Σάββατο, Οκτωβρίου 01, 2016



Εφημερίες
Από το ΤΕΕτδΚ
---------------------
                          
                                               
                 Αναπτυξιακό συνέδριο για την τοπική ανάπτυξη
                          Και τις τεχνολογικές εξελίξεις  

            
·         Σημαντική εναρκτήρια συνεδρία
·          Ηθική της τεχνολογίας και τεχνολογία της ηθικής





Σημείο αναφοράς για το παρόν και το μέλλον αναμένεται να αποτελέσουν οι εισηγήσεις των διακεκριμένων ομιλητών του αναπτυξιακού συνεδρίου του ΤΕΕτδκ. Οι εργασίες του συνεδρίου  ξεκίνησαν την Πέμπτη το απόγευμα στο νεοκλασικό μέγαρο στην οδό Νεάρχου Χανίων.
·         Αναλυτικά ρεπορτάζ των εργασιών του  τριήμερου συνεδρίου  που συνεχίστηκε χθες Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου και ολοκληρώνεται την Δευτέρα 3 Οκτωβρίου, έχουν όπως πάντα τα Χανιώτικα Νέα.
·         Μικρή αναφορά για την μεγάλη προσφορά του ΤΕΕτδΚ στην τοπική ανάπτυξη είναι οι σημερινές μας εφημερίες.
                                      



                                    Αφετηρία μέλλοντος
·         Με σκοπό να επισημάνουμε  την ανεκτίμητη  πολιτισμική διάσταση του αναπτυξιακού συνεδρίου του ΤΕΕτδΚ.
·         Το ΤΕΕτδΚ άλλωστε εδώ και χρόνια –με όλες τις διοικήσεις που πέρασαν- είναι πιστό στο θεσμικό του ρόλο ως συμβούλου της πολιτείας.
·         Έχουν δε αφήσει εποχή οι εισηγήσεις και ανακοινώσεις όλων των αναπτυξιακών συνεδρίων που έχει υλοποιήσει. Όπως και οι παρεμβάσεις των εκάστοτε διοικήσεων, βέβαια στα θέματα τοπικής ανάπτυξης. Γεγονός όχι αρεστό στις εκάστοτε εξουσίες  ιδίως όταν η παρέμβαση είναι αρνητική. Αλλά αυτό δεν εμποδίζει τον εκάστοτε πρόεδρο και διοίκηση του ΤΕΕτδΚ να συνεχίσει να κάνει σωστά την δουλειά του. Εφ’ ώ ετάχθη , Και είναι σημαντική επιτυχία της διοίκησης και του προέδρου του ΤΕΕτδκ. κ. Λευτέρη Κοπάση που εξασφάλισε την ταυτόχρονη παρουσία των συγκεκριμένων ομιλητών.
·         Αυτήν την διαχρονική προσφορά του ΤΕΕτδΚ επισήμανε και στον σύντομο χαιρετισμό του ο αντιπεριφερειάρχης κ. Απόστολος Βουλγαράκης, που, ως επικεφαλής της Περιφερειακής Ενότητα Χανίων, είναι  και συνδιοργανωτής   του συνεδρίου.  
·         Όντας και ο ίδιος μηχανικός, ο κ. Βουλγαράκης  με φανερό ενθουσιασμό συνεχάρη τους ομιλητές για όλα όσα κατάθεσαν  στην συζήτηση. Δήλωσε ότι θεωρεί πως το συνέδριο αυτό μπορεί αποτελεί αφετηρία για το  ΜΕΛΛΟΝ  των μηχανικών και της ανάπτυξης.
·         Απόψε, είπε ο κ. Βουλγαράκης, πήραμε ένα από τα καλύτερα μαθήματα για το πώς θα πορευτούμε στο μέλλον. Αυτά τα μαθήματα τώρα πρέπει να τα συνδέσουμε και πρακτικά στο κομμάτι της ανάπτυξης του τόπου.
                                      Η «συζήτηση»
·         Κατάμεστη από παλιούς και πολλούς, μα πάρα πολλούς νέους μηχανικούς αλλά και Χανιώτες ήταν η αίθουσα του ΤΕΕτδΚ  την Πέμπτη το βράδυ.
·         Απουσίες πολλές σημειώσαμε από αυτοδιοικητικούς. Και δη της πόλης που φιλοξενεί το συνέδριο. Και δεν μιλάμε μόνο για την τον ίδιο τον δήμαρχο. Αλλά και άλλους αυτοδιοικητικούς όλων των παρατάξεων. Στην δική μας –τουλάχιστον αντίληψη- έπεσε μόνο η παρουσία του αντιδημάρχου κ. Μαράκη και των κ. Άρη Παπαδογιάννη και Γιώργου Σχοινοπλοκάκη. Αντίθετα μεγάλη ήταν η συμμετοχή πολλών καθηγητών και όχι μόνο του Πολυτεχνείου Κρήτης. Και αυτό είναι καθόλα και για όλα ελπιδοφόρο.Συν-ομιλητές, λοιπόν:
·         Βασίλης  Διγαλάκης πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης  διεθνώς γνωστός για το επιστημονικό του έργο   www.ece.tuc.gr/4146.html
·         Μίνως Γαροφαλάκης  καθηγητής στο ΗΜΜΥ του Πολυτεχνείου Κρήτης 42oς σε διεθνή επιρροή επιστήμονας στον κόσμο, στον τομέα Βάσεων Δεδομένων  http://www.softnet.tuc.gr/~minos
·          Μιχάλης Μπλέτσας , Δ/ντής Media LAB του  πανεπιστημίου MIT  http://web.media.mit.edu/~mbletsas
·         Αντώνης Μαυρόπουλος , χημικός μηχανικός, πρόεδρος της International Solid Waste Association (ISWA) http://wastelessfuture.com/

                                 Και οι 4 ήταν υπέροχοι
·         Ήταν πολύ σημαντικό ότι και οι τέσσερις κατάθεσαν τις τεχνολογικές εξελίξεις στον τομέα που «υπηρετούν», συνδέοντάς τις όμως πάντα με το περιβάλλον. Ανθρωπογενές και φυσικό. Ταυτόχρονα και οι τέσσερις, στις εισηγήσεις τους «συνομιλούσαν» με τον προηγούμενο και όχι μόνο ομιλητή αναφέροντας την σχέση που συνδέει τους τομείς τους με τους άλλους, και όχι μόνο.
·          Σημαντικότατο ότι οι τρεις πρώτοι είναι Χανιώτες και ο τέταρτος συνδέεται άμεσα με τα Χανιά και την συμβολή του στα προγράμματα της ΔΕΔΙΣΑ.
·          Ο  Βασίλης Διγαλάκης, μας μίλησε μεταξύ άλλων και για τις σταδιακές πληθυσμιακές παγκόσμιες εκρήξεις, τις βιομηχανικές και τεχνολογικές εκρήξεις και για τον προβληματισμό  που υπάρχει για την επαπειλούμενη μεγάλη πληθυσμιακή έκρηξη του 2025 που δεν είναι βέβαια μακριά.
·         Ο Μιχάλης Μπλέτσας, κατάφερε με άνεση να συνδέσει τα επιτεύγματα της πληροφορικής και της ταχύτητας με την οποία κινούνται οι εξελίξεις τόσο στην μηχανική όσο και στην ιατρική, με την οικονομία και την ηθική της τεχνολογίας. Και μάλιστα κάνοντας και μια φραστική αναφορά στην παρούσα αναχρονιστική θέση της αριστερής μας κυβέρνησης σε σχέση με την οικονομία μας.
·          Συνδέοντας και τις τεχνολογικές εξελίξεις με την δουλειά που γίνεται στο Πολυτεχνείο Κρήτης και για το περιβάλλον  αναφέρθηκε , παραδειγματικά, και σε ένα διεθνούς κύρους πρόγραμμα για προσεκτική χρήση νερού με αισθητήρες ποτίσματος, από τον καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Άγγελο Μπλέτσα.
·         Ο Μίνως Γαροφαλάκης ανέφερε ότι βρισκόμαστε στην εποχή των μεγάλων  τεχνολογικών δεδομένων (Big Data) και στα διδάγματα που μπορεί να βγάλει ένας μηχανικός για το μέλλον του. Προσδιόρισε ότι σήμερα οι μηχανικοί, η ανθρωπότητα,  βρίσκεται  στην εποχή του deep learning. Μίλησε και για το human brain project της ΕΕ, στο οποίο εταίρος είναι το Πολυτεχνείο Κρήτης (ο ίδιος επικεφαλής) και συνέδεσε και αυτός όλη αυτή τη δουλειά με το ανθρωπογενές και φυσικό περιβάλλον.
·         Ο Αντώνης Μαυρόπουλος μας εξέπληξε ευχάριστα , με τις πρακτικές  αναφορές του στην διαχείριση των αποβλήτων που είναι και το αντικείμενό του. Ανέλυσε κατανοητά τις καταστάσεις που αντιμετωπίζουμε και τις προκλήσεις που μας περιμένουν καθώς η διαχείριση των αποβλήτων  γίνεται ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του πλανήτη μας. Και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο ότι τα καταναλωτικά προϊόντα μας σχεδιάζονται με βάσει τις ανάγκες του σήμερα και όχι με το πώς θα διαθέσουμε τα απόβλητα αυτών των προϊόντων.




                              Με χρονοδιαγράμματα
·         Σύντομο,  το προβλεπόμενο και από το πρόγραμμα, «επιμύθιο» του προέδρου του ΤΕΕτδΚ κ. Λ. Κοπάση που έκλεισε την συζήτηση της εναρκτήριας συνεδρίασης.
·         Επισήμανε την σημαντική για τον τόπο δυναμική που αποδίδουν οι συμμετοχές  όλων αλλά και των συγκεκριμένων ομιλητών διεθνούς βεληνεκούς, που  έγινε δυνατό να συντονιστούν και να καταθέσουν στα Χανιά  την σημαντική εμπειρία τους στις τεχνολογικές εξελίξεις.
·          Εξελίξεις που επηρεάζουν και την δουλειά του μηχανικού. Πολλοί από εμάς, είπε, ακούσαμε πράγματα δύσκολα και πρωτόγνωρα  απόψε.
·          Ακούσαμε, είπε, για ΗΘΙΚΗ και για το περιβάλλον.
·         Ευχαρίστησε τους συν-ομιλητές  και μας «έταξε» ότι από τις εργασίες του συνεδρίου, αναμένονται ειδικότερες αναφορές στην τοπική ανάπτυξη.
·         «Απλές αναφορές;» τον ρωτήσαμε στο τέλος της συνεδρίας. Αναφορές λύσεων με χρονοδιαγράμματα που θα δεσμεύουν, ήταν η απάντησή του.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου