Σάββατο, Σεπτεμβρίου 24, 2016

Γραφειοκρατικό κράτος … «πρόνοιας»;»




                     
 « Ένα γραφειοκρατικό κράτος προνοίας είναι πάντα μια κατάσταση καταπίεσης»
                    Χέρμπερτ Μαρκούζε»*
Έτοιμο, λέει η είδηση, είναι  το νέο σύστημα εισαγωγής σε χειρουργεία δημόσιων νοσοκομείων που προβλέπει  λίστα  χειρουργείου! Στόχος του υπουργείου Υγείας είναι να μπει ένα τέλος στο «γρηγορόσημο» ή αλλιώς «φακελάκι» που αναγκάζονται οι ασθενείς να καταβάλλουν προκειμένου να παρακάμψουν τις πολύμηνες λίστες αναμονής στα δημόσια νοσοκομεία.
·         Από την μεριά τους οι νοσοκομειακοί γιατροί  φαίνεται να υποστηρίζουν ότι η αναμονή συνδέεται με τις μεγάλες ελλείψεις σε βασικά υλικά και αναλώσιμα. Άλλωστε είναι γνωστές  σε όλους μας οι καταγγελίες των συνδικαλιστικών οργάνων τους για μεγάλες  ελλείψεις σε προσωπικό, με συνέπεια πολλά από τα χειρουργεία στα δημόσια νοσοκομεία να λειτουργούν με το 50% των δυνατοτήτων τους. 
·         Κάτι που όλοι ζούμε στην καθημερινότητά μας όταν «αναγκαστικά» προσφεύγουμε στα δημόσια νοσοκομεία. Είτε για εμάς τους ίδιους, είτε για συγγενείς και φίλους.
·         Γι’ αυτό, ο Ραν ταν πλαν, ως εν δυνάμει ασθενής, όπως όλοι μας, διάβασε το πώς θα λειτουργεί αυτή η λίστα και … κάθισε σε αναμμένα κάρβουνα.
·         Αφού, με μια πρώτη ανάγνωση βλέπει περισσότερη γραφειοκρατία γενικά. Και ειδικότερα  για τους γιατρούς που θα χρειάζεται να γράφουν επί πλέον εκθέσεις. Και, στη συνέχεια, να τις υποβάλλουν σε υπάλληλο που θα είναι υπεύθυνος για την σύνταξη της λίστας.
·          Αλλά να δούμε τι προβλέπεται, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ :
·         «Με βάση τα σημειώματα των χειρουργών συντάσσεται και η λίστα χειρουργείου από υπάλληλο του νοσοκομείου που έχει οριστεί ως υπεύθυνος. Την ευθύνη έγκρισής της έχει ο αναπληρωτής διοικητής, ή μέλος του Δ.Σ. του νοσοκομείου και την ευθύνη τήρησης της λίστας η Επιτροπή Χειρουργείου. Οι ασθενείς ενημερώνονται για τη σειρά προτεραιότητας και σε περίπτωση που θεωρήσουν ότι αυτή παραβιάζεται, μπορούν να υποβάλουν καταγγελία στο Γραφείο Προστασίας Δικαιωμάτων του νοσοκομείου».
·         Τελικά, μήπως αντί για μόνο μπιλιετάκι έχουμε και ...ρουσφετάκι;  Διότι Τα Δ.Σ. αποτελούνται (ανέκαθεν) από διορισμένα κομματικά στελέχη .
·         Ο υπεύθυνος υπάλληλος δεν αποκλείεται να «πάσχει» από ανάλογα «μειονεκτήματα». Άλλωστε και αυτός, προφανώς θα οριστεί από τον  διορισμένο διοικητή .
·          Όσο για την προσφυγή στο γραφείο... δικαιωμάτων του Νοσοκομείου… Δηλαδή, με ποια στοιχεία θα θεωρήσει ο ασθενής ότι παραβιάζεται η λίστα; Πού θα τα βρει; Θα κάνει αίτηση και θα περιμένει απάντηση; Και σε πόσους μήνες θα πάρει απάντηση;  Και μετά θα κάνει προσφυγή; Και πότε θα του απαντήσουν; Μήπως όταν την φέρει την απάντηση ο ταχυδρόμος  δεν θα του χρειάζεται πλέον;
·         Και πάντως, εκείνο που φαίνεται είναι ότι τελικά και στις αποφάσεις των γιατρών παρεισφρέει  περισσότερη γραφειοκρατία με πολλές ενδείξεις κομματικοκρατίας-ρουσφετιού. Αφήστε που και ο γιατρός θα μαθαίνει από τον αρμόδιο υπάλληλο για το πότε και ποιον θα χειρουργήσει.
·          Και φυσικά, τίποτα από τα πιο πάνω δεν αποκλείει ΚΑΙ το φακελάκι. Που, τώρα, μπορεί και να απευθύνεται σε περισσότερους τους ενός παραλήπτες.
·         -Ωφου, ώφου, μωρέ Ραν ταν πλάν. Όλο καχύποπτος είσαι.


- Κάνω λάθος ;

*Θεωρητικός Μαρξιστής, φιλόσοφος, κοινωνιολόγος, το ομολογεί στον πρόλογο του «Δοκίμιο για την απελευθέρωση».

Χανιώτικα Νέα 24-9-16




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου