Πέμπτη, Απριλίου 07, 2016

Στην (υ)γειά μας ;



Παραδόθηκε στην κυκλοφορία η οδός Περίδου. Μεγάλωσαν τα πεζοδρόμια.(φωτο) Μίκρανε λίγο ο δρόμος.

Περίδου. Το πλάυος των πεζοδρομίων αρκετό Αλλά οι υποδοχές που βλεπουμε είναι  -λεει- για να "φυτευτούν"φωτιστικά. Παράγουν οξυγόνο τα φωτιστικά ;

·         Πολύ καλή επίσης και η απαγόρευση που ανακοίνωσε η δημοτική αρχή. Απαγόρευση οποιασδήποτε στάθμευσης αλλά και στάσης –πλην ολιγόλεπτης για να κατέβει επιβάτης αυτοκινήτου, βέβαια.
·         Για να δούμε, θα το τηρήσουμε; Γιατί από τις πρώτες μέρες βλέπουμε κάποιες μικρές παρασπονδίες.  Για να μην μονιμοποιηθούν πρέπει να υπάρξει συνεχής έλεγχος ώστε να το εμπεδώσουμε όλοι ότι κάποτε πρέπει να λειτουργούμε με κανόνες. Και ο δήμος αλλά και εμείς οι πολίτες. Έλεγχοι, λοιπόν, τώρα. Στην βράση του …καινούργιου κολλά το σίδερο.
                                                            Με γκράφιτι     

Τρία από τα πολλά γκράφιτι των ορόφων του νέου γκαράζ

                                        
·         Άλλωστε, εκ των πραγμάτων,  θα απαιτηθεί συνεχής έλεγχος  για την εφαρμογή της απαγόρευσης- όταν με το καλό  δοθεί σε χρήση το ήδη έτοιμο  δημοτικό γκαράζ  της Περίδου. Ένα έργο στοιχειωμένο για πολλά χρόνια, που- να το πούμε-  ολοκληρώνεται  χάρις την επιμονή και τις προσπάθειες του αντιδημάρχου Χανίων κ. Γ.  Πουλιδάκη παρά τα δύσκολα που πέρασε. 
·         Μάλιστα, έχουν φτάσει ήδη να υλοποιούν την αισθητική  εσωτερική  εικόνα του.  Με βάση την ιδέα του δικού μας εικαστικού Γιώργου Αυγέρου.
·         Ήδη η γκραφιτο-δουλειά έχει προχωρήσει. Και από τις αναρτήσεις των σχεδίων των γκράφιτι  σε σχετική δημόσια ομάδα στο facebook (GRAF-PARK) φαίνεται να υπάρχουν  αξιόλογες  εργασίες.(φωτο)
·          Ναι, το ξέρω. Κάποιοι έχουν αντιρρήσεις για τα γκράφιτι, γενικώς.  Ετούτα πάντως είναι γεγονός. Επομένως, θα πούμε το …κοντό και το μακρύ μας γι αυτά, όταν θα τα δούμε όλα μαζί.
·         Ένα άλλο καλό είναι ότι θα διατηρηθούν και θα εκτίθενται σκεπασμένα με γυαλί τα αρχαία που βρέθηκαν  δίπλα στο χώρο.
                                                  Με γειά μας
Επάνω ο χώρος που προβλέπεται πράσινο   μπροστά στο γκαράζ  όπωςε η δείχνει η μακέτα κάτω                                                                                                                          Κάτω η μακέτα του κτηρίου

·         -Με γειά μας, το λοιπόν, τα δυο αυτά έργα.  Και συγχαρητήρια στην δημοτική αρχή που επιτέλους ολοκληρώνει αυτό το γκαράζ .
·         -Αλλά, αλήθεια, πόσο θα επηρεαστεί απ’ αυτό η υγεία μας;
·         -Τι θες να πεις; ρώτησε ο Ραν ταν πλαν τον συνομιλητή που του υπέβαλε το ερώτημα.
·         -Μα το αυτονόητο. Που έχει ήδη συζητηθεί και ήταν και λόγος αντίδρασης κατοίκων στην ανέγερσή του: Ότι ο υπάρχον κυκλοφοριακός φόρτος της Περίδου όχι μόνο δεν πρόκειται να μειωθεί με τα αναγκαία αυτά έργα, αλλά λόγω της λειτουργίας και του γκαράζ ο κυκλοφοριακός φόρτος και κατά συνέπεια οι ρύποι θα αυξηθούν.
·         -Δηλαδή να μην φτιάχναμε το γκαράζ;
·         -Αυτή η κολοκυθιά έχει απαντηθεί ντε φάκτο. Το γκαράζ είναι γεγονός. Αυτό  σημαίνει ότι τώρα πρέπει να μιλήσουμε σοβαρά  για την αντιμετώπιση των ρύπων που σίγουρα θα αυξηθούν.
            
                      Είναι ….στάσιμοι οι ρύποι;
·         Προφανώς, η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου με πράσινο είναι μια  σωστή πρόνοια προς αυτήν την κατεύθυνση. Αλλά, μια ματιά στον ελεύθερο χώρο που θα διαμορφωθεί  μας φάνηκε λίγη (φωτο). Ωστόσο ρωτήσαμε και μάθαμε ότι πρόκειται για ένα στρέμμα με πράσινο .Το οποίο μάλιστα επεδίωξε και πέτυχε ο κ. Γ. Πουλιδάκης να χρηματοδοτηθεί από το πράσινο ταμείο.
·         Όμως ακόμα κι έτσι είναι φανερό ότι, αφ ενός  το τσιμέντο έχει την μερίδα του λέοντος στην κατασκευή. Αφ’ ετέρου, πέραν  αυτού του πρασίνου όλο το άλλο τοπίο  στους γύρω δρόμους είναι  γυμνό. (Και δυστυχώς δεν υπάρχει τμήμα περιβαλλοντικών …ηθών για να παρέμβει).Και πιστεύω να συμφωνούμε όλοι σ αυτό, οι ρύποι δεν είναι στάσιμοι.
·         Και άρα το πράσινο , κατ αρχάς στις οδούς Περίδου, Υψηλαντών, Καραϊσκάκη, είναι σχεδόν ανύπαρκτο.(φωτο).

Πάνω -κάτω φωτο! Υψηλαντών (πίσω από το δημαρχείο) ΓΥΜΝΗ  από δέντρα. Από ρύπους όμως ;

Καραϊσκάκη. Εμφανείς οι τρύπες όπου άλλο υπήρχε δενδροφύτευση.Ποιόν ενοχλούσαν; Γιατί δεν τα φρόντισαν; Γιαί δεν φυτεύονται νέα;

·         Ας ξεκινήσουμε  από την Περίδου που μόλις ολοκληρώθηκε. Δυστυχώς, απ ότι είδαμε (και φωτογραφίσαμε) οι μόνες υποδοχές  που σκάφτηκαν για πεζοδρόμια είναι (όπως μας είπαν οι εργάτες) για …φύτεμα φωτιστικών.
·         Είναι δυνατόν να μην γίνει δενδροφύτευση (και από τις δυο πλευρές ), σε έναν τόσο κεντρικό δρόμο που εκτός από τον γνωστό χρόνιο κυκλοφοριακό φόρτο θα επιβαρύνεται σε λίγο, λόγω του γκαράζ, ακόμα περισσότερο;
·         Οι  δενδροφυτεύσεις είναι αναγκαίες σε όλη την πόλη. Και αυτό είναι κάτι που πρέπει να προγραμματιστεί άμεσα.
·          Ο συγκεκριμένος  καινούργιος δρόμος δε,  με τα νέα φαρδιά πεζοδρόμια, που θα έχει επί πλέον ρύπους, θα εξαιρεθεί; Με ποια δικαιολογία;
·         Αλλά και οι υπόλοιποι γύρω δρόμοι. Η Υψηλαντών, αν αφαιρέσεις δυο τρία δέντρα μπροστά από την πίσω είσοδο του δημαρχείου  είναι  ΓΥΜΝΗ.
·         Η Καραϊσκάκη με την μεγάλη κίνηση που είναι και έξοδος των πυροσβεστικών οχημάτων, επίσης.
·         Τώρα που αναμένεται να δοθεί σε χρήση το δημοτικό γκαράζ δεν είναι αυτονόητο ότι έπρεπε να υπάρχει ήδη προγραμματισμός και να έχει ξεκινήσει η δενδροφύτευση  σ αυτούς τους δρόμους;
·         Δηλαδή, το γεγονός ότι θα υπάρχει πράσινο στην πρόσοψη του δημοτικού γκαράζ αρκεί για να απορροφηθούν όλοι οι ρύποι της περιοχής από τον κυκλοφοριακό φόρτο; Στατικοί είναι ρύποι;
·         Γιατί, ναι μεν ευχόμαστε «με γειά μας», αλλά δεν πρέπει να προνοήσουμε ΤΩΡΑ (γιατί ουδέν μονιμότερον του προσωρινού)και για την  περιβαλλοντική  υγεία της  πόλης
και των πολιτών της;






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου