Πέμπτη, Απριλίου 14, 2016

Ανεπαισθήτως ;



                                         
     

Η βίλα Κούνδουρου της οδού Ηρώων Πολυτεχνείου, είναι ένα ιστορικό νεοκλασικό κτίριο που σώθηκε ως τις μέρες μας. Στην δεκαετία του ‘80, είχε ανακαινιστεί,  δόθηκε στον δήμο Χανίων, λειτουργούσε με συνέπεια σε καθημερινή βάση και υπήρχαν συνεχείς εικαστικές εκθέσεις και λοιπές πολιτιστικές εκδηλώσεις. Ένα νεοκλασικό αρχιτεκτονικό στολίδι και ένας χώρος  πολιτισμού σε απόλυτη αρμονία. Ήταν καμάρι μας.

·          Αλλά φαίνεται ότι, στα Χανιά μας, πολλά ωραία, αντί να γίνονται ωραιότερα , τελειώνουν.
·         Τα τελευταία χρόνια  οι μόνιμες δράσεις  και οι εκδηλώσεις στην βίλα άρχισαν να αραιώνουν επικίνδυνα. Μέχρι που φέτος μας τελείωσαν εντελώς.
·         Κάποιες «σπασμωδικές»-σποραδικές προσπάθειες φαίνεται να έγιναν για να κρατηθεί το  εργαστήρι καλλιτεχνικής επιμόρφωσης-δημιουργίας.
·         Καμία σχέση βέβαια με το πολύβουο και οργανωμένο  καλλιτεχνικό εργαστήρι  προηγούμενων ετών. Ήταν πλέον σε εθελοντική βάση και παρ όλ' αυτά χωρίς …προγραμματική βάση.
·         Ήταν φανερό, δηλαδή, ότι τα τελευταία χρόνια τα όποια καλλιτεχνικά και δημιουργικά εργαστήρια λειτουργούσαν, είχαν ένα …άρπα κόλα «προγραμματισμό» .
·           Έφτανε ο Σεπτέμβρης,  θυμόμασταν ότι υπάρχει και η βίλα Κούνδουρου στα κτίρια που διαχειρίζεται η ΚΕΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ, κάναμε μια ανακοίνωση στον τοπικό τύπο  και καλούσαμε και τους … συνήθεις ύποπτους , συγνώμη τους συνηθισμένους εθελοντές, να  «ξελασπώσουν» την υποχρέωσή  μας να ανοίγουμε και να λειτουργούμε την βίλα Κούνδουρου. Το αναρτούσαμε και στην ηλεκτρονική μας σελίδα για … «ξεκάρφωμα» και απ’ εδώ πάνε κι άλλοι.
·         Ε, κάποτε,  και ιδιαίτερα κάτω από συνθήκες αδιαφορίας, μας τελειώνουν  οι εθελοντές επιμορφωτές  (υπάρχει και σωματική κούραση ετών). Αλλά και οι προσερχόμενοι «μαθητές» για να παρακολουθήσουν «προβληματικά» εργαστήρια σε ένα  πολιτιστικό χώρο που άνοιγε κι έκλεινε  για το «φαίνεσθαι».
                                                Εικόνα εγκατάλειψης     




                                      
·          Σήμερα, το λοιπόν, η βίλα Κούνδουρου παρουσιάζει εικόνα εγκατάλειψης. Κλειστά  πορτοπαράθυρα, και ένας κήπος γύρω γύρω χορταριασμένος.  Ένας ανοικτός χώρος που όχι πολύ παλιότερα ήταν -τουλάχιστον-  σχετικά περιποιημένος  καθώς  ουσιαστικά αποτελεί και ανοικτό χώρο αναψυχής περιοίκων ή περπατητών. Τώρα αποτελεί –κυρίως- χώρο αφόδευσης και κυκλοφορίας σκυλιών και γατιών. Όχι πως μας ενοχλεί η παρουσία των συμπαθέστατων τετράποδων. Αλλά να μην εξωπετάξουν  τα παιδιά και τους μεγάλους που κάνουν εκεί την βόλτα τους. Και ειδικά τα μικρά παιδιά, όπου νάναι θα παίζουν «κρυφτούλι». Όχι πίσω από τα δέντρα, ως συνήθως. Πίσω …από τα χόρτα που ψηλώνουν εντυπωσιακά.
·         Έτσι, σε λίγο θα μιλάμε για άλλο ένα κτίριο που αφήνεται να ερειπιωθεί στα Χανιά. Και φυσικά όσο είναι κλειστό τόσο θα καταρρέουν και οι εσωτερικές του λειτουργίες αφού δεν χρησιμοποιούνται. Ανεπαισθήτως, στα …σιωπηλά το κλείσαμε.
                                         Ένα πρόγραμμα
·         Το πρόβλημα φυσικά είναι, καταρχάς, της ΚΕΠΕΔΗΧ –ΚΑΜ. Που όφειλε να έχει βρει τρόπους να λειτουργεί το χώρο. Ωστόσο, θεωρούμε ότι -ουσιαστικά- το πρόβλημα είναι της δημοτικής αρχής.
·          Χρειάζεται, δηλαδή, αρχικά,  ένας γενικός σχεδιασμός για την χρήση ΟΛΩΝ των δημοτικών κτιρίων, ανεξάρτητα με το ποια δημοτική επιχείρηση ή οργανισμός το διαχειρίζονται. Δεν μας νοιάζει. Όλα του δήμου είναι. Και έχει αργήσει ΠΟΛΥ να γίνει.       
·         Και, δεύτερον, χρειάζεται ένας κεντρικός ετήσιος αρχικά και μεσομακροπρόθεσμος στην συνέχεια  ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ προγραμματισμός για την απρόσκοπτη λειτουργία δράσεων. ΕΝΑ πρόγραμμα – μία κατεύθυνση. Για  όλα τα αντικείμενα και για όλα τα κτίρια.  Κανένα δημοτικό κτίριο δεν είναι «φέουδο»  «αρμόδιου» δημοτικού οργανισμού στον οποίο να «παραπέμπονται» οι όποιες ευθύνες χρήσης -διαχείρισης. Ας ζητηθούν εισηγήσεις ώστε να αποφασίσει η δημοτική αρχή ΚΕΝΤΡΙΚΑ. Και  τότε ας παρουσιάζει και έκαστος φορέας.  Εμείς δεν ξέρουμε δημοτικούς φορείς. Τον δήμο μας, κατ’ αρχάς,  ξέρουμε.
·         Απλή λογική. Και απλά πράγματα που περιμένουμε όλοι από τις  τοπικές μας αρχές, γενικότερα.
·         «Υποτίθεται» δε ότι αυτός ο προγραμματισμός έπρεπε ήδη να είχε γίνει, να έχει ανακοινωθεί και να υλοποιείται. Όχι να αναζητείται- άρον άρον- κάθε  … «σεζόν».
·         Όσο για τον κήπο της βίλας που είναι και ανοικτός ελεύθερος χώρος, δεν βλέπει κανείς «αρμόδιος» ότι…. έχει καταληφθεί από αγριόχορτα;
·         Αφήνεται στην τύχη του κι αυτός όπως η βίλα Κούνδουρου,
Ανεπαισθήτως;                

 Χανιώτικα Νέα 14-4-16

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου