Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 02, 2016

Λες και ήταν χθες







 Λες και ήταν χθες. Αυτή την αίσθηση είχαν /είχαμε όσοι παραβρεθήκαμε προχθές Δευτέρα 29 Αυγούστου στην –για άλλη μια φορά- εξαιρετική ετήσια εκδήλωση που διοργανώνει το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών  «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» στην γενέτειρα του εθνάρχη στις Μουρνιές και τον Ιερό Ναό της ζωοδόχου Πηγής.
·          Λες και ήταν χθες. Επειδή όλοι οι ομιλητές παρουσίασαν με γλαφυρότητα  και δυναμική κριτική ανάλυση τα γεγονότα.Τα έφεραν μπροστά μας ζωντανά. Λες και πραγματοποιήθηκαν χθες.
·         Αφορμή της εκδήλωσης είναι η συμπλήρωση 100 ετών από το επαναστατικό κίνημα του 1916. Μια αφορμή για την οποία, όπως μας είπε ο Γενικός Δ/ντής του ιδρύματος κ. Νίκος Παπαδάκης  θα οργανωθούν κι άλλες εκδηλώσεις, ανά την Ελλάδα.
·          Φυσικά αυτή η αφορμή δεν είναι η μοναδική  αφορμή για την οποία το Ίδρυμα  Βενιζέλου και  η «ψυχή» του, ο κ. Νίκος Παπαδάκης  αλωνίζει όλη την Ελλάδα   κάθε χρόνο και πολλές φορές το χρόνο. Πολλές  άλλωστε οι ιστορικές αφορμές που έχει σκοπό και υποχρέωση να αναδεικνύει το Ίδρυμα .
·         Και πάντα θα υπάρχουν άγνωστες πτυχές της μεγαλοσύνης του εθνάρχη αλλά και της εποχής μέσα στην οποία μεγαλούργησε.
·         Εξαιρετική βραδιά. Κατάμεστος ο  μεγάλος και φιλόξενος χώρος του ναού στις Μουρνιές.
·         Διακεκριμένοι όλοι οι ομιλητές, είχαν να μας πουν πολλά γνωστά και άγνωστα από την συγκεκριμένη εποχή. Μια εποχή με  πολιτικά μίση και πάθη βέβαια. Αλλά και μια εποχή κατά την οποία ο λαός δοκιμάστηκε  κοινωνικά και δοκίμασε τους πολιτικούς του. Πολλές και εξαιρετικές οι εισηγήσεις. Υπάρχει σχετικό ρεπορτάζ στα Χανιώτικα Νέα.
·         Επιγραμματικά μόνο, λόγω Χανιώτικου ενδιαφέροντος,  αναφέρουμε ότι ο Δημήτρης Νικολακάκης, Πρόεδρος της Ένωσης Πνευματικών Δημιουργών Χανίων, καταξιωμένος ιστορικός ερευνητής, παρουσίασε και νέα στοιχεία για τα γεγονότα στα Χανιά. Γεγονός που έχει πολύ ενδιαφέρον καθώς πολλές Χανιώτικες οικογένειες έμαθαν -και θα μάθουν στο μέλλον αφού πλέον δημοσιοποιήθηκαν- ότι οι πρόγονοί τους έλαβαν μέρος στο κίνημα αυτό.
·         Εξίσου ενδιαφέρουσες  βέβαια και οι τεκμηριωμένες από ιστορικές πηγές ομιλίες των άλλων 4 διακεκριμένων ομιλητών. Δηλαδή, του Μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου Καστελλίου και Βιάννου Ανδρέα Νανάκη, του Ιωάννη Κονιδάρη, καθηγητή Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, του Νίκου Σοϊλεντάκη Διδάκτορα  Νομικής και του δικού μας, δάσκαλου, λογοτέχνη, δημοσιογράφου Βαγγέλη Κακατσάκη.
·         Ο τελευταίος επίσης μας διάβασε δυο κείμενα, με ειδικότερο Χανιώτικο ενδιαφέρον  για το ανάθεμα και τα γεγονότα στα Χανιά.
·         Φύγαμε όλοι με συναισθήματα πληρότητας , υπερηφάνειας αλλά και ευγνωμοσύνης. Προς τον παππού Ειρηναίο που θεμελίωσε το Ίδρυμα αυτό και βέβαια το δεξί και αριστερό του χέρι, τον Νίκο Παπαδάκη που το γιγάντωσε.
·         Το Ίδρυμα που, κυρίως, φροντίζει να είναι ζωντανός οργανισμός συνδέοντας την ηγετική μορφή και τις πολιτικές του Εθνάρχη με το σήμερα.  Μέσα από τις πολλές και διαφορετικές δράσεις  για παιδιά, μεγαλύτερους μαθητές και βέβαια τους επισκέπτες στα  δύο υπέροχα  κτίρια που έχει πλέον το ίδρυμα στα Χανιά: Το Μουσείο οικία του Ελευθερίου Βενιζέλου στην Χαλέπα και το μέγαρο Μητροπολίτου Ειρηναίου Γαλανάκη.
         και Χ. Ν. 2-9-16





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου