Τρίτη, Σεπτεμβρίου 06, 2016

Πάλι ...στην απ’ έξω τα Χανιά ;




         




 Διαβάσαμε στο διαδίκτυο για την ιστορικής σημασία συνάντηση που είχε (προ)χθες 4 Σεπτεμβρίου ο δήμαρχος Ηρακλείου κ. Λαμπρινός με τον ομόλογό του κ. Luigi Brugnaro στο περιθώριο του φόρουμ  «1000 πόλεις, εκατομμύρια πολίτες, ένα όραμα για το μέλλον» που διεξάγεται στην ιταλική πόλη.
·         Αντιγράφω από την ιστοσελίδα του δήμου Ηρακλείου: «Η συνάντηση, πέρα από την ιστορικότητά της, ήταν και πλούσια σε θεματολογία, καθώς μεταξύ άλλων συμφωνήθηκαν συνεργασίες ανάμεσα στους δύο δήμους σε πολλά επίπεδα  αλλά και η άμεση έναρξη της διαδικασίας για την αδελφοποίηση Ηρακλείου και Βενετίας.  Συγκεκριμένα: Συμφωνήθηκε  η συνεργασία των Δήμων Ηρακλείου και Βενετίας καθώς και των Περιφερειών Κρήτης και Βένετο, με στόχο την ανάδειξη του κοινού πολιτιστικού πλούτου των δυο πόλεων…
                             Ανταλλαγές-επιμήκυνση
·         …Ακόμη , υπήρξε συμφωνία για την κατάρτιση σχεδίου από τις αρμόδιες Αντιδημαρχίες των Δήμων για την πραγματοποίηση πολιτιστικών ανταλλαγών, ιδίως κατά την περίοδο  Οκτωβρίου – Απριλίου, οι οποίες θα περιλαμβάνουν φεστιβάλ τέχνης, χορωδίες και ορχήστρες νέων ενώ θα εξεταστεί  και το ενδεχόμενο λειτουργίας μέρους της Biennale στο Ηράκλειο. Επίσης, για το ίδιο χρονικό διάστημα,  θα σχεδιαστούν συνεργασίες και θα αναληφθούν κοινές πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση της επιμήκυνσής της.
·          Ο κ. Luigi Brugnaro γνωστοποίησε την πρόθεση του να εντάξει τα Ενετικά μνημεία του Ηρακλείου και της Κρήτης γενικότερα, στο πρόγραμμα που ετοιμάζεται να καταθέσει στην UNESCO για την προστασία των μνημείων της Βενετίας…..»
                              Εμείς, η…«Βενετία της Ανατολής»;
·         Αλήθεια στο φόρουμ αυτό της Βενετίας  που είναι για 1000 πόλεις λέει που ξεδιπλώνουν το όραμά τους, γιατί δεν συμμετείχαμε, ως δήμος Χανίων;
·         Δεν αυτοαποκαλούμε την παλιά μας πόλη «Βενετία της Ανατολής»;
·         Πώς το αναδεικνύουμε;  Με το να συζητάμε επί χρόνια για τα μνημεία μας, για την ανάγκη να τα προστατεύσουμε και τελικά να ενταχθούμε (άμ-ποτε) στην UNESCO;
·          Ο δήμαρχος Ηρακλείου, επίσης κάλεσε τον δήμαρχο Βενετίας του χρόνου, 2017, να παραβρεθεί στις εκδηλώσεις του πολιτισμικού θεσμού που ΤΩΡΑ έχουν δημιουργήσει στο Ηράκλειο «Κρήτη, μια Ιστορία, πέντε συν ένας πολιτισμοί…..».
·         Όπως καταλαβαίνουμε το brand name είναι «ΚΡΗΤΗ».  Άρα, για να μπορέσουμε να συναγωνιστούμε (όχι να ανταγωνιστούμε) το Ηράκλειο οφείλαμε να έχουμε ένα ανάλογο θεσμό που να περιλαμβάνει και ποικίλες τοπικές πολιτισμικές δράσεις. Οι οποίες να επικεντρώνονται, όπως ρητά και ξεχωριστά αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση των δύο δήμων, στην περίοδο από Οκτώβριο έως Απρίλιο.
·         Τέτοιο θεσμό δεν έχουμε. Ούτε έχουμε σχεδιάσει κάτι ανάλογο που να περιλαμβάνει το brand name «Κρήτη». Σχετική πάντως πολυ-πολιτισμική πρόταση που περιλαμβάνει και επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου υπήρχε και υπάρχει. Εδώ και 15 χρόνια και πλέον. Με γενικό τίτλο «Κρητο- ευρωμεσογειακές γιορτές πολιτισμού». Δεν μας άρεσε; Καλώς. Μπορούσαμε να την τροποποιήσουμε. Η να κάνουμε κάτι ανάλογο.
·         Το κάναμε; Σχεδιάσαμε ένα ανάλογο θεσμό όπως του Ηρακλείου; Να περιλαμβάνει και την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου;
·         Ο δήμαρχος Βενετίας, επίσης, ανακοίνωσε ότι θα κάνει πρόταση ώστε τα ενετικά μνημεία Ηρακλείου και Κρήτης γενικότερα, να ενταχθούν στην Unesco. Προφανώς τα μνημεία των Χανίων, της παλιάς πόλης, δεν συμπεριλαμβάνονται. Διότι και δεν έχουμε κάνει όσα πρέπει και δεν συμμετέχουμε σε αυτά τα πολύ χρήσιμα φόρουμ.
·         Μας φτάνει, φαίνεται, ότι μεταξύ μας, βαυκαλιζόμαστε ότι είμαστε η «Βενετία της Ανατολής». Τώρα, άλλοι θα έχουν το όνομα και άλλοι την …χάρη του πολιτισμικού και τουριστικού οφέλους.
·         Γιατί, δεν συμμετείχαμε, κι εμείς; Ώστε-τουλάχιστον- να πούμε ότι «είμαστε κι εμείς εδώ»; Ώστε κάτι να προτείνουμε και ίσως να πάρουμε; Π.χ.: Εχουμε μια εξαιρετική δημοτική Πινακοθήκη και ετοιμάζουμε (;;) το Πολύκεντρο Πολιτισμού στο παλιό τελωνείο. Να (συ)ζητούσαμε  να πάρουμε κι εμείς ένα τμήμα της Biennale. Πήγε κάποιος από το δήμο Χανίων και δεν το μάθαμε ;
·         -Εσύ τι λες, Ραν ταν πλαν;
·         -Ότι δεν το πήραμε καν …μυρωδιά το φόρουμ! Κι έτσι 



πάλι στην … απ’ έξω θα είναι τα Χανιά.

 Χανιώτικα Νέα 6-9-16

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου