Σάββατο, Απριλίου 30, 2016

Αι γενεαί πάσαι




“ ….τα δάχτυλά σου ξεχωρίζουν όπως λιγνές γραμμές φωτός
δείχνοντας την ανταύγεια μιάς πόλης που επιμένει
ενώ κάποιοι επιβάτες δίπλα λένε La Canea, La Canea.”
Τίτος Πατρίκιος "Η επιμονή μιας πολης"

                                          
«Αι γενεαί πάσαι» είναι  -μεταξύ άλλων-το  τροπάριο που βρίσκεται στα χείλη μας. Ένα τροπάριο που εδώ και χρόνια ψάλλουμε με αισθήματα, λύπης αλλά και  χαράς.  Καθώς η σταύρωσή Του άλλαξε τους ανθρώπους εδώ και δυο χιλιετίες και όπως προφητικά αναγγέλλει θα ψάλλεται από όλες τις γενιές που θα έλθουν.
·         Άχαρο την σημερινή μέρα να γράψεις για την επικαιρότητα και δη την τοπική.
·         Να σχολιάσεις, ουσιαστικά, καθώς οι ειδήσεις «έσκασαν» ως  πασχαλιάτικες «κροτίδες»  στην Χανιώτικη Ιερουσαλήμ.
·         Τι εννοείς, Ραν ταν πλαν;                                      
·         -Μα, την απόφαση του δημάρχου Χανίων κ. Τάσου Βάμβουκα να αλλάξει τους πάντες στην ηγετική ομάδα του δήμου Χανίων, ζητώντας τις παραιτήσεις των αντιδημάρχων αλλά και όλων των προέδρων και αντιπροέδρων των Δημοτικών οργανισμών και επιχειρήσεων.
·         Μια απόφαση, που έρχεται να ανατρέψει  σχόλια (καλοπροαίρετα και όχι) ότι δεν τολμά αλλαγές. Μια απόφαση που οφείλουμε να εκλάβουμε ως θετικό μήνυμα, τόλμης και εναρμόνισης του με την ανάγκη που εξέφραζε η τοπική κοινωνία για καλύτερο συντονισμό και συλλογικότερη προσπάθεια ώστε να προωθείται και να επικοινωνείται, αμφίδρομα από και προς την δημοτική αρχή, το δημοτικό έργο. Και να είναι αποτελεσματικότερο.
·         -Αναστάσιμες, λοιπόν οι «κροτίδες»;
                                   Προτεραιότητες, σχέδιο, συνεργασία

·         -Θα φανεί. Στο πώς …. «αι γενεαί πάσαι»  που θα ακολουθήσουν θα κρίνουν το συνολικό έργο της πενταετίας του κ. Τ. Βάμβουκα.
·         Ένα έργο που και τώρα έχει υλοποιηθεί. Όπως π.χ., οικονομικό νοικοκύρεμα στο δήμο γενικότερα, διαφανέστερες διαδικασίες σε πολλούς τομείς, στις κοινωνικές υπηρεσίες, στην καθαριότητα, στην ΔΕ.ΔΙ.ΣΑ., στην ολοκλήρωση του γκαράζ της Περίδου,  στις τελευταίες προσπάθειες του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, αλλά και  στις προσπάθειες συναινέσεων που έγιναν στο δημοτικό συμβούλιο Χανίων που όμως πολλές φορές «τορπιλίστικαν» για μικροκομματικοπαραταξιακούς λόγους.
·         Από την άλλη έχουν μείνει πολλά θέματα ανοικτά, πολλά έργα για τα οποία οι πληροφορίες δεν είναι επαρκείς ή δεν δίδονται καθόλου. Και φυσικά δεν είδαμε ένα συλλογικό σχέδιο δράσης με συνεργασία όλων των τομέων.                               
·         Άρα συνοψίζοντας, τρία –κατά την άποψή μας- είναι τα άμεσα ζητούμενα.
·         Χάραξη προτεραιοτήτων μέσα στις ασφυκτικές –όντως- σημερινές οικονομικές δυνατότητες, κατάστρωση σχεδίου τριετίας με χρονοδιάγραμμα υλοποίησής του και, βεβαίως, προϋπόθεση για να υλοποιηθούν αυτά, είναι να μην μετράμε «ομάδες» και «φέουδα».  Δηλαδή, να υπάρχει ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ. Στρογγυλά καθημερινά τραπέζια. Για να βλέπουμε -όλοι μαζί- που πήγαμε καλά και που  υστερούμε. Επειδή, πώς να το κάνουμε; Υπήρχαν και «ομάδες» και «φέουδα». Και σωστή μεν η επιχειρούμενη ανανέωση, αρκεί βέβαια να μην απογοητεύσει εν τη γενέσει της.
                                   Περιλαμβάνονται οι δημοτικές κοινότητες;
·         Α! Και να μην ξεχνιόμαστε. Ανανέωση στην ηγετική ομάδα του δήμου Χανίων, είναι βέβαιο ότι δεν μπορεί να υπάρχει χωρίς ανανέωση και στις Δημοτικές Κοινότητες του δήμου Χανίων.  Στα Χανιά κατοικούμε. Και βλέπουμε την απογοήτευση όλων των δημοτικών συμβούλων (και αυτών των παρατάξεων της αντιπολίτευσης μη εξαιρουμένων) για το τέλμα  που έχει δημιουργηθεί λόγω της ρουτίνας και της αδυναμίας προώθησης πρωτοβουλιών που πράγματι να προέρχονται από την βάση και όχι αντίστροφα. Έχουν «κοπεί» τα όνειρα και τα φτερά όσων προσήλθαν με διάθεση προσφοράς  πάνω σε συγκεκριμένες ανάγκες και προτάσεις. Άσε που ήταν και προγραμματική δέσμευση η πραγματική ενεργοποίηση των Δημοτικών κοινοτήτων.  Ο νοών νοείτω.
·         Ο επιτάφιος ύμνος Μεγάλης Παρασκευής, μπορεί να είναι θρηνητικός αλλά έχει μέσα του ταυτόχρονα το σπόρο της ελπίδας , της αλλαγής.
·          Είχε ήδη συνταχθεί  το παρόν κείμενο, όταν μάθαμε ότι οι αλλαγές αντιδημάρχων έγιναν. Ουσιαστικά ανασχηματισμό μπορείς να τον πεις με τρεις μόνο αλλαγές.
·         Προς το παρόν ας το θεωρήσουμε τον ανασχηματισμό-έστω- καλό σημάδι για μια πιο αποτελεσματική συλλογική πορεία της δημοτικής αρχής και βέβαια του δήμου μας. Κάτι που πιστεύουμε, θα επιθυμούν όλοι (εντός της δημοτικής ομάδας της συμπολίτευσης αλλά και των ομάδων της αντιπολίτευσης) ανεξάρτητα από την μέχρι σήμερα, στάση τους. Ας την αλλάξουν όλοι. Και η αντιπολίτευση. Για να πάνε μπροστά τα Χανιά μας και να μιλούν γι αυτά…
Αι γενεαί πάσαι! 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου