτιμάτε περισσότερο στους φίλους σας;
Το να είναι πιστοί φίλοι.
• Ποιος θα ήταν ο ιδανικός τόπος για να ζήσετε;
Χανιά και πάλι Χανιά.
• Το αγαπημένο σας ταξίδι;
Σκανδιναβικά κράτη, πριν από χρόνια.
• Ο αγαπημένος σας συγγραφέας;
Νίκος Καζαντζάκης, Μάρω Δούκα.
• Ο αγαπημένος σας ποιητής;
Γιώργης Μανουσάκης, Γιάννης Ρίτσος.
• Ο αγαπημένος σας συνθέτης;
Μίκης Θεοδωράκης.
• Ο αγαπημένος σας ζωγράφος;
Γιώργος Κουνάλης και Γιάννης Μαρκαντωνάκης.
• Ο αγαπημένος σας ήρωας – ηρωίδα από την λογοτεχνία;
Καπετάν Μιχάλης.
• Η ταινία που σας σημάδεψε;
«Ο άνθρωπος από το Κίεβο».
• Τι απεχθάνεστε περισσότερο;
Την ανευθυνότητα και την κουτοπονηριά.
• Σε ποιά περίπτωση επιλέγετε να πείτε ψέματα;
Μόνο όταν πρόκειται να συμφιλιώσω δύο ανθρώπους.
• Σε ποια λάθη δείχνετε την μεγαλύτερη επιείκεια;
Στα λάθη που γίνονται εξαιτίας της έλλειψης εμπειρίας.
• Με ποιο φυσικό ταλέντο θα θέλατε να είστε προικισμένος;
Με εκείνο του μουσικού και του ζωγράφου.
• Ποιά είναι η αγαπημένη σας ασχολία στον ελεύθερο χρόνο σας;
Η σκοποβολή και τα ταξίδια.
• Τι σας λείπει περισσότερο;
Ο ελεύθερος χρόνος, ειδικά τα Σαββατοκύριακα, λόγω δουλειάς.
• Ο μεγαλύτερος φόβος σας;
Τα λάθη στη δουλειά μου.
• Εάν συναντούσατε το Θεό τι θα θέλατε να σας πει;
Να μου δώσει μια ελπίδα για το αύριο του πλανήτη.
• Σε ποια πνευματική κατάσταση βρίσκεστε αυτό τον καιρό;
Σε φόρμα, λόγω της προετοιμασίας του εορτασμού της Μάχης της Κρήτης.
• Ποιο είναι το μότο σας;
Εχθρός του καλού είναι το καλύτερο.

Δημοσιεύτηκε στα Χανιώτικα Νέα 01.05.2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου