Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 14, 2016

Της νύχτας τα καμώματα





          

 Δημόσια συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου(Δ.Σ.) Χανίων είχε οριστεί για (προ)χθες 12-9-16 και ώρα 6μμ. Με 48 θέματα στην ημερήσια διάταξη.
                                         
Πολλές φορές και σε προηγούμενες δημοτικές αρχές έχουμε επισημάνει την ανάγκη να μπαίνουν λιγότερα θέματα στην ημερήσια διάταξη και να είναι συχνότερες οι συνεδριάσεις.
                               Απουσίες και άλλα
·          H τακτική αυτή συνεχίζεται. Προφανώς για να αποφεύγεται  το συχνό  πικρό ποτήρι των αντιπαραθέσεων και των επιθέσεων της αντιπολίτευσης. Στην δημοτική περίοδο που διανύουμε έχει προστεθεί και ένα ακόμα πρόβλημα που οδηγεί στο να συνεχίζουν να μπαίνουν πολλά θέματα μαζεμένα στην ημερήσια διάταξη. Το γεγονός ότι πολλοί αιρετοί και μάλιστα της συμπολίτευσης, απουσιάζουν συχνά. Έτσι δεν υπάρχει απαρτία και αναβάλλονται πολλές συνεδριάσεις.
·         Άλλο πρόβλημα είναι πολλές φορές η καθυστέρηση στην έναρξη του Δημοτικού συμβουλίου. Το βλέπουμε στο  you tube απ όπου μεταδίδονται  ζωντανά, διαδικτυακά οι συνεδριάσεις.
·          Η ζωντανή αναμετάδοση-να το πούμε εδώ- καθώς και η αναλυτική καταγραφή των πρακτικών ήταν ένα στοίχημα του προηγούμενου προέδρου του Δ.Σ. Χανίων κ. Γιάννη Περάκη. Και το κέρδισε λίγο πριν παραδώσει την σκυτάλη της προεδρίας στον νυν πρόεδρο κ. Μανώλη Αδοντάκη.  Ο οποίος, οφείλουμε επίσης να πούμε, αν και νεότατος , διευθύνει ικανοποιητικότατα τις δύσκολες  συζητήσεις,  του –να το πούμε ευγενικά -«δυσκολότερου» ίσως Δ.Σ.Χ. Λόγω της σύνθεσης των αιρετών όλων των παρατάξεων. Μια σύνθεση από ποικίλες κοινωνικοπολιτικές αφετηρίες.
·          Στην (προ) χθεσινή βραδινή συνεδρίαση, λοιπόν, τέθηκαν φλέγοντα  θέματα. Όπως ο θάνατος του άστεγου Χανιώτη, η έλλειψη Ξενώνα φιλοξενίας αστέγων,  η μεταφορά του 2ου ειδικού σχολείου Χανίων στις Στέρνες και το προσφυγικό!
·         Ε, επόμενο ήταν, τα δύο πιο πάνω τελευταία θέματα να συζητούνται μετά τις 11 το βράδυ και μέχρι την μία τα ξημερώματα. Μετά συνεχίστηκαν τα υπόλοιπα θέματα του Δ.Σ. εν μέσω δίκαιων αντιρρήσεων, καθώς πλέον υπήρχε  υπερβολική κόπωση.
                        Κατόπιν «εορτής»
·          Και βέβαια ο …μαζοχισμός του Ραν ταν πλαν, δεν ήταν τόσος ώστε να συνεχίσει την ακρόαση μετά την μία την νύχτα.
·          Μερικές επισημάνσεις όμως είναι αναγκαίες. Για την μεταφορά του  2ου ειδικού σχολείου και του προσφυγικού.
·         Επειδή και τα δυο η δημοτική αρχή τα έφερε μεν προς συζήτηση, αλλά όχι και για απόφαση. Γεγονός που δημιουργούσε ένταση.
·          Δικαιολογημένη. Επειδή το Δ.Σ. δεν μπορεί να συζητά  γενικώς και αορίστως χωρίς να λαμβάνει μία απόφαση. Αποφασιστικό όργανο το θέλει ο νόμος.
·          Όπως καταλάβαμε, στο θέμα της μεταφοράς του σχολείου η απόφαση της δημοτικής αρχής είχε πολλά «σωστά σημεία» όπως είπε η νηφάλια-ειρηνική φωνή του αιρετού της αντιπολίτευσης κ. Χαρ. Κουρούση. Επίσης,  τα επιχειρήματα εκπροσώπων φορέων όπως της προέδρου του Ιατρικού συλλόγου Χανίων κυρίας Ορφανουδάκη και άλλων, επί της ουσίας αλλά και της καταλληλότητας του χώρου, ήταν πειστικά. Υπέρ της μεταφοράς. Ωστόσο, πράγματι, το θέμα ήρθε για συζήτηση στο Δ.Σ. τετελεσμένο. Γεγονός που εξόργισε -δικαίως-την αντιπολίτευση. Με αποτέλεσμα να  μη συζητηθεί η ουσία του θέματος.
                                     Σενάρια επί σεναρίων
·         Ίδιο πρόβλημα,  προέκυψε και με την συζήτηση που-εκτάκτως – έγινε  και ξεκίνησε μετά τις 12 τη νύχτα, για το προσφυγικό. Συζήτηση και όχι απόφαση ζήτησε πάλι η δημοτική αρχή. Εν όψει της σημερινής (χθεσινής) συνεδρίασης της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης (ΠΕΔ) στο Ηράκλειο για το ίδιο θέμα. Μια συνεδρίαση που όμως ήταν γνωστή εδώ και πολλές μέρες.
·         Να ακούσει τις θέσεις και την άποψή τους ζήτησε η δημοτική αρχή. Με αποτέλεσμα να ανέβουν οι τόνοι. Καθώς το δημοτικό συμβούλιο  κλήθηκε  να συζητά τα «σενάρια επί σεναρίων»,  της επιστολής του υπουργού κ. Μουζάλα. Επί των πολλών σεναρίων τι θέση και τι απόφαση να πάρει κάποιος;  
·         «Σεναριολογούσαν» επομένως όλοι, εν  μέσω της νυχτός .
·         Αλλά, ως γνωστόν, της … «νύχτας» τα καμώματα  τα βλέπει η επόμενη μέρα




…και   πικρογελά.






 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου