Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 28, 2016

Σου… σφυρίζω






Προσθήκη λεζάντας

 Ολες οι φωτο είνι από το τοπικό πόρταλ WWW.HANIA.NEWS.
                              

Την περασμένη Πέμπτη «γιορτάσαμε» και στα Χανιά την ευρωπαϊκή μέρα χωρίς αυτοκίνητο. Το πώς την γιορτάσαμε περιγράφεται γλαφυρά στο κεντρικό θέμα των Χανιώτικων Νέων με τίτλο (και φωτο) «Γιορτή…με μποτιλιαρίσματα». Στο σχετικό ρεπορτάζ δε υπήρχαν δηλώσεις Χανιωτών σχετικά με το  απαράδεκτο πλέον κυκλοφοριακό  της πόλης.

·          Ανάλογο θέμα είχαν όλα τα τοπικά ηλεκτρονικά ενημερωτικά πόρταλ των Χανίων και βέβαια τα κοινωνικά δίκτυα και ειδικότερα το Facebook.
·         Η στήλη δεν έχει βέβαια εφεύρει την «πυρίτιδα» του θέματος. Το παρακολουθεί  όμως στενά ήδη από την δεκαετία του ’90, όταν άρχιζε να γίνεται ενοχλητικό.
                                     
Δύο χρόνια πριν
Δεκαετία του 50 Οδός Α. Παπανδρέου. Μπροστά η μητερα Σοφία Πολυχρόνη Σπανουδάκη, πίσω η θεία Μαρίκα Τζεράκη Βλασσοπούλου , moi meme και ο αδελφός μου Στέλιος Σπανουδάκης με πατίνι. Εν τάξει δεν λέμε  να πηγαίνουμε με πατίνι αλλά να μπορούμε να κυκλοφορούμε  καλύτερα

·         Έτσι, δυο χρόνια πριν,  στις 26 Σεπτεμβρίου 2014, σ’ αυτήν εδώ την στήλη στα Χ.Ν και στο  http://nanosk.blogspot.gr/2014/09/blog-post_26.html, με τίτλο «ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ» γράφαμε για την γιορτή και το κυκλοφοριακό ότι: « … διοργανώθηκε με την  εθελοντική συνδρομή πολλών τοπικών οργανώσεων,  των ποδηλάτρεων φυσικά, μουσικών συγκροτημάτων, του Πολυτεχνείου Κρήτης και της ομάδας TUCER που έχει κατασκευάσει  το πολυβραβευμένο  χωρίς ρύπους αυτοκίνητο υδρογόνου με συντονιστή τον δρ. Πολυχρόνη Σπανουδάκη….
·         »Ο κοινός νους, εδώ και χρόνια, καταθέτει μέσω δεκάδων επιστολών των αναγνωστών των Χ.Ν.  και μέσω αρκετών «ειδημόνων», μία  πρόταση που είναι δυνατόν να εκτελεστεί άμεσα για μια πρώτη ανακούφιση του κυκλοφοριακού. Μεταξύ των «ειδημόνων»  θυμόμαστε και την θέση που κατέθεσε (απαντώντας σε σχετική  ερώτηση της υπογράφουσας την στήλη και την έχουμε επικαλεστεί πολλές φορές)  ο συγκοινωνιολόγος κ. Θ. Βλαστός στο Μεγάλο Αρσενάλι σε διημερίδα του συλλόγου αρχιτεκτόνων.  Ότι δηλαδή μια άμεση -βραχυπρόθεσμη -ανακούφιση του κυκλοφοριακού μπορεί να δοθεί με την εφαρμογή απαγόρευσης παρκαρίσματος από την μία πλευρά 3-4 κεντρικών οδών της πόλης. Και τους περιέγραψε. Δουλειά όλων των δημοτικών αρχών που πέρασαν εδώ και 12 χρόνια ήταν να το κάνουν. Και είναι και τώρα της δημοτικής αρχής Βάμβουκα. Οι δρόμοι αυτοί μπορεί να είναι-τουλάχιστον- η Α.Παπανδρέου, Τζανακάκη, Χατζημιχάλη Γιάνναρη, Σκαλίδη, Κυδωνίας …»
·          ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ: Κλειστή, τότε, η Παπανδρέου. Ενθουσιασμένοι όλοι μας πιστέψαμε ότι υπάρχει προοπτική, σύντομα, να δούμε αλλαγές στο κυκλοφοριακό . Μάλιστα θυμηθήκαμε την εποχή που ήμασταν παιδιά και τα αδέλφια μας κυκλοφορούσαν με ...πατίνι!
·         Ο σημερινός δήμαρχος Χανίων, ως δημοτική αρχή πλέον, ανακοίνωσε τότε ότι τα μέτρα που θα πάρει για το κυκλοφοριακό θα είναι βραχυπρόσθεσμα και μακροπρόθεσμα.
                                               Δυο χρόνια μετά
·   
·         2016. Καθολική απογοήτευση:
·          1. Από την φετινή διοργάνωση της ευρωπαϊκής ημέρας χωρίς αυτοκίνητο που "πέτυχε" να φέρει όλα τα αυτοκίνητα στο κέντρο για να παρκάρουν δωρεάν.
·         2.Από την «βόλτα» των ΑμΕΑ στην πόλη που επίσης "πέτυχε" να ΑΠΟΔΕΙΞΕΙ ότι τα σχόλια που συχνά κάνουμε στα τοπικά ΜΜΕ, ΩΧΡΙΟΥΝ μπροστά στα πολλά και δυσεπίλυτα όσο χρονίζουν, προβλήματα των δρόμων, πεζοδρομίων, κατάληψης ελεύθερων χώρων και γενικά του κυκλοφοριακού.
·         3. Επειδή δεν έχει εφαρμοστεί καμιά από τις προτάσεις (όπως Βλαστού) για ελάφρυνση του κυκλοφοριακού. Ούτε είδαμε καμιά –έστω- βραχυπρόθεσμη λύση.
·         4. Επειδή δεν ακούσαμε καμιά συγκεκριμένη και με χρονοδιάγραμμα δέσμευση της δημοτικής αρχής για το  κυκλοφοριακό και ποδηλατόδρομους, πεζοδρόμια κλπ Γενικολογίες μόνο.
·         5. Επειδή οι συνδιοργανωτές  της ευρωπαϊκής ημέρας χωρίς αυτοκίνητο του  2014 , οι ποδηΛάτρεις ,έγιναν «ανώνυμοι» το 2016.
·         Το 2014, είχαμε ελπίδες και …όνειρα. Μέχρι και πως θα ξανακυκλοφορούμε κάθε χρόνο στις 22 Σεπτεμβρίου με ...πατίνι. 
·         Φέτος, 2016, τα κεφάλια ...μέσα . Α, ναι! Και οι ... "ανώνυμοι" ΠοδηΛάτρεις στα "κάγκελα" της Κυδωνίας.     Να καλούν για Πέμπτη  29 Σεπτεμβρίου  στις 5.30 «τους ποδηλάτες, τους χρήστες αναπηρικών αμαξιδίων, τους πεζούς, τους γονείς με καρότσια, να διεκδικήσουμε περισσότερες ημέρες με λιγότερα Ι.Χ. σε συγκέντρωση και σε  ποδηλατοπορείες, καροτσοτοπορείες  και πεζοπορείες με ΣΦΥΡΙΧΤΡΕΣ και διάφορα ευτράπελα»  στο Δημαρχείο Χανίων.

·         Σου σφυρίζω* και σιγομουρμουρίζω τον παλιό μας σκοπό…


 

·         Σου σφυρίζω* και σιγομουρμουρίζω τον παλιό μας σκοπό…

         Χανιώτικα Νέα  28-9-16




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου